Navštíveno 2642x

toť otázka,která mě trápí :-D
Jakej zvolit dotykáč pro nepříliš technicky zdatnou začátečnici?Lámu si hlavu co s tím..prvních pár pokusů proběhlo a...
-nechápe,že u nenabušenýho průměrnýho telefonu prostě musí chvilku počkat,než mu dojde co se po něm chtělo..
-nechápe,že posouvat text prstem přesně v místě,kde se dá kliknout na link,způsobí,že neví proč je tam,kde ještě před chvílí nebyla(model "no,zase mi tam skočilo něco jinýho")
..a takhle bych mohl pokračovat dál a dál celý hodiny..
-androida sice neznám detailně,ale párkrát jsem to v ruce měl a nějakou představu mám..vč. toh,že pro začátečníka to bude asi poměrně nepřehledný.
Windows Mobile jsem viděl snad jednou v životě(konkrétně nějakou Nokii)a přišlo mi to za 1) svižnější i u poměrně lacinýho telefonu a ty dlaždice a přehled aplikací poněkud přehlednější(pro někoho,kdo neví která bije)..
-nechci kupovat nic drahýho(jestli to v rámci záchvatu uživatelky poletí na zem,nebo proti zdi..)
Android nebo Wokna? :-) Co vy na to?
-poslední variantou je koupě novýho tlačítkovýho telefonu(což nechávám až jako poslední zoufalou možnost)
Názory ? :-)
Díky
Řekl bych, že základní věci snad mají všechny dotykáče stejné (chování při klikání, táhnutí, gestech apod.), takže to je podle mě fuk.
Člověk se stejně nejlíp naučí s tím, s čím začne. Já začal na Androidu, tak jsem u Androidu, ale i WP je mi sympatický a kdybych nevyužíval služby Google nebo neměl androidový tablet, tak si dokážu představit využívat spíš WP. Odjakživa jsem měl daleko blíž k Windows než k ostatním platformám.

10.07.2014, 12:04 |
nome jako uživaltel androidu a WP ti v tomto případě doporučím jdi do bazaru a kup jí iphone (klidně nějakou 3gs) nic intuitivnějšího pro tento typ lidí není
Jako nome, kup ojetej iPhone... koupil jsem ho moji mamine a naucila se s tim pracovat behem chvilky a je spokojena, i kdyz je to uz postarsi kousek :-)
Keď volíš len medzi tými dvomi, tak by som určite doporučil WP než Androida. A inak ako tí dvaja nado mnou :-)
Já měl dlouho obyč nokii a ještě do Vánoc sem odolával smartfounům a nevěděl co koupit a pořád jen četl, jak se Androiďáci navážej do ios a iosáci do androidu a všichni dohromady do woken. Tak sem si nakonec koupil Lumii 920 s Woknama a naprosto na ten telefon nedám dopustit. Nikdy se nezasekl, nikdy neudělal nic co bych po něm nechtěl, fotí to skvěle, reaguje okamžitě a dlaždice jsou naprosto přehledný, 32Gb místa bez pitomejch paměťovek, který se pořád jen samovolně odpojujou... Při běžném provozu třídenní výdrž. Jak řikám, nemůžu proti němu říct půl slova.
Pokud je někdo technický zoufalec, tak se nabízí otázka, na co vůbec potřebuje dotykáč s operačním systémem...
nome: Sám jsem jablečnej(aktuálně iP5 k plné spokojenosti),ale 3G už dávno nemám a 4 "byla prej moc těžká do ruky",takže jsem jí poslal do světa..a teď jsem plonkovej :-) 3Gs netuším jak je na tom dneska s provozem a funkčností obecně..a tak jsem si říkal že bych radši koupil něco novýho řekněme do 3000,- max..už jenom kvůli baterce..

10.07.2014, 12:34 |
nome tak pak je asi nejlepsi volba nejaka lumia 620-630
Mr.Scully: třeba pro velikost displeje,čtení mailu,počasí,fotky,občas web...absence mech.tlačítek.
..do kterejch jí u tlačítkovýho leze mejkap a telefon přestává po 4 letech fungovat..(mimo jiné závady):-)
Pokud bude číst maily, koukat na počasí, tak je to v podstatě normální uživatel (který akorát nechce do ničeho moc rýpat). Třeba moje přítelkyně - má Androida, nakupuje si na Google Store, zkouší aplikace, synchronizuje s Gmailem, stahuje fotky... baví ji to. O IT neví moc, ale s Androidem se sžila rychle.
Osobně bych šel cestou Lumie s WP, jak napsal 323Marty. Bude jednodušší než Android, Lumie mají dobrý baterky a foťáky... ideální pro ženskou.

