Navštíveno 6160x

zdravíčko, je tu dost odborníků na ledacos, jak se legálně podívat sousedovi na rozvod vody v bytě v bytovém domě? má strašně malý odběr vody na tříčlennou rodinu, nejsou to žádný šmucky a je divný, že oproti nám ostatním mají tak 10% odběr vody, samozřejmě to ani nevychází s hlavním vodoměrem.... díky za názor, Planžetu mám a tou se tam vkrádat nebudu:)
Přisomruj se na návštěvu s flaškou, vožer ho, sveď mu ženu a zatáhni ju na místo potřebné. Tam po šukání řekni, že seš profesí vodo-instalo a že je tady nějak vlhko a že to musíš prověřit....
Ať soused pod ním na něj zabuší, že mu stropem protéká a že se chce podívat, jak to u něj vypadá s rozvody, zda to někde neteče :-) Nebo na férovku, že je podezření na černý odběr...

17.03.2017, 13:51 |
Ravo Stačí nahlásit za společenství vlastníků kontrolu/revizi vodoměrů - stejně se myslím musí po nějákých 5-10 letech měnit - a zkontrolovat plomby a vedení před vodoměrem. Pokud je vše OK, tak máš smůlu a musíš zkousnout to, že se všichni myjí v jedné napuštěné vaně a ráno splachuje až ten poslední, perou si v práci a domů taky chodí už "vyprázdnění"
zazvoň tam a řekni, že jsi Helmut opravář komínů a děláš revize :-D

17.03.2017, 14:09 |
CRK řekni mu, že sis zapomněl klíče a že by ses u nich potřeboval vyčůrákovat :)))
To snad není možné co vše se dá řešit.. :))
Když o není házení písku na cestu kvůli motorkářům,nestartování auta kvůli dětem,přijde toto..
Nejjednodušší cesta by mohla být,že zazvoníš poptáš se.. Ale to samo sebou neuspěje (pravděpodobně).. A klidně to může být jak popsal Ravo..!
Závist je svině. Buď ho elegantně inkognito udej, jestli na to doplácí ostatní obyvatelé domu a nebo se na to úplně vyser. Všechno ostatní jsou jen nekončící sousedské spory.
Jestli mate sdruzeni vlastniku, tak si odhlasujte kontrolu vodomeru skrz, ze to nesedi a rovnou to bezte zkontrolovat.

17.03.2017, 18:51 |
Alííí Asi mas souseda setrilka, no. Bohaty nejsou ty, co hodne vydelavaj, ale ti, co umi setrit...
pro zajímavosť,kolik vytočíš ty a kolik sůsed ?

18.03.2017, 11:18 |
schwaboid | Upraveno: 2017-03-18 11:19:16
píše 1/10 ..... to je fakt málo. Vodoměr by měl zástupci SVJ zpřístupnit.
Já tedy nevim, jak v tom SVJ odecitate vodomery, ale standard je, ze odecty dela externi firma a chodi clovek opisovat stavy, u nas 2x rocne. Pri te prilezitosti musi tu osobu do bytu a zastupce SVJ muze tedy s nim. Videl sem tedy uz i vodomery s radiovym odectem na dalku, ale ty nejsou jeste tak rozsirene. Pokud si delate spravu sami, pak chodi nekdo z vyboru po bytech a povinnosti vlastnika je vodomery zpristupnit

18.03.2017, 12:52 |
CRK | Upraveno: 2017-03-18 12:54:18
já nikoho do bytu nepouštím a vždycky dám jen lístek s číslem na dveře, ať si to opíšou... ale u mně problém s číslama asi nebude, když každej rok ještě 6.000,- za vodu doplácím :)
18.03.2017, 12:52 | CRK | - že nebude u tebe problém s číslama? Bude, doplácíš nějak hodně :-D
To CRK: to jak to delas ty neni rozhodne spravne. Ale je to vec firmy, ktera dela odecty, ze tohle dopusti. U nas od ISTA tohle rozhodne nejde
Pokud nejsi zástupce družstva, tak nijak. Pokud vám nesedí součty spotřeb bytů se spotřebou domu, tak je někde chyba. Vodoměry se mají po tuším 5ti letech kontrolovat/měnit/kalibrovat, takže pak by to mělo sedět. Nějaká malá odchylka tam bude vždycky. I vodoměr je jen "hloupý zařízení", takže občas tu kontrolu potřebuje.

18.03.2017, 17:44 |
Chris kolko priemerne mesacne v m3 teplej a studenej vody spotrebujes podla "meraku" a kolko tvoj sused ?

18.03.2017, 20:04 |
CRK HIGHTOWER: a já si do teď myslel, že jsem jenom čistotnej :)
vlados_dyk: to je mi jedno, byt je můj a nikdo mi do kvartýru lézt nebude
Dokud jsme bydleli v byte, tak pri odectu po me vzdycky chtel pustit vodu - studenou/teplou.
Mě napadla jen taková otázka, jestli nejseš nějakej předseda družstva/ společenství vlastníků...
Co je ti kurva do toho jakej má kdo odběr? :D
Taky moc nerozumím tomu, bez ohledu na čísla, co znamená "má moc malou spotřebu a nesedí to s hlavním vodoměrem"... to jako tam u vás rozhoduje společenství kolik do má odebrat? To snad není možný, že se něco takovýho děje ještě čtvrt století po revoluci....

