Navštíveno 3065x

Poraďte, jak upgradnout PC :-) Jedinou prioritou je zpracování fotek a videa. Určitě jde zařídit, abych na převod 100 RAWů nečekal 10 minut nebo na renderování 60-min. fullHD videa 60 minut?
Aktuálně (už tři roky) mám:
- procesor Intel Core i5-2500K BOX přetaktovaný asi někam ke 4.5 GHz
- deska ASUS P8P67 PRO stepping B3
- paměť Kingston 16GB 1333MHz DDR3
- grafika nějaká stará ATI 4870 1GB
- disky z hlavy nevím, mám jich víc, systémový je 120GB SSD, který měnit nechci, další disky mám asi čtyři (vesměs 1-2 TB) a další se mi kupovat nechce. Docela dost využívám WD20EARX 2TB, což je teda Green, takže asi na výkon bída :-D Každopádně mám doma celkem teplo a disky mi občas odcházejí, s tím je třeba počítat (mám třeba i externí Seagate a ten hřeje jako blázen, asi 53 stupňů).
Co myslíte, že by mi při zpracování videa/fotek pomohlo nejvíc? Třeba desítku bych klidně obětoval. Lepší procesor, víc paměti, novější (nebo druhá) grafika, disk s rychlejšími otáčkami a nižší přístupovou dobou? Nechci nic přeinstalovávat (viz systémový disk), jen plug/play a fungovat za deset minut dál :-)
Jo a jak je to s vodním chlazením, má to význam řešit?
Nechceš to co prodávám v Bazaru?

01.09.2014, 21:53 |
Kamil Martine za 10ku si moc nepomůžeš. Ten CPU je po overclocku stále dost rychlej, 16GB RAM stačí, snad jedině grafiku s CUDA (pokud používáš software, který to umí využít). Jinak pro to co popisuješ je momentáně nejlepší volba (nezabíjej mě) Mac Pro :)
Mě teď hlavně někdo upozornil, že i při blbý výměně procesoru nebo desky je dost pravděpodobná reinstalace systému, což se mi zrovna nehodí, protože počítač mám celkem solidně narvanej vším možným a reinstalace v tuhle chvíli by mě asi zabila :-D
Kamile... věřím tomu, že Mac je super, ale mě do jablka nikdo nepřesvědčí :-) Minimálně po dobu, co bude trvat jejich cenová politika :-) a navíc odmítám jiný systém než Windows :-)

02.09.2014, 06:39 |
pbjun Dal bych grafiku a na zbytek jeste par let nesahal... Ted je za par penez mozno sehnat R9 270/X nebo lepe R9 280X, vsechno je vyprodej tezarskeho HW za par penez a vetsinou v zaruce - nedavno sem koupil R9 270 2GB za 2800 vč. posty a zaruky 33 mesicu...

02.09.2014, 07:40 |
fredh Osobne bych koupil i7 s HT a k tomu cuda grafiku a melo by se ti to zrychlit vyrazne.
Po prodeji starych komponent se do deseti tisic vlezes jak prd.
Hm, grafika by asi problém nebyl, to by mělo být plug&play, aniž by mi to cokoliv rozesralo a kromě driverů by snad nebylo třeba nic reinstalovat a přenastavovat :-) Pořád je boj nVidia vs ATI nebo je celkem fuk, co koupím? Ta R9 280X je za ty peníze nejlepší volbou?

02.09.2014, 09:52 |
fredh Ati nema cuda. Precti si neco o cuda technologii a technologii od ati.
Koukám na to. Takže třeba něco jako GTX 750 Ti za čtyřku? Akorát koukám, že zase to nabízí v x různých verzích (Asus, MSI apod.), doteď nechápu ty rozdíly v tom :-)
Bazar není od věci, ale odečítám si DPH, takže se nebráním koupi něčeho nového, už kvůli záruce ;-)
GTX 750 Ti si urcite polepsis a je jedno kterej vyrobece vesmes je to vzdy roydil v baleni nebo jen par mhz. Za me muzu rict ze asus me nikdy nezklamal a pokud mozno kvuli hluku ber tu s windforce chlazenim je to u nich napsane. A urcite ber nvidii jak psali kluci ma cuda kdyz na to mas i sw tak to urychluje prevod fhd a hd videi i o nekolik desitek minut. Nevim ted jak to ma ati ale kdyz si u nvidie vlezes do nastaveni - video - uprava nastaveni barev videa a das tam s nastavenim nvidia kartu rozsirene a prepnes rozsah na plnej 0-255 + dinamicky kontrast a vylepsene barvy to je pokoukanicko na fhd videa to i cerna na mem tn lcd vypada jak cerna :)

02.09.2014, 11:10 |
fredh To sou vyrobci. Jeden to lehce nataktuje. Druhej da tissi chladic, treti ma u toho hru atd. Musis koukat na parametry.
Takže obecně ta GTX 750 Ti, kterou jsem trochu plácnul po trošce googlování, je dobrou volbou za tu cenu?
Downland - Windforce chlazení mi to píše u té Gigabyte verze, ne Asusu. Takže spíš Gigabyte?

