Navštíveno 2773x

03.12.2014, 09:54 |
xSam Ahoj vsem, potrebuji poradit.
Byl jsem ucastnikem nehody, PCR nerozhodla a poslala do spravniho rizeni.
To bez toho aby si me predvolali, me uznali vinnym, ze moje vypoved byla ucelova abych se vyhnul postihu. S vysledkem nesouhlasim, protoze jsem nehodu nezpusobil. Nevite prosim nekdo jak postupovat, nebo na koho se obratit?
Diky moc za kazdou radu.
xSam

03.12.2014, 10:29 |
fredh Ty voe, asi te nenapadlo zajit za pravnikem, ktery ti muze usetri x tisic a radsi se spolehnes na radu nekoho z fora? Prober se. V dnesni dobe z tebe protistrana muze vytahat spoustu penez mimo povinny ruceni.
1 - sežen si schopného advokáta
2 - K rozhodnutí č.j. ... ze dne ... podávám odpor. (Pak nastane klasické správní řízení) Vzory najdeš na odkazu níž... Hlavně tam nic nepřipisovat, tohle se nezdůvodňuje aneb nedáváme munici nepříteli.
3 - Další nápověda na
[ Link ] kde funguje několik schopných lidí
takže už máš v ruce rozhodnutí od úřadu?
nebo jen info od Policie

03.12.2014, 12:12 |
Shr3k Bart 007: Zkrácené příkazní řízení.

03.12.2014, 12:52 |
xSam Mam rozhodnuti uz od uradu.
Advokata si rad sezenu, jen nevim na koho se obratit a jak postupovat, proto se ptam. Nikdy jsem nic takoveho neresil.
mr.Brain, diky prostuduju.
moznosti odvolani mas na tom papire, ne?
jinak pravnika urcite driv, nez pozdeji.

03.12.2014, 13:55 |
mrazik | Upraveno: 2014-12-03 13:57:00
Muj nazor je ten, ze pravnik/advokat je v teto fazi k nicemu, leda pokud to odvolani chcete mit hezky uhlazene.
Staci sepsat odvolani k vydanemu rozhodnuti. Chce se to rozepsat o duvodech, ze tva vypoved neni ucelna, protoze blablablabla a to je cele. Nemusi to mit nejakou pravni formu, dulezite je napsat proti cemu se odvolavas, datum a na konci podepsat. Mestsky urad to pak posle na krajsky urad a tam toho maj tolik, ze se to promlci.
Normálně podej odpor a úřad, kterej vydal příkaz bude pokračovat v řízení a pozve si tě/vás... a pak rozhodne.
Pak se mužeš zase odvolat.

03.12.2014, 14:08 |
OMEGA Jako mrazik.
Příkazní řízení
(1) Není-li pochybnosti o tom, že obviněný z přestupku se přestupku dopustil a nebyla-li věc vyřízena v blokovém řízení, může správní orgán bez dalšího řízení vydat příkaz o uložení napomenutí nebo pokuty (§ 13 odst. 2).
(2) Příkaz nelze vydat, jestliže obviněný z přestupku je zbaven způsobilosti k právním úkonům nebo jeho způsobilost k právním úkonům je omezena.
(3) Příkaz má stejné náležitosti jako rozhodnutí o přestupku. Oznamuje se vždy písemně.
(4) Obviněný z přestupku může proti příkazu podat do 15 dnů ode dne jeho doručení odpor správnímu orgánu, který příkaz vydal. Včasným podáním odporu se příkaz ruší a správní orgán pokračuje v řízení. Obviněnému z přestupku nelze uložit jiný druh sankce, s výjimkou napomenutí, nebo vyšší výměru sankce, než byly uvedeny v příkaze.
(5) Příkaz, proti kterému nebyl včas podán odpor, má účinky pravomocného rozhodnutí.
(6) V příkazním řízení nelze projednat přestupky, které lze projednat jen na návrh, ani nárok na náhradu škody.
IMHO ted podas jen ten odpor, viz. mr.brain
...ale az se dostavis k rizeni, tak je dobre mit pripravenou nejakou strategii, bo i pravnik ma lehci praci, pokud jsi jeste nikde nikomu nic nevykladal.

