Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Kotlíkové dotace

o Navštíveno 9053x o
o 02.11.2015, 19:10 | Jeffry.j
Zdravím vás, chci se zeptat určitě někdo z vás využije kotlíkové dotace, nebo o tom přemýšlíte jako já.
Co si o tom programu myslíte?
V mém případě by to byl kotel na dřevo s ručním přikládáním a k tomu je podmínka akumulační nádrž.
Kotle jsou zplyňovací, takže půjdu do čeho co vůbec neznám.
Rád bych kdyby mě k tomu něco napsal třeba Radek.613

o 02.11.2015, 19:35 | PAVELK
Loni jsem žádal a dotaci dostal ke vší spokojenosti, je potřeba dodržet jejich postupy a nemáš problem abys ji dostal
o 02.11.2015, 20:17 | Jeffry.j
A který kotel jsi vybral? Rozepíšeš se trošku o tom?
o 02.11.2015, 20:23 | PAVELK
Mám peletkový automat Ponast kp20 letos jsem ještě nechal dodělat silo na peletky abych nemusel sypat ručně do zásobníku, původní kotel byt atmos dc20 na dřevo
o 02.11.2015, 21:36 | Losky
Můžete někdo porovnat peletkové kotle vs. elektrokotle či dřevoplyn v novostavbách. Příští rok budeme stavět, tak abych měl aspoň malý přehled, kolik stojí provoz atd. Díky
o 02.11.2015, 22:59 | Jeffry.j
A byl si s tím atmosem spokojený? Proč jsi to měnil?
Tvůj názor na zplyňovací kotel?
o 02.11.2015, 23:08 | radek.613
Je totální nesmysl kupovat teď, vyjma řešení krajní nouze na jednu zimu, cokoli jiného, než uhelný či dřevo-peletkový automat. Kotle s dírou na ruční přikládání skončily vývojem a výrobou pro Evropu loni, už se pouze vyprazdňují sklady,dál vyrábět je nikdo nebude, neboť tím že mají ruční přikládání, nemůžou plnit emisní třídu IV a výš jako automaty (dle litery zákona "kotel s dírou na ruční přikládání nezaručuje čistotu spalin, neboť uživatel může ručně přikládat všemožné fujtably a hnusy a těmi topit,což u automatických kotlů nejde" - logické, má to smysl). Tak bacha na "výhodné" ceny kotlů s dírou na ruční přikládání - prodejci se jich chtějí zbavit....
o 02.11.2015, 23:28 | Jeffry.j
Mám plynový kotel (to beru jako automat), ten mám puštěný jen pokud nejsem doma, nebo na rychlé vytopení místnosti, ne celého baráku.
Pak mám starý kotel na tuhá paliva, myslím si že je to na uhlí. Slokov Variant, štítek nemám. Úzká(cca30cm) hluboká násypka. Aku nádrž nemám.

Uhlím nechci topit. Dřevo si rád zajišťuju, zatím mám na to zdraví, sílu a dostupnost.

