Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: Lexum - laser očí

o Navštíveno 7825x o
o 06.08.2015, 12:46 | Veider
Objednal jsem se v rámci nějaké letní akce na laser očí do pražského Lexumu. Máte někdo zkušenosti? Já mám 6 dioptrií na každém oku, řeším čočkama, ale říkám si, že tohle by mi asi usnadnilo život trochu.

o 06.08.2015, 13:12 | camron | Upraveno: 2015-08-06 13:15:35
Tak to jsi docela slepoň :-). Já u nich řešil 3/3 v roce 2001, tenkrát ještě metodou PRK. Dnes mám 0/0.25...takže vidím dobře :-)

Čočky jsem nenesl (ani jednodenní) a brýle jsem nesnášel (sport, přechody zima/teplo...). Takže zákrok byl víceméně jediným východiskem. Ale neříkám, že nejsou lidé, kterým zákrok nepomůže anebo se jim obtíže zhorší.
o 06.08.2015, 13:16 | addamec
Byl jsem v r.2011 na Lasiku a taky maximální spokojenost.
o 06.08.2015, 13:50 | Veider
camron to jo :-) proto nosim čočky, lepší než jogurty :-)))
o 06.08.2015, 14:13 | M.a.R.i
Já byl taky cca před 5-6lety na Lasiku v Lexumu ČB, měl jsem astigmatismus a 6+4 dioptrie. Operace tenkrát stála jenom 26 + 5 za doživotní záruku. Levý oko mi ještě jednou opravovali. Upozorńovali mě na to, že astigmatismus a ještě tolik dioptrií je docela na hraně a spíš mi doporučili voperovat čočky, což sem nechtěl.

Pak jsem ještě dostal do huby a týpek mi z toho levýho oka strhnul rohovku, tak mi to opravovali znova. Ještě byl za mnou primář z Lexumu v nemocnici. Super přístup a celkově jsem spokojenej. Nevidím tak, jako těsně po operaci, ale v životě mi to nijak nevadí.

Nevím jestli se něco změnilo, ale po operaci máš zrak dokonalej,ale jakmile se začně hojit oko,tak se vad může ve větší či menší míře vrátit.
o 06.08.2015, 14:22 | Martyn
Ja byl v 2008 tusim v Plzni (Ofta) a taky spokojenost, sice uz se mi to taky malicko zhorsilo, ale dobry, doporucuju..
o 06.08.2015, 14:25 | Veider
M.a.R.i tam by měla fungovat nějaká korekce ne? Že když se ti po čase něco vrátí, tak bys měl znovu na reoperaci a dorovnání do nuly.
o 06.08.2015, 14:29 | M.a.R.i
Veider:
Mám tu doživotní záruku,ale nevztahuje se to na přirozené zhoršení zraku věkem. Myslím, že k tomu dochází ve věku 35let, ale už si to nepamatuju.

Myslel jsem to s tím zhoršením tak, že když přijedeš z operace domů, tak za pár hodin vidíš dokonale (laser je přesný), ale jakmile se začne rohovka hojit, tak se může zrak horšit viz moje levé oko (v průběhu týdnů/měsíců).
o 06.08.2015, 14:37 | camron
M.a.R.i.:
...no proto se po operaci kapou do oka nějaké preparáty, aby se to "dobře" nezahojilo a nebyls tam, kde předtím. Alespoň co si tak mlhavě pamatuji.
o 06.08.2015, 14:55 | M.a.R.i
camron: Já dostával pouze "umělý slzy", který jsem si kapal a prášek na bolest, kdyby byla potřeba...
o 06.08.2015, 16:03 | Martyn
Ono to hlavne nejde "dooperovavat" do nekonecna, ja uz chtel jit znovu na srovnani, ale bylo mi doporuceno at to jeste par let necham..
o 08.08.2015, 21:29 | jedla
mlada byla v Brne loni v listopadu s 8/8 a od te doby super a bez problemu
o 08.08.2015, 22:17 | crestik
já stále čočky, a zůstanu u nich. Zjišťoval a porovnával jsem všechny pro a proti a nejdu do toho. Doživotní záruka je jen to, že pokud se to někdy zhorší, provedou zákrok znova (celkově max 2). Taky to záleží na tom, jakou má člověk rohovku. Někomu to jde jen jednou celkově. Ve svojem rozhodnutí mě utvrdilo i to, když jsem napochodoval do Gemini, a všichni od sestřiček po doktory tam měli brýle :-/
o 09.08.2015, 12:30 | Mr.Scully
Já si pamatuju Oftu Plzeň, což bylo tuším možná první (a skutečně špičkové) laserové pracoviště v ČR a měli úspěšnost třeba 99.99% - nicméně těch 0.01% lidí tvrdilo, že oslepli nebo se to po operaci výrazně zhoršilo. Tak těžko říct, jestli je to úplně bezrizikové... :-D Jako s 6 dioptriemi asi není nad čím váhat, to už je solidní slepota, ale mít 2-3 dioptrie na každém oku, tak bych na to asi kašlal :)

