
Navštíveno 2857x


03.06.2007, 21:50 |
bawor Zdarec máte někdo zkušenosti s tady tím zařízením. Uvažuju nad tím, že by sem to koupil jako dárek, ale nerad by sem koupil nějakou blbost. Tak kdyby byly nějaký zkušenosti, jestli by ste do toho šli znova nebo by ste se bez toho obešli a hlavně jakou pekárnu máte

04.06.2007, 05:47 |
ikosp je to strašně nákladný, když si ten chleba pojedeš koupit do pekárny, vyjde tě to levněji a taky bude ještě teplej :)
Abych nezakládal další téma, tak se zeptám tady. Jakou? V nějaké rozumné ceně +-2tis. cca, tak nějak se to pohybuje. V září byl v dTestu zrovna test pekáren, nemáte to někdo? Případně můžete nějakou doporučit? Už jsme nad ní uvažovali před nějakou dobou, měli jsme vybranou Murphy Richards, ale nakonec z toho nějak sešlo a už se neprodává :)

10.10.2012, 20:44 |
All | Upraveno: 2012-10-10 20:44:59
Já mám něco přez rok tuto
[ Link ] a kdybych se rozhodoval znovu zase bych ji koupil. Není to jen o pečení chleba ale i o jiných funkcích. Mamina furt peče nějaké koláče takže třeba těsto v tom děláme minimálně jednou týdně.

11.10.2012, 09:58 |
EFCA Já jí teda používám už jen na hnětení těsta a pečení rychlobábovek apod. Každopádně při výběru bych si teď dala pozor hlavně na funkci sklopení hnětacích háků (metel) před začákem pečení, což ta moje nemá a celkem mi to vadí.

11.10.2012, 10:24 |
prohifi.cz | Upraveno: 2012-10-11 10:25:10
2 walish: mrkni do mailu...
Já dle testu vybral a koupil přímo tuto na mallu:
[ Link ] a spokojenost - dělá co má a za rozumnou cenovku

12.11.2012, 16:25 |
DaveX Trochu to tu zauktualizuji :) má někdo k dispozici test pekáren? Sháním něco do 2000 a líbí se mi celkem ta od prohifi.
:-)
My jsme měli doma pekárnu, co vyhrála dcera v tombole na jakémsi plesu asi 32 royk zpět. No jasně, za málo peněz málo muziky. ŠLo o nějaký no name typ, ale chleba to upéct umělo. A ten chleba se dal i jíst. Než začaly po asi 1,5 roce problémy s tím,že začal padat ozubený řeme, protože se vymlátilo luzné ložisko hřídele hnětače a kolo pak bylo řemenem taženo pod úhlem, což vedlo ke spadnutí řemene.
Jelikož ND díl se koupit neá a mě se nechětlo kreslit výkres v CADu, bez kterýho dnes soustružník nehne prstem, jsem pekárnu jednoduše vyhodil.
Chleba jsem doma přestli péct až do asi minulého měsíce, kdy mi poslal kolega z práce recept na domácí chleba, který se peče v normální troubě (mám horkovzdušnou AEG). Takže stručně - od toho dne už jsem chleba v krámě nekoupili a pečeme si ho každý druhý den doma. Nejen, že to je levnější, ale hlavně - je to kure*sky dobrý!!! Chleba z Hepernovy se donesl domů, za dvě hodiny už byl jak molitan a
3. den už plesnivěl. Ráno, jsouc zvyklý se doma před odchodem do práce najíst, mí kupovaný chleba nejel, protože je kyselej jak vokurka. Takže - domácí chleba, který si pečeme doma, je vyroben z mouky žitné a pšeničené, kvasnic, soli, doplňkových ingrediencí (semínka a pod., česnek, nebo cibule apodl.) a vody. Zadělá se těsto (doba asi 5 minut). To se nechá odležet asi 12 hodin (tedy nachystá se ráno, večerv se peče, ale zkušenost ukázala, že mu stačí i pouhá hodina a pak se dá do HV trouby na 270°C vyhřát obyčejný kastrol, suchý, nevymaštěný, až se nahřeje, tak se do něj kydne těsto, které se ještě před tím nechá asi půl hodiny "vydýchyt" na válu. Upečíno je asi za 20 minut, posledních 5 se peče bez pokličky - mám rád pořádnou křupavou kůrku a ne to kupovaný bahno.
Chleba se po vytažení z trouby vyklopí, kastrol se utře papírovým ubrouskem a uklidí - je totiž absolutně čistý, protože na rozpálený kov se těsto nepřilepí (jhako ve studené pekárně elektrické). A jíme - s bůčkem, uzeným, ale i s pouhým máslem a medem! Takhle dobrej chleba jsem jedl naposledny na Božím daru v pekárně u tamního soukromníka na školnm výletě v roce asi 1973:-)))
A dnes ho mám doma každej den a dšlo to tak daleko ( a zatím se mi nepřejedl), že do práce na svačinu si beru kousek jen samotnýcho suchýho, nebz ničeho a je to fakt výborný!!! Vůbec mi nechybí kyselý sýry bez chuti nebo slaný sádlo v podobě různých klobás a pod.).
Závěr: nehci kupovanej hnusnej mraženej gumovej chleba někde z marketu ani vidět.
Souhlas se Zdenym, kamos zacal pect zitnej chleba, zadelal si kvasek a z neho jede chleba co 4 dny. Taky to chci vyzkouset, protoze tak dobrej chleba sem uz dlouho nejed.
Akorat je to aspon ze zacatku, dost laborovani, ale pak uz to jede skoro samo.

