Navštíveno 2283x

27.09.2007, 11:29 |
Lipi Potreboval bych poradit v jedny veci.
Vsechno zacalo to 10.8.2005 kdy jsem si na firmu koupil notebooka, byla na to rocni zaruka. Behem ty zaruky se vyskytly vady problem s vypalovackou, reklamaci po kazdy uznali a resili to vymenou mechaniky, ale tato zavada se opakovala 3x, pri treti stejny reeklamaci jsem zadal odstoustoupeni od smlouvy a vraceni penez, do toho se jim vubec nechtelo a tak mi nejdriv nabizeli jako kompenzaci flashdisk za zpusobene problemy a ze to znova opravi, odmitl jsem a po natlaku a dopisu od pravnika se rozhoupali a okamzite mi poslali novej notebook, to bylo 7.9.2006 a do protokolu z opravy si napsali, ze na tento novy notebook bezi puvodni zaruka (mysleno zaruka toho staryho notebooku kde byla vadny mechanika), toho jsem si nevsiml udaje ze bezi puvodni zaruka jsem si nevsiml a nijak to neresil a ted pred koncem zaruky se nascitaly problemy, vada na displeji, nefunkcni vystup na sluchatka. A odeslal jim to do servisu na reklamacni zaruku, prisel mi ale mail s tim ze zaruka uz na to neni, neb zaruka puvodniho notebooku vyprsela a spocitali cenu opravy na 10 000 s tim ze pokud to od nich nevezmu, tak mi nauctujou 800 za diagnostiku notebooku. Moje otazka zni, jestli maji opravdu pravo na to, ze pri vymene vadnyho kusu za novej kus bezi na ten novej kus puvodni zaruka. Upozornuju ze se jedna o vztah firma-firma tedy obchodni zakonik a ne obcansky. Diky predem moc.

27.09.2007, 12:44 |
JP mmm...žeby A..r?:)
ale takhle je to vzdycky, ze zaruka i kdyz se jedna o novou vec, se prebira z te stare veci...

27.09.2007, 13:46 |
RedBaron | Upraveno: 2007-09-27 13:47:06
MiniMike: To je velký omyl. Na vyměněnou věc se vztahuje nová dvouletá záruka.
RB: i podle obchodniho zakoniku?
RB: ale to by si teoreticky mohl mit i nekonecnou zaruku, kdyz by ti rekneme menili za novou vec a to si myslim, ze je kravina, me kdyz byla vec menena za novou, tak zaruka byla prevzata z te stare veci
u fyzicke osoby, si myslim, ze je to jap pise RedBaron. Aspon si teda kvuli tomu kupuju autobaterie v Tescu a doufam, ze tak po roce a pul kleknou:-)
§ 627
(1) Doba od uplatnění práva z odpovědnosti za vady až do doby, kdy kupující po
skončení opravy byl povinen věc převzít, se do záruční doby nepočítá. Prodávající je povinen vydat kupujícímu potvrzení o tom, kdy právo uplatnil, jakož i o provedení opravy a o době jejího trvání.
(2) Dojde-li k výměně, začne běžet záruční doba znovu od převzetí nové věci. Totéž
platí, dojde-li k výměně součástky, na kterou byla poskytnuta záruka.
(3) Jakákoliv ujednání mezi prodávajícím a kupujícím, uzavřená před uplatněním práva
z odpovědnosti za vadu prodané věci, pokud by v jejich důsledku toto právo zaniklo nebo bylo omezeno, jsou neplatná.
Obcansky zakonik:
ad bod 1: kdyz to bude mesic v opravne, o mesic se prodlouzi zaruka.
ad bod 2: to je snad jasny
jinak jeste
§ 622
(1) Jde-li o vadu, kterou lze odstranit, má kupující právo, aby byla bezplatně, včas a
řádně odstraněna, a prodávající je povinen vadu bez zbytečného odkladu odstranit. Není-li to vzhledem k povaze vady neúměrné, může kupující požadovat výměnu věci, nebo týká-li se vada jen součásti věci, výměnu součásti. Není-li takový postup možný, může kupující žádat přiměřenou slevu z ceny věci nebo od smlouvy odstoupit.
(2) Jde-li o vadu, kterou nelze odstranit a která brání tomu, aby věc mohla být řádně
užívána jako věc bez vady, má kupující právo na výměnu věci nebo má právo od smlouvy odstoupit. Táž práva přísluší kupujícímu, jde-li sice o vady odstranitelné, jestliže však kupující nemůže pro opětovné vyskytnutí vady po opravě nebo pro větší počet vad věc řádně užívat.
(3) Jde-li o jiné vady neodstranitelné a nepožaduje-li výměnu věci, má kupující právo
na přiměřenou slevu z ceny věci nebo může od smlouvy odstoupit.
podle bodu 2 se jedna o opakovanou zavadu, muzes odstoupit od smlouvy. Lehce se to rika, kazdej prodejce se bude zuby nehty branit, kouknul bych na stranky DAS a zkusil bych je kontaktovat.
Jinak k meneni veci, znamej koupil brusku za 300 nekde v OBI, brousil brousil, pokazil, vymenil, brousil, brousil, pokazil, vymenil, takhle asi 4x, pak dobrousil, odlozil a to uz mu pak vyprsela zaruka. Sice obrousil za 300, ale projel v benzinu asi 1000, nehlede na ten uzitecne stravenej cas. :o)
Záruční doba na vyměněné zboží
Zakoupil jsem tiskárnu. Zhruba po 8 měsících jsem ji reklamoval, odmítala tisknout. Poslal jsem ji do autorizovaného servisu. Bylo mi přislíbeno, že tiskárna bude opravena. Když mi byla doručena, zjistil jsem, že tiskárna je nová (vyměněná) s přelepeným původním sériovým číslem, které bylo ručně přepsáno. Ihned jsem volal do servisu, kde mi bylo řečeno, že byla provedena oprava výměnou a záruka se prodlužuje pouze o dobu opravy. Dle mého názoru by však měla na vyměněnou tiskárnu běžet nová záruční lhůta znovu od začátku. Je postup servisu správný?
Podle § 627 odst. 2 občanského zákoníku dojde-li k výměně věci nebo její součástky, začne běžet záruční doba na vyměněnou věc znovu od začátku okamžikem převzetí nové věci, a to znovu v délce původní záruční doby na původně zakoupené zboží. Autorizovaný servis pochopitelně pravdu nemá. Na uvedenou protiprávní praxi autorizovaného záručního servisu by bylo vhodné upozornit Českou obchodní inspekci.
Po výměně zboží běží nová záruční doba
Reklamoval jsem tiskárnu. Závada pravděpodobně nešla odstranit, tudíž jsem dostal novou. Běží dvouletá záruka znovu od převzetí nové tiskárny nebo pokračuje záruka předchozího výrobku, jak mi bylo sděleno v obchodě?
Podle § 627 odst. 2 občanského zákoníku dojde-li k výměně zboží, začne běžet záruční doba znovu od začátku okamžikem převzetí nové věci, a to znovu v délce původní záruční doby na původně zakoupené zboží. Proto pokud byla původní záruční doba 24měsíční, i po výměně je záruční doba na vyměněné zboží 24 měsíců od výměny zboží za nové.

27.09.2007, 23:01 |
Smrada (M)
Tappaja: Ale tohle je zaruka podle Obchodniho zakoniku ne podle obcana
Smrada: Jo jo, uz mi Lipi psal. V obchodnim jsem nic takovyho nenasel. Ale podle me to musi byt stejne, pokud s necim takovym pocita...