Mám se tedy koukat po dřevo-peletkovém automatu?
Peletkami topit nechci. Kde a za kolik bych je sháněl.
o 03.11.2015, 08:19 | radek.613
Když nechceš topit peletkami (je jedno jestli z obilí nebo ze dřeva), tak musíš koukat po automatu na uhlí :)
o 03.11.2015, 18:01 | PAVELK
Atmos na ruční prikladani o kterém uvazujes je šilenost, každý rok mraky dřeva, dělal jsem pravidelně v lese cca 25 kubiků a uz nikdy víc, je to otrocina i za použití mechanizace, čtyrkolka+vozík+motorovka+štipacka+lana a kladky, návratnost nulová, pokud chceš pohyb tak prosim ale pokud más rodinu raději se věnuj jim, píšu z telefonu tak se omlouvám za háčky a čárky
o 03.11.2015, 20:21 | Jeffry.j
Tak já nevím. Nechtěl jsem jít do automatu, protože jak jsem již psal mám plynový kotel a kdybych měl další automat, bylo by to sice hezké, pohodlné, ale zas bych musel shánět peletky. Žiju v tom, že dřevo je nejlevnější topení, zase je s tím ale nejvíc práce.
o 03.11.2015, 21:49 | PAVELK
Dřevo, myslím kvalitní dřevo již dávno není nejlevnější zdroj topeni
o 03.11.2015, 21:57 | radek.613
Dřevo je pakárna, navíc v kotli s ventilátorem - opravdu zplynovacím, zapomeň na celodenní výdrž naloženého kotle...naopak se lze v zimě dostat i na extrém "co dvě a půl hodiny krmení". Otročina. Jinak pokud máš plyňák, tak s dodací na druhý zdroj na pevná paliva (lhostejno zda automnat či klasiku) vůbec nepochodíš, neb to je pořád o řád horší zdroj než ten plyn. Jediné na co by jsi mohl dotaci užít je v tom plynu jít o level výš - tedy z klasiky na kondenzační kotel....
o 05.11.2015, 15:44 | CHUROS
Jak pisou kluci. Mam na chalupe 25kW viessmana zplynovak.
A kdyz jsou mrazy tak opravdu co 2 2,5 hodiny prikladat. POkud je zatepleny barak, tak je to lepsi, ale to asi se vsim.

Mozna k tomu plynu zvazit solarní termický kolektor s nádrží a předehřívat si vodu pro ten plynovej, popř. v letních měsících jenom sluncem, ale vse ma sve pro a proti
o 06.11.2015, 14:36 | Jeffry.j
Nedělám si iluzi že kdybych naložil zplyňovací kotel, tak k němu nemusím chodit. Kor když by byla aku nádrž, tak bych ji natopil na plný výkon za cca 4-5hodin třeba nemám zkušenost a aku nádrží bych pak vytápěl až dva dny.
Stejně je podmínka mít aku nádrž ke kotli na ruční přikládání.

Nyní topím měkkým, potřebuji to ztopit, jdu zatopit, do hidky zas, do hodky zas, ale to je v tomto počasí ideal, mám litinové radiátory.

Jinak topím tvrdým habr, dub, akát a tam je bez problému četnost 1xza 2hodiny ale proboha netopím celý den. Zatopím běžně v 15.h, 16h. a topím až do nějakých 22.h jak se mi chce, jak jdu spat, dám posl. dávku.
o 06.11.2015, 18:37 | PAVELK
Když bude aku nádrž tak budeš spokojený, ten kotel ma velkou účinnost, když aku nádrž není tak nevyuzijes jeho potenciál a vše frčí jen do vzduchu nebo mas doma šílené vedro, s atmosem jsem prez noc vydržel až do rána při plně nalozenym kotlíku a nemusel ráno zatapet, nutnost byla abych mel privrenou klapku do komína a pak dokázal topit na 40 do okruhu
o 06.11.2015, 19:46 | Tomášek
mam 40ku atmos kombinovanej a prikladani co 2 hodiny je blbost, kdyz to nalozim fakt do plna, coz jinak by se ani nemelo delat, napr. prikladat po dvou polinkach, tak prilozim v 22 a rano v 7 tam jdu a jeste by to tak 2 hodky dalo.. doma tepla pozehnane, planuju akumulacni nadrze.. ale tak ty 2,5 nasypky za den spalim.. takze pokud te nebavi delat se drevem, tak se na kotel na drevo rovnou vyser, protoze za pul hodky drevo na celou zimu neudelas :)
o 07.11.2015, 11:49 | Jeffry.j
Tomášek: vůbec nemluvím o tom, že by mě nebavilo dělat se dřevem.
Jak již psali výše třeba Radek, vzal bych automat na peletky nebo uhlí, ale s možností topit i dřevem(prostě kombinovanej, kde můžu topit tím a tím), polenama, jenže ve výběru kotlů na dotace je zatím jen jeden a ten je 32Kw, to je moc silnej pro mě.
Pokud bych využil dotace, tak půjdu rovnou i do aku nádrže.
o 07.11.2015, 20:50 | kuchta
Já jsem se na celou kotlíkovou dotaci vyskákal.To papírování není pro mě. Měl jsem dokona dor 25max (strašnej kotel). Každou chvíli chodit přikládat,při každým přiložení smradu jak v cirkuse. Už sem z toho byl na palici. Pořídil jsem automatický kotel na uhlí,na každej radiátor dal termostatický ventil s hlavicí. Regulace pomocí čtyřcestnýho ventilu se servopohonem. Ještě na to pověsím kombinovaný bojler a bude to paráda. To že někdo chce automatický kotel s možností spalování kusového dřeva je podle mě nesmysl. Protože jak si někdo navykne na komfort automatu tak to stejně nevyužije. Jo je to dobrý když se pos*re něco na podavači ale jinak v tom nevidim smysl. Já jsem s automatem naprosto spokojený a kdo má starej odhořívací kotel tak doporučuju jít do výměny. I bez dotace to za to stojí.
o 07.11.2015, 21:25 | Jeffry.j
Mám taky "automat" v podobě plynového kotle. Jasný, pohodlný to je velice. Ale mezi námi kolik bych protopil kdybych topil pouze plynem.
Chodit k podvečeru ven je fakt hnus, to co vypouštěj lidi z komínu a to vím, že ti lidi topí uhlím, nevím jestli automatem, ale každopádně vím, že já vypouštím daleko méně smradu než lidi co topí uhlím.