10.07.2014, 12:48 |
CRK co neměnit telefon, ale vyměnit starou? :)
nome: přemejšlel jsem co jsem tak četl o Nok 520...low end ale prej to funguje překvapivě statečně..
CRK: ..to je pro mámu voe.. :-D
Cedr versus Lumije :-) snad jí to nějak naučim no... :-)
-mám pak možnost ještě LG e455 Dual sim,a ten by mě nejspíš nestál ani korunu,ale má zase o tlačítko víc(v tom vidim trochu zbytečnej problém),nemá auto čidlo na jas displeje(což je celkem užitečná věc)a hlavně když se jí s tim chystám učit,nechci jí to znechutit nějakym telefonem,co bude zbytečně složitej..víte jak to je..jednou se někomu něco znechutí a pak už k tomu nechce (a přitom zbytečně).. :-)

10.07.2014, 13:34 |
Zdenek (A)
Chce to hlavne prekonat tu averzi! Moje draha take nechtela dotykac. Ale klasickych telefonu ubyva a navic chtela WhatsApp, aby mohla kecat zadarmo s kamaradkou ve Spanelsku. To uplne hloupej telefon neda. Takze jsem ji vnutil Nokii Asha. Klasicka konstrukce, mech. tlacitka, dotykovy display. Zpocatku furt nadavani, proklinani Nokie i me samotneho, napady, jako ze mam telefon vratit apod. Je potreba se obrnit trpelivosti a nechat ji vyvztekat. Nedavno ale Nokii utopila (doufam, ze nechtene). Zachranil jsem ji, ale po dobu zachranne akce si vzala starej uz polamanej, ale jeste funkci telefon. Bylo legracni, jak se vztekala, ze ten display neni dotykovej! :-)))))))))))))

10.07.2014, 13:42 |
Tiler Pokud chceš něco nového okolo 3000,- Nokia 520 fakt není špatná volba ... oproti androidu jsou wídle pro analfabeta fakt přehlednější. S 520 volá, fotí, serfuje a navigace taky dobrá ... což mamině jistě postačí. Ale obecně každýmu na krámu říkám, že když si na dotyk za měsíc nezvykne, tak se stejně vrátí ke tlačítķům ...
Tiler: Buď novej nebo zánovní...jak říkám mám možnost mít LG L5 E455 Dual za korunu ale mám obavu z Androidu+dvousimkovýho telefonu(ne každej to má vyřešený úplně šťastně)a jestli se jí to bude furt ptát kterou SIM má použít,případně okno druhá SIM nedetekována...už vidim tu paniku... a tak bych radši utratil prachy za něco jednoduššího ale (snad) funkčního a nekomplikovanýho víc,než je nutný..

