Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > R: Domácí Espresso

 o Navštíveno 5643x o
o 10.10.2014, 12:21 | PK | Upraveno: 2014-10-10 12:22:46
Ahoj, chtěl bych si na doma pořídit nějakej domácí pressovač cenově do 5 tis. Potřebuju jen, aby to umělo presso, nic víc. Chci jednoduchou údržbu. Co jsem koukal, tak pákový jsou pracnější na přípravu, což by zase až tak nevadilo. V tý ceně to stejně na automat asi není...

Tady jsem v jiným topicu narazil na tento [ Link ] menší obdoba asi bude toto [ Link ]

Vůbec nevím po čem koukat, na co se zaměřit. Nejlépe aby to umělo zrnkovou a mletou, případně asi pořídit nějaký mlýnek a mlýt si sám...Vypijeme 4 kafe denně v průměru. Nechci dolce apod, to už doma mám a nechutná mi to.

Předem díky za rady :)


o 10.10.2014, 12:31 | nome
[ Link ]

tohle je taková poctivá festovní klasika která hodně vydrží a nevyžaduje moc údržby sice je t o pár korun přez limit ale to snad neva
o 10.10.2014, 13:14 | MaSuZaPi_Honza
já má doma už 2 roky tohle [ Link ] . Používáme to denně na 2 až 4 kávy. Funguje bez chybně, jenom čas od času odvápnim a jinak se krom běžné očisty o to nestarám. Je pravda že když je návštěva a děláš třeba 4 kávy, tak je to voser ale nic co by se za tu cenu nedalo zkousnout. Když jsem ho kupoval já, tak byl kousek přes 5t. a teď je to za super cenu.
o 10.10.2014, 13:14 | MaSuZaPi_Honza
až teď koukám že jsi koukal po té 310.. jaký je rozdíl mezi 310 a 330 netuším :D
o 10.10.2014, 13:48 | Zdenek (A)
Zajimavy je, jak se tyhle masinky podobaji. Ja mam z Lidlu espresso Silver Crest za 1200,- Kc. Ta paka na kafe je uplne stejna jako u toho Honzova DeLonghi. A uz jsem ji videl na mnoha ruznych modelech. Pousteni pary nahore krouticim knoflikem je take stejne. 3 tlacitka nebo kroutici prepinac se 3 polohama je funkcne take totez. Docela by me zajimalo, jaky to ma streva. Vubec by me neprekvapilo, kdyby to sekali v jednu fabrice nekde v Cine a davali tomu jen ruznej kabat ;-)
o 10.10.2014, 15:11 | camron
Trocha čtení [ Link ]
o 10.10.2014, 15:42 | deywis
Ale hlavne mit na pameti - pokud do toho nasypes bordel, ani sebelepsi masina z toho neudela dobrou kavu ☺ ja pouzivam clever dripper, kupuju kafe z praziren a melu si tesne pred extrakci, priprava zabere sice trosku vic casu, ale chut super ☺
o 10.10.2014, 15:45 | camron
No, já se skoro bojím to napsat, ale výsledek u této mašinky nezachrání ani kafe přímo od Boha...
o 10.10.2014, 16:33 | MaSuZaPi_Honza
Camron: rozepiš se... zajímá mě včem je špatnej.. V práci máme přístroj za 30t. a troufnu si říct, že horkou vodu udělají oba stejně (dokonce si myslím, že správně horkou) Myslím, že když obou nastavím stejné podmínky (kvalita kávy, čerstvě mletá, správně nahřátý hrnek) a pak je postavím před Tebe, tak mi rozhodně neřekneš která je lepší :D a zatím si stojím :D
o 10.10.2014, 17:23 | camron
To, že máte v práci kávovar za 30t, to má být záruka kvalitního espressa? Já si zase stojím za tím že rozdíl mezi kvalitní profi pákovkou a tímto je asi jako mezi Rolls-Roycem a Trabantem.