Jinak třeba k Oftě můžu říct, že oni nejdou po každém kšeftu a spoustě lidí to naprosto férově rozmluví, že je to nesmysl nebo by to nepřineslo kýžený efekt.
o 10.08.2015, 07:40 | cendler
Veider : koupil jsi to za těch 8900Kč/oko? moje mladá má 8/8 a taky ji do toho tak nějak tlačím, ale samozřejmně je to na ni, kamarádka byla minulý rok a ty měla 5/3 myslím a super, jen jedno oko myslím, že ji zůstalo 0,25, ale teď nevím kde byla, hlavně za to platila asi 50tkč, což je sakra rozdíl, proti tomuhle, zjistím kde byla
o 10.08.2015, 12:19 | Veider | Upraveno: 2015-08-10 12:19:39
cendler jojo presne tak. Maj docela dobry reference, myslim ze je jedna z tech lepsich, Gemini a Lexum. Kazdopadne jsem objednanej, nejdrive to slo na 12. zari.
o 10.08.2015, 15:10 | Pajk
Já jdu 9týho Brno. Jsem zvědav, kdyžtak 1500,- v pr.... :D

crestik: Víš proč mají sestřičky a doktoři brýle? Protože jsou na blízku. To se řešit aktuálně nedá. V určitým věku, řekněme 45+ po těch brýlích sáhneš i Ty, to je geneticky daný - 2 až 3 plusový dioptrie.

Mr.Scully: 2-3 dioptrie, tak vidíš bohužel taky ho*no. Člověka přes cestu nepoznáš. :/ Nedej bože pokud do toho máš ještě astigmatizmus.
o 10.08.2015, 15:14 | Mr.Scully
Pajk - na dvou očích jo, ale na jednom to nevadí. Měl jsem dlouhodobě 2 dioptrie na levém a skoro perfektní pravé. V součtu to znamená, že vidím perfektně, jedním okem člověk nekouká, že jo.

Navíc mám predikci, že se mi to levé oko postupně zlepší a na stáří budu jen lehce krázkozraký, takže ani brýle teoreticky nebudou potřeba.
o 10.08.2015, 15:25 | Pajk
Jasný že jo, protože budeš v plusu jen na pravým a levý bude +- na nule. A to už bude třeba doba, kdy se bude dát nějak rozumně řešit i krátkozrakost.
o 10.08.2015, 15:35 | mrazik
Mel jsem 1.25 na kazdem oku na dalku. Jezdim autem, makam na PC, takze jsem nosil brejle cely den. Kdyz sem rozbil i sve nahradni brejle a spocital si, ze za dvoje brejle dam minimalne 15 - 20 tisic, rozjel se do Hornich Pocernich a nechal si odoperovat obe oci za 29 tisic a nelituju. Proste je to vetsi pohoda nez s brylema, druhy den po operaci jsem normalne ridil, nepotreboval jsem ani prasky proti bolesti.
o 10.08.2015, 19:29 | Rajdlos
Je ten zákrok bolestivý? Snažím se do toho natlačit mladou, ale nechce. Bojí se.
o 10.08.2015, 19:35 | crestik
Pajk: personál byl 25-35 let, podle používání nepředpokládám, že to byly potkávácí ale dálkové...navíc 6/8 na blízku, nevím nevím.

Osobně znám kolem sebe taky dost lidí, co to úspěšně podstoupili, ale já z toho mám respekt. Nehledě na to, že dost lidí mívá problémy v pokročilém věku, často jsem slyšel zkušenosti, že někteří mají problém za šera nebo při umělém osvětlení.
Ještě malé info, po té operaci už nejdou nosit čočky.
o 10.08.2015, 19:40 | Pajk
crestík: kdyby v tom bylo něco opravdu hodně rizikového, veř, že by se to vědělo. Ve 25ti bych to nepodstupoval, protože v tomto věku ten zrak není ustálený. Další věc je, né každý má tak tlustou rohovku, aby zákrok mohl podstoupit.
o 10.08.2015, 19:43 | petis | Upraveno: 2015-08-10 19:44:05
Byl jsem před mesícem, a nemužu si vynachválit.