10.07.2014, 15:49 |
Conan Mám Nokii 520 a nestěžuju si. Pro začátečníka dle mě ideální, neni tam moc zbytečných blbostí.
Neská se, nezamrzává a výkonnostně stačí.
Conan: to zní fakt slibně..když jseš ten uživatel-tušíš jestli se dá změnit barva těch dlaždic pls?
No jasněže dá :o)
Jinak sem koukal i na mobil pohotovost a maj tam hafo "zánovních", tedy prakticky nových za 2.690,- ale i nový za 2.990,- tak nevim, co bych vybral, asi bych tři kila voželel, ale je to dobrá nabídka. Nevim, co bych za tyhle peníze kde sháněl...
Já jsem šel do android kvůli větší možnosti aplikací hry a různý další věci. Nevím jak to tedko okna mají
"Sem si řikal, že pudu s dobou", včeraj atak sem kupil ten žvatlafoune s těmi dredy. Se menuje Gsmart R3. Za 4,5 litru s navigací, abYch věděl, kudyma z hospódy pak večer dóm.
No a nyní vážně: Android jsem "ochutnal" na tabletu, který mi dal syn k vánocům. Kdot o vidí poprvé, jako jsem to viděl já, nezná ten správný výraz pro toho, kdo tohle dokáže vymyslet. Totálně nelogicyk, nedotažený do konce, neodladěný, prostě zoufalost. Kluk mě přesvědčoval, že to je jen o zvyku. OK, jsem si říkal, budu si zvykat. Když to zkrátím, tak toho utrpnění jsem se zbavil přirozenou cestou, protože ten zázrak odešel do věčných lovišť ani ne po půl roce a byly vráceny peníze po3. opravě.
I včera jsem si řekl, že by nebylo od věci tomu dát šanci, na Gsmarta se pějou ódy a čas pokročil )jsem si pořád opakoval, včera). Tak jsem to donesl domů. Závěr je jednoznačný: dá se zvyknout skorona ledacos, někteří tvrdí, že i na dřevěný futrál. Ovšem to, co jsem napsal na téma slavného Evolve tabletu s pajšlem od Samsungu, platí beze zbytku. Android je systém, který nemá některý základní prvky a systémově to je guláš. Guláš, huspenina, bujabéza.
Chybět v autě tlačítko na vypnutí motoru, to by bylo asi špatně. Na telefonu nevadí, že není tlačítko na odmítnutí hovoru - pánové, nevím, zdali to je systémem, nebo telefonem - ale pokud mi někdo volá a já hovor odmítnu, tak jemu automaticky naskočí hlasová schránka! Odmítnout hovor jako na mý starý e66 červeným talčítkem tak, že jemu to zahláscí obsazený ton a nikam to nespadne, prostě nejde. Jediná cesta je snad zrušení služby záznamové schránky. Za další - třídění sms do složek prostých a logických jako je odeslané, přijaté a koncepty, zde také neexistuje. Jsou zde "chatová" vlákna. Humus, velebnosti. K čemu mi je chatové vlákno, když třebas po měsící potřebuji najít info o nějakém tel. čísle či adrese, kterou mi někdo poslal? Znamená to propjít celou složku sms navíc zmastěnou dohromady s mms. Fakt, supr.
Telefonní seznam je no comment sám o sobě. zatímco najít jméno a k tomu číslo jde přes zadání prvního a následných písmen, rychlovolba už tak nejde. Tam se musí prolistovat ručně celý seznam. Paráda.Nastavit profil, který by rozlišil pracovní a soukromé hovory (tedy skupiny) chce vyšší dívčí. Něco děláš, ale výrazy, které ti tento chytrolín nabízí, jsou z říše mně neznámého jazyka. Zatím jsem to nějak nastavil, ale konečná fáze to rozhodně není.
No, stručně řešeno, děsím se doby, která nás čeká. Windows 8 jsem si myslel, že je to nejhorší, co jsem kdy doma měl. Dnes vím, že Android 4,2 ho mocně překonal. Viděl jsem upoutávku na Windows 9. Svůj starý počáítatč s W XP si budu hýčkat a budu se modlit, abych odešel na onen svět dříve, než mi XP odejdou. Je to strašný, strašný strašný!!! Lituji starší občany, kteří si nemohou dopřát ten smartfoun, ono totiž k němu není jediný kousíček papírku byť jen sestručným návodem,. Na můj udivený dotaz, jak to je možné (návod k obsluze je ze zákona povinnený ke každému technickému zařízenía platí po celé unii) mi bylo odpovězeno: "pane, to se dnes už nedává, dyk máte ten internet". Je mi líto těch, kteří nemají ani ten internet - a není jich málo - důchdoců bez netu jsou tři p****e.
Ta doba, co nás (zejména starší) čeká, mě fakt děsí.
Jen namátkou-včera si žena změila tarif na telfénu na kredit. Šla si "dobít kupónů to je strašný slovní spojení a vydala se ke svému bankomatu. Prošla procedurou (nikdy před tím tuto funcki neměla, tudíž ji rutinně neznala), ale protože je to technik vzděláním i profesí, tak se řídial pokyny obrazovky. Po zadání částky "jiné" ovšem stroj nenaspal žádnou odezvu. Napadlo nsá potvrdit zeleným OK-ovšem bez odezvy. Pánové, tento bankomat je SW naprogramován tak, že aby člověk pokročil k tomu, že mu to vypíše, že akce prošla, musí odejít z tohoto menu krokem "ZPĚT" a teprva pak mu ukáže další dialogovou lištu, kde se píše, že akci potvr´dte zeleným OK. Fakt. Kdekdo má díru di dupy se snaží něco dělat, si myslí, že když vyleze odněkud z nějaký školy, tak je mistr světa a vono houno. Nic není odladěný, vše je jen napůl, samý paskvily, rychlý jehly...
Vím, že se domě teď řada lidí - zejméína mládenců-obuje, ale naštěstí v tom nejsem sám a mé pocitiy dnes sdílí většina lidí v mém věku - rychle udlěat, prodat za nesmysl,a myslet si, že za den ze mě bude milionář. Jenže ono to tak není. A bude hůř.
PS: softvérář, co dělal navigaci do Infiniti, asi neví, že jeden ze základních údajů, co yb měl řidič vidět, je rychlost. Tak tam prostě tento údaj nenaprogramoval, resp. ho nezvizualizoval. nechápu, proč. Bordel...Kam se člověk podívá. JSem si myslel, že když mám dva stroje Panasonic a na nich se stkví nápis Viera link, že budou mezi sebou komunikovat. Ouha. omyl. Pane zrovna tento model sice Viear link má, ale nekomunikuje. Jak to je možný, jsem se nedověděl.A tak dál a tak dál...
Promiňte senilnímu starci:-))))
Promineme, alespoň je tu co číst, když má webmaster 3 články zpoždění a nevydá mi to, co sem napsal. Všechno je tak nějak o zvyku. První dotykáč jsem měl koncem roku 2007 - první řadu iPhone a to bylo něco. Od E51 neskutečný luxus. Pak sem nastoupil do jedné IT firmy, kde mi ho asi moc záviděli, zakázali mi ho a dali jakousi mrdku na winmobile 6. Brrr. Nicméně momentálně sem zpět na jablku - paradoxně sem ho jako firemní dostal - a jsem spokojenej nad mraky. Fakt mě nezajímá jestli má takový nebo makový procesor, kolik ramky atd. Todle prodlužování penisů na diskuzních fórech mě fakt nebaví už x let. Lumie sem taky držel v ruce, řady od 900 nahoru a chválím to - dokonce jeden si koupil i tatík a je s tím happy jak dva grepy. Naopak teda Android mě osobně nesedl vůbec, je tam toho jaksi moc, k dokonalosti chaosu tomu schází už jen příkazová řádka. Například Samsung Galaxy S4 je věc, která svojí informační obezitou a všelijakými menu, submenu, subsubmenu, subsubsubmenu pohřbí jakoukoliv krásu designu nebo čehokoliv jiného.
Tak sem se vyblil a du něco dělat :)

