Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Vzkazy > Právní porada - dědické řízení

o Navštíveno 3565x o
o 07.07.2008, 20:05 | HIGHTOWER
Je tu někdo, kdo se hodně více vyzná v tomto oboru? Dědické řízení dle zákona - obč. zákoníka? Díky

o 07.07.2008, 20:28 | HIGHTOWER
jedná se o toto:
Babička měla 3 dcery (A, B, C), 1 syna (D), ale jedna dcera (A) umřela a zbyli po ní 3 děti (A1, A2, A3 -vnoučata) a zeť (E).

Babička umřela a dle níže uvedeného by účastníci dědického řízení měli být, pokud dobře chápu, tito:

2 dcery (B, C - babičiny), 1 syn (D - babičin), 3 vnoučata (A1, A2, A3 - děti A)

Je to tak správně? Zeť (E) do dědického řízení nespadá, nebo ano?

V první skupině dědí zůstavitelovy děti a manžel, každý z nich stejným dílem (např. má-li zůstavitel dvě děti a manželku, získá každý z nich třetinu majetku). Tyto osoby mají v dědickém systému „privilegované“ postavení. Nedědí-li některé dítě, jeho podíl se rozdělí mezi jeho děti, tj. vnoučata zůstavitele. Jestliže nedědí ani tyto děti nebo některé z nich, dědí stejným dílem jejich potomci, tj. pravnuci. To je tzv. reprezentační právo. Má-li zůstavitel děti, na další skupiny se již nedostane, poněvadž potomci zemřelého mohou nabýt v první skupině i celé dědictví. Zemře-li však zůstavitel bezdětný, resp. rovněž bez vnoučat a pravnoučat, jeho manžel/manželka v první skupině sám/sama dědit nemůže a přesouvá se do skupiny druhé.
Díky
o 07.07.2008, 23:35 | Escudova
nejsem nějak právnicky vzdělaná ale vzhledem ke zkušenostem vím, že opravdu zeť do dědického řízení nespadá
o 07.07.2008, 23:44 | Paczqo
Jj přesně tak zeť do toho nespada neni to dlouho co jsme něco podobneho řešily a do dnes ještě řešime bohužel.
o 08.07.2008, 08:59 | HIGHTOWER
OK, díky moc, to mi spadl šutrák ze srdce! Zažívám už 2 dědické řízení a je mi jasné, jak to bude, to první trvalo 2 roky, pak nechápu jak, ale zapomnělo se na 1 malej pozemeček, tak se řešilo znovu a to bylo další 2 roky :-(
o 08.07.2008, 09:03 | Paczqo
Hightower: tak to ti držim palce a pevne nervy my take řešime pozemek a je to strašný když se rodina nedoklaže dohodnout a každej si chce nahrabat co nejvic pro sebe.
o 08.07.2008, 09:12 | Pavel02
dědictví se rozdělí na 4 díly (čtyři děti - přímý dědicové) a jeden ze čtyř dílů na díly tři (děti zemřelé dcery). Zeťák do dědického řízení nevstupuje. Tedy přesně jak to máš napsané na čtvrtém řádku. V dědickém řízení (pokud je co dědit) se ukážou charaktery lidí líp než kdykoliv jindy. Často se rodiny (dědicové)tak pohádají, že se navždy rozejdou.
o 08.07.2008, 09:13 | Zdenek (A)
Jeste ze nemam co zdedit ;-)
o 08.07.2008, 10:34 | HIGHTOWER
Díky, ono to snad bude v pohodě, už je to předem dohodnuté, uvidíme, jde o 1/6 domu, bydlím v něm já a ségra a brácha. Uvidíme, všichni říkají, že se toho vzdají, aby se to napsalo na ségru....
o 08.07.2008, 12:26 | H.E.R.O.
já to říkám pořád: závěť,závěť,závěť :o)
o 08.07.2008, 17:04 | Luke_288
jj, když jde o majetek, nikdo nezná bratra...
o 09.07.2008, 11:16 | BALI
ještě že jsem jedináček a moje mamka taky :D
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3116 sekund.