Čeká mě cesta do Chorvatska, kterou budu muset odřídit sám (cca 1100 km). Máte nějaké tipy a triky, jak neusnout? :) na netu toho je hromada, ale spíše dám na rady ze zkušeností.
Jeď přes den. Jednak to není tak náročné pro jednoho řidiče. 1100 kiláků na zátah je v noci pro jednoho hazard jak prase. Přes den to dáš daleko lépe a ještě si víc užiješ krajinku. Já jel loni tam v noci, příšerná nuda a zpět jsme jeli ráno a bylo to přes den 100x lepší. I tak je 1100 kiláků dost. Naplánoval bych si na polovinu někdě nějakou zastávku na pauzu, obídek, 2 hoďky siestu. dodržuj pitnej režim a volil bych lehké jídla. To všechno má vliv na kondici a soustředění řidiče.
Nejlepší jet přes noc, nebolí tak oči, nejsi vysušený z klimy a není tolik aut na ceste. Není to tak únavné a ráno si někde na odpočívadle u moře na hodinku zdřímnout...tak jsme jeli my na Makarskou (1100km) s jedním řidičem a nebyl problém...
Já myslím, že co řidič to názor a každý si musí vyzkoušet co jemu vyhovuje nejllépe ;-) Každopádně já dlouhé trasy jako to Chorvatsko jezdím časně ráno (kolem 3 vyrážíme), abych v noci jel useky, kde to relativně znám a většinou při přejezdu hranic do Rakouska se pomalu rozednívá a tedy zbytek už za světla :-)
Vyjíždím ve 24h a defakto za 4hodky už se ti rozednívá, takže o jízdě po tmě do chorvatska se nedá mluvit,
každopádně bez termosky kafe a nějakého BigShocku je to pěkněj opruz, ale kombinace těchto dvou nápojů mě drží totálně čilého, jedu na 2 zastávky 10min (Znojmo a Šentilj)
mě cesta daleko líp utíká, když si v rádiu pustím mluvený slovo. některý radia v HR hrajou kolem 3-5hod ráno pekelný uspávačky, na to bacha. na nějaký kafe, redbully atp bych vůbec nespolíhal. nejlepší je si zastavit, opláchnout obličej a za pár minut pokračovat.
Jablko, voda, kvalitní hořká čokoláda a přestávky (s dětmi stejně nutnost). V záloze energeťák. Vyjížděl jsem loni v den vysvědčení ve tři odpoledne.......a pak jsem o půlnoci zastavil kousek za Záhřebem na 4 hodinky se lehce natáhnout.....ve čtyry ráno jsem pak pokračoval dál.....
já dával loni přes 1300km, vyjížděli jsme nějak po 9té večer a v rakousech kousek od hranic se slovinskem jsem dával první velkou pauzu na shellce, dáchnul jsem si cca na hoďku ale nic moc, pak pokračování a krize došla v chorvatsku, to už sem furt blikal očima, takže nějké odpočívadlo a dal jsem si tak dvě hoďky někdy kolem 8-9 rano. To sem se fakt trochu prospal a pak tradá do cíle (cca 50km za makraskou) tam dojezd, vybalit a chrápal sem až do večera ;) kafe, redbuly atd na pikaču to u mě nefunguje :(
zpátky jsme vyjížděli nějak po poledni, ještě zastávka na žraso na makarské. A jelo se o poznání lépe. Domu dojezd kolem 6té ráno ale to už sem byl zase utahaný takže prásk do postele a chrápat protože mě pak odpolko čekalo dalších 200km ;)
O víkendu jsem se vrátil z Itálie - 850km. Nejlíp se před jízdou takový 2 hoďky natáhnout. Jezdím na noc (kvůli dětem, slunci, dopravě,...). Teď jsem zkoušel celou cestu pít colu - prostě sem po cestě vypil ty 2litry a byl jsem celou cestu kupodivu v pohodě. Ale na každýho platí něco jinýho, jak píšou kluci. Hlavně bejt sebekritickej a jak se začnou zavírat klapky, tak zastavit, udělat dřepy, opláchnou obličej,...
Osobně jezdím podobnou trasu. Na cestu hromadu neperlivé vody, pojídám nachystanou zeleninu a ovoce (jabka, mrkev, okury) a 30minutové zastávky na protažení. A hlavně se před cestou vyspat!!!
Minuly rok na otocku do italie 1200km tam, druhy den zpatky, jel jsem rano, zpatky po obede a nebyl nejmensi problem.. Imho urcite lepsi pres den nez v noci..