Rajdlos:
Na ferovku. Nejhorší je laser co delá ochranou lamelu.
Bolí to jen proto protože to moc tlačí na kosti, to trvá tak 15-20 vteřin. Operace jako taková vubec, ani to není nepříjemný. Po operaci zhruba za 4 hodiny 20minut to bolí celkem dost, ale nato pomuže prej prášek proti bolesti co dávaj, já si ho nevzal:-)) At se toho nebojí. Není to nic hroznýho.
o 10.08.2015, 19:55 | mrazik
Operace byla v pohode, za 15 minut hotovo a je to trochu neprijemne, ale nic hrozneho.
Cca 2 tydny je oko citlive na ostre svetlo, chce to nosit bryle proti slunicku i kdyz slunce nesviti. U me to bylo citit po 2 hodinach, po 4 hodinach to bylo neprijemne, ale obesel jsem se bez prasku. Jak uz jsem psal nahore, druhy den jsem ridil auto. Je to cca 5 nebo 6 let a zrak v pohode.
o 10.08.2015, 20:37 | Rajdlos
Co je na tom pravdy, že už například nejde změřit po zákroku nitro oční tlak? Já bych taky šel, ale mám k tomu repsekt, byl jsem na vyšetření v Gemini a doktorka sama řekla, že nevidím tak úplně špatně, abych to musel podstoupit. Navíc se mi špatně prokrvují oči, takže nejsem 100% vhodný kandidát.
o 11.08.2015, 11:34 | Martyn
Já byl na kontrole shodou okolností poprvé minulý týden a tlak mi sestřička měřila taky a prý v pořádku..
o 11.08.2015, 15:32 | mike.vw
petis:lexum nebo gemini? v CB?
o 11.08.2015, 15:38 | petis | Upraveno: 2015-08-11 15:38:50
Mike.vw: Lexum. V čb.
o 15.08.2015, 12:30 | camron
Veider:
Mám nové informace - v průměru 15 let od zákroku se začínají objevovat problémy. Žádná z klinik ti to neřekne. Kdyžtak více po mailu...
o 15.08.2015, 13:26 | Martyn
Nechapu proc takove tajnosti? Myslim ze to je informace, ktera by zajimala vic lidi.. Me teda dost:) napis to sem, ale zda se mi to jako jedna pani povidala?:o)
o 15.08.2015, 14:02 | Kamil07
camron: Taky by me to zajimalo, ted jsem na to premluvil pritelkyni, tak at ji nenutim do nejake picoviny.
o 15.08.2015, 14:32 | camron
Veřejně tu nic šířit nebudu, neboť nevím, nakolik je to pravdivá informace (statistiku v ruce nemám). Každopádně mě trápí jeden problém a jak jsem teď zjistil, asi nejsem sám a asi bude spojen se zákrokem v minulosti....
o 15.08.2015, 16:16 | mrazik | Upraveno: 2015-08-15 16:26:30
camron pokud nemas nic konkretniho k napsani, pak je to jen sireni paniky a jeste k tomu neoverene informace.
Ono se staci podivat, jak se oci operovali pred 15 lety, kdy byl tento zakrok vice bolestivy, pristroje urcite nenabizeli takove moznosti jako ted a metod jeste nebylo tolik - moje sestra se podrobila operaci pred vice jak 10 lety, takze vim o cem pisu a mam prime srovnani s mou operaci pred 5 roky (mimochodem sestra nema zadne komplikace). Teoreticky je mozne, ze urciota metoda pouzivana na pocatku, muze v urcitem procentu vest ke nejake komplikaci, ale to uz hodne odhaduju.
Konzultovani a vyhledavani zdravotnich problemu na internetu je asi ta nejhorsi kombinace, protoze se clovek docte jen o katastrofickych scenarich, problemech a pritom realita je uplne jina.
Takze pokud nemas nic konkretniho, nema cenu o tom vubec psat, ani naznacovat a sorry, nelze tomu ani verit. Me to prijde to same, jako kdyz nekdo krici o tom jake jsme ovce, vlady nam lzou a on jediny vi kde je pravda.
o 15.08.2015, 16:29 | camron
Mrazik: psal jsem to Veiderovi...
o 15.08.2015, 16:31 | mrazik | Upraveno: 2015-08-15 16:32:43
Pis si to komu chces, ale napsat svuj nazor snad muzu. Libit se ti nemusi, kvuli tomu jsem to nepsal.
o 15.08.2015, 19:00 | camron
Mrazík: koukám, že poslední dobou se to zde chytráky jen hemží.