13.11.2012, 10:59 |
nome Zdeny hoď sem pls recept otestnul bych :-)
jj recept by byl fajn :-)

13.11.2012, 11:20 |
mamut Taky bych poprosil o recept a kdyz uz ti to psani tak jde tak i naky sikovny navod jak krok po kroku pripravit.Zni to dost dobre dik
CHLEBA BEZ HNĚTENÍ
Pozn.1: Chleba kyne 8-12h, takže příprava je ideální ráno před odchodem do práce nebo naopak
v pátek večer před sobotním ranním pečením. U jednotlivých kroků je čas, který vám to zabere, abyste
se nelekli, že je to moc složité.
Pozn.2: Ani moc nádobí nenaděláte. Na celé pečení budete potřebovaí: mísu, gumovou stěrku, hrnek
250ml, vál, skleněný pekáč s poklopem nebo hrnec s pokličkou vhodný do trouby (prostě cokoliv
zavíratelné objemu cca 2l).
Pozn.3: Jeden chleba včetně el. energie vychází na 15Kč. Já peču rovnou dva zárověň, protože sami
poznáte, že jeden nikdy nestačí ani zchládnout.
Pozn. kolegy: Z mísy vyklopit rovnou do pekáče „Žádny srani s mladou pani!!!“ Něco na tom bude,
ještě jsem ale nezkoušela, tak dejte vědět, co vám při tomto postupu vypadne z trouby.
Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:
- 3 hrnky hladké mouky (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé chlebové, špaldové
atd. chleba tolik nenakyne a je tužší a uvnitř vlhčí)
- 1 lžička sušeného droždí ( na dva chleby rozdělím napůlky jeden pytlík, ale jsou to potom spíš 2
lžičky na každý chleba)
- 1,5 lžičky soli (osobně dávám 2 lžičky)
- 1 lžička drceného kmínu (osobně dávám 2 lžičky)
- Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylinky, semínka, škvarky…
Do zamíchané směsi nalijeme 1,5 hrnku vody (přiměřeně, přiměřeně, raději hustší, líp se s ním pak
dál pracuje).
Vznikne tohle nevzhledné těsto, které přikryjeme utěrkou:
…………………………………………………………………… 1min před odchodem do práce ještě nikoho nezabila ☺
Tohle na vás čeká po 8-12ti hodinách:
(Ale když je hlad, vrhnu se na pečení i po 6ti,
všechno je to o teple pro to těsto a jak moc se
případně smíříte s drobným neúspěchem ve
formě hutnějšího chleba.)
Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou
stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme
na placku cca 2-4cm tlustou.
……………………………………….. 1min práce
Necháme 15min odpočívat.
Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a
na třetiny „zleva a zprava“.
…………………………………….. 0,5min práce
Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat.
Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme
troubu na 230°C a tu druhou p ůlhodinu v ní
necháme nahřát pekáč s pokličkou.
Přendáme do horkého pekáčku. Můžeme zase
nahoru něčím posypat.
…………………………………….. 0,5min práce
Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme
pokličku a pečeme ještě dalších 15min
Ty 3 minuty práce stojí za to!!!
Obrázky nejsou, protože jsem to zkpoíroval z pdf.
u té trouby dáváš horkovzduch, nebo normální pečení horní a spodní? díky za recept zkusím, ty chleby z obchodu už delší dobu nejít...
Mám tam režim intenzivní ohřev.