11.07.2014, 10:11 |
Mr.Scully | Upraveno: 2014-07-11 10:14:28
Takže Zdeny, nejsem zrovna Androidí expert, ale odpovím na pár tvých zavádějících názorů ;-)
1. Tlačítko na odmítnutí hovoru normálně odmítne hovor. Prostě to druhé straně zapípá (tón "obsazeno"). Pokud ti to padá do schránky, tak netuším proč, asi ji máš zapnutou u operátora nebo co.
2. Chat místo rozdělených SMS - naprosto úžasná věc (obdoba Gmailu), kde člověk hodinu nehledá, co kdy komu poslal, ale má to na jednom místě. A věř nebo ne, funkce "hledat" funguje i v rámci těch dlouhých chatů, takže zprávu najdeš podle klíčového slova okamžitě, i kdyby tam byla mezitím roční historie.
3. Návod??? Návod k telefonu, který nemá tlačítka, ani standardizovaný systém? Ty dostáváš k počítači návod k Windows? A k jakým, k XP, 7, 8, SP1, SP2? Stejně jako k počítači nedostaneš 500-stránkovou bichli o Windows, tak k telefonu nedostaneš 500-stránkový manuál k Androidu. To je snad samozřejmé - nemluvě o tom, že každá verze operačního systému vypadá jinak a je možné, že hned druhý den po koupi bys po aktualizaci měl něco naprosto jiného, než je v návodu.
4. Rychlovolba u telefonního seznamu - zkus to upřesnit, nevím přesně, co myslíš. Ale nepochybuju, že to u Androidu jde taky. Není důvod, proč by nešlo - telefon s operačním systémem logicky umí stokrát víc věcí, než deset let starý telefon, který má napevno menu s osmi položkami.
Ale jako je jasné, že starší lidi hůř chápou technické novinky (bez ironie).