Veiderovi, jako dlouholetému známému, svoje tvrzení patřičně podložím a on si pak udělá názor sám. Tebe mám u zadnice...
o 15.08.2015, 19:38 | mrazik | Upraveno: 2015-08-15 19:38:40
Prosim, v jake casti me reakce si hraju na chytraka ?
Ty prijdes se zasadni informaci, kterou nechces/nemuzes napsat nebo vyzradit a za chytraka oznacis me ?
o 15.08.2015, 19:42 | crestik
To je jak ve školce, "hééj, já ti musím něco řííííct" :-)
Od toho je to forum, kde se sdělujou méně/více ověřené info a může se na dané téma diskutovat.
o 16.08.2015, 11:07 | Martyn
Je to nesmysl.. Samozrejme nejake komplikace se vyskytnout muzou vzdycky, ale myslim ze sance je minimalni..
Tata byl hned v zacatcich, ca pred 15-20ti lety a dodneska nema problem, samo uz se mu to trosku zhorsilo takze treba na rizeni si bere bryle, ale jinak uplne ok..
o 16.08.2015, 23:21 | Rajdlos
Camron: chovas se jako dite, kdyz uz jsi tu neco zacal, tak bys to mohl dopsat. Zajima to urcite vicero lidi.
o 17.08.2015, 19:57 | Tomášek
Rekl bych, ze vi hovno :-)
o 17.08.2015, 21:33 | kozlustechnykus
Zadny hovno, zadny dite. Jen neni chytrak, kterej nekam neco strasne dulezityho napise a pak drzi bobrika mlceni.
o 11.09.2015, 21:25 | Pajk
Tak mám vstupní kontrolu za sebou, v Brně, a můžu říct, že přístup tam měli lepší nez v Gemini, opět Brněnská pobočka. Prohlídka byla i důkladnější. Časově to probíhá opravdu asi ty 3 hodiny. Nejdřív registrace, no a pak si člověka přehazují z mistnosti do místnosti. Vždycky mezitím nějaká prodleva, cca 10-20minut.
Na zákrok jdu až v listopadu, protože nejdu na Lasik, ale PRK, kde se potřeba pár dní probrečet doma. :/ To jediný mě trochu nasralo. No v Gemini se tohle neřešilo, která metoda je pro mě lepší. Opět je to jakýsi ukazatel čehosi.
o 12.09.2015, 01:58 | 626rs
Také mám za sebou operaci očí Lasik. Nechci nikoho zrazovat, ale berte v potaz to, že se to nemusí povést a sežeňte si veškeré informace a ptejte se doktorů. Nikdo Vám neřekne, kolik nervů se zničí v rohovce. Popíšu svůj případ. Rohovka má v sobě nervy, které fungují jako čidla stavu oka. Podle toho upravují vlhkost oka např. Po operaci se mi jednoduše poškodilo tolik nervů, že mé oči přestaly absolutně produkovat slzy. Dělá se na to takový test. Papírek do oka který jej dráždí a nasává slzy na stupnici. Zdravé oko má 20-25 tuším. Já měl na jednom 0 a na druhém 5. Neskutečné bolesti očí, bolesti hlavy jaké jsem nikdy nezažil .... Nemohl jsem číst, nemohl jsem na světlo, nemohl jsem ven. Jako ajťák jsem nemohl pracovat. Mohl jsem ležet a poslouchat rádio. V noci nikdo nesměl rozsvítit. Verdikt, veliký problém a doživotní handicap (podle doktorů). Tohle Vám nikdo předem neřekne. Nakonec jsem byl rok na neschopence. Šílené. Po roce jsem se z toho naštěstí pomalu vyhrabal a oči se mi nakonec vyléčily. Ty bolesti bych ale nikomu nepřál. Neustále a soustavičné (probudíte se, začne to cizím předmětem v oku, bolestí, brutálnější bolestí, bolestí hlavy a končíte). Byl jsem z toho psychicky úplně na dně a na konci už jsem se chystal na invalidní důchod (to už jsem byl tak v řiti, že jsem měl antidepresiva). Do toho pak také brutální zánět ..... Doktoři absolutně netušili, co se stalo a jak to vyléčit. Verdikt byl, připravte se na důchod -> ve 28 letech !!!! Nakonec jsem vyhledal alternativní léčbu a dostal se z toho. Dneska jsem zdravý ale cítím, že zrak se opět horší (po 4 letech). V životě bych nikomu laser nedoporučil. Mě zničil rok života kdy jsem chvílema myslel, že si kvůli bolestem radši někde hodím mašli. Pokud někdo chce tak se muze poptat u me na mailu (jiri-vanek@centrum.cz)
o 12.09.2015, 14:17 | Mr.Scully
No to je to, že laserová operace se podaří na 99.5%, ale když budeš zrovna ten jeden z těch 200, tak je to v háji. Mívám občas syndrom suchého oka - když se ráno probudím moc brzy, tak mám pocit, že mě někdo píchnul do oka a neudržím ho otevřené (kapu si nějaký kapky, se kterýma je to pak výrazně lepší), takže se do tebe trochu dokážu vžít, i když jsi to měl zřejmě desetkrát silnější...
o 12.09.2015, 14:34 | Pajk
Veider tak jak? Byl jsi tam dnes?
o 12.09.2015, 15:07 | AllInOne
Mr.Scully
To co pises, to se mi deje posledni ctvrt rok.
Když se ráno probudím moc brzy, tak mám pocit, že mě někdo píchnul do oka a neudržím ho otevřené. Je to bolest jak prase.

Vidim perfektne,nikdy s ocima zadnej problem. Myslim, ze to muzu ovlivnit pomalu otviranim oka, ale to si pokazde nevzpomenes. Dela mi to jen jedno.

