Navštíveno 3438x

25.11.2014, 10:48 |
dolph Zdarec,
plánujeme si s přítelkyní pořídit chameleona.. '
Má ho tady někdo?
cca měsíc pročítám různé fóra a články abych mu náhodou neublížil nebo aby nestrádal..
hodně se vede diskuzí ohledně "podestýlky" někteří preferují lignocel, někteří jsou jeho odpůrci a doporučují písek s rašelinou v poměru 1:1 .. někteří píšou, že stačí obyčejná žárovka na vyhřátí a někteří zase UVA a UVB světlo.. nikde jsem se nedozvěděl 100% informací..
Byli jsem kouknout u nás ve zverimexu a nejraději bych si je vzal všechny, prootže to v jakých podmínkách tam žijou a kolik za to chtějí peněz je neskutečné.. v malém teráriu cca 40x40x30cm namačkané 4 samičky.. svítí jim jen obyč žárovkou... děs
Brácha chamíka má. Terárko o rozměrech cca 70x70cm a výška 120cm. Bedna z OSB desek a vnitřek olepen polysťákem, kterej tvaroval leptáním a pak stříknul lepidlem a oházel křemičitým pískem, takže má "skalnatý" prostředí. :-) Na dně má rašelinu a drť z kůry + kameninovou misku jako "jezírko". Hlavně aby měl větve na lezení, dá se i nějakej drobnej samorost pořídit. Nejlepší jsou zezačátku takový větve, aby je dokázal uchopit a dobře se mu šplhalo. Časem měnit za mohutnější podle vzrůsto. Jako doplněk přidat nějakou živou kytku (nejedovatou). Dle mě to, co je na dně terárka zas až tak důležitý není, jako ty větve na šplhání. Snad jen aby se dno dobře čistilo od hoven.

25.11.2014, 11:17 |
dolph jasně, tak větve už nějaké mám.. ještě sháním bambusové tyčky.. terarko s podobnýma rozměrama budu stavět ( zatím bude v menším akvárku cca 70x50x60 )
"3D" pozadí plánuju taky vyrobit..
jen nikde nemůžu sehnat pletivo s jemným okem :/

25.11.2014, 12:07 |
slimsterD | Upraveno: 2014-11-25 12:15:19
Co se tý žárovky týče, tak bych ji doporučoval. Potřebujou UVA a UVB. Pokud máš možnost tak v létě jim udělat na terase letní sídlo, ať čerpaj přímo ze slunečního záření (ne přes sklo).
Ta žárovka má též životnost svícení nějakejch X00 hodin, tudíž to hlídat protože pak ta žárovka už jen svítí a nevydává to vhodný záření.
Ve stravě je důležité máčet cvrčky či červíky ve vitaminovém přípravku. U chameleonů je nebezpečí v odvápnění kostí u samců, zadržování vajíček u samic a taktéž u samic odvápňování skrz vajíčka jako takové. Potřebuje vápník a další minerály k životu, když je nedostává v potravě bere si je od jinud - tedy z kostí a pak začnou tahat nohy atp.
Co se rostlin týče, tak sice jsou dobré živé rostliny, ale pozor na jedovaté a taky vybrat vhodnou která vydrží teplo a vlhko.
Jinak ještě doporučuju pokud budeš vyhřívat terárko obyč žárovkou, tak většinou se žárovka namontuje do květináče. Bylo by dobrý ho nějak uzavřít aby se nedostal přímo dovnitř hlavou, jelikož se často spálí a maj pak bílou helmu (Chameleon Jemenský). Ale obecně to dělaj i hadi. Takže uzavřít to nějakým tahokovem a zvolit dostatečně velkej květináč aby se nenahřál ten takohov a neudělal se z toho gril ;).
Jinak na zdi terárka je dobrá kůra ze stromu - jen bys ji měl třebas upíct v troubě abys zabil případné nevítané hosty.
Co se terárka týče tak maj rádi vysoký, takže když bude mít menší půdorys, vyhnat to do výšky a udělat jim tam někde stinný místo.
Kdybys měl nějaký otázky tak ještě napiš, tohle je co jsem si povzpomínal z vlstního chovu chamíků.
EDIT: ještě nějak vyřešit pití - nejlepší řešení je naučit pít z misky... ale né vždy se to daří. Proto pak přijde vhod např. umělá rostlinka s velkýma listama a když jim budeš rosit pro vlhkost, tak to nacákat na tu rosltinu aby se tam vytvořlily kapky. Rádi je sestřelujou a pijou je ;)
EDIT II: daj se koupit pítka, aby to furt kapalo.. Ale určo to pudje nějak vymyslet samodomo.
[ Link ]
Přesně. Hlavně pak rosit aby si bral vláhu i z kapek.
Jinak poznatek ještě jeden. Až bude velkej, tak k němu nechoď bez trička. Kolegovi takhle jazykem střílí po bradavce. :-D
Tak podle nadpisu, jsem čekal nějaký nový živočišný druh, nějakého Pivoně Plzeňského, (lat. Beerus Pilsnerus) z čeledi chmeleonovitých ......

