Navštíveno 3568x

Je tu někdo, kdo se hodně více vyzná v tomto oboru? Dědické řízení dle zákona - obč. zákoníka? Díky
jedná se o toto:
Babička měla 3 dcery (A, B, C), 1 syna (D), ale jedna dcera (A) umřela a zbyli po ní 3 děti (A1, A2, A3 -vnoučata) a zeť (E).
Babička umřela a dle níže uvedeného by účastníci dědického řízení měli být, pokud dobře chápu, tito:
2 dcery (B, C - babičiny), 1 syn (D - babičin), 3 vnoučata (A1, A2, A3 - děti A)
Je to tak správně? Zeť (E) do dědického řízení nespadá, nebo ano?
V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel, každý z nich stejným dílem (např. má-li zůstavitel dvě děti a manželku, získá každý z nich třetinu majetku). Tyto osoby mají v dědickém systému „privilegované“ postavení. Nedědí-li některé dítě, jeho podíl se rozdělí mezi jeho děti, tj. vnoučata zůstavitele. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci, tj. pravnuci. To je tzv. reprezentační právo. Má-li zůstavitel děti, na další skupiny se již nedostane, poněvadž potomci zemřelého mohou nabýt v první skupině i celé dědictví. Zemře-li však zůstavitel bezdětný, resp. rovněž bez vnoučat a pravnoučat, jeho manžel/manželka v první skupině sám/sama dědit nemůže a přesouvá se do skupiny druhé.
Díky
nejsem nějak právnicky vzdělaná ale vzhledem ke zkušenostem vím, že opravdu zeť do dědického řízení nespadá
Jj přesně tak zeť do toho nespada neni to dlouho co jsme něco podobneho řešily a do dnes ještě řešime bohužel.
OK, díky moc, to mi spadl šutrák ze srdce! Zažívám už 2 dědické řízení a je mi jasné, jak to bude, to první trvalo 2 roky, pak nechápu jak, ale zapomnělo se na 1 malej pozemeček, tak se řešilo znovu a to bylo další 2 roky :-(
Hightower: tak to ti držim palce a pevne nervy my take řešime pozemek a je to strašný když se rodina nedoklaže dohodnout a každej si chce nahrabat co nejvic pro sebe.
dědictví se rozdělí na 4 díly (čtyři děti - přímý dědicové) a jeden ze čtyř dílů na díly tři (děti zemřelé dcery). Zeťák do dědického řízení nevstupuje. Tedy přesně jak to máš napsané na čtvrtém řádku. V dědickém řízení (pokud je co dědit) se ukážou charaktery lidí líp než kdykoliv jindy. Často se rodiny (dědicové)tak pohádají, že se navždy rozejdou.

08.07.2008, 09:13 |
Zdenek (A)
Jeste ze nemam co zdedit ;-)
Díky, ono to snad bude v pohodě, už je to předem dohodnuté, uvidíme, jde o 1/6 domu, bydlím v něm já a ségra a brácha. Uvidíme, všichni říkají, že se toho vzdají, aby se to napsalo na ségru....
já to říkám pořád: závěť,závěť,závěť :o)
jj, když jde o majetek, nikdo nezná bratra...

09.07.2008, 11:16 |
BALI ještě že jsem jedináček a moje mamka taky :D