...zakladatel tématu píše o tom, že si pořídí mlýnek a kávu si pomele sám. Máte vůbec představu, co stojí kvalitní mlýnek? Několikanásobně převýší hodnotu tohoto kávovaru. Není to zvláštní?

Na začátek studia se začněte třeba jen s miskami - jaký je rozdíl mezi tou s jednou "dírkou" a tu profi.
o 10.10.2014, 19:13 | MaSuZaPi_Honza
Hledas v tom asi moc vedu... On si chce dat jenom kafe co za neco stoji a ne 3v1. Moc to asi hrotis :) pise ze chce cenu do 5 tak proc se tady ohanet tim jaky jsi barista... Hlavne v klidu. A stejne rozdil nepoznas:D joke
o 10.10.2014, 19:13 | MaSuZaPi_Honza | Upraveno: 2014-10-10 19:14:19
.
o 10.10.2014, 20:47 | camron
Žádný barista nejsem, jen si rád pochutnám na dobrém espressu
o 10.10.2014, 20:57 | camron
No, závěrem snad jen malá rada. To Dolce Gusto není vůbec špatné. Zkus od nich "espresso barista" nebo "buondi" a pochutnáš si tisíckrát více, než na kávě z levné pákovky. Pokud si tedy pod pojmem espresso nepředstavuješ "bazén", jak tomu u nás bohužel často bývá...
o 10.10.2014, 21:36 | MaSuZaPi_Honza
A ted vazne, bez toho aniz bych se chtel hadat... Jak moc a vcem ta levna pakovka ovlivni chut kafe?? Ciste ze zajimavisti pro me. Chut kafe dela prevazne kafe samotne... Ale vazne vcem je ten rozdil? Ja mam zkusenosti ze doma si udelam srovbatelne presso jako nekde v kavarne kde mi ho udelaji na profi masine
o 10.10.2014, 21:39 | MaSuZaPi_Honza
Zalezi na teplote, mozna tlaku kvuli pene.. ale kde je ten rozdil v chuti??? Kdyz do masiny za 100t nasypes jihlavanku tak to bude porad stejne hnusny a obracene
o 10.10.2014, 21:43 | MaSuZaPi_Honza | Upraveno: 2014-10-10 21:44:52
Chapu napriklad mlynky s kameny kde to roli v chuti hraje... Ale u pressovace hraji roli suroviny, tedy kava, voda a teplota
o 10.10.2014, 21:49 | MaSuZaPi_Honza
Mimochodem, jak muze nekdo kdo se tvari ze rozumi kave napsat ze kafe z plastove kapsle chutna lepe nez kvalitni kava z "levne pakovky" to si delas seandu ne?:) ale vazne necham se poucit, ja tomu nerozumim, ale ted uz mi prijde,ze Ty jeste min:) bez urazky...
o 10.10.2014, 21:50 | camron
Čerpadlo (rotačka/vibrátor) - tlaky - typ bojleru - vyhřívaná hlava (zase několik typů) - teplota vody (jak moc kolísá, kolik má na výstupu) - průměr misky páky, typ misky....hele, toho je tolik, že by na to mohl být hravě magisterský studijní program...jestli tě to zajímá, fakt mrkni na to forum na primacafé :-). Tam se řeší věci, že ti půjde hlava kolem . Hotová alchymie :-). Ano, bude to stejné jak s detailingem, nedávno tu řešeným - někomu stačí jar a trencle, někdo jde dál.
o 10.10.2014, 21:55 | camron
Hele, asi nemám sílu ani chuť se s tebou dohadovat. Měj si svou pravdu a pij si, co ti chutná.
o 10.10.2014, 22:04 | MaSuZaPi_Honza | Upraveno: 2014-10-10 22:04:30
Ja se nechci dohadovat, nerozumim tomu a asi neumim posoudit minimalisticky rozdil v chuti vs x desitek tisic korun,nemluvime o kvalite HW a jeho vnitrnostech, ale o chuti kavy..jen proste si myslim ze v tom mas trochu placebo efekt a tvrdit ze plastova kapsle bude lepsi je hloupost a verim ze sam to vis a jenom Ti to uletlo:D Mejte se
o 10.10.2014, 22:11 | Alííí
Jelikoz nemam v garazi zminovaneho Rols-Royce, ac jsem docela motoristickej fanousek, tak mi v kuchyni bohate staci DolceGusto s plastovejma kapslema... Ale soused je taky uchyl, a kdyz nahreje jeho kavovar tak obvolava pul vesnice, aby k nemu prisli na kafe, ze to prece nebude nahrivat kvuli jednomu salku. :)
o 10.10.2014, 22:13 | camron | Upraveno: 2014-10-10 22:14:48
Že tys to vyhodnotil jako hloupost, tak je to hloupost? Ano, kapsle "Buondi", "Espresso barista" a dále ještě "Espresso intenso" považuji za velice zdařilé a chutnější, než břečku z levné páky. Ty jen máš potřebu se tohoto argumentu chytit jako hovno košile a donekonečna stírat a vysírat.
o 10.10.2014, 22:20 | MaSuZaPi_Honza
to není pravda, já se u toho nijak nerozčiluju ani se nechi hádat, jen normálně diskutuju, nic v tom nehledej, hledám otázky na odpovědi, které mi nejsou jasné a protože moje zkušenosti jsou jiné, tak diskutuji. Ale když dáš Tvojí oblíbenou kávu, kterou běžně dáváš do svého kvalitního kávovaru, tak mi chceš říct, že z levné pákovky vyleze břečka jo? Na me to pusobi, tak ze hanis neco co jsi nevyzkousel a mozna zbytečně.
o 11.10.2014, 10:37 | PK
Camron: kouknu na ten link, díky.

