Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > help elektrika doma

o Navštíveno 7034x o
o 03.02.2018, 16:06 | michal_smsmsm (A)
hosi, mam tady takovy iq test. potrebuju povesit svetlo, svetlo ma cokoladu pro pripojeni s N, L a zem

pak tu mam druhou cokoladu v krabici na strope, tam jsou tri vodice, hnedy, cerny a zlutozelena zem.

a jako posledni tu mam vypinac ktery byl nezapojeny, kde jsou dva cerne vodice a jeden vodic hnedy - tedy vodice jsou pod vypinacem mimo srouby proste nezapojeno

v hnedem vodici je faze kterou ovladam jisticem

vypinac je klasicky jednotlacitkovy, svetlo se ovlada pouze timhle jednim vypinacem, nicim jinym to nikdy neslo a svetlo (nejake) se timto vypinacekm (kdysi) pry dalo ovladat

zjistil jsem ze oba cerne vodice z vypinace vedou do svorkovnice na strope, pokud pripojim jeden cerny ve vypinaci na fazi dostanu nasledne fazi na hnedem vodici na strope, pokud pripojim ve vypinaci fazi na druhy cerny vodic, dostanu fazi na hnedy vodic na strope

netusim co je mezi vypinacem a svetlem, jestli a kde je nejaka krabice kdo vi cim, mam proste jen jistic, vypinac a cokoladu na strope - cil je aby svetlo svitilo

zapojil jsem fazi pres vypinac na ten jeden cerny co mi dovedl fazi na hnedy vodic v cokolade pod stropem a zapojil jsem to na L svorku na svetle, N na svetle jsem zapojil na vodic cerny na strope a druhy cerny ve vypinaci jsem nechal nezapojeny ptz fakt nevim kam bych ho mel pripojit, kdyz bych ho dal k prvnimu cernymu vytvoril bych si na strope dvakrat fazi jak v hnedem i v cernem vodici a to mi nepripada jako dobry napad

no svetlo nesviti a muj dotaz tedy je, jak to zapojit aby svetlo svitilo?

predem dekuju

o 03.02.2018, 16:56 | michall
Jestli teda zjišťuješ "fázi" jen fázovkou, tak to můžeš naměřit na jakémkoli vodiči. Tady to chce aspoň vadasku. Podle popisu budeš mít "dvouvodičový" rozvod a vypínačem nejspíš šlo ovládat lustr se dvěma žárovkami. Takže nejdřív je potřeba zjistit, jak je to zapojeno, kde je opravdu fáze a kde jen naindukované napětí. Takže vypínač hnědý a jeden černý, světlo na stropě žlutozelený na kostru a pak do N, do L pak černý nebo hnědý na kterém je po zapnutí vypínače opravdu fáze.

Ovšem pokud se máš rád a chceš mít jistotu, sežeň si někoho, kdo to umí a bude to mít za 10 minut zapojený i s kafem.
o 03.02.2018, 18:19 | crestik | Upraveno: 2018-02-03 18:19:46
zavolej spíš někoho s V-metrem. Klidně se může stát, že zkoušečka sice svítí, ale máš tam třeba 20V díky přechodovým odporům a kdovíčemu. Bohužel je to nemoc starých staveb, kdy se počítalo s tím, že ten ožrala, co nahazuje omítku umí zapojit i světlo.
PS:všechno výše uvedeno podloženo praxí :-/
o 03.02.2018, 18:52 | michal_smsmsm (A)
priklanim se k tomu ze tu driv byval dvoutacitkovy vypinac a nahore vic zarovek ktere s daly rozsvitit na casti, kazdopadne zapojeno dle michalla a svete div se sviti to, na kovove casti svitidla se da sahat, rany nedava a fazovka nesviti, takze myslim ze se povedlo uspesne

jeste jednou dekuju moc za radu
o 03.02.2018, 20:18 | AR
a pocitej ze tam jeste nekde po ceste je dalsi krabice kde z tech dvou cernych co mas pod vypinacem udela cerny a hnedy
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.331 sekund.