Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: Podlahové topení

o Navštíveno 5666x o
o 12.10.2016, 13:16 | Losky
Ahoj, vybíráme dům na klíč a tak ze 70% jsme se rozhodli pro RD Rýmařov a kokrétně dům Nova 101. Dispozice jsme si tak nějak navrhli a vypadá to ok.
Teď tedy řešíme topení. Standartně je dům osazen elektrokotlem s radiátory a jako záložní systém krbovky.
Elektrickou podlahovku jsem tak nějak zavrhl, takže buď radiátory a nebo teplovodnou podlahovku.
Cena na dům je příplatek cca 200tis, jinak bych to neřešil. Jak je to s vytápěním vzduchu v místnosti? Bylo mi řečeno, že to topí třeba na 27 stupňů v podlaze a že to dost dlouho trvá, než se teplota někam pohne, takže je asi ideální to nechat v zimě celý den furt na stejnou teplotu a nesnižovat teplotu, když člověk doma půl dne není?
Budu rád za každou informaci, jestli se těch 200t vyplatí dát nebo nechat klasiku elektrokotel s radiátory v ceně domu.

Dík

o 12.10.2016, 13:57 | cr4sh3r
Mě by zajímalo proč si zavrhl elektrickou podlahovku? Taky mě to právě čeká a já se pro elektriku rozhodl.
o 12.10.2016, 14:59 | radek.613
No třeba proto, že když dám do novostavby, kterou stavím na X let, teplovodní podlahovku, můžu se pak kdykoli v budoucnu, podle nabídky, kapsy a trhu rozhodnout, jaký zdroj tepla pro ni provozovat - teplovodní podlahovku můžu "krmit" akumulační nádrží s el. patronama.... můžu jí krmit plynovým kotlem... kotlem na peletky či uhlí.... můžu jí krmit elektrokotlem..... tepelným čerpadlem..... výkonným solárkem s tepelnými trubicemi.... krbovou vložkou s výměníkem....můžu do ní vybíjet přebytky z nějaké tepelné technologie (třeba kogenerace), nebo začnu doma podnikat v nějaké malé výrobě a budu mít přístup k odpadnímu teplu ze strojů - šup s ním do domu, i takový případ jsem řešil, prostě cokoli co budu umět efektivně a rozumně vložit do otopné vody a tou pak topit. Včetně toho, že využívám setrvačnost natopených podlahových desek.

Když si všude dám elektrickou folii nebo kabel, stává se dům i já otrokem dodavatele elektřiny se vším všudy, nemám výběr, možnost, alternativu, nic, když se chci ohřát a využít setrvačnost, to aby v Tušimicích rozjeli i čtvrtej blok.... a většinou to končí stejně doděláváním, mnohdy už do khotového domu, druhého systému třeba krbovky plus aku plus radiátory....

Jako el. podlahovku do lepidla pod dlažbu koupelny či chodby, co je v provozu i v létě, jasný, k tomu je to fajn. Ale "zotročit" si nový dům tahle blbě jediným řešením, které nemá zástupnost a svobodu volby vstupu energie, to bych byl blázen, hodně velký....
o 12.10.2016, 15:01 | Losky
Nechci být odkázán jen na ekektriku a k teplovodní může být jakykoliv kotel. Je to velká neznámá a nechci něčeho litovat.
Spíš mě zajímá, v čem je ta podlahovka lepší jak radiátory. Dneska každý chce podlahovku. Jsem zvyklej doma nosit pantofle, tak jestli tím to částečně nezabiju. Možná je to nesmysl, ale každý jen říká, že je teplo od nohou :-)
o 12.10.2016, 15:02 | radek.613
200k příplatek za podlahovku? Mno, jak je to velký dům? Běžná topenářská firma se u novostavby, bez podkladové izolace, vejde dnes v poho i s montáží do nějakých 600-800 Kč/m2. Jestli po Tobě chtějí 200k za podlahovku do 80/100 m2 obytné plochy, chtějí prostě vydělat :-D :-D :-D V tomto případě oslov topenářskou firmu ať Ti udělá reálnou nabídku a porovnej si to....
o 12.10.2016, 15:16 | radek.613
Podlahovka je lepší primárně ve třech věcech -