Jinak teda obecně, jak to napsal Honza. Nechci to nijak vyhrotit a dávat do toho desetitisíce. Chci si dát jen lepší kafe. Profi mlýnek asi stojí taky raketu, ty obyč vycházeli na pár stovek. Intenso jsem měl, nebylo to ono. Baristu a Buondi jsem neměl, tak nemůžu soudit. U toho pákovýho mám větší
výběr kafe, můžu tam nacpat standart za 10 kč, nebo si koupit něco "lepšího vyhlášenýho"...

Nijak to nehroťte, dohady jsou zbytečný. U každý věci jde jít do extrému a pak jít směrem - "Čerpadlo (rotačka/vibrátor) - tlaky - typ bojleru - vyhřívaná hlava (zase několik typů) - teplota vody (jak moc kolísá, kolik má na výstupu) - průměr misky páky, typ misky...."

Já tomu nerozumím vůbec, proto se ptám. Teď doma pijeme barbarsky zalitej lógr, tak chci něco "víc", ale ne chemický kapsle a podobně.
o 11.10.2014, 11:32 | kuja | Upraveno: 2014-10-11 11:33:44
Ja nejsem teda zadnej uber kafar, kafe spis nepiju, ale pritelka jo. A po nekolik letech jsem ji presvedcil na frenchpress/mocca kavovar (dle nalady) a kvalitni prazena zrnkova kava. Prozatim se osvedcila Brazil Santos + India Cherry Robusta. S tim, ze tesne pred nasypanim do frenchpressu se to namele. No a vysledek je neskutecnej. Takze pokud ma clovek chvilku cas, tak je lepsi se vys*at na automat nebo kavovar a udelat to hezky po staru.
o 11.10.2014, 14:45 | camron
MaSuZaPi_Honza:

...budeme si pořád něco nalhávat? Že při dobré surovině bude výsledek totožný?

