Navštíveno 4126x

14.09.2016, 22:41 |
Losky Ahoj, mám možnost koupit levně pozemek přes příbuzenstvo. Víceméně jsme si plácli a parcela měla původně 3105 m2 a byla nedávno rozdělena na dvě. Já chtěl krajní 1248 m2, odkud je přístup z obecní cesty (na úřadě prý nemají problém mi tam dovolit vjezd). Pak majitel dalších parcel nabídl, že dá ze svého pozemku x stovek m2, z kterých se dá postavit cesta svépomocí k dalším pozemkům a vypracoval se návrh s šířkou, délkou atd, co chtěli hasiči a odsouhlasili to. Současný majitel mého pozemku s ostatními uzavřel smlouvu, že na vlastní náklady cestu zpevní a obec udělá veřejné osvětlení. Ptal jsem se, jestli tu cestu si nechce vzít obec a nechce. Pouze pokud bude hluboce zpevněná atd a náklady by vyšly na několit set tisíc, což nikdo platit chtít nebude.
Cesta samotná má být rozdělena na tři díly a každý z nás by vlastnil kus té cesty, která je vedena v katastru zvlášť, ne u pozemku.
Je to velký problém s touto cestou? Případně musím se o ní starat, pokud bych si udělal vjezd pouze z boku z obecní cesty?
Díky za případné info.

14.09.2016, 22:45 |
Losky Zde je současný stav a na fotce výš je uveden stav, který se teď zapíše v katastru

15.09.2016, 08:12 |
AR ano, jako majitel se pak o cestu musíš starat.

15.09.2016, 08:39 |
Losky Takže spravovat, odhrnovat sníh atd?
Popravdě mi s tím udělali čáru přes rozpočet. Doufal jsem, že cestu si vezme obec.

15.09.2016, 09:24 |
Augi Losky: Přesně, odhrnovat sníh atd atd. Pak si tam totiž nějaká tlustá kráva v zimě zlomí nohu a ještě Tě zažaluje, že jsi neměl odhrnuto a posoleno... :-(

15.09.2016, 09:29 |
Losky | Upraveno: 2016-09-15 09:33:12
I když tam nebude chodník? Majitelé bychom měli být tři.
Takže ideální by bylo se dohodnout s obcí a udělat vjezd z boku po obecní silnici.
Ještě teda jedna věc, cesta je slepá. Dá se po ní zajet k cca 4 pozemkům a na konci bude otočná plocha kvůli hasičům
Někde jsem jel k zákazníkovi přesně po takové cestě a byly na začátku značky, že se jedná o soukromou cestu nebo tak nějak a zároveň, že vstup a vjezd na něj "jen na vlastní nebezpečí" ... pokud se se sousedy domluvíš (ideálně to hoďte na papír) , tak v tom problém nevidím.
pokud jste 3, kazdy mate idealni tretinu tak se starate vsichni. jde o to jak bude cesta kolaudovana. ja zkolaudoval jako verejne nepristupnou a zadna tlusta krava tam nema co delat. resil jsem uplne to same pred rokem.

15.09.2016, 10:15 |
Losky Já se spíš bojím toho,že se pak třeba neshodneme na opravách apod.
Losky: Proto jsem psal, dejte nějakou alespoň základní dohodu na papír! Více práce teď, ale méně starosti do budoucna.

15.09.2016, 15:45 |
Losky Dnes jsem s paní co má taky parcelu mluvil a prý něco řešili s právníkem, že cesta bude jako soukromá atd. Příjemná a rozumná ženská, tak snad se dohodneme v klidu.
Taky se to dá řešit bránou na dálkové ovládání a nikdo "nezvaný" se vám tam nedostane. Každopádně starat se o to musíte všichni stejným dílem. Problém nastane, když si někdo postaví hlavu a zaparkuje tam auto či postaví nějaký materiál a nikoho tam nebude chtít pustit. I to už jsem zažil při hledání pozemku.

16.09.2016, 21:44 |
Losky Uvidíme:)

21.09.2016, 22:30 |
Losky Nakonec odpískáno. Sehnali jsme něco v blízkém menším městě a komplet zasíťováno a s obecníma silnicema:)