Co s tim?
o 12.09.2015, 15:12 | Pajk
626rs psal jsem mail. Mimochodem, zapomněl jsem se zeptat, jakou jsi měl vadu. Díky za info.
o 12.09.2015, 22:35 | camron
MrScully: ...tak tomu 0.5% snad může věřit jen totální zabedněnec. A kdo do té statistiky asi započítá lidi, co začnou mít potíže 1-2-3-10-15 let po zákroku?
o 13.09.2015, 11:47 | Veider | Upraveno: 2015-09-13 11:52:15
Tak v pátek ráno jsem tam nastoupil, prodělal všechna možná vyšetření typu měření zrakové ostrosti, měření tloušťky sítnice a čočky, binokulární vidění, slzivost atd. Celé to trvalo asi 3 hodiny. Na konci mi ošetřující lékařka přinesla ukázat celkovou zprávu s údaji, které se pak zadávají jako vstupní data pro samotný zákrok. Personál příjemný, vstřícný, doktorka mi celý postup vysvětlila, i co bude následovat po operaci a jak to asi bude vypadat. Zákrok mám naplánovaný na příští pátek ráno. Mám mít doprovod, sluneční brýle a v sobotu půjdu na kontrolu. Mám se připravit na to, že po operaci bude oko bolet, jak kdyby mi do něj něco spadlo a slzet. Tím že mi budou laserovat větší množství, bude i proces hojení delší, tzn 3-4 dny. Alfou a omegou je prý spaní první noc. Důležité je spát na zádech, abych tlak na operované oči byl co nejmenší, což jsem zvědavej jak udělám, protože v noci spím tvrdě a určitě nejsem schopnej se uhlídat. Dle doktorky by neměl být problém se dostat na nula dioptrií i pro mě. Případně lze ještě něco dolaserovat v rámci doživotní záruky. Celkově z toho mám dobrý pocit, tak uvidíme.
o 13.09.2015, 14:43 | Pajk
Veider, takže PRK vzhledem k délce hojení že?
o 13.09.2015, 19:23 | Veider
Pajk je to metoda Femto Lasik, pokud se nemýlím tak PRK je povrchová a starší metoda
o 13.09.2015, 19:27 | petis
Veider: Prodávají ktomu specialní brejle aby jsi mohl spát jak chceš:-)
Mě druhej den doktor lamelky rovnal.
Prášek proti bolesti si vem hodku-dvě po zákroku a bude to cajk.
o 13.09.2015, 19:51 | Pajk
Veider mě bylo doporučeno starší PRK, skrz tenší rohovku, nižší slzivost a ještě cosi zakřivenýho. Plus jakejsi rozpustný implantát do slzných kanálků skrz tu slzivost. No nedopadl jsem nejlíp. :/
o 14.09.2015, 10:02 | camron
Ten tvuj implantat je prachsprosta zatka (bud trvala nebo docasna - dle druhu materialu), kterou se ucpe jeden nebo vice slznych odtokovych kanalku, aby ty slzy zustavaly na povrchu oka.
o 14.09.2015, 11:57 | Dudelina
Žena byla v Lexumu na operaci ve čtvrtek a v pátek na kontrole. Zatím to vypadá ok. Zvládá to až nějak moc dobře :)
Kapeš pak každý 3 hodiny kapky - v noci ne.
o 14.09.2015, 12:20 | Pajk
camron přesně jak říkáš.
Dudelina, to byla na Lasiku, což je pohodlnější metoda. A myslím si, že podstatně. Mě doktorka doporučila rovnou troje kapky. Jedny jsou od bolestli, pak umělý slzy a ty třetí už si nevybavuju, možná něco od hojení.
o 15.09.2015, 12:34 | Mr.Scully
AllInOne - kapu si na to Systane Balance, uleví mi to skoro hned. Je to prostě moc suché oko, asi na to má vliv i to, že jsem prostě 16 hodin denně u PC. Já mám štěstí, že mám pracovní dobu libovolnou, takže vstávám, až když se opravdu naplno probudím a pomalu otevřu oči. Ale když jednou za tři měsíce musím mít budíka a vstávat třeba v sedm, tak je to peklo a kapky mám hned u postele :-)
o 15.09.2015, 12:48 | AllInOne
Dík :-)
Takže preventivní kapání přes den ti nevyřeší ranní bolest?
Prostě až to ráno zabolí, kapneš si?
o 15.09.2015, 17:39 | Mr.Scully
Hele, to netuším. Jestli když si nakapeš večer, tak ráno nebudeš mít suchý oči... fakt nevím, hádal bych. Mně se to stává jen při tom drastickém vzbuzení, takže třeba dneska pošťačka :-D Tudíž si kapu až "poté", protože dopředu nevím, jestli mě někdo vzbudí nebo ne :-D
o 19.09.2015, 11:30 | Veider | Upraveno: 2015-09-19 11:32:35
V pátek jsem podstoupit Femto Lasik a zde je průběh:
Ráno jsem nastoupil do kliniky Lexum, byl jsem druhej na řadě, takže nás dva hned odvezli o patro výš na operační sály. Přezuli jsme se, oblékli nás do nemocničního pláště, dostali jsme čepici na zakrytí vlasů. Zároveň nám dali na uklidnění jeden diazepam. Zároveň začali s aplikací očních anestetických kapek, které mi kapali ještě potom dvakrát. Podotýkám, že u mě anestetika zabírají o dost déle a ve větším množství, což jsem ale neřešil ani neoznamoval, což možná byla chyba. V čekacím sále mě přišla ještě zkontrolovat doktorka, která mi znovu vysvětlila celý průběh a co kde mám sledovat. Pak mne již položili na otočné lehátko a nejprve jsem absolvoval naříznutí lamely rohovky, pod kterou se pak provádí samotná laserová korekce. Při tomto zákroku mně vysloveně bolelo roztažení víček kovovými pacičkami. Samotné řezání laserem jsem cítil asi jako kdyby vám někdo po oku přejížděl něčím měkkým. Prostě to cítit bylo. Jedno oko mi dělali nadvakrát, protože se řez napoprvé nepovedl až do konce. Takto mi připravili obě oči, a pak následovalo opět poměrně bolestivé vyndání kovových paciček. Pak se mnou otočili lehátko a opět opět jsem sykal u roztahovaní víček. Poté lékařka odkryla naříznutou lamelu a dle příkazu jsem sledoval červenou hvězdokupu, kterou jsem měl před sebou. Tato korekce laserem nebolela vůbec, pouze jsem slyšel zvuk podobný šumáku hozeného do vody a trochu cítil spáleninu. Vzhledem k mým dioptriím toto laserování trvalo déle, což mi ale lékařka několikrát zopakovala a zároveň odpočítávala jak dlouho to ještě potrvá. Poté již jen ručně vrátila lamelu zpět na místo. V průběhu celé operace mi oko stále prostříkávali desinfekcí. Jako poslední jsem absolvoval opět moje utrpení, které mě provázelo celou dobu - kovové rozvorky.
Tímto byl samotný zákrok hotov. Moc jsem toho nevnímal, protože jsem byl docela zblbej, asi z kombinace diazepamu a adrenalinu. Neviděl jsem ani prd, protože oči jsem měl fakt podrážděné a nebyl jsem schopnej je vůbec otevřít a když už se mi to povedlo, následoval okamžitý proud slz. Dostal jsem lék proti bolesti, který jsem si vzal cca 2 hodiny po operaci a ten mi výrazně pomohl. Zároveň jsem dostal kapky Tobradex s podílem kortikoidů, proti zánětu, které teď kapu každé 4 hodiny, spolešně s dalšimi kapkami, umělými slzami.
Již po dvou hodinách po operaci jsem byl ale schopnej začít koukat delší dobu. Tlak a škrábání v očích jsem ale cítil až do večera. Nejvíc se mi osvědčilo skoro celej den prospat. Důležitý je ale spát, a to i první noc, na zádech, abych se oči zbytečně nevystavovaly tlaku.
Dneska ráno mě už v očích škrábe jen malinko a zároveň se mi zrak projasňuje a stále víc se ostří. Hned ráno jsem odjel na kontrolu, kde mi zkontrolovali usazení lamely navíc jsem si nechal hned změřit dioptrie, i když se to prý první den nedělá. Na obou očích mám čtvrt dioptrie s tím, že to samozřejmě není konečné stádium a oko se stále hojí a ještě pár dnů prý hojit bude.
Konečný verdikt? Včera jsem si říkal že bych na to tedy už rozhodně znovu nešel. Nevím zda to, že mě to docela bolelo, byl jen můj osobní problém díky reakci na anestetika, nebo jestli ostatní dělaj machry, že to nebolí a přitom na tom byli stejně. Dneska mám už jiný názor a zatím jsem nadmíru spokojenej. Na další kontrolu jdu za dva měsíce. Ještě týden mám kapat kapky proti zánětlivosti a 3 měsíce kapat umělé slzy. Ale za mě zatím dobrý!!
o 19.09.2015, 14:54 | camron
Veider: přeji ti, ať tvá spokojenost trvá co nejdéle
o 19.09.2015, 14:56 | camron
AiO, MS: slzy přirozeně odtékají slznými kanálky, takže večer či přes den nakapaný přípravek sotva vydrží do rána...
o 30.11.2015, 01:56 | Kamil07
Pritelkyne na tom byla ve stredu a zatim je spokojena, prasek na bolest co dostala ani nebyl treba, jen ji trosku skrabaly oci, ale to vyresily kapky.
Z celeho procesu je pry nejhorsi nasledne spani na zadech (7 dnu), to se ukazalo jako velky problem :-)
Bryle na spani nemeli v Ostrave skladem, tak ma smulu a musi to vydrzet.

