Navštíveno 3720x

Vybírám domácí NAS-ko. Dva horcí kandidáti jsou Synology DS 216play a QNAP TAS-268. Nasko chci hlavně používat na přehrávání filmů přes DLNA/Sambu, vzdálený přístup k souborům, jako surviellance station pro 2-3 IP kamery a nahrávání filmů přes usb DVB-T tuner.
Synology by mělo v pohodě zvládat tohle všechno, byl jsem už skoro rozhodnutej pro něj, ale teď jsem objevil ten QNAP, kterej vypadá taky celkem schopně a navíc má i HDMI, což by taky nemuselo být špatný. Jinak přehrávat filmy hodlám přes smart tv Panasonic, projektor a do budoucna ještě asi 2 tv s Raspberry.
Máte někdo zkušenost s tím QNAPem, jestli by tohle všechno zvládnul? Synology by na tohle všechno mělo být v pohodě...
s QNAPem zkusenost nemam, se Synology jo a u Synology bude asi problem najit tuner do USB, kterej bude podporovat
Já se dovolením vetřu s dotazem.
Mám Synology DS215j a doma dvě wifiny (nahoře a dole, modem nepodporuje fci repeater). Oba modemy jsou samozřejmě propojeny, ale k NAS se dostanu pouze skrze síť, přes kterou je připojen NAS, resp. na příslušný modem. Dá se to nějak nastavit, abych měl přístup přes obě wifiny nebo musím pořídit repeater?
nejak sem nepochopil, jak to mas zapojene.... (wifiny jsou routery, ci to jsou modemy, ci co to je, nejak se v tom ztracim...
ACEMajky: Máme net + tv od O2, takže z telefonní zásuvky jde signál do tohoto:
[ Link ] Z něho jde jeden signál do STB, druhý do PS3 a třetí do patra a tohoto:
[ Link ] , na kterém je napojen stolní PC + NAS. Na obou routerech je vysílána wifi (wifi1 edimax a wifi2 tp-link, jelikož tp-link neumí repeat). Když se připojím na wifi2, tak NAS vidím a připojím se, když na wifi1, tak ne. Jde to nějak vyřešit? Přibude ještě jedna chytrá krabička k TV, takže bych k tomu edimaxu pořídil switch, ale nevím, zda by to pomohlo, musel bych dát asi i jeden nahoru, případně ten repeater? A jaký?
Díky

13.03.2016, 09:04 |
AR ACEMajky: zas takový problém s tím tunerem to není, stačí se podívat na tabulku podporovaných a vybrat. Já sem si tam jeden našel a po haluzi byl na prodej tady na foru :D

13.03.2016, 10:29 |
DaveF | Upraveno: 2016-03-13 10:30:34
walish: tak je to asi blbě nastavený/připojený v tom TP linku, zřejmě bude stačit přehodit kabel z WAN do LAN portu, vypnout DHCP a správně nastavit IP adresy
prostě použiješ jen AP funkci z celýho toho routeru
AR - tak to si mel stesti, jinak ze seznamu podporovanych mam pocit ze tezko na nasem trhu neco sezenech v obchodech...
Walish - edimaxe neunam, ale v nem by problem byt nemel (ja pouzivam Zyxel jako VDSL modem a spica, pretaceni knalu na O2 TV je rychlejsi nez na origo modemu,a le to uz ej jine povidani...)
Cili Edimax ti bude pridelovat IP adresy (zaple DHCP). Do TP-link zapojis kabel do LAN a pri spravne konfiguraci musi vse fachcit (na TP-link vypnes DHCP, jelikoz IP bude stale pridelovat Edimax.).
Pokud mas v TP-linku kabel ve WAN zapojenej, tak mas obe site (smer edimax - TP-link) odroutovane a tim neni videt NAS zapojena v TP-linku).
Slo by to mezi sebou proroutovat, ale je to zbytecne v tvem pripade

13.03.2016, 18:54 |
AR ACEMajky: hele je to obyč Pinacle z českého trhu.
Dik chlapi. Už to vidím i z wifi1 z toho edimaxu, ale zase zmizela wifi2 z TP-Link a nevím proč. A ps3 zapojena v edimaxu to taky nemůže najít, ale tam bude problém někde jinde, v nějakém nastavení
Myslis Wifi2 = WLAN na TP-linku?
AR - OK, me prekvapilo, ze AverMedia tusim v seznamu moc nebylo, pritom je to celkem rozsirena znacka
To je divny a kdyz vypnes Edimax tak ji vidis? Nejedou ti na stejnym kanale?
ACEMajky: To nevím, nezkoušel jsem a když jsem vypnul DHCP na TP-Linku, tak už se na něho nedostanu, jen na ten edimax :))) Zkusím reset, nastavit a jestli se to rozběhne nebo ne, případně tam zkusím dát switch a třeba to pojede.
To ej jen o nastaveni. Kam mas pichlej do TP-LINKU kabel z Edimaxu? WAN ci LAN?
Do LAN. Já to ještě nějak zkusím vyšpekulovat.

14.03.2016, 14:03 |
DaveF | Upraveno: 2016-03-14 14:05:33
taky si ohlídej rozsah IP adres pro DHCP, např. 10.0.0.1 - 10.0.0.99
router pak budeš mít např. pevnou 10.0.0.138 a případná další zařízení, APčka apod.musíš mít napevno z rozsahu 100-255.

14.03.2016, 14:04 |
DaveF nebo analogicky 192.168.1.x , ale O2 používá tu 10...
Tak jsem to nskonec vyresil tak, ze je na ceste repeater :) Bude to jednodussi, ten tp-link uz neni moc spolehlivy. Ale ted me trapi jina vec - chytra krabicka u tv se k NAS pripoji, ale prehraju pouze fotky, filmy nevidi. Resp. nevidi ji nahrana aplikace media server ani KODI, pres DS Video normalne bezi... Chybi KODI nejaky doplnek nebo kde je chyba?
Diky
A mas nasdilena i videa nebo jen fotky na Synology - ted presne nepamatuju jak se to na Synology dela, jak bude chvilka, tak se ti kouknu
V kodi dat pridat adresar, vybrat SMB Windows (ci jak to tam je) a prolest sit a najit synology, ale to asi umis, kdyz vidis foto
Mam i videa. Slozku vidim, ale kdyz ji rozkliknu, nic tam neni. Fotky funguji. Zvlastni. Ja myslel, ze bude nekde figl v doplnku...tak budu zkouset :)
2 walish: folder rights? DS Video to vidí lebo sa tam hlásiš autentikovaným uživateľom, KODI používa uPNP alebo Sambu/NFS, tam potrebuješ usera ktorý má práva na to aby videl obsah a mohol s ním pracovať
Popripade provest indexaci na Synology.
Chtel sme se ti kouknout, ale Synology NAS se mi probouzi doma az v 9 hodin, tak se na ni ted nedostanu :)
Tak to vidim taky jen v tech pristupovych pravech. Ja mam multimedia na D-link NASce, na Synology mam hlavne data... ale i tak to bude jen o opravneni

16.03.2016, 14:39 |
alfik
musis mat povolene prava na usera pod ktorym sa prihlasujes a este k tomu musis mat aj zlozku nastavenu ako viditelnu v sieti pre vsetkych a potom ti to pojde
Otázka mimo NAS: Může mi někdo prosím vysvětlit, proč mi ten Edimax vytváří nějaké další wifi sítě? Nejde se k nim sice připojit, ale jsou tam a nechápu proč. V nastavení routeru jsou další wifi všechny "disabled", vysílýní SSID sítě taky vypnuto, tak to nechápu.
Díky