provozní teplota otopné vody je nízká (do 40 st.C), tedy na tolik ohřát vodu v systému jde za nízké náklady na vstupní energii nebo i zdrojem, který vyšších teplot vody není schopen dosáhnout (tepelná čerpadla, rekuperace)

rozvrstvení teploty vzduchu v prostoru je nejvíc homogenní ze všech způsobů, protože v místnosti není jeden bodový "zdroj" hicu, od kterého se zbytek ohřívá, vzduch se přirozenou konvencí vrství v celé ploše. Přitom je dokázáno z fyziologie člověka, že ke vnímání tepelné pohody je zásadní chladnější "hlava" a teplejší "nohy". V místnosti s podlahovkou je člověku příjemně leckdy i když na teploměru na stěně ve 1,8 m vidí 18st.C, než v místnosti se studenou podlahou, uprostřed které stojí krb, ze kterého sálá 50 st.C vzduch a pod stropem místnosti je 30 :-D

podlahovka má dlooouhé reakční doby nátopu i odtopu. zdánlivá nevýhoda se mění ve výhodu, kdy pečlivým výběrem podlahových krytin a jejich správnou montáží lze v maximální míře využít tepwelnou setrvačnost natopené desky celé podlahy - další snižování spotřeby energie na ohřev. Takže ano, podlahovka se neřídí systémem "vyp-zap" v hodinových intervalech jako třeba plynový kotel, podlahovka se ideálně řídí ventilem co směšuje její náběhovou vodu na vždy adekvátní úroveň a místo zap-vyp zdroje se používá uzavírání smyček elektropohony podle místností, nebo jen snížení teploty vody, třeba při ekvitermním řízení.

zásadní nevýhoda podlahovky je zřejmá - pokud má topit, nemůžu 3/4 topné plochy zastavět nábytkem (ale to už se snad dnes fakt nedělá, doby těžkých sektorek, stavebnic a králíkáren jsou snad pryč :-D) a hlavně, topný výkon z 1 m2 té plochy je logicky nějak fyzikálně omezený a daný. Nemohu tedy podlahovku s výkonem reálně dejme tomu (podle hustoty smyček a teploty vody samo) 70W/m2 instalovat v místnosti, která má tepelnou ztrátu 2 kW a přitom rozměr 3x4 m, že.... to se týká hlavně instalací podlahovky do starých neizolovaných domů, v novostavbách v drtivé většině ty výkony stačí :)