03.12.2014, 14:30 |
mrazik | Upraveno: 2014-12-03 14:34:14
Spravni urad vydava spravni rozhodnuti, proti kteremu je mozne se odvolat - pokud jsi teda dostal oznameni o rozhodnuti.Takze zadny odpor, ale odvolani proti rozhodnuti spravniho uradu. Ten na zaklade tohoto odvolani ma dve moznosti :
1. odvolani uzna nebo zamitne a vyda nove resp. potvrdi rozhodnuti
2. posle na krajsky urad, kde toho maj tolik, ze se to promlci
Mam za sebou spravni rizeni a uprimne nevim k cemu by tam ten pravnik byl dobry.
Pravnik pripada v uvahu, pokud by krajsky urad stihl prestupek projednat a ty jsi nesouhlasil s jeho vysledkem, podavas odpor a jde to k soudu. Tam uz je pravnik potreba.
mycTD - spravni urad nebo krajsky urad muze rozhodnout na zaklade dostupnych materialu a nemusi si ucasniky zvat, protoze maji k dispozici od policie jejich vypovedi. Tady uz pripada v uvahu jen odvolani ke krajskemu uradu.

03.12.2014, 14:32 |
Bart 007 | Upraveno: 2014-12-03 14:34:19
mrazik: ne tak to není!
přečti si co jsem psal, jedná se o příkazní řízení...

03.12.2014, 14:35 |
mrazik | Upraveno: 2014-12-03 14:40:25
Barte aha, tak to mel napsat na zacatku, ze to je vysledek prikazniho rizeni. Ja predpokladal vysledek spravniho rozhodnuti.
Ok, pokud je to jen prikazni rizeni, mas pravdu.
Nicmene i tak je pravnik k nicemu, protoze tam neni prostor pro nejakou strategii, to je jen suche popsani situace a je jen na urednici, jak si to vylozi a jak posoudi poruseni zakona.

03.12.2014, 14:38 |
xSam | Upraveno: 2014-12-03 14:44:54
Urad prestupek projednal a me uznal vinnym a ulozil mi pokutu a 5 bodu.
S vysledkem nesouhlasim, takze musim podat odpor.
Kdybych nehodu zpusobil, tak soupu nohama, ale ja nehodu nezpusobil a jsem naopak poskozeny. Asi tam mozna hraje roli to, ze druhym ucastnikem nehody byla rodina nasich spoluobcanu.

03.12.2014, 14:43 |
xSam Napsal jsem to blbe, sorry.
Diky moc za rady, je to podnetne a pomalu se v tom zacinam orientovat
mrazik: ja si zase myslim, ze spravne popsani situace je klicove - zvlast, jestli ji protistrana popisuje jinak. Netvrdim, ze by si mel brat pravnika primo k tomu rizeni.
ad krajsky urad: ja mam zkusenost, ze kraj stihne rozhodnout, i kdyby mel napsat, ze nevi a vratit to na magistrat.

03.12.2014, 14:50 |
mrazik | Upraveno: 2014-12-03 14:53:20
No tak konkretne krajsky urad stredoceskeho kraje aktualne vyrizuje zadosti dosle v dubnu - mioje odvolani dostali v srpnu a k promlceni dojde na konci prosince tohoto roku - takze za par dni.
Samozrejme, ze je potreba popsat situaci tim spravnym zpusobem, ale nemela by se vyznamne lisit od vypoved u policie. Pro urednika by melo byt urcujici, ze pokud nema jednoznacny dukaz o poruseni zakona, nemuze jen tak ukazat prstem.