11.07.2014, 10:19 |
Rustapha-659 | Upraveno: 2014-07-11 10:37:28
Zdeny60: Přesně..chápu,že se dnes jaksi automaticky předpokládá"že máte všecko na tom internetu paňi"...ale bez pomoci vnuků,synů apod..by ty telefony vůbec nebyli schopni zprovoznit...není to jako "dát TV do zásuvky".
Milhauzz: submenu, subsubmenu, subsubsubmenu ...to je přesně to,co mě na Androidu děsí(nemluvě o tom,jak bych do tohohle polopaticky zasvětil máti,tak aby to pochopila...to netuším) :-D to bych asi dřív skončil ve Svěrákově kazajce
Rychlovolba vyřešena.
Android v ruce člověka, co to má fakt prvně v ruce, je tragedie. Proto by měl existovat jakýsi výcuc co a jak. ne na netu. Každý ho nemá.
Odmítnutí hovoru - před chvíí jsem se vrátil od servisáka-na tomto telefonu to nejde-hovor padá do schrányk automaticky, pokud ji mám já zaplou-mám, protože ji používám. Tudíž ten, co se mi nedovola a nebo to odmítnu, holt zaplatí za tutuo službu. Debilita.
Nerv mě chytil u spárování telefonu s jiným BT zařízením. logika např. u E66: zapnu BT, dám vyhledat přístroje v dosahu BT, vyhodí to seznam, co to našlo aOK. Vyberu, spáruji. U blbfounu: zapnut BT z jednoho místa - nastavení, ikona BT, zapnuto. Objeví se: hledej ostatní zařízení s BT. začne hledat, kolečko se točí. Po minutě nahlásí - nic nenalezeno. Ouha ouha - na to, abych se podívla, jestli je oprvadu něco nalezeno, usím jít do základního nastavení, zde otevřít ikonu BT a teprve ZDE se obejví spárované přístroje. nechápu debila, co tohle udělal, proč se to neobjeví na ploše BT????
Zkopírování vyzváněcho tonu: v E66 jsem měl vyzvánění přes zvuk mp, který jsem chtěl zachovat. Si řikám, stáhnu přes BT - nejde. Nepodporuje aplikaci, Takže přes NTB, z E66 do NTB a odusd do složky Ringtones. OK, provedeno za chviličku. Ovšem oiuha ouha ouha v blbfounu to není ve složce ringtones, ale kdesi v prdeli ve složce sounds, ačkoliv v NTB to vidím ve složce ringtones. nechápu to. \po půlhodině nalezenoa nastaveno.
otázka: proč na základní obrazovce nebbo ploše či jak to nzavat, bevidím logo operátora, ale musím se na něj dosat až po nějakým debilním rolování horní lišty, abych to uviděl? Debilita. U všech mobilů, co jsem kdy měl, bylo logo operátora navrchu tak, aby bylo jasno za prvé, na jaké síti jsem a jestli jsem vůbec na nějaké. Nastavit to samosebou ani přes widgety nejde.
A to jsem jen na začátku boje s tímto vynálezem.
Nyní potřebuji základní osvětu, k čemu mi slouží jakýsi gmail? zatím vím jen to, že kdesi v prdeli mám jaski záhadně zazálohvané např. kontakty.
Zato mám k dipsozici asi milion stupidních ikon typu: twitter, facebook, drobox (což netuším co je vůbec),hangouty,a asi milion jiných, jen ne těch, které potřebuji. Doufám, že ty karviny se mi podaří vyházet do koše, ať mi tam nestraší.
Rádio: starý krám z roku jedna dvě umí automtaicky naladit seznam stanic a uloží ho včetně názvu stanic do složky. Tento blbfoun ne. Ten sice udělá seznam, ovšem uloží to jako bezejmnný soubor pouze s frekvencí. Aby si člověk pamatoval asi milion frekvencí,ne? Kdeže, napřed se musí udělat seznam "oblíbených", umí jich závratnýcg pět a ty pak otrocky ručně přejmenovat na názvy stanic. Vivat blbec, který tohle naprogramoval. O tom, že tento zázrak neumí RDS (na rozdíl od 100 let starého krámu Nokia XX za asi 2,5 litru) se radši ani nezmiňuji. Ad atd atd.... Holt krám poplatný dnešní době šmejdů, shitů, sráčů. Nevěřím ani omylem, že pořízením přístroje za 15 litrů by bylo něco zásadně lepšího. Android je asi fakt jen jeden, stejně stupidn, jako současné W8.
poznámku chápání starších lidí jsem radši přeskočil, protože zatím mi to pálí jako za mlada, ale prostě jsem člověk, co se snaží postupovat systematicky a logicky, ovšem u tohofle krámu jsem tvrdě narazil. Ten logiku nemá, resp. má vlastní chaotické smýšlení, kde jsem za 2 dny vlastnictví narazil na obrovsku hromadu nedoladěných věcí.
Ještě poznmku k té rychlovolbě - dosud šla všech telfonů logicky takto: najdu kontakt-přiřadím przdné místo rychlovolby. Tady u blbfouna ne. Za prvé, postupuje se přes menu volaných čísel, tedy ikona telefonu. Tam se objevi AN klávesnice, ze které vyberu číslo. Sdělí mi to, že je volná nebo obsazená. Pokud je volná, ptáse, zdali chchi přiřadit kkontakt. OK. Pak teprve jdu do seznamu, ze kterého vyhledám prolistvání celého seznamu jméno - v tomto bodě totiž blbfound neumí hledat podle písmen. oopět logika jak noha a si 10 úkonů, zatímoc u starého krámu mi stačily slovy 4. Holt pokrok nezastavíš.
Sorry, tohle byl teda kup.A pak dej na reference:-))))