13.11.2012, 13:32 |
EFCA Zajímala by mě ta nádoba, ve které se ten chleba peče. Žádnou zapíkací misku s víkem nemám, šel by místo pokličky použít alobal nebo je lepší takovou nádobu raději pořídit? Možná by byla nejlepší kameninová?
Normální kastról s poklicej:-)Ale ne nerez, ještě ten starej,m modrej, totalitní to musí být.

13.11.2012, 15:47 |
EFCA No jooo, kde bych ho vzala :o) Prostě to zkusim do něčeho nacpat a uvidí se.

13.11.2012, 16:42 |
Tendr Tak večer udělám těsto a zítra dopolko se dám do pečení :) Kdyžtak hodím fotos, když se povede :D

13.11.2012, 18:42 |
AR No ten zdenyho recept je klasika recept na chleba, doma ho dělám už pěkně dlouho akorát ne v troubě ale klasika v domácí pekárně na chleba a co se týká přípravy je to teda ještě jednodušší než zdenyho recept, jen se to nasype do pekárny, naťuká program a hotofson ;)

14.11.2012, 08:40 |
EFCA Tak ráno jsem zadělala těsto, jestli to trvalo 3 minuty, tak přehánim :o) Jsem zvědavá večer na výsledek. Dík za tip.
AR: plně souhlasím, ale chuťově to je prostě horší. pekárnu jsem měl taky a podobný recept taky. Zřejmě to není to samý.
Ted koukam na ten recept, to s chlebem nema moc spolecnyho, ale za cerstva to bude chutnat bajecne. A ztvrdnout nestihne :o)

14.11.2012, 17:40 |
AR Zdeny60: tak těsto je stejné, leda by se na chutí projevila delší doba kynutí. Mě osobně ten chleba chutná a jak se vždy klasický chleba z marketu doma povaluje a mizí pomalu tak tento mizí rychle

15.11.2012, 08:40 |
EFCA Tak večer upečeno a ještě zatepla zpucováno, byl výbornej. Jen jsem teda pekla z chlebový a ne obyč pšeničný mouky.


15.11.2012, 10:13 |
Tendr No krása EFCA, já nevim co jsem udělal špatně, ale těsto absolutně nenakynulo (možná nízká teplota?), tak jsem ho dal slépkám..
Taky jsem udělal někde chybu a chleba byl sice krasne opeceny, ale vevnitr to vypadalo jako bahno, vůbec se to vevnitr neudelalo, nevide, kde jsem udelal chybu? kurka krasne krupava, ale vevnitr to bylo takove syrove, nenadychane, jak plastelina

15.11.2012, 10:51 |
EFCA já to nechala kynout celý den nad radiátorem
Dave: bahno to je dokud to nevystydne, potom by být nemělo, jinak by to vypadalo taky na to, že Ti to nevykynulo...?
Efca: no to je wwwooonnn! A jakej byl, že? :-)

15.11.2012, 11:53 |
EFCA Byl super, akorát mi po něm bylo trochu těžko, protože vydržet, až úplně vychladne, se prostě nedalo :o)))
ahaa..no ja jsem ho rozkral hned po vytahnuti z trouby...nechaval jsem to kynout asi 10hodin a dal jsem tam kavouvou lzicku a pul suseneho drozdi

15.11.2012, 13:17 |
EFCA patlat se ti bude každej chleba, i koupenej, když je ještě teplej
No spis byl nedopecenej, v jeho pripade...
ale kurka byla uz fest hnědá
Vysoka teplota, na povrchu ok, uvnitr nedopecenej, nepropecenej...
Pristi uz bude OK.
nechal jsem pekac nahrat na 230stupnu az to prestalo blikat, tka jsem to vyndal dal tam testo a dal to na pul hodiny, a pak jsem na dalsi pulhodiny bez poklicky, tak nevim, kde je chyba, zkusim to tam dele nechat zavrene s poklickou
Kamos pece bez hrnce, kyne mu to v osatce, jen tam na zacatek peceni dava hrnec s vodou.

15.11.2012, 14:59 |
EFCA | Upraveno: 2012-11-15 14:59:37
Já to pekla přímo dle toho receptu tady - půl hodiny nahřát nádobu, půl hodiny píct pod pokličkou (v mým případě pod alobalem) a pak 15 minut bez. Neměl jsi starý droždí, že ti to nevykynulo? To už se mi taky jednou u něčeho stalo... Jo a pekla jsem na horkovzduch na 230 z obou stran.
kupoval jsem nové - sušené droždí v sáčku....ale asi jsem tam dal hodně vody, protože to bylo moc vlacne, neslo to skoro ani na ty tretiny prehodit, jak to lepilo :-D