25.11.2014, 14:39 |
dolph nj.. lehce jsem se sekl :) :)
Taky přidám trochu vody do mlýna chameleon potřebuj terarko ideálně postavěný co nejvíc na výšku, potřebuje po něčem šplhat dobrá je kroucená vrba nechá se s ní dobře pracovat a když jí dáš trochu lásky tak ti i obrazí, pak je dobrej fikus benjamin. Teď volba substrátu já používal přesátej písek vysušit v troubě zbavíš se i bakterii, osvětlení to je kapitola sama pro sebe vědšinou potřebuješ zdroj tepla na což ti postačí obyčejná žárovka watáž už musíš doladit sám a pak zdroj uvb záření já používal repliglo 10 26w, ale jak psal kolega nahoře nejlepší zdroj vitamínů je ze sluníčka tak mu na léto spíchnout nějaké venkovní terarko kde se může slunit. Další důležitá věc je větrání idoš na stropě a někde vespod, a asi poslední strava ze začátku mikrocvrčky pak normální cvrky a na zpestření nějaky saranče nebo tak něco a všechno obalovat ve vitamínech reptivite, nutrimix atd. Na nějaký rybníčky, pítka se vyprdni stačí když 1-2x za den terarko postříkáš rozprašovačem on se napije z listů .
jako ostatni, zaklad je splhani, kroicena vrba atd....uvb a tepelna samomremosti, jestli hi chces na paradu porid si samce , je barevnejsi a nehrozi zadrzeni snuzky, ja kdyz vybiral co si poridim tak jsem si nakonec vybral agamu vousatou, jinak jestli chces chamika neporizuj jemenaka ale pardala, nosy be , atd jsou hezci :-) jinak kdyby si chtel mohu ti dat konrakt na jednoho super chovatele, teda je z Jičina okr. HK ale pro takoveto se vyplati vzdy dojet nez podporovat ty zkurvene zverace, popripade ja do mesice cekam mlade agamy vousate red hypo trans... chamik je fajn, ale neni s tim nic moc :-) kdyby si chtel zeptej se na co chces :D
jinak nejaka pitka nesmysl, staci dene rosit, a hlavne v zadnem pripade umelou rostlinu :-)