03.12.2014, 15:13 |
xSam Jednoznačný důkaz tam není. Postavili to pouze na výpovědích zúčastněných, tedy mojí a třech lidí v druhém autě (rodina). Dále na fotkách poškození vozidel a popisu situace PČR.
Pro představu co se stalo: jel jsem v levém pruhu na dálnici a přede mnou byla kolona aut, tak jsem začal brzdit a najednou zezadu rána, která mě odhodila na levá svodidla (kterým jsem se bohužel vyhnul) Jelikož jsem nechtěl zastavit dálnici, tak jsem bohužel odjel do odstaveného pruhu, stejně jako to druhé auto.
Oni vypověděli tak, že jsem přejížděl z levého do pravého pruhu o, tím jsem je ohrozil a oni to do mě nabourali. Já mám nabouraný pravý zadní roh auta a oni levý přední roh auta.
Žádná kamera tam není, takže žádný reálná důkaz tam není.
Dokonce já jsem zavolal policajty oni nechtěli a pouze to chtěli řešit nahlášením škody na vozidlech.
PČR nedokázali na místě rozhodnout a předali do správního řízení a ty bez jakéhokoli dalšího procesu rozhodli, že viníkem jsem já.
Na mém autu je minimální poškození, oni mají totálku.
Jde mi hlavně o princip, já jsem nehodu nezpůsobil, neměl jsem důvod odbočovat do pravého pruhu.
A samozřejmě také nechci příjít o 5 bodů.
Za 15 let, co jezdím, jsem nikdy nezpůsobil nehodu a za posledních 13 let, jsem nebyl ani žádné nehody účastníkem.
Za tu dobu co jezdím jsem dostal asi 5 pokut, z toho 4x parkování, jednou rychlost. Stále plný počet bodů.
Myslel jsem, že k tomu mohli přihlédnout, oproti druhé straně, která má na kontě mnohonásobně více zářezů v nehodách i pokutách než já.
Také jsem myslel, že si nás alespoň předvolají a znovu vyslechnou.
Jsem z toho velmi rozčílen a chci se bránit:-(
dobrý tip jak dokoupit ještě kameru co sleduje zadek, tam by to bylo vidět, v tomto státě to asi lepší nebude
Tak ona by stacila kamera i dopredu, ze ktere by bylo jasne videt, ze pruh neprejizdel. Policie mela jednoznacne urcit, kde nastalo misto srazky, plus mela poridit fotodokumetaci vozidel a stop.
Jedinou zbrani je odvolani a doufat, ze si to urednik rozmysli.
Podej odpor, využij dobu do kdy se můžeš proti rozhodnutí z příkazního řízení odvolat a pak to klidně odnes na podatelnu (viz co jsem psal nahoře) anebo použij ten formulář z odkazu.
Pak si promysli co a jak, můžeš požádat podle zákona 109 o kopii spisu (viz link nahoře a vzory), uvidíš co tam vlastně vůbec je. K ústnímu projednání je třeba mít už připravenou taktiku, hodně často se pak v zápalu "boje" řekne něco co nevyzní úplně ok a je to ještě horší, na to pozor.
Ale jinak přísnost musí bejt, jak vidno, tvrdost zákona dopadla na toho největšího piráta a vybržďovače (ironie) :/
Pro tyhle účely doporučuju razantně klientům rodinnýho právníka:
[ Link ] v případě potřeby se obratíte přímo na ně a vše Vám pomohou vyřešit. A tady by to na tento konkrétní případ sedělo jak "prdel na hrnec".
Bohužel do rozjetého případu už nejde nastoupit, každopádně kdyby měl někdo zájem, tak kompletního rodinnýho právníka umím zařídit za cenu 2970,- Kč / rok s tím, že limit krytí na případ je 500.000Kč...

05.12.2014, 20:33 |
20bad Dle mého názoru v tomto případě, se dá pravděpodobně pouze dosáhnout toho, že bude věc odložena ve správním řízení. Neviděl jsem fotky, ale možná by bylo možné za pomocí znalce dovodit z poškození vozidel nehodový děj, ale to bez fotek pouze hádám.

06.12.2014, 07:33 |
fredh jo a ještě se pak informuj o šetření pojišťovny k čemu dospěla. Pojišťovna si vede svoje vyšetřování nezávisle na policajtech a policejní rozhodnutí může bejt odlišný od rozhodnutí pojišťovny.