02.09.2014, 11:22 |
fredh Nic s ni nezkazis.
Ještě jsem koukal, že konkurence má OpenCL vs. CUDA od nVidia... pokud to chápu dobře, tak je to hlavně o tom, co umí software (Adobe apod.) využít? (Ta doporučovaná R9 270 je předpokládám zástupcem OpenCL).
Gigabyte je ok. ATi bych nechtel kamosi je maji a vesmes maji problemy s ovladacema. Jednomu dokonce delala modrou smrt a vyreklamovat ji byl nadlidskej ukol. Jen doplnim ze znaceni nvidie je x50 x60 x70 x80 tak ze pocitej ze na dnesni dobu je 750 low end. Ja treba koupil skoro pred 5 lety gtx 480 sice draha ale i dneska si zahraju 90% novejch her na maximalni detaily. Proto bych asi pritlacil na cenu a kouknul bych na recenze 770 nebo 760 ta 760 by byla asi nejlepsi volba v pomeru cena / vykon.
OK, koukám na ty 760. Všude doporučují MSI (tišší) nebo Gigabyte (lepší chlazení - windforce). U Gigabyte kupodivu doporučují rev. 1 místo rev 2. Takže jak tak zběžně koukám třeba na CZC nebo Alze, tak mám na výběr mezi 2GB verzí, 2GB rev 2 a 4GB verzí? Takže asi vzít tohle?
[ Link ]
R9 280X asi nejlepší volba, bohužel se mi vícekrát stalo že jsem přecházel od nVidie na ATI a poačně, musel jsem nakonec vždy přeinstalovat system...ono by tohle přehození asi nevadilo na celkem čerstvým systemu, ale já to měl pokaždý narvaný. Určitě se dá použít jako prim. ATI a sek. nVidia na cuda...třeba někdo poradí...
Do háje, zrovna teď tam mám ATInu :-D
Tak jedině se smířit s reinstalací a rovnou provést upgrade i desky a procesoru. Což by samo o sobě nestálo tolik, ale já si chci koupit ještě čtyřdiskový Synology NAS 16TB :-)
Je sice doporucene pri zmene desky udelat novou instalaci, ale temer nikdy to neni nutne. U grafiky staci odinstalovat stare drivery, nahodit standardni microsofti driver, vymenit grafiky a nainstalovat nove.
No ono to běhalo, ale dělalo to problémy až jsem to vždycky nevydržel a přeinstaloval cely system. Zkusit a uvidí se. Možná by stačilo to projít růčo kde co zůstalo, ale kdo na to má nervy :-D
Vezmu to komplet a stávající věci dám přítelkyni, ta má doma nějaký pravěký pentium s XP nebo co a nejde jí na tom snad ani přehrát HD film :-)
Takže jaká kombinace deska + procesor + grafika? Do 15k bych se vejít mohl, ne? Paměť můžu použít stávající?
LordPeytl: není pravda...vždy to nestačí...pár grafik už jsem otestoval a systemu to nedělá dobře, kort když už je na něco delší dobu zvyklej...jo stačí přeinstalovat ovladače na čistym systemu starym měsíc a jednou aplikací...
Mr.Scully: za me ta grafika ok. Jinak ja preferuju amd kvuli cene stejne dnesni prociky nema cenu resit jsou dost vykonne pokud neco prevadis a mas treba 4jadro tak si najdi sw kterej to umi vyuzit i desky maji levnejsi pro amd. No a ty grafiky uz sem se vyjadril proc radsi nvidii
Mam vicemene stejny komp a taky sem resil upgrade (prevadim jen fotky, video neresim).
Celkem by me zajimalo, jak moc velky vliv ma ta grafika na prevod fotek. Nebylo by lepsi spis investovat do vetsiho SSD, at se to vse resi na rychlem disku? Tou cestou sem sel ja a nahradil male SSD za poradne SSD + teda obyc grafiku za par korun (7790, stala necelou dvojku myslim) a teda doufam, ze sem udelal dobre :)
Já bohužel SSD mám narvané :-) Vzal jsem 120 GB a kupodivu se to celkem rychle zaplnilo, protože tam instaluju část software. Možná je moudřejší instalovat všechno na normální disk a SSD mít jen jako swapovací pro operace? Nevím, no...
ja bych to udelal uplne naopak, VSE co pouzivam hodne, tak na SSD. Pri uprave fotek/videa to vse resit na SSD a pak jen hotove hodit na normalni disk. Btw pokud h omas hodne zaplnene, tak nektere SSD jdou s rychlosti uplne do haje.
Osobne bych dal 500GB SSD a vse resil na nem...co na to zdejsi gurus? Ja teda osobne nejvetsi rozdil v rychlosti kompu nevidim v CPU, pameti nebo grafice (pokud ani jedno neni uplny shit), ale v SSD. Hry nejak nehraju, tak tu grafiku neocenim.