Losky, jsi na dobrém bodě - ještě se rozhoduješ. tak si prober všechny varianty, nebo se poraď, nebo investuj třeba litr do návštěvy technika co ví o čem to je, přepočte Ti tu plochu na "vodu" a uvidíš. Každopádně vsadit jen na elektriku je holé šílenství....
o 12.10.2016, 16:07 | muSlim
2 radek.613: tá cena je bohužiaľ normál. Každý vie že developer zarobí najviac na klientských zmenách, nie na predaji objektu :-) Aj u nás v projekte, kde kupujeme byt, je podlahovka (teplovodná) za 45k bez DPH/miestnosť, tak sme sa na to po zistení ceny samo vybodli (a utratíme podobnú šialenosť na iných zmenách) :-)
o 12.10.2016, 17:33 | Losky
Já proti té vodní podlahovce nic nemám, jen si říkám, jestli má smysl do toho investovat 200tis. Dům bude mít podlahovou plochu 140 m2, garáž vytápěná nebude, max jedním radiátorem.
Jelikož dům bude dodaný developerem, tak prostě chtějí 200t doplatek:( Vymýšlel jsem i variantu, že dole bude teplovodní podlahovka a na hoře radiátory, ale to mi řekli, že je potřeba dokoupit za 35t nějaký směšovač a pak úspora bude cca 50t a vyjde to na 150t.
Tu elektrickou jsem nějak zavrhl, bojím se i větší spotřeby elektřiny, jen to prostě takový přímotop a stejně bychom tam chtěli nechat radiátory pro sichr do budoucna, takže by to vyšlo na stejné peníze, protože za el. podlahovku chtějí doplatit 100t, ale tam chybí rozvody a radiátory.
Pokud bychom stavěli zděný dům, je mi jasné, že plno věcí se dá sehnat levněji, ale nikoho v rodině nemáme, kdo by se stavbou pomohl a jak to tak bývá, jak investor nerozumí dané věci, ojebou jo všude a to nemluvím o tom, jak kolikrát řemeslníci chodí do práce a pak dohody, když něco udělali špatně.
o 12.10.2016, 18:26 | Tuner#2 | Upraveno: 2016-10-12 18:29:36
V zásadě platí to co tady psal už Radek jen bych doplnil pár věcí. Elektrika je opravdu nesmysl bez reálné změny v budoucnu. Cena vodního systému je závislá od toho, jak kvalitní systém použiješ. Jsou tady shit hadice z Polska, Itálie, které aby vůbec plnily nějakou kyslíkovou bariéru mají Al jádro a ty rozhodně nebrat. Pak jsou kvalitní hadice ze zasíťovaného polyethylenu s dlouhou garancí. Já třeba zvolil Rehau a místo dnešní "moderní" sádry (anhydrit) jsem zvolil strojně hlazený beton s armováním ze skelných vláken, který má lepší akumulaci. Co se týče nábytku, tak stačí u projektu myslet. Třeba pod kuchyní/vestavěnýma skříněma v ložnici a pokoji topení nemám a mám jen dvě smyčky vždy až u zdi (jako ochrana proti vzniku plísní v místech, kde necirkuluje vzduch). Tomu je uzpůsobena dle výpočtu smyčka v daném sektoru. Za mě má vodní podlahovka jen samé výhody a dnes lituju, že jsem jí neudělal i v garáži. Co se týče ceny, je třeba nastudoval co vše v té ceně je a hlavně od jakých firem. Pokud v tom bude dostatečná spodní izolace, celý systém rozvodů s rozvaděčem a beton a bude to od kvalitních firem, tak by se to dalo asi kousnout, ale i tak je to přemrštěné...
o 12.10.2016, 18:31 | Tuner#2
Tady něco z realizace betonování. Trubky jsme si tahali sami s topenářem.

[ Link ]

o 12.10.2016, 18:50 | Losky
Tak u nás je vše dané. TAky ještě trochu zvažuji i zděný dům, ale představa stavby 1 rok a více mě děsí a hlavně nevím, koho slušného sehnat.
Jinak složení podlah atd je zde v odkaze. Žádný beton.
[ Link ]
o 12.10.2016, 18:59 | Tuner#2
Losky: Tak jasný, pro rychlost výstavby tam používají suchou cestu od fermacellu, nicméně pro podlahové topení to není úplně ideální. V kombinaci s kabelem bych řekl úplný nesmysl, kde to bude topit jen když tam bude příkon, ale bez něj nění žádná akumulace...
o 12.10.2016, 19:07 | radek.613
Za elektriku v téhle podlaze Losky....to jsou vyhozené peníze.....
o 12.10.2016, 19:08 | Losky | Upraveno: 2016-10-12 19:14:55
Už mi z toho všeho jebe. Víc věřím cihle, ale... Všude koukám po různých projektech a prostě člověk neví, na kolik se vůbec dostane. My máme rozpočet bez nábytku a kuchyně cca 3,3-3,4 mil na dům. Pozemek máme a další práce na pozemku budeme platit pak postupně. Zděnou stavbou nevím, na kolik bychom se dostali.
Máme to vymyšlené tak, že si vezmem hypo, dostavíme, do 15 dnů zaplatíme a prodáme současný byt a hypo doplatíme a hotovo.
U zděné stavby by to bylo asi horší s placením, v hotovosti máme 1mil a za to nevím, jestli se dá pořídit uzavřená hrubá stavba.
o 12.10.2016, 19:13 | M.a.R.i
Losky: Jenom tak me napada, ten pripatek 200t je za radiatory + podlahovka a nebo za vymenu radiatoru za podahovku? Protoze delat radiatory i podlahovku mi prijde dost nesmysl. V hodne novostavbach jsem to videl. Spis ze majitele si rikali, co kdyby podlahovka netopila nebo nekde rupla trubka...