Taky máte někoho v okolí kdo nemá popelnici? Víme tady o jedné rodině a to topí i dopoledne kdy je 15stupnu a topí jen na ohřátí teplé vody.

Já mám výhodu tu, že mám z obou stran barák a většinu pokojů na jih, takže topím pouze až k večeru a jak říkám jen chvíli, vše samo záleží na venkovní teplotě a slunci.
o 07.11.2015, 22:32 | kuchta
Jasně,vím co šlo z komínu když tam byl dakon. I mě to štvalo když sem přijížděl třeba z nákupu a viděl co z toho jde za humus. I z toho důvodu jsem vyměnil kotel. Když teď topím tak není vidět že by z komínu něco šlo. U nás není zavedený plyn tak topit připadá v úvahu elektrikou,uhlím (peletkama) nebo dřevem. Selským rozumem jsem se rozhodl pro uhlí z prostého důvodu. Topit elektrikou tři podlaží tak bych se nedoplatil,obstarávat dřevo v množství potřebného pro topení je pro mě nemyslitelný,tak zbývá uhlí. Objednám uhlí,doprava zdarma,za směšnou cenu mi ho pásem složí do uhelny. Z mého hlediska ideální topení takřka bez práce.
o 18.01.2016, 11:16 | petred
ahoj, nevíte někdo jak je to se získání dotace při nákupu přes internet? Byl mi doporučen tento kotel [ Link ] a na netu lze seznat o víc něž 20 000 kč levněji, než mi nacenil topenář...
o 19.01.2016, 09:16 | radek.613 | Upraveno: 2016-01-19 09:17:23
Protože topenář Ti ho musí odborně nainstalovat, připojit, vyřešit správné zapojení do systému, potvrdit a držet Ti na něj záruku, mít na něj díly, jezdit na školení, atd.... kotel není rajcovní spodní prádlo ani žehlička, aby se kupoval na dobírku z eshopu... když jsou v ceně tak skvělí, tak se jich v tom shopu zeptej, jestli ti to ten ajťák co ten shop obsluhuje taky přijede zapojit, zaškolit Tě z obsluhy, potvrdit Ti záruku a držet ji po celou životnost kotle. A jestli Tě "uhoupou" tím, že Ti zaručeně objednají a pošlou někoho "oprávněného" pak věz, že není žádnou povinností jakéhokoli značkového servisu, řešit, uvádět do provozu či držet záruku na kotel, který neinstalovali, neví z jaké produkce prochází a kde se vzal..... Co se týká dotace, kotel z eshopu je Ti k prdu bez projektu na tu jeho výměnu, všech revizí, potvrzené záruky a správné instalace...
o 19.01.2016, 10:35 | J-T.
radek.613 se mýlí. Kotel si můžeš koupit KDEKOLIV, stačí mít daňový doklad. Aby jsi splnil podmínky dotace musí být kotel v seznamu povolených a instalovat ti ho musí topenář, který má profesní zkoušku a má certifikát od výrobce že tento typ kotle může instalovat.