Ohledně těch přestávek, tam je to také dost individualni. nase deti nechteli zastavovat a museli jsme je doslova vyhnat z auta. Takze zastavky byli nakonec dve. Me pomohlo se pred jizdou jit vyspat - staci mi pustit televizi a za chvili jsem tuhej. Dve hodinky jsem odpoledne spal, vyjeli jsme v 18 hodin a pohoda. Deti usnuli kolem pulnoci pote, co se navzajem pomlatili plysovyma hrackama a spali do 6, druhe do 7. Praha - Zadar (Zaton) 1000 Km jsem dal za 10 hodin. Hlavne to chce myto platit kartou.
Jednou v životě jsem jel 1450 Kč "vcelku" po nepříliš vydařené noci a už bych to nikdy neudělal, ani x litrů redbullu to nezlepšilo ani o kousek. Nejvíc mi pomůže, když si zastavím třeba každé 4 hodiny a na čtvrthodinku zavřu oči.
Já si prostě cestu užívám, jedu rychle a v plném soustředění a když cítím, že už to není ono, tak vyhlídnu jakýkoliv místo ve stínu, rozložím deku, zdřímnu a jedu dál. Na noční akce jsem zvyklej, žádný speciální přípravy jsem nikdy nedělal, sem tam dám kafe a dokonce jsem si dal jednou večer před odjezdem i kachnu se šesti :-)
Pořádně se předem vyspat, poslouchat hudbu, žvýkat, zastavovat po 400-500 km aspon na 15-20 minut a protáhnout se, odpočinout si, pokud sice řídíš sám, ale jedeš s někým, tak ho zaúkolovat, at na tebe stále mluví, hlídá tě ke konci cesty.
Jezdívám 800 km v záthu přes den cca 1x za 2 měsíce, dávám to v podstatě jen s 1x 5 min. přestávkou, ale jsem už zvyklej, takže to je v pohodě, ale jak cítím, že sem tam na mě jde únava, nezájem na jízdu a zastavím si na benzínce a orazím si, chci dojet do cíle, ne do nemocnice ;-)
POkud energetaky, tak kombinovay s nejakym jidlem (tycinka, rychly cukry). Spousta lidi si mysli, ze kdyz vychlastaj na hladovej zaludek 10 RB, tak je to spasi ... nikdy. A pak rikaj, ze to na ne nefunguje :)
Energetak usnadni latkovou premenu a nektery i pridaj naky ty vitaminy. Ale zakladem je, ze telo musi mit kde brat.
Jinak ja s nocnima taky nemam problem a mam je radeji. A jak vsichni psali, pred tim se poradne vyspat, pak vyzivny ale lehky jidlo, zasobu kofeinu( nebo energetaku), vody a pravidelne zastavky.
Prvni naznak ospalosti - pauza a podle miry bud rozcvicka, nebo dat si dvacet. Nicmene pokud se pred jizdou dobre vyspis, tak nemuze byt problem 12 hodin v kuse. Ale samo pokud v patek rano vstavas v 5 do kolbenky, cely odpoledne balis veci a klepes rizky a vecer rovnou sedas za volant, tak to je skoro jisty ze to nedas.
mě dycky probudí to hučení pruhů, to jsem pak jak rybička :-) :-) :-) někde to už dokonce hraje melodie a jinak pomáhá hlavu ven z okýnka :-) ale hlavně nestavět, každá minuta navíc strávená v autě je utrpení pro celou posádku
jinak mě to připomíná historku co mě vyprávěl kdysi dávno kámoš jak jeli do chorvatska. seděl vzadu a že si na chvíli v noci dáchne, pak se probral a koukal že matka chrápe, otec chrápe (za volantem) a auto hobluje svodidla ;) no naštěstí se teda vzbudil včas ;)
AR: Tvoje historka mi připomíná kámošovo vyprávění, jak se mu dobře spí, něco hezkýho zdá a pořád takovej hnusnej zvuk. Tak se rozhodl že otevře oči aby mrknul co se děje. A před sebou volant a jel po tom hučícím pruhu do svodidel.
Když jsem jel po týdnu nočních z prahy večer, ten den sem nespal,naposledy den předtím, tak jsem začal usínat. Takže hodně kecat, co nejmín zastavovat a hlavně mě pomohla čokoláda ta mě probrala na půl hodiny jinak vítr, klimoška či rádio nefungovalo vůbec. Na kafe jsem nechtěl zastovovat jelikož jsem to měl kousek domů
ja taky jezdim radsi pres den, ikdyz v noci je mensi provoz, ale k ranu kdyz uz osazenstvo spi, tak sem se uz taky parkrat nachatal, ze aniz bych mel zavreny oci tak si vubec nepamatuju na co sem koukal nebo kudy sem jel. To sem pak zastavil a na dve hodky si schrupnul.