Ja jsem si treba rozvody pro radiatory pro sichr udelal, ale doufam, ze to nikdy nevyuziju. Mam 300-120 let (prizemi-1NP) stary kamenny dum. Byt v 1NP patre a podkrovi a podlahovka staci bohate. 150m2, 10-15cm polystyrenu v podlaze a krov zatepleny 30cm vaty.
Novostavba predpokladam bude lepe izolovana, tak bych se nebal vubec spolehnuti pouze na podlahovku. A opravdu je to mnohem prirozenejsi a prijemnejsi teplo nez z radiatoru. I kdyz mam v obyvaku krb, kterym zatim topim nez prijde zima a to je taky velmi prijemne, clovek se zahriva uz pouhym pohledem do krbu :)

Takhle velky doplatek (200k) je nejspis dan za pokladku podlahovky suchou cestou...
o 12.10.2016, 19:16 | Losky
M.a.R.i: Je to doplatek, když se odečtou radiátory.
o 12.10.2016, 19:26 | Tuner#2
Za 1 mega máš hrubou zděnou i s prstem v nose. Záleží na rozměrech, ale mě deska 200m2 s přípojkama a izolací necelých 300, zdivo 200 i s komínem, krov vazníky lehce přes 100, samotná střecha + krytina 200, okna a dveře něco přes 100. Krom desky vše svépomocí, ale necháš na celém domu víc než rok, když při tom musíš chodit i do práce :)
o 12.10.2016, 19:30 | Losky
Tuner: Tak já jsem levej jak turecká šavle:( Zvládnu akorát tak bourací práce:)) Jinak teda mám kolegu v práci, co je zedník a předělával nám byt a pěkně, ale děsí mě, že se s tím budeme crcat třeba 1,5 roku:( To máš bungalov, že máš tak velkou desku? Případně mohu se zeptat, na kolik ses ve finále dostal? Pokud to tady nechceš psát, chápu.
Díky
o 12.10.2016, 19:52 | Tuner#2
JJ bungalow 200m2 (něco přes 120m2 obytná a něco přes 60m2 garáž). celkem jsem v tom za nějakých 1,6 míče s tím, že vnitřek je komplet hotov a venek chybí fasáda. Krom desky jsem si ale prakticky vše dělal sám s pomocí táty a jednoho zedníka. Pomoc jsem využil jen u zapojení topení, rozvaděče elektriky a plynu/kotle kde potřebuješ revize. Jinak vše sám včetně obkladů. Jo a ještě vlastně lina, ty jsme taky nechali nalepit firmou.
o 12.10.2016, 20:00 | Losky
Krásná cena. Jseš prostě šikovnej, to se musí nechat.
o 12.10.2016, 20:48 | cendler
Losky : není tam příplatek tolik, taky jsem to dal do rozpočtu, hele klidně mi zítra zavolej, probereme to jak jste na tom vy a jak my.
Jinak Rýmařov dává hodně kvalitní podlahovku, co jsem se by podívat na jednu probíhající stavbu, tak jsem to viděl a ty trubky byly hodně kvalitní, ale jsem na tom stejně jako Losky, nerozumím tomu, proto jdeme taky touto cestou, chceme osvědčenou firmu

foto k příspěvku  od cendler

o 12.10.2016, 20:48 | cendler
jinak tohle je taky NOVA 101 jako máš ty
o 12.10.2016, 21:26 | Losky | Upraveno: 2016-10-12 21:32:31
Takže to máš za 141 000 + DPH a v tom máš ještě dva radiátory. Kam je budeš dávat? Já jeden jsem chtěl dát do garáže.

- Teplovodní podlahové topení: vychází na cca. + 140-160.000,- Kč bez Dph ke standardnímu vytápění