Otázkou tedy je, zda seženeš takového topenáře, který ti kotel z e-shopu nainstaluje a splňuje podmínky ...

Nicméně zastávám přesvědčení že na topení se nevyplácí šetřit - teď si tím procházím a nakonec po všech sháněních, přesvědčování od "frantů" apod., že to nějak udělají jsem šel pěkně od začátku = zaplatil jsem projektanta, který mě udělal projekt na topení a ihřev TUV přesně pro můj barák, vše navrhl spočítal a já si pak jen podle projektu sehnal dodavatele.
DOPORUČUJI!

o 19.01.2016, 11:41 | Jeffry.j
J-T. a ty ten výběr, pořízení kotle děláš přes dotační program kotlíkové dotace?
o 19.01.2016, 11:50 | J-T.
Jeffry.j: Kompletní seznam máš tady: [ Link ] Nicméně kotle se tam průběžně doplňují, podle toho jak si výrobci vyřizují "papíry". Ideální je, když máš nějakej vybranej a ten si pak ověříš přímo u výrobce zda na něj bude mít certifikát pro kotlíkové dotace...

Já šel cestou, že jsem si sehnal firmu, která mě žádost na klíč udělala a podala. Mám i garanci že nezaplatím ani korunu když mě dotaci neschválí.

Asi je to profesní deformace, jelikož zpracováváme akreditace pro MŠMT ( [ Link ] a [ Link ] ) Takže jsem vnitřně přesvědčen někoho zaplatit a mít jistotu na první podání, než se tím prokousávat sám a na několik pokusů. Nehledě na to že budget na dotace je omezen, tak jsem to chtěl mít podaný mezi prvními = už to mám od pátku podané :-)
o 22.05.2016, 18:40 | Jeffry.j
Zdravím, obnovuji téma. Řeší někdo další kotlíkové dotace?
Dotaci mám schválenou na kotel na tuhá paliva/výhradně biomasu.
Máte nějaké tipy jaký kotel si pořídit? Rád bych na tuhá paliva s ručním přikládáním a možností podavače, tzn. automatu třeba na pelety. Takže jde o kotel kombinovaný.
o 22.05.2016, 21:57 | radek.613
Ruční přikládání = legislativně i technicky nesmysl, max do konce roku 2018, pokud si dobře pamatuju. Kotle "s dírou" jsou minulost a skončily.
o 23.05.2016, 00:13 | Jeffry.j
Takže když koupím i ten kombinovanej tak je to špatně?
To ted koupím, dostanu dotaci a pak znovu budu muset pořídit jinej kotel automat?

Pokud je to nesmysl kotel s dírou, tak proč je mají v seznamu registrovaných výrobků? Abych mohl čerpat dotaci,
tak jedu podle jejich podmínek a ty kotle s dírou tam jsou.

Nebo dotace nyní a legislativa později si budou v rozporu?

Já to fakt nechápu. A co těch xy jiných lidí co nežádali o dotace, co bude s nima a jejich starými kotli?
o 03.01.2017, 18:18 | filip146
trochu oživím téma, odchází mi kotel, ATMOS c18, a jako náhradu chci zase ATMOS c18s(UHLÍ +DŘEVO), jak bylo výše uvedeno, přikládání dírou, Radek.613 naznacil, jestli jsem dobře pochopil, že takové kotle budou oct být pouze do roku 2018, nebo se to týká jen dotací? neříkejte, že všicni budou muset jít do automatu??
o 03.01.2017, 19:56 | rencek
filip146 - co jsem pochopil, tak když koupíš teď emisní třídu 3, tak snad pár let jí bude možný provozovat. Do roku 2022 musí mít všichni min.3třídu.

[ Link ]
o 03.01.2017, 20:02 | filip146
Tak to je gut, tohle má IV.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3776 sekund.