[ Link ]

[ Link ]

Podotýkám, že ta Bezzera Magica není žádný top.
o 11.10.2014, 14:46 | camron
a zde....voila....DeLonghi EC330 Espresso Maker

[ Link ]
o 11.10.2014, 14:52 | camron
Kuja:

jenže ty to taháš úplně někam jinam. Buď chce espresso nebo french, je to úplně něco jiného. Je pochopitelné, že každý bude chválit svoje. Čekám, kdo vytáhne perkolátor .-)
o 11.10.2014, 15:52 | Losky | Upraveno: 2014-10-11 15:57:43
nějak jsem nepochopil ta videa. Jako že první způsob je kvalitnější? Rozhodně to teda vypadá nádherně. To druhé je prostě obyč kafe. Mám Juru a vypadá kafe z toho jako z toho DeLonghi.
Mám toto:
[ Link ]
o 11.10.2014, 16:40 | camron
To je proste - srovnej kompozici napoje, ktera vyteka z toho ci onoho pristroje. Jestli to, co tece z te Bezzery, nekdo vytlaci ze zde uvadenych "levnych" pristroju, tak je u me kabrnak!
o 11.10.2014, 17:10 | Losky
Aha, já myslel, že Bezzera je druh kávy:) Hlavně ta směs co z toho vytéká vypadá luxusně
o 11.10.2014, 18:31 | duke
Plně souhlasím. s Camronem. Kávu si dám na chuť, ne každý den, ale chci slušné espresso. Po dlouhém hledání na fórech a precteni všeho možného jsem se rozhodl loni pro pákovku Gaggia Classic. Po lehkém tuningu (PID řízení teploty, tryska ze Silvie) jsem se doma dostal na už solidní kávu. Základem je páka na klasické kavárenskémisky, které samo používám) Ikdyž časem chci jít ještě dál, i zkusit naked páku. Základem je samo čerstvě pražená káva a správně nastavený mlýnek...
Jinak se mi povedlo tento kávovar pořídit z Ebay UK i s dopravou za 5000Kč...

U známých jsem průběžně ochutnal všemožné kapsle - řekl bych tomu "česká" káva, italské espresso to ale ani náhodou neudělá. Pár i dost drahých automatů jsem také odzkoušel, ale mě vyhovuje káva z pákovky.

Důležité je mletí, plnění misky, teplota a tlak doby a nakonec doba extrakce kávy...
o 11.10.2014, 23:44 | Knightey-
Bezzera Magica - pekne videjko, to je luxus teda :) To bych chtel ochutnat.
Jinak k mlynkum na kavu. Co ze na tom je az tak sileneho? Jsou slusny dneska kolem 1500,- Kc.
Hlavni je aby to melo kameny a ne zelezo ne?
Mam tento Krups GVX 242 [ Link ] a zajimalo by me co na tom jeste muze byt "lepsiho" o tolik, ze to je tak znat.
Jinak melu tesne pres kavou. Zatim to tlacim pres Tchibo na kapsle (jdou plnit) a kupuju si alespon lepsi kavu. Uz mam vychytanou hrubost mleti.
o 12.10.2014, 17:49 | PK
Kapsle od dolce jdou taky plnit, ale podle videa je s tím hrozná práce. To pak si jeden den sednou a naplnit do zásoby, než když pak přijde návštěva, tak hodinu dělat kafe :D Projdu ty stránky od camrona a doufám, že nebudu odcházet s vybraným přístrojem za 10 a více tisíc :D
o 13.10.2014, 10:30 | Stavros
Ta Bezzera magica je nadherna, u tech pakovych kavovaru je asi nejvetsi problem nastavit mleti kavy a spojit to s tlakem presovace. Ja mam kavovar Quickmill, ktery by mel udelat stejnou kavu ja Bezzera, ale proste to nejsem i po nekolika letech udelat, je to docela alchymie, kazda kava se chova jinak, zalezi na tlaku, ohrati pumpy atd. Pro rychle udelani kvalitni kavy je skoro lepsi mit takovy lepsi automat za cca 15-20 tis.
o 15.10.2014, 08:56 | nome
to duke : jak seš spokjenej s tou Gaggiou ? na primacafe na to pějí jenom chválu tak si ji asi pořídím do práce. a čím melete ? budu muset pořídit i el. mlejnek protože ten ruční pohon mě už moc nebaví :-)
o 15.10.2014, 09:30 | duke
Jsem s ním spokojený, tedy po doladění. Jestli jsi četl pozorně primacafe, tak je na něm dobré udělat pár úprav.
Pro mikropěnu mléka vyměnit trysku z Rancilia Silvie. Mechanicky pasuje, jen se přehodí šroubění. Záleží jestli budeš dělat capuccino. Zde je to taky o cviku a správném tvaru konvičky na mléko.
Pak samozřejmě používat klasické jednodnové mysky. Standardně jsou dodávány dvouplášťové šidítka na pěknu espressa (stejné dodává delonghi, catler apod...). Gaggia Clasic má standardní velikost páky, takže jdou mysky použít téměř z jakohokoli kávovaru...
Poslední ne úplně nutnou úpravou byla výměna termostatu za PID řízení teploty. Zde jsem podle druhu kávy schopen naladit optimální teplotu vody. Před přechodem na PID jsem vždy při shotu před nasazením páky odpustil trochu horké vody, čímž spadla teplota vody v bojleru a extrakce byla lepší.