Diky za doporuceni a snad to pomuze i ostatnim pri rozhodovani.
o 02.12.2015, 10:49 | Pajk
Taky něco málo přispěju, když už jsem po zákroku. Jak jsem výše psal, podstoupil jsem ho v pondělí 9.11.
Trochu se připomenu, jednalo se o metodu PRK (je to metoda, která je ve své podstatě známá už v roce 1985) se zavedením ucpávek do odtokových kanálků pro slzy. Problém, který jsem měl - dioptrie a astigmatizmus.

Před zákrokem jsem dostal Diazepam, pak 3x nebo 4x kapky během necelé hoďky, rychlá kontrola a už jsem ležel a nademnou stál tým. Dělá se každý oko zvlášť, přilepí se víčka, nasadí ten roztahovák, no a pak proběhne to hlavní, popisovat to do detailu nebudu, bo tomu úplně nerozumím. Nicméně vemou část rohovky, pak udělá svou práci laser, nakonec se nasadí krycí kontaktní čočka, která je bez dioptrií. Celý to probíhá dost rychle, nebolí to, ani to laserování moc nesmrdí, jak jsem různě četl, ikdyž každej vnímáme jinak. Je tam pouze pár nepříjemných pocitů před laserováním, konkrétně když si nějakým udělátkem přidrží oko. To aspoň nebylo příjemný mě.
No odešel jsem jsem napohodu, trochu vysmátý z toho antidepresiva. Ten den den byla mlha, takže počasí luxus, asi bych si to odřídil domů i sám. V tuhle chvíli jsem měl před sebou 3dny, který jsem měl trpět... svědění, pálení, pocit písku v očích... je super, že se to u mě nedělo. Vadily mi akorát jedny kapky, Indocollyre, po kterých mě oči nějakou chvíli pálely. Jinak opravdu nic.

Kontrolu jsem měl na pátek. No jelikože se mi rohovka nehojila rychle, dojel jsem zvovu hned v pondělí. Stejně jsem to neměl dohojený, prostě jsem v tomto měl smůlu, hojilo se mi to pomaleji, ale nic neobvyklého. Doktor mi vydělal krycí čočky, dal 4x kapky, doporučil oční gelové kapky a jel jsem dom. Jen podotknu, v pátek mě vezla přítelkyně, v pondělí jsem už jezdil sám.