02.09.2014, 16:49 |
Kamil Mr.Scully - na SSD to chce nechávat aspoň 1/3 volnou. Nech 120GB na systém a přikup 500GB, kde budeš mít zbytek
Já už teď mám asi šest disků, tak nevím, jestli další SSD vůbec mám kam dát :-)) Se z toho zblázním, dneska musí bejt všechno fullHD a RAW a já nevím co všechno, terabajty dat mám všude po pokoji :-) A výdaje na upgrade budou v desítkách tisíc...

02.09.2014, 17:00 |
pbjun U R9 270 od atiny mas zase mantle :) Kazdopadne nvidia pouzita 760 bude stat cca 4tis R9 270 pouzita bude stat cca 2800,- vykon + - 5% stejny tak si vyber...
Ted jsm si vzpoměl na jednu komplikaci po přechodu z nVidie na ATI...nešel Catalist Control Center...věnoval jsem tomu asi deset hodin a nerozhejbal jsem to...
lukee_cz: no záleží co počítá ten převod...GPU? Nebo CPU?

02.09.2014, 17:50 |
pbjun Ale on ted ma atinu... Takze na stare grafice odinstaluje komplet ati SW, pouzije utilitku primo od AMD na odstraneni pozustatku driveru, vymeni grafiku, nainstaluje nove drivery a je vysmaty, dneska za par penez, zrovna dneska sem videl R9 280x za 4500,- se zarukou...

02.09.2014, 17:50 |
pbjun Ale on ted ma atinu... Takze na stare grafice odinstaluje komplet ati SW, pouzije utilitku primo od AMD na odstraneni pozustatku driveru, vymeni grafiku, nainstaluje nove drivery a je vysmaty, dneska za par penez, zrovna dneska sem videl R9 280x za 4500,- se zarukou...

02.09.2014, 18:41 |
lukee_cz | Upraveno: 2014-09-02 18:47:30
Martine, nechces vypsat, v jakych programech teda delas?
90% lidi tu resi jen grafiku, ale nikdo, jestli ji vubec poterbuje teda...aby vetsinu veci nedelal procak a super grafika by mu zbyla na hry, ktere podle popisu nehraje :)
Takze bych koupil tohle
[ Link ] a zbytek strcil do prasatka zpet...pokud teda zrovna ten soft na video nepotrebuje super grafiku, protoze v CameraRAW (coz predpokladam pouzivas) si nepomuzes.

02.09.2014, 18:50 |
pbjun A cim si tim pomuze, pise ze SSD uz ma, rychlejsim si moc nepomuze... Pokud ceka na zpracovani RAWka tak potrebuje vice pameti - zjisti tak ze otevre spravce uloh a koukne kolik ma volne, ja mam 32GB jen kvuli fotkam v rawku... Pokud ceka na zpracovani full hd videa tak je slabej procak - kdyz koupi grafiku u amd tak lze vyuzit HW vykon grafiky pro zpracovani videa na GPU...
pbjun: měl jsem problemy i když jsem měnil atinu za nvidii...na odinstalování ovladačů můžu doporučit: Driver Sweeper
lukee_cz - klasika: Adobe Photoshop CS5, Adobe Premiere, Canon DPP a Sony Vegas. U Photoshopu jsem zvýšil paměť a nastavil nějaké to OpelGL, tam mě to asi netankuje. Ale třeba ten převod RAWů mě irituje (a jiný konvertor používat nechci).
Právě nevím, jestli třeba nějaké grafiky nejsou optimalizované na hry (některé mají i přívlastek "Gaming"), jiné na výpočty, renderování videa atd.
Ten větší SSD asi není od věci... možná vezmu SSD, grafiku a udělám to zatím plug'n'play, resp. risknu to, že výměna grafiky vyjde bez nutnosti reinstalace. Procák to možná utáhne, deska stačí, 16 GB RAM asi taky.