26.11.2014, 07:47 |
dolph já jsem byl rozhodnutý právě pro agamu vousatou, ale přítelkyně se zamilovala do chamika, takže bude chamik :) a jednou časem snad i agama :)
Včera jsem kontakoval jednoho chovatele přímo od nás z města, takže dnes jdeme omrknout rodiče a to jak žijou.
jak jsem psal, původně jsem ctěl agamu, protože jsem si myslel že je s ní víc "srandy", né, že bych to chtěl tahat jako psa, ale baví mě na ní se koukat a chamík je takový lenoch, ale vyšší moc zasáhla :D
hodně jsem četl, že pro mladeho chamika je lepší menší terarko, takže by mu nemuselo vadit když bude teď třeba 3 měsíce v menším že?
včera jsem maloval a vymýšlel stavbu terária z OSB desek, tak nakonec bude mít 50x50x120cm , snad to bude pro jednoho dost :)
další věc je UVB.. pokud teď nebudu mít UVB a budu chamíka doplňovat vitamíny, vydrží to pár měsíců? anebo budu muset letět pro UVB lampu?
a ještě jídlo... :)
chápu, že se jim musí cvrčci a podobná havěť obalovat ve vápníku, ale někde na ifauna.cz jsem četl, že mládě do 6ti měsíců musí sníst 20 cvrčků do velikosti chamikovo tlamy .. není to moc ?
..

26.11.2014, 09:02 |
jok3r UVB musí mít už od malička, to vitamíny nedoženou..
můžeš koupit výbojku, kompakt nebo klasickou lineární, nesmí bejt moc silná (chameleon je háklivej na oči a mohl by ti oslepnout) ale ani moc slabá aby ho nepotkala křivice protože nevstřebá vápník, vyzkoušená je např Reptiglo 10.0 26W(kompakt uvnitř teraria)
lignocel a podobné rozhodně nebrat, chameleon si občas zobne písku aby si pročistil střeva-lignocel nabobtná a chamík se "ucpe"
3D pozadí nebrat nic tmavýho, chameleon žije v korunách stromů ne v díře v kmeni, horská pozadí jen pro horské druhy (chameleon je stresák a může i na stres umřít -> vše pro jeho pohodu), zajistit dostatek světla v terariu (taky zavisi na lokalitě druhu)
vitamíny nepřehánět a kupovat určený pro chameleony, může se předávkovat (nefutrovat na každýho cvrčka), vápník např Biomin (běžně v lékárnách)
rozměry, teploty atd jsou v závislosti na druhu chameleona, mám Pardalis Ambilobe RedBar a je to jiný než když sem měl např. Jemenáka
kdyžtak písni na mejl ;)
Uvb musi byt hned, jinak ti vapnik je k prdu, uvb je na vstrevabani vapniku, vitaminy stacej tak jednou tydne na 2 cvrcky. Jinak s jidlem to je tak ze dokavad roste ma dostat co sezere takze tech 20ks je normalka, me agama zere cca 14svabu strednich. Vyhoda je ze si je chovam sam... :)hlavne s vitaminama to hlavne neprehanet a nezkouset nejakej chujoviny v kapkach atd... ale rikam jestli chces mit neco hezkeho na jemenaka se vyprdni... lihno atd v zadnem pripade jako podestylku. Jsou chivatele kteri z hygienickych duvodu navaji dolu jen ubrousky....

26.11.2014, 13:39 |
dolph OK pořídím i UVB :) .. od rána studuju chov cvrčků, takže si je asi taky budu chovat sám ...
vitamíny.. v jaké formě jsou? já myslel, ře právě jen v kapkách....
jinak teda pardal a nosy jsou super, ale stojí teda ranec :)
uvidím jak moc se do tho zblazním a možná časem pořídím i jiný druh než jemenského :)
zblaznis se do toho urcite, chov cvrcku neni zadna sranda ale jde to, jinak nepocitej ze budes krmit jen cvrckama, musis jim menit jidelnicek, to znamena cvrcky, svaby, sarancata, a obcas jako laskominu cerva, ale to opravdu vyjimecne... jinak vapnik a vitaminy nutrimix a vapnik treba roboran a nebo prodavaji primo vitaminy cca 200kc vapnik cca 100kc, maji to vseude :-)