19.03.2017, 12:05 |
CRK Nechápu, co má prověření takto obrovského rozdílu ve spotřebě společného se 17. listopadem nebo s něčím podobným... Neřeším vtípky a nadsázku, ale tohle je krutej blábol...

19.03.2017, 12:37 |
mrazik | Upraveno: 2017-03-19 12:43:04
Tak pokud se nemylim, bytovy dum ma jeden hlavni vodomer na teplou/studenou a pak kazdy byt. V idealnim pripade by soucet spotreby jednotlivych bytu mel sedet s hlavnim vodomerem. Predpokladam, ze tady tento soucet nesedi a pri detailnim pohledu na spotrebu jednotlivych bytu, ma jeden velmi nizkou spotrebu oproti ostatnim. Je tedy jasne, jakym smerem se bude ubirat patrani, proc tento rozdil vznika.
Reci o tom, co je komu do toho jakou ma spotrebu jsou o nicem, kdyz by na to meli ostatni doplacet.
Jak s tim souvisi revoluce to mi teda hlava nebere.

19.03.2017, 13:12 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2017-03-19 13:15:08
já to chápu tak, že příklad:
9 bytů z 10 má spotřebu řekněme 5 m3 každý
1 byt z 10 má spotřebu 0,5 m3 - to je těch 10% jen než ostatní
Hlavní vodoměr ukazuje spotřebu vody, kdy po součtu těch 9 bytů se spotřebou 5 m3 dohromady dají v součtu spotřeby z odečtů 9 bytů, ale chybí tam 90% z té spotřeby toho 1 bytu s 10% spotřebou.
Tak jsem to pochopil já a pokud to je takto myšleno, taky by se mi to nelíbilo, že někoho dotuji. Nemusí to být úmyslně způsobeno tím majitelem bytu s nízkou spotřebou, může to být jen vadný jeho měřák...
A kecy, že co je těm ostatním do toho, že co si dovolují 25 let po revoluci? Tvl, tak když tam někdo bude na černo napíchnutý na elektriku a bude ho někdo jiný, někteří jiní dotovat, tak mají taky držet hubu???
Jinak jako CRK a mrazik nade mnou...
Vlastník bytu je ze zákona povinen zpřístupnit .....
[ Link ]
Tak znovu - můj dotaz se opíral o to, zda ta samospráva lidem určuje kolik mají odebírat vody, a každý exces pod nějaké průměrné číslo automaticky znamená podezření z nepravostí...nepochopeno, budiž.
Dále - v úvodním dotazu nikde nevidím žádná čísla, takže opět jen dohady - co když je ta údajná nízká spotřeba v reálu běžným a reálným číslem třeba už jen proto, že ten byt např. vůbec nepoužívá vanu, ale pouze sprchu, či dokonce, jako třeba náš tchán, i vodu na pití a vaření prostě kupuje balenou? Spotřeba "penalákových plýtvačů" podobným přístupem klesá i o řády....
Nu a nakonec - z pohledu správce domu zodpovědného za rozúčtování energií a medií v souladu s platným zákonem - čísla z měřáků jsou poměrová, pokud po kontrolním propočtu všemi možnými způsoby opakovaně vyjde chybějící "omnožství" (tepla, vody, spol.světla, výtahu, popelnic, čehokoli) na konkrétní byt/partaj, konám oficiálně návštěvou a v první řadě okamžitou kontrolou/výměnou příslušných měřidel, a ne že sháním na internetu návod, jak obelhat obyvatele bytu a tajně se jim koukat do bytového jádra, proboha......
schwaboid, díky
radek. 613 chtěl jsem jen radu, nic víc a ne chytrý kecy kdo kolik má natočit, prostě tu chybí mraky vody, prosím o smazání tématu

19.03.2017, 19:33 |
mrazik | Upraveno: 2017-03-19 19:35:01
radku hned v prvnim prispevku je napsano o triclenne rodine a 10% spotrebe oproti ostatnim. To by se dalo okecat pouze pokud by nevarili, neumyvali nadobi, na zachod chodili k sousedum, otirali se vlhkou zinkou. At se ti to libi nebo ne, tak vetsina lidi ma podobnou spotrebu, proto lze prumerovat - staci se podivat na spotreby sousedu. Mit spotrebu na urovni 10 procent oproti ostatnim je proste hodne hodne podezrele, zvlaste v kontextu, ze nesouhlasi celkove spotreba s hlavnim vodomerem.
Ty za tim pomalu hledas spiknuti.
Spiknutí tu hledá někdo, kdo se chce zřejmě po vzoru agenta 007 vplížit nepozorován v cizím bytě na hajzlík a tam okukovat stoupačky :-D :-D :-D Normální člověk takový nesoulad vyřeší jednoduše během minuty tím že na dotyčné prostě zazvoní a začne to řešit, v ruce odečty podložené výpočty a nehledá na autohifi foru radu, že....ale jak vidím, je to marný, je to marný, je to marný....

19.03.2017, 23:15 |
CRK je to marný... on se ptá, jak to udělat legálně, takže nic, co by někomu mělo vadit... pak tu proběhl sem tam nějaký ten vtípek a dál už to známe... přijde pár mravokárců a začnou nám zcela vážně vysvětlovat, že kvůli tomuhle jsme klíčema nezvonili... :D