Mlýnek máme Rancilio Rocky.

Časem ale Gaggiu vyměním za něco ještě lepšího. Ale jako stroj plně vyhovuje, hlavně vůči své ceně...
o 15.10.2014, 13:55 | Shr3k
Mám DeLonghi EC 330, výkon je dobrý, ale jak je to celý plechový a když je v tom málo vody, tak to strašně rezonuje. :-) Kámoš má nějaký levnější plastový model a ten je o mnoho tišší. Mlýnek doporučuju jen s kameny, sekací nemá smysl, Krups a DeLonghi dělají nejlevnější s kameny kolem 1500. Kafe jsem zkusil Segafredo, Illy, pak jsem dostal nějaké různé Albert Quality, i něco z místních pražských pražíren, ale nejvíc mi sedne asi Lavazza Rossa nebo 100% Arabica, většinou koupím v EDEKA, když mají akce.
o 15.10.2014, 13:56 | nome
Super díky za info, náhodou nemáš nějakej odkaz co koupit a jak vyměnit to PID řízení teploty ? nemůžu to nějak dohledat

jinak klasické misky jsou jasné, bude i bottomless páka :-) chci právě něco levnějšího do kanclu a tohle mi připadá jako super volba
o 15.10.2014, 15:21 | CervinVega
spis mi prijdou na magisterske studium ti lide, kteri urputne hledaji ten "svatej gral" kafe... psychologie, pochopitelne :-)
cerpadlo rotacni/vibracni - je uplne burt, proste udela tlak, ktery je dan odporem sitka/kafe a nejakym 3 cestnym ventilem... beru za dane, ze obe jsou k tomu urcena, tedy dokazou dodat potrebne mnozstvi vody
bojler - do spiraly nebo do podkovy, jakmile stiha ohrivat vodu (je dostatecne dimenzovany) na danou teplotu, je konstrukce nepodstatna...

ze si uzivatel nastavi napr. hrube mleti, da hrube sitko a voda "proleti" do hrnku, neni vina pristroje (ze ma spatne cerpadlo/maly tlak, slaby bojler/voda se nestaci ohrat atd), ale je to nastavenim pristroje mimo rozsah, ve kterem ma pracovat a na ktery jej vyrobce navrhnul...

to je jak kdyz Franta s Pepou remcaji, ze ty novy laky stoji za pendrek, ze maji pomeranc a pritom barvu redi podle toho, jestli dobre "tece ze sroubovaku", kterym to "dokonale" michaji...