Po 14ti dnech od zákroku už jsem cítil, že jsou obě úplně jinde. Vidím šišky na stromě na 50 metrů :D Každopádně u této metody je celková doba rekonvalescence až 6 měsíců. Aktuálně se mi lepší kontrast. Pro porovnání zkouším testovat oči s kámošem, co vidí za roh a jsem na tom trochu hůř. Možná tam něco málo zůstane, možná ne. Aktuálně si užívám vidění a očekávám ještě zlepšení. :)
Jinak x krát za den kapu a kapu. Ikdyž necítím nijak zvlášť potřebu... ale lepší x měsíců kapat než pak řešit nějaké problémy. Další kontrolu mám v půlce ledna, tak budu informovat.
o 02.12.2015, 18:05 | Rajdlos
Zvažuji, zvažuji .... ale stále bojím, bojím, přece jen těch případů, kdy byla operace zmrvená, je hodně. Jak vidíte večer? S tím mám problém nejvíc já, jak se setmí, konečná.
o 02.12.2015, 21:45 | Lycron
Já také zvažuji. 30.12. jsem objednaný na vyšetření, kde by mi snad měli říct, k jaké metodě a zda-li jsem vůbec vhodný k zákroku. Jdu do Prahy do kliniky Gemini. Případná operace by proběhla až v lednu příštího roku.
Detaily kdyžtak napíšu po vyšetření. Příspěvky výše mi pomohli, takže děkuju.
o 02.12.2015, 23:03 | Kamil07
Rajdlos: Ja jsem rikal, ze bych na to nikdy nesel, ale kdyz jsem videl jak dobre to pritelkyne zvladala, tak jsou to snad prvni doktori ke kterym bych se dobrovolne vydal.
V noci pry vidi dobre, pred zakrokem ji to delalo problemy.
o 02.12.2015, 23:08 | Rajdlos
Kamil: budu taky muset, nic jiného mi nezbývá, čočky nosit nemůžu a brejle nesnášim.
o 03.12.2015, 09:56 | Pajk
Lycron ať Ti udělají ten test na slzivost. Mě ho v Brně v Gemini nedělali a zdá se mi to jako důležitá věc. Celý Gemini na mě nepůsobilo zdaleka tak dobře jako Lexum.

Rajdlos v prvé řadě si zajdi na vstupní vyšetření, ať víš, o jakou metodu se bude jednat ve Tvém případě. S tím pak bude souviset i to vidění večer. Pak máš dva měsíce na rozmyšlení, aspoň u Lexum. Večer vidím samozřejmě o dost líp. Nicméně lepší bude, když se mě optáš za nějakou delší dobu, ať jsem více objektivní.
o 03.12.2015, 19:13 | mrazik
Pajk mel jsem stejnou metodu a ani po 5 nebo 6 letech nelituju. Pocity jsem mel stejne jako popisujes. Jedno oko se malickovratilo a mam tam ctvrt dioptrie, coz je prd.
o 03.12.2015, 19:17 | Pajk
mrazik, jen pro info, kolik Ti bylo v době operace?
o 03.12.2015, 19:20 | mrazik
33 let a bryle jsem mel od 13 let. Cca od 18 se dioptrie ustalili a nehorsilo se to.
o 03.12.2015, 21:05 | Pajk
Díky. Já jen ať vím, co čekat. :)
o 03.12.2015, 22:18 | Lycron | Upraveno: 2015-12-03 22:24:28
Pajk: díky, já si píšu seznam otázek na který se budu chtít zeptat, abych to všechno nezapomněl. A hlavně abych to věděl s jistotou.

Vybral jsem Gemini kvůli tomu, že měli nějakou akci pro toho, kdo se objedná tuším do 30.11. s tím, že opaerace proběhně nejpozději asi leden 2016. Takže nejdražší metodou by to vyšlo na cca 33 000 obě oči.

Edit:
vyšetření je zdarma (hrazeno pojištovnou)

jinak co jsem koukal na Lexum, tak má taky nějeké akce, ale nevím, jaká metoda bude vhodná, takže nemůžu porovnávat
o 03.12.2015, 22:45 | Pajk
U nich stojí oko 8900,- (je to taky akce)
Vstupní vyšetření 1500,-
Doživotní záruka 3900,- (nemusíš kupovat)

Co se týče metody, tak vyberou tu vhodnou. Není to o tom, že nejnovější a nejdražší je pro Tebe nejlepší.

Jinak mají to natřískaný. Já se objednal tuším koncem května nebo v červnu a na vstupní vyšetření jsem se dostal až v září.
o 01.01.2016, 23:58 | Lycron | Upraveno: 2016-01-02 00:01:03
Jak jsem psal výše, 30.12.15 jsem navštívil kliniku Gemini. Takže začnu od uplného začátku.

Samotný příjezd ke klinice je takový....no zvláštní. Klinika stojí v těsné blízkosti komplexu několika budov a dá s k ní dojet autem z jedné strany, nebo pěšky ze strany přilehlé právě k tomu komplexu. Pokud přijíždíte autem, odbočíte ze silnice na nezpevněnou komunikaci a z té hned sjedete na skoro polní cestu. A právě průjezed přes tuto část je skoro takový, že čekáte až na vás někde vykoukne Frankenstein. :D Možná je to tím obdobím, ale na mě to prostě tak působilo. Samotná budova a přilehlé okolí kliniky vypadá velice pěkně.

Byl jsem objednaný na 13:00. V klinice na recepci jsem se ohlásil cca ve 12:35. Paní si vzala OP a kartičku pojištěnce a po kontrole udajů mě posadila s tím, že mě budou volat sestry. Do pěti minut už jsem se zvedal a šel na první vyšetření. Už si nevzpomenu na pořadí a ani co všechno mi dělali, ale vystřídal jsem se ve třech místnostech. Koukal jsem na horkovzdušný balon a neměl jsem zaostřovat, pak mi foukli do očí (nitroční tlak), pak mi blikali do očí (asi oční pozadí) atd. Celkem to bylo tuším 5-6 testů. Bylo to bezbolestné, nenáročné a rychlé. Asi tak 10-15 minut. Trochu nepříjemný byl test na slzivost, kdy vám pod spodní víčka vloží dva papírky. Je to takový nepříjemný, řezavý pocit a trochu to pálí, ale není to nic hrozného.