Jinak v nejaky reklame nebo filmu nebo co to bylo daval radu jak neusnout jeden kamionak, ze prej naleje do pusy vodu no a kdyz klimbne tak si ji pusti do klina a to ho vzbudi :-D
A já pořád, proč přibejvaj ty kříže u pangejtů...Samej James Bond tady. Jo, ideál makat 12, nebo radši šestnáctky v rachotě, nejelépe přes noc a pka sednou do káry v pátek večer a vyrazit směr Jadran. fakt bez komentáře. Zodpovědnost některejch jedinců mě přímo děsí.
Po těch 12kách máš reakce asi jako lemur, tzn. 5 vteřin, než zjistíš, která bije. Si spočítej, co se za tu dobu asi stane...
Jezdim co 14 dni az tri nedele z curichu na otocku v patek do cr v nedeli zpet v patek cca v sest odpoledne z ch v nedeli zpet cca kolem poledne a je to celkem o pocasi a momentalni nalade ale v kazdem pripade energetak jen jako zaloha kdyby neco. kafe ani nahodou (i kdyz aspon donuti k zastavce na wc ) na cestu hodne zeleniny perlive vody a stoprocentniho dzusu na tom ja dam klidne komplet na zatah ...;-)
ASi tu už vše padlo.. :-) Já v den co jezdím už nemakám a raději se pořádně vyspím.. Kafe piju po cestě ze zvyku a Red bull či něco podobného jen pro takový pocit.. :-) A docela po cestě jím to mě taky drží.. Jinak mám pumpič který když si dám tak oko nezavřu tak do cca. 3h ráno.. Fakt je potom člověk nakopanej..
Nikdo tu nezmínil nervy ale to hraje taky své, člověk je trochu vyjukanej, hlídá si radary hlavně ve Slovinsku, tam jsou mimo obce ty škatule na každém kroku, pak furt přemýšlím, co když se něco vysere.. atd atd. takže stres mi moc spát nedovolí neustále sleduji spousty parametrů, navigace je v ten moment můj nejlepší kámoš :-)
další věc je režim jaký žijete, když chodím spát denně v 1h a nebo vstávám na focení ve 2h ráno, jsem prostě zvyklej v tuto dobu nespat
když pak ale dojedu, prochrupnu celej den na pláži, totálka
samozřejmě ale každej to má jinak nicméně letos jsem to jel po 54. tam zpět bez prolému tak to asi nějak zvládám.. ale syna (25) bych třeba nepustil, měl bych strach, protože vím, jak s tím člověk bojuje
Zelený Monster. Len sa priprav že tak 12 hodín nebudeš spať :-) Obsahuje 2-3x toľko Taurinu a kofeinu ako akýkoľvek iný energetický. Áno, nie je to na časté užívanie. U mňa jediný energetický nápoj čo fakt funguje.
muslim: To si nemyslím,co jsem ted koukal po netu tak je tam teho Taurinu stejně.. Dokonce i v Euroshopper jeden z nejlevnějších.. Pohybuje se to kolem 400mg/100ml..
07.07.2014, 20:21 | muSlim | Upraveno: 2014-07-07 20:21:57
2 Collin: čo som porovnával s bežnými (RedBull, Semtex, atď.) tak tam toho bolo omnoho viac aj keď som bral v potaz väčší objem... Porovnával som v kamennom obchode plechovka vs. plechovka :-)
na mě žádný energy drink nefungoval, ale na cestu do Chorvatska mi kámoš doporučil tohle [ Link ] a je to naprostý luxus :-D Okamžitě to zabírá a hlavně funguje
Hochu mně běží GPS i do práce 4min autem, jsem na ní zvyklej, ne kvůli trase, ale kvůli radarům a rychlosti zejména, můj myšák ukazuje na palubce o 15km míň než skutečnost, takže jezdím podle Toma
no a prostě když už holky spěj jak správně píšeš, pokecám aspoň s Liškou: hele hele votoč to jó, votoč to ..