- Elektrické podlahové topení: vychází na cca. + 100-120.000,- Kč bez Dph ke standardnímu vytápění
o 12.10.2016, 22:37 | cendler
to je nějaký nesmysl, netuším kde by měli být, asi je zapomněly odepsat, ale zatím máme vymyšleno že to chceme, ale prej hlavní slovo dá konečná specifikace, jinak už čekám na projekty řemesel, takže tam bych to měl taky vidět
o 12.10.2016, 22:51 | Losky
Projekt řemesel? Jako rozpis prací? My chceme dům rozšířit o jeden modul, proto spíš řeším i finance té podlahovky.
Uvidíme, jaké budou kalkulace. Jinak co jsem koukal, hromosvod vyjde taky draho. 20tis + ještě nějaký pásek do základovky za který chtějí 7tis a všude se dá koupit za 2tis. Dost lidí ho dává jiný firmě, to samé vrata, dveře z garáže a i ty interiérové.
o 13.10.2016, 07:28 | cendler
to ano, ale když jsem se dozvěděl, že na to musí být taky projekt atd. tak ať to radši udělají oni
o 13.10.2016, 11:02 | Harryp | Upraveno: 2016-10-13 11:09:18
Intériérové dveře jsem si nechal dělat od dceřinky RD Rýmařov - maximální spokojenost s nimi a cena přijatelná! Kasard se jmenují. (kde se hrabou Sapeli, poláci různí atp.)
o 13.10.2016, 12:57 | Losky
Harryp: Nám přišly horší jak naše polské Vasco Doors:-) Ty dveře jsme neřešili. Vrata ale dáme Hormann, ty jsou o dost lepší a navíc zateplené
o 13.10.2016, 13:35 | AR
cendler: ano projekt na hromosvod musí být, protože jeho součástí jsou výpočty rizik atd. Ale nechat udělat ten projekt je docela easy. Nechaval sem dělat, borci mě pak nabídli že mi udělají i elektro jestli nechcu a celé to zfoukli za osmičku což je bych řek gut cena (v porovnání co nabízeli jiní, 2x tolik apod.)
o 13.10.2016, 15:42 | Losky
Já dnes byl u jednoho projektanta a taky usazení domu, projekt přípojek atd a cena 20-25t.
Takže je otázka, jestli pak tam zase nenapálí další věci. Když to člověk nezná, utáhnou ho na cokoliv:)
o 13.10.2016, 16:42 | Harryp
Losky: Asi záleží jaké se vyberou. Mám nějakou variantu s masivním rámem , protože se i zkracovaly, tak se ještě i tuším za 100.-/dveře přídaval větší "hranol" dolů. I ten povrch má několik milimetrů (né takové papír, který se otře vlhkou hadrou a sleze) a dveře jsou takové těžké - festovní.
o 16.10.2016, 19:30 | cubajs
má někdo reálné zkušenosti s chlazením vodní podlahovkou? funguje to? Nebo je lepší chladit vzduchotenikou?
o 16.10.2016, 20:01 | Tuner#2 | Upraveno: 2016-10-16 20:02:19
Aktivní chlazení nemám, ale v květnu když to vypneš, tak časem spadne teplota na nějakých 20°C s v létě to působí jako chlazení. I při loňských vedrech jsme neměli v baráku víc jak 23-24°C.
o 16.10.2016, 21:05 | madaros
a co k tomu elektrickýmu vytápění přidat i solární panely na strechu a topit si "vlastní" elektřinou? Investice na začátek sice do solárních panelů je, ale tim padem jsou v podstate nulove naklady na elektriku.

taky pomalu rešim jakej barak, rymarov mi prijde vzhledem k cene a pohodli nejjednodusi a reference sou jen pozitivni, ale ceny zmen me trochu vadi,protoze to pak skace docela nahoru
o 16.10.2016, 22:25 | Mr.Scully
Chlazení podlahovkou je podle mě blbost, to jsem zavrhnul jako první. Ještě tak v těch stěnách by to mělo smysl (ale to bude podle mě drahé). Já šel cestou vzduchotechniky, tzn. aktivní rekuperace (ne klimatizace). Podle mě nejrozumnější varianta co do nákladů a pocitové příjemnosti.
o 17.10.2016, 00:08 | Losky
Soláry jsou už za zenitem, teď spíš termodynamické panely
o 17.10.2016, 00:48 | radek.613
Ju ju, "vysluníčkovat" si 5-9 kW, to je sranda, to je pár panýlků z číny.... :-D :-D :-D
o 17.10.2016, 12:54 | cubajs
Mr. Scully
to vypadá že už máš v tomhle jasno, jakou máš vybranou rekuperační jednotku? Já mám nabídku na Atrea R5A což je docela rána finančně za celek i s rozvodama.
o 17.10.2016, 13:09 | JA
Scully proč je to blbost? celý podkroví se chladí TČ na cca 17st vodou a v létě hodně příjemný...v nejhorších náporech bych řek k nezaplacení..a to co projedou TČ a nebo další investice do rekuperace tak si myslím, že můžou chladit do důchodu :)