Pak jsem si šel sednou opět do čekárny a vyčkával, až si mě zavolá doktorka. To bylo za nějakých 10-15 minut. Zavolala, pozdravila, představila... U ní v ordinaci se mě vyptávala na případné dřívější komplikace, operace, úrazy, alergie atd. (to dělali také sestry před prvním vyšetřením) a pak mi změřila zrak. Bavili jsme se o tom proč chci operaci, jestli jo, nebo ne a prostě věci kolem toho.
Po zvážení všech pro a proti jsme se nakonec shodli, (respektive ona by to nedoporučovala), že na laser nepujdu.
I když jsem neměl operaci podstoupit, navrhla mi, že by mi ráda změřila i nějaké dioptrie, které se mohou objevit po rozkapání očí. Souhlasil jsem. Šel jsem tedy opět do čekárny po chvilce přišla sestra, kapla mi do očí jakýsi roztok. Pak přišla po 5, 10, 20 a asi 30 minutách. Po celou dobu jsem musel mít zavřené oči. Pak jsem šel opět za doktorkou, která mi znovu změřila zrak a na konec vyjela celkovou zprávu z celého vyšetření. Po rozkapání jsem měl obrovské zorničky. Byl jsem upozorněn, že pokud rozkapání podstoupím, tak až 4 dny mohu hůř vidět a budu mít zvětšené zornice.

Když jsem vyšel z kliniky, měl jsem oči citlivější na světlo, určitě by se hodily sluneční brýle, ale nebylo to nic, co by nešlo vydřžet. A také jsem o trochu hůř viděl. V případě velké nouze by se dalo autem jet, ale zbytečně bych to neriskoval.

Do nějakých 6 hodin večer jsem musel telefon mít v natažené ruce, protože jsem nebyl schopný zaostřit na blízko. Jinak na blízko vidím jako ostříž. Večer už jsem byl schopný číst skoro normálně.

Dnes, po 3,5 dnu mám ještě lehce zvětšené zorničky, ale už je to téměř v normálu. Na blízko vidím na 100%.

Celkově tedy nemám Gemini co vytknout a mohl bych je doporučit. Omlouvám se za rozsah, ale kratší už to nejde :D

edit:
Jednalo se o kliniku Gemini v Praze- Krč
o 02.01.2016, 11:33 | AllInOne | Upraveno: 2016-01-02 11:33:40
Ještě napiš, jakým si jel autem a bude to komplet :-)
o 02.01.2016, 23:13 | Lycron
Hele já tam šel pěšky :D Akorát do a z prahy jsem se dostal studentem, pak už po svých.
o 03.01.2016, 18:31 | dj.DEKL
Proc operaci nedoporucili ??
o 05.01.2016, 00:23 | Lycron
Mimo jiné i pro to, že mám slabou rohovku. Dalším důvodem je i nynější zvýhodnění do budoucna o které bych přišel. Když to hodně zjednoduším tak ten, kdo má do -3 dioptrií v pozdějším věku (40+) nepotřebuje tak brzy brýle na blízko. A kdyby mi teď dioptrie stáhli na nulu, tak bych špatně viděl už dřív. Prostě to jakoby postupuje od těch třeba -3 do +1. A kdybych měl nulu, tak pak budu mít +4. Ale není to přesný vysvětlení, jen to tak nějak funguje, prý.
o 05.01.2016, 22:08 | Pajk
Řekl jsi to celkem dobře, akorát ten rozestup je dle mých info asi 2-3 dioptrie, né 4. Tohle bych jako důvod úplně nebral. To se týká i lidí s 0 od přírody. Lepší vidět teď, když je člověk mladý. Brýle na čtení mě osobně nevytrhnou.
o 22.08.2016, 20:48 | 20bad
Ahoj, taky přidám svoje dojmy. Je mi 36 let a asi od 16 let nosím čočky. Mám/měl jsem na obou očích - 4 dioptrie. V posledních dvou letech se mi do očí díky mé lenosti a nevyndavání čoček dostal zánět. To se vyřešilo a po poradě o leaserové operaci s doktorem z FN Královské Vinohrady mi doporučil abych se zeptal v Ústřední Vojenské nemocnici ve Střešovicích. Byl jsem za tu radu opravdu rád, vůbec sem nevěděl, že to tam dělají. V Květnu jsem byl na vyšetření, vše v pořádku jen pro tenkou rohovku mi byl doporučen Femto/blade (i s vyšetřením 48 000,- ) a samotný výkon jsme odložili na dnešek, vzhledem k tomu zánětu co jsem měl.
Dnes ráno v devět jsem byl na výkonu. Jak to probíhá psát nebudu už to tu je. Po výkonu mě oči škrábali a slzely. Doma se mi podařilo usnout a po 6 hodinách od operace koukám úplně normálně, nic nebolí, neškrábe. Zítra jdu na kontrolu, kde mi vyndají krycí čočku co mi na oko dali a podle měření po operaci mi stáhli vadu na 0.:-)
Nemám nic proti soukromým klinikám, ale přeci jen mám větší důvěru v ÚVN kde jsem věděl, že pokud na tu operaci nebudu vhodnej tak mě to prostě neudělají. Takže pokud hledáte kde si nechat oči spravit tak vemte ÚVN do úvahy, já jsem zatím spokojený.
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3284 sekund.