Nechci tvrdit, ze jsou vsechny masiny stejny. Ale myslim si, ze lze nastavit pakovku za rekneme 15tis tak, aby vysledny espresso bylo na 99% shodne s tim z masiny za 150tis.
Protoze mu je jedno, jestli "viz nahore", zalezi jen na tech par parametrech (tlak, teplota, cas, vstupni suroviny).
o 15.10.2014, 16:41 | tappaja
Docela pekne pocteni
[ Link ]
o 15.10.2014, 21:39 | Stavros
to cervin:jak mam teda ten kavovar nastavit, aby to udelalo to kafe jak v hospode, uz ho mam tak pet let a nejde mi to extra dobre. Muj kavovar je za cca 30 tis. pakovka s mlynkem. diky
o 16.10.2014, 08:11 | camron
Za desetinu teto porizovaci ceny jsi mohl mit kavovar, ktery by to hrave dokazal. Stacilo by poridit kvalitni surovinu.
o 16.10.2014, 08:17 | Stavros
No ono je kafe a kafe, ja se bavim o tom, ze neudelam takovy kafe jako leze z ty Bezzery, to chci umet udelat nebo aspon mu podobny. Kavu mam zrnkovou Gimoka, kupovanou primo v Italii, drive jsem pouzivat Amigos Cafe,ale rad koupim i obycejny znacky, Segafredo, Lavazza atd.
o 16.10.2014, 08:20 | duke
to nome: všechno jsem kupoval na ebay, je toho tam spousta. Stačí i mrknout na google a hledat Gaggia classic PID a vylezou ti stránky s přestavbama...

Mám stejný názor, že mašinka do 20tis správně seřízená, se správnou vstupní surovinou apod. podá výborný kafe. S Gaggií jsem max. spokojený, na espresso super, ale rodina má ráda capuccino, kde je již u Classica znát menší objem bojleru pro dostatečné množství páry.
Proto hodně lidí volí Rancilio Silvia, kde je ale cena už podstatně výše.
o 16.10.2014, 08:34 | camron
Stavros: ten muj predchozi prispevek byla cira ironie :)

Na sbazaru prodaval jeste nedavno nekdo pod jmenem guru-cafe repasovane profi masinky (vcetne 1gr.), mlynky, atd. Treba se to bude nekomu hodit...
o 16.10.2014, 08:42 | CervinVega
Stavr - zkus napsat co mas za masinu a co vsechno muzes nastavit/ovlivnit, resp co ti to dela nebo nedela...
o 16.10.2014, 08:55 | Stavros
No mam masinu Quickmill, jedna se o pakovou masinu s integrovanym mlynkem na kavu, muzu nastavit pouze hrubost mleti a mnozstvi kavy, to je vsechno.Hrubost se da nastavit v 30 krocich, ja to mam na trojku asi, to znamena hodne jemne. Kafe mam Gimoka. No chtel bych, aby to vyteklo z ty masiny, jak u ty Brezzery asi tak nejak.Kdyz masina tlaci, tak tlaci kolem 12 baru, merak mam do 16 baru.
o 16.10.2014, 09:13 | nome
dělám si jenom esperesso takže pěna mě netrápí,

Stavros - tak si skus koupit tu naked páku jako na videu jinak laborovat s hrubostí mletí pokud nejde nastavovat teplota nic jiného ti bohužel nezbývá.
o 09.11.2014, 01:07 | Knightey-
Tak na zaklade procteni forum a rad jsem se za pomoci pritelkyne dostal ke znacce: Gaggia.
Ted jen ktery konkretni model zvolit?
Classic ci New Baybe Class ci New Baybe - Black?
Je v tom nejaky rozdil krom designu?
o 09.11.2014, 13:49 | nome
Urcite model classic rozdily tam jsou ve strevech
o 09.11.2014, 15:18 | Knightey-
nome: dobre a muzu vedet jaky?
o 09.11.2014, 20:33 | Nora
mrkni na www.primacafe.cz

tam se dočteš vše potřebné
o 10.11.2014, 11:44 | camron
Jsou specializovaná diskuzní fóra, kde ti prostě poradí lépe, než na obecném AHC. Takže opět, stejně jako Nora, odkazuji na primacafe, aneb chytrému napověz.......
o 10.11.2014, 23:16 | Knightey-
Tam prave procitame :)
Ale je tam toho mraky :D
o  Zpět  o  Nahoru
o
 

Vložit nový příspěvek do fóra


  Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.312 sekund.