Mě spíš zajímá téma ovládání rozvaděče a větví individual..jelikož jsem blbec nenatahal termostaty k rozdělovačům, musím teď čumět po bezdrátu..jinak plocha byla cca 240m a podlahovku vč betonu nám dělali na netu nejvíc profláklá firma. Protokol, záruka asi 7let..velká spokojenost.
o 17.10.2016, 13:12 | JA
[ Link ]
dělal to Lesák a ještě najdu cenu..
o 18.10.2016, 07:34 | AR
losky: no nechcu ti do toho kecat ale převádět termodynamiku na elektro, nevim nevim, to už je snad lepší ten solár na fotovoltaiku.

madaros: no panely padly cenou docela dolů, jediné co to ještě prodražuje je řízení.
o 19.10.2016, 00:24 | Losky
AR: Nevím, jak to funguje, ale údajně je to systém, co stojí cca stejně s o 50% vyšší efektivitou.
o 19.10.2016, 09:44 | AR
Losky: Jednoduše u termodynamiky využíváš přenosu energie na kapalinu u fotovoltaiky děláš ze sluneční energie energii elektrickou. Takže úplně něco jiného. V ČR byl boom solárů toho prvního typu kdy se ohřivala voda/kapalina, byly na to dotace atd.
o 19.10.2016, 12:34 | Mr.Scully
JA - nemám osobní zkušenosti, ale nedokážu si představit, že v létě jde chladno od nohou, přijde mi to prostě nepraktické. Levné ano, ale není to podle mě komfortní varianta. Alespoň to jsem tak nějak vyčetl i z recenzí lidí, kteří to mají a často by už si to znovu nedali.

cubajs - já šel do Nilanu, tak nějak mi to bylo doporučené jako prověřená značka. Aktivní rekuperační jednotka vyjde někde těsně nad 100k s dopravou a montáží, za montáž rozvodů vzduchotechniky dávám asi 120k, ale mám třípodlažní monstrum, jinak by to samozřejmě vyšlo výrazně levněji.
o 19.10.2016, 22:16 | JA
já to zažil taky poprvé a v létě je to v pohodě...hlavně dostačující, když už je tam čerpadlo a má tu funkci proč ne...
o 23.10.2016, 13:13 | cubajs
JA - podařilo se ti dohledat cenovku kolik tě stálo podlahové topení?

Mr.Scully - někde v dalším příspěvku sem našel jakou jednotku budeš dávat. Moje varianta VZT s Atreou potřebuje externí zdroj chlazení/tepla tj TČ což u Nilanu odpadá. Nilan to umí sám. Nebude v tvém případě 1kW chladícího výkonu málo? Nerýpu, jen jestli je to ověřené, že to bude stačit. Je fakt, že to asi nebude tolik ostré jako z klimy... Jinak mě vychází rekuperace s rozvodama a montáží 226tkč. Takže cenově to je dost podobné, mám jednopodlažní dům, užitná plocha 160m2.
o 23.10.2016, 16:12 | Mr.Scully
cubajs - nejsem si jist, jaký výkon je potřeba k čemu, nicméně podle nějakých hygienických norem musí být jednotka schopna odsát určitý objem vzduchu z každé místnosti, kde to odsávání je... u mě v projektu je to nějakých 55 kubíků na místnost na hodinu a prý na to tahle jednotka stačí... nevím, projekt mi dělal člověk, který pracuje pro firmu, která Nilan mj. montuje, takže pokud tohle řešení sami doporučují, nemám problém to akceptovat.

Užitnou plochu nevím... stavím barák půdorysně 12x12 a tři podlaží, takže jsem to radši ani nepočítal :-D (Nahoře je to menší, je tam terasa). Jsem aktuálně ve fázi, že zhruba za dva měsíce bude hotova hrubá stavba.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.1866 sekund.