27.11.2014, 07:05 |
jok3r | Upraveno: 2014-11-27 07:06:22
pardal a nosy be je to samy, jen se pardali lisej podle lokality kde zijou
svaby a cervy nedoporucuju, maji hodne chininu a tuku kterej chameleoni nerozlozej, natejkaj jim oci, nechutenstvi, u cervu sem dokonce videl ze spatne usmrtil zophobase a ten ho pak prozral zevnitr, maly cervy se nedoporucujou vubec
spis nez cvrcky doporucuju kobylky, chutnaj jim víc a necvrkaj
vitamíny reptivit (koupis v kazdym zveraci) a vapnik pouzivat Biomin H (v kazdy lekarne za par korun)

27.11.2014, 07:07 |
jok3r jinac trochu rozlobenej ambilobak je rozhodne barevne zajimavejsi nez jemenak ;)

27.11.2014, 07:26 |
dolph názory na to, čím krmit a čím ne, se strašně liší.. cvrček, kobylka, saranče, šváb..... červy všeobecně nikdo nedoporučuje..
včera jsem chtěl koupit "misku" cvrčků kde jich bylo cca 20 a ty vydřiduši za to chtěli 89kč ( v jednom nákupním parku ), jsem myslel že se vyvrátím :)
takže dnes valím do malého zverimexu kde mají cvrčky za 0,50kč/ks. Večer připravím terárko a zítra si pro chlapáka jedu :)
Jinak mi prosím ještě poraďte kde by se dalo sehnat jemné kovové sítko.. včera v OBI jedině role která měla snad kilometr a za hříšné peníze..

27.11.2014, 10:34 |
jok3r kovove nepouzivam, ve vsech terariich sem mel umelohmotne, vypnute a nastrelene sponkovackou ;) kobylky beru taky od velkochovatele za 1,5kc/ks,,, u nas maj ve zverimexech za 7kc coz je dost mimo

27.11.2014, 10:41 |
dolph umelohmotnou sit mas na terariu anebo na boxu s cvrckama ?
cetl jsem ze ty potvory to rady prokousavaji a lezou ven

27.11.2014, 19:01 |
jok3r jako vetrani v terariu a nikdy se mi nestalo ze by to prokousal nebo se o to vubec zajimal

27.11.2014, 20:33 |
dolph tak už máme toho draka doma :)
všude jsem četl že potřebuje čas se aklimatizovat do nového prostředí, ale u nás to asi neplatí, hnedka šel na ruku a jak jsem ho fláknul do terárka, tak hned sežral 4 cvrčky.. chodí zkoumá loví..je to mazec :)
kvalita fotky naprd.. nechtěl jsem ho stresovat bleskem

28.11.2014, 09:56 |
dolph tak ještě dvě :) jsem z něho hotový :))

28.11.2014, 09:56 |
dolph

28.11.2014, 10:48 |
jok3r dej mu dostatek tenkejch vetvi ktery muze obejmout nohou ;) z tohohle by ti moh spadnout, jinac peknej :)

28.11.2014, 10:56 |
dolph má tom hromadu tenké vrby, tuto větev tam má hozenou abych měl o co opřít ty tenší.. a na tomto hrubém klacku celou noc spal :)
teď sháním UVB žárovku.. nemáte někdo zdroj na levnější? 800kč je docela ranec

28.11.2014, 12:28 |
jok3r 800? co kupujes? u nas stojej napr reptiglo neco kolem 400

28.11.2014, 12:32 |
dolph udělal jsem si teď důkládný průzkum trhu a našel jsem i za 450.. takže to tak není hrozné.
A našel jsem bazarovou s odsvícenýma 40ti hodinama za 200.. tak váhám jestli vzít "jetou" za 200 nebo novou za 450.. obě 23W

28.11.2014, 17:49 |
jok3r kup novou,,, ti prodám taky rok jetou a reknu ze ma 40 hodin... jistota je jistota, beztak jedna zarivka je tak na 3/4 roku, pak uz ma malo UVB, znam i lidi co menej po pul roce