Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Autohifi > Návrh ozvučnice subwooferu BRUTAL (horn)

o Navštíveno 9981x o
o 10.05.2011, 00:34 | bass305 | Upraveno: 2011-05-10 00:36:58
Zdravím všechny nadšence, dnes jsem se konečně dostal k návrhu vlastního subwooferu, jedná se o typ šnek neboli (horna) sloučená s bassreflexem... můžete mi k tomu někdo něco říct, má to smysl stavět, chtěl bych dosáhnout mohutných basů pěkne odspoda,ale zároveň přesných což by měl obstarávat bassreflexový nátrubek. Budu rád za jakýkoliv postřeh nebo komentář, či radu.
--- ještě otázka čím to nejlépe osadit, nebránil bych se to osadit nějakými PA reprodukroty o vysoké citlivosti.. no nechám si prostě poradit, každopádně mám z tohoto mého návrhu radost myslím že by to mohlo být to pravé extrémní potěšení.
Rozměry a celková koncepce by se dořešila později, jinak jsem hledal jakoukoliv inspiraci v podobě schémat a nákresů ale marně... nevíte o nějakých?

foto k příspěvku  od bass305

o 10.05.2011, 09:40 | Milhauzz
Taky jsem kdysi přemýšlel o reproduktorech se super citlivostí, počítal různé ozvučnice, jednu dobu sem chtěl dokonce udělat šílenost s 8mi 16cm woofříky v isabaric ozvučnici ...

a jak to dopadlo? přestal sem vymýšlet kraviny, dal Morel Ultimo do uzavřenky a můžu říct, že lepší basy sem v životě neslyšel.

Tím tě nechci odrazovat od "kdo si hraje nezlobí", ale někdy to laborování až zas za to všechno nestojí.
o 10.05.2011, 10:31 | bass305
Chápu to, slyšel jsem to už mnohokrát že nakonec většina zvolí klasickou variantu... nemám to sice nijak proměřené nebo něco ale ze zvědavosti na to snad někdy vlítnu.
o 10.05.2011, 10:42 | Vencaf
nemáš to proměřené, takže to chceš ladit jen tak od oka? Tak se připrav na dlouhé večery naplněné bučením a hučením, co z toho na 99,99% poleze..
o 10.05.2011, 10:52 | jasisoft
cim zlozitejsia bedna, tym je narocnejsia na presnost pri vyrobe. a kedze teoria a prax su velmi rozdielne veci, nakoniec zistis, ze vysledok je zvukovo ovela horsi ako pri bassreflexe. vyratat horn alebo bandpass nie je ziadna sranda a uz ladit to od oka je extrem, pri ktorom si budes od nervov trhat vlasy. ale tak nevyskusas, nevies....
o 10.05.2011, 13:23 | 323Marty
Ty chceš stavět něco takovýho a chceš radu? Musíš bejt buď blázen, nebo "málo inteligentní". Tak jo, nejdřív potřebuješ nějakej ku.evsky drahej soft na návrh ozvučnic, kterej bude umět víc, než obyč basreflex. Většina jich končí u bandpasu, protože každej rozumnej člověk u konstrukce něčeho takovýho skončí taky. Budeš muset odsimulovat asi milion možnejch nastavení těch vnitřních příček a pak to postavit na mm přesně podle těch simulací. Budeš potřebovat si na 100% ujasnit, s jakejma reprákama to chceš stavět a mít k nim 100% změřený TS parametry a mít jistotu, že jejich EBP bude dost nízký pro použití v takové ozvučnici, což nakonec opravdu spadá jen do kategorie PA wooferů. Nakonec zjistíš, že z toho, cos postavil neleze přesně to, co bys očekával a že to vlastně budeš dělat systémem pokus/omyl. Jenže timhle systémem se dá dělat tak maximálně uzavřenka, kde si vyzkoušíš, že malej objem nedělá hluboký basy a velkej objem už zas dělá nepřesný basy, takže to zprůměruješ a něco postavíš. Jenže tady máš kombinaci asi pěti proměnných a systémem pokus/omyl, to budeš stavět do šedesáti let. Zatim nikdo Ti to ještě nerozmlouval otevřeně, takže já vynechám slova jako "vyzkoušej" a "uvidíš" a prostě řeknu, aby ses na to vys.... protože s bassreflexovou bednou spočítanou od výrobce uděláš na 99,99% líp. To 1 promile připadá na jeden z těch tisíců neúspěšnejch pokusů.
o 10.05.2011, 14:29 | bass305
Ok asi jsem se radoval zbytečně, jinak nevíte tedy někdo o nějakých stránkách nebo něčem kde by daly sehnat podobné nákresy. Něco jako je tohle akorát například suby do aut nebo něco podobného [ Link ]

mám chut si totiž postavit něco jiného než je klasický bassreflex...
o 10.05.2011, 15:43 | 323Marty
Jukni se na klasickej audioweb.cz, tam sou sakra dobrý hlavičky na reproduktory, ozvučnice a výhybky. A přesto se tam nikdo nepouští do něčeho takovýho. Je to jednoduchý. Pro autohifi nebo homehifi se PA reproduktory prostě nehoděj. Na druhou stranu se domácí nebo autohifi reproduktory prostě nehoděj do takových ozvučnic - z jednoduchého důvodu - je to zbytečný. Nejkvalitnější přednes bude mít vždy uzavřenka. Když šetříš na reproduktoru a potřebuješ mu posílit spodní pásmo, postavíš bassreflex. Když seš magor, postavíš si domu nebo do auta bandpasovou bednu, což už je kua laborování a většinou si to vyžádá objem jako kráva, takže musíš dělat hodně kompromisů a už je to na ho... Proto se tyhle ozvučnice používaj pro 20" PA basáky, protože u těch se při minimální výchylce vyžaduje vysokej akustickej tlak, kterej je docilenej tou hornou. Když nechceš bassreflex, postav si isobarickej bandpass, to je reálnější, než to, cos nakreslil a zabaví tě to na půl století :o)
o 10.05.2011, 22:12 | rover (WoodTech)
:-) pust se do toho . Kde by bylo lidstvo kdyby každej poslouchal že něco nejde :-DDDD Přeju hodně štěstí ....
Nicméně to neznamená že (částečně) nesouhlasím z Martym
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 1.3772 sekund.