Navštíveno 3181x

17.10.2014, 14:27 |
hanx Bydlím v malém bytě, v podstatě jen předsíň s koupelnou + obývák s kuchyní přepažené příčkou. Mám problém s vlhkostí. Málo oken, takže i když větrám co se dá, tak tu stejně je pořád vlhkost. Kolem oken se tvoří plíseň. Hodně špatné je i to, že koupelna nemá vlastní okno (pouze větrák), takže i když jde po sprchování vlhkost do předsíně, kde je otevřené okno vždy, stejně se to nevyvětrá dostatečně.
Nemůžu udělat vůbec žádnou stavební úpravu ani nic takového. Máte nějakou radu, jak to alespoň částečně omezit? Jde mi hlavně o to "ovzduší" uvnitř bytu. Nebudu tu bydlet nějak dlouho, je to jen přechodné.
díky

17.10.2014, 14:34 |
fredh nějakej vysoušeč vzduchu by mohl pomoct

17.10.2014, 14:36 |
Ravo | Upraveno: 2014-10-17 14:37:14
Topit, větrat, nevařit, neumývat se, zbavit se všech kytek, všude nacpat tablety na pohlcování vlhkosti, popř. pustit vysoušeč vzduchu.
Ale i tak to asi bude marný boj.
Plísně samozřejmě průběžně likvidovat savem

17.10.2014, 15:03 |
Muff vysoušeč vzduchu ti moc nepomůže,nedostane vlhkost ze stěny..takže se ti po chvilce zase objeví
a savem radši ne, prej je to pak ještě horší (zdi)
Je divný, že to nevyvětráš. Buď se pořád sprchujete, nebo nevím :)
Vysoušeč vlhkost ze zdí dostane - předpokládám ale, že se vlhkost do prostoru nedostává ze zdí, takže asi neřeší podstatu věci.
Topíš dostatečně?
Dal bych do koupelny vetrak s hydrostatem, spinat se bude sam podle nastavene vlhkosti.
Doporucuju tehle shop
[ Link ]
Záclony atp. v bytě máš? Dnes si každý dělá laminátové podlahy, záclony/závěsy nepoužívá, vymění okna za těsnější, k tomu suší v bytě prádlo a hle problém je na světě...

18.10.2014, 09:49 |
hanx Moc netopím. Záclony a závěsy mám, okna jsou stará a netěsní nějak extra dobře... Problém je asi v tom, že celkově je tu málo oken, jen jedno v předsíni a jedno dvojité v kuchyni a obě jsou do dvora, kde se vzduch nehýbe a neudělá to průvan.
Vlhkost ve zdech zas tolik neřeším, spíš ten vzduch.
Ventilátory a celkově jakýkoliv zásah do bytu není možný a ani nechci. Spíš jsem myslel, jestli existuje něco, co by tu vzdušnou vlhkost pochytalo alespoň trochu.
Potom holt klasický odvlhčovač...mít ho puštěnej přes den, když je člověk v práci.
Něco takovýho asi (první link, co mi vyskočil...)
[ Link ]

18.10.2014, 10:23 |
DaveF co nejvíc topit - hlavně v té koupelně a přebytečné teplo vyvětrat, případně přes den ten odvlhčovač
stojí to peníze navíc, ale pokud nejde řešit izolace, tak nemáš jinou šanci

19.10.2014, 10:52 |
Zawe Taky resim tenhle problem :/ snažím se dost vetrat, topit, ale proste mam prizemni byt a je tady celkove chladneji. Vymaloval jsem celej byt aspon protiplisnovou barvou a zakoupil jsem elektricky odvlhcovac. Jeste musim rozsirit topnou soustavu do predsine, ktera je hrozne chladna a neda se tam vetrat. Tak uvidim, co to udela ted v zime :-)

20.10.2014, 15:36 |
PlusOne | Upraveno: 2014-10-20 15:40:58
Mladší syn má látkové pleny (před ním je měl i ten starší), pereme obden a sušíme v bytě, takže de facto už čtvrtý rok bojujem s vlhkostí a z ní vznikajícími plísněmi. Ceresit a podobné "pasivní" lapače vlhkosti fungují, ale pomalu. Potřebovali jsme něco, co tenhle problém vyřeší aspoň do doby, než mladší syn přestane nosit pleny a nebudem muset tak často prát.
Vloni jsme koupili elektrický odvlhčovač, konkrétně DeLonghi-des16e. Používáme přes den v ložnici, přes noc ho zapnu v kuchyni (byt máme průchozí) na tichý chod. Takto se zbavím za den někdy i tří litrů vody, zvlášť, pokud sušíme prádlo.
Výhody:
- prádlo schne rychleji
- vlhkost v celém bytě klesla o cca 15-20% (mám externí vlhkoměr ;-) )
- plísně se skoro přestaly objevovat, myslím, že až přestanem prát a sušit pleny, mohly by zmizet úplně
Nevýhody:
- hlučnost. Hlavně v noci v tichém bytě je slyšet hučení - nijak extra to neobtěžuje, aspoň mě ne, je to, jako když jede lednička, ale někomu to může vadit.
- špatně doklapnutá nádržka má tendence občas rezonovat
Každopádně, pokud bojuješ s vlhkým vzduchem, můžu elektrickej odvlhčovač vřele doporučit. Za první noc pobral tolik vody ze vzduchu, co dva Ceresity (jeden v ložnici a jeden v kuchyni) dohromady za dva měsíce...