11.07.2014, 13:01 |
nome | Upraveno: 2014-07-11 13:02:59
posledni komnety docela pobavili :-)
sorry Zdeny ale nechápu jednu věc proč sis koupil zrovna ty androida a ještě takovou plečku.
Přeně pro tebe sou věci jako iphone nebo WM Nokie,
android nech hračičkům pro který ten systém byl vytvořen, telefon s androidem prostě není primárně určen an telefonování (ostatně většina dnešních telefonů moc na telefonování není ) a to někteří lidi nechápou :-)
Přešel jsem z klasické Nokie (5130) na Android minulý podzim. Dodneška občas tápu, kde co najdu, zvlášť u věcí, které nepoužívám denně. Některé věci jsou nelogické, to se Zdenym souhlasím.
Nicméně, nic nebrání stáhnout z Google Play takové appky, které mi vyhovují víc, než ty předinstalované. Špatná zpráva je, že většina těch předinstalovaných se dá odstranit až po tzv. "rootu" telefonu, a to ještě přes zvláštní aplikaci, která toto umí.
No zrovna root telefonu využiješ v 5% případů, kdy už fakt chceš významně zasahovat do chodu operačního systému. Minulý telefon jsem rootnutý měl a to jen kvůli tomu, že jsem chtěl udělat komplet backup telefonu včetně nastavení aplikací atd. Jinak po něm nevzdechnu, jak je rok dlouhý.
Jinak samozřejmě ano, pokud je někdo technicky nepříliš zdatný, tak Android je pro něj relativně nejméně vhodný systém, protože toho nejvíc umí a tím pádem se někdo v té nabídce může ztrácet. Nicméně vzhledem k tomu, že prakticky každá funkce jde nahradit nějakou lepší aplikací třetí strany, tak v podstatě si člověk za čtyři hodiny telefon kompletně překope naprosto dle svých požadavků.
Scully:
Ano, root telefonu předpokládá zkušenějšího uživatele. Já o něm přemýšlel právě z toho důvodu, že jsem chtěl vyházet aplikace, které nepoužívám, nota bene ty, které jsou neustále spuštěné na pozadí a prakticky se nedají vypnout.
Nakonec jsem se na to vykašlal.

11.07.2014, 14:03 |
sotek Přešel jsem ze symbianu na WP8 a po prvotním zděšení co jsem to zase koupil si je nemůžu vynachválit. Strohé, ale naprosto funkční.
PlusOne - na pozadí nic moc nevidím (jeden čas jsem tam měl nějakou Google Službu, ale podařilo se mi jí zbavit :-) a nepotřebné aplikace jsou do značné míry dány customizací Androidu výrobcem. Tuším Sony dává telefony se skoro čistým Androidem, třeba u Samsungu nebo Huawei je to horší.