a jinak nevím jestli to máš taky tak ale mladá se občas probere a skočí po mně se slovy "ty usínáš nespi" to se dycky tak leknu, že ani nemusím Monster :-)
Ony totiž jak s tím bojujou a defakto s přestávkama spěj furt, maj pocit, že to samé zažíváš taky, ale já jí furt vysvětluju, že já pracuju, sleduju spousty věcí, auta před sebou, za sebou, vedle sebe, rychlost, omezení, atd atd. já se fakt neflákám :-)
Sám bych jel raději přes den. Nemám rád noční světla a když mě někdo oslní.... Samosebou přestávky jsou uritě důležitý. Je to ale opravdu na každém jak to má. Tchán jezdí Chorvatsko každej rok a vždycky přes noc. V podstatě s přestávkama tak cca 10-20minut na cigáro, kafe nebo sváču. Já osobně nevidím žádnou velkou dovolenou vtom, že si musím odřídit několik hodin v autě jako velkej odpočinek.
Nic proti muSlimovi, ale Collin ma pravdu. Vsechny energetaky maji predpisem dane mnozstvi kofeinu a taurinu. Schvalne se podivej treba tady [ Link ] [ Link ]
výhody jízdy v noci: děti usnou v Praze a probudí se na pláži (nutnost :-) D1 je ready Vídeň projedu osamocen Ljubljanu projedu bez kolon na hranici SLO/HR jsem sám jsem 2 dny u moře navíc ušetřím za 2 noci v apartmanu nepeču se 12h v autě (pokud nemám klimatizaci)
výhody jízdy ve dne: nic mě nenapadá, snad jen - nekochám se krajinou
Ty jo díky :) ale nevím nevím, energeťáky a kávu bych si asi nedal :) myslím, že po kávě jsem po chvíli víc unavený, než před ní. Zkusím se dobře vyspat, jíst něco lehkého, zeleninku, neperlivou vodu a dávat si přestávky, klidně i delší a trochu se prospat.
Tak ja min tyden mel narocnou trasu: ve 2 rano vyjezd z Brna do Prahy autem, v 7 rano odlet do milana, po 3 hod cekacce prelet 10 hodin do Miami, diky casovemu posunu jsem doletel v 16hod ten stejny den, vyzvednout auto a ridit 260 mil za Orlando kde jsem prijel v 22:30. Cestou jsem to uz nedaval, v letadle se nedalo spat a v aute me uz i padala hlava, ale jsem tu a je tu pohoda horsi bude cesta zpet, pac odlet je v 22:00 :( pres Madrid a dolet praha 19:00 pak jeste autem do brna, jestli preziji tak postnu nejake fota :) Kazdopadne me pomaha v nejvetsi unave zastavit a orotahnout se venku, klidne dreoy atd. Par min ti pomuze na 30 min urcite :)
Pokud nejsi zvyklý na dálkovky tak jeď přes den a co 3 hodiny dej 15 minut pauzu jinak z toho může být průser. Kdo je zvyklý tak nemá problém ani po nevydařené noci atd... Já jezdím dálkovky od 18ti a rekord mám 24 hod za volantem s přestávkama na jídlo a záchod. Mladá pak padla a já sem ještě do večera fungoval. Ale určitě to nemůžu doporučit někomu kdo jezdí přes rok kolem komína....
pbjun: já jsem trochu zvyklý. Už jsem udělal na jeden zátah 1200 km jen s přestávkami na schůzky a oběd. Po celém dni to možná bylo horší, než tato cesta do Chorvatska. Vyjíždíme v 21:00. Jinak do práce to mám cca hodinku a kousek a jezdím poměrně často hodinku ráno, pak 10 hodin v práci + nějaká služebka a pak hodinka domů. Takže nějaký trénink mám a trochu jsem si i zvykl.
nemusí daleko, třeba tam a zpět:) já jel na otočku Paříž, pouze přestávky na zdřímnutí a jídlo, nejhorší je to nad ránem kdy se vše probouzí a ty usínáš:)
Chorvatsko je na cestu super, protoze se, krome Rakouska, porad neco deje na silnicich :) To treba cesta do Alp vseobence je zajimava az tesne pred cilem, a celejch 600-700km clovek cumi na 2-3 pruhy a strudl aut. Tam je slozity neusnout :D Ale abych nebyl moc OT. Me nepomaha, ani kafe, ani energy drinky, ani zelenina, ale jenom si pred cestou dostatecne odpocinout a spravne se naladit na cestu, aby to clovek nebral jako nutnost :) Pokud je clovek neodpocatej, nas*anej, vystresovanej nebo se boji vseho co ho potka, tak to nikdy nedopadne dobre :( Mnohem lepsi je se na cestu tesit a uzit si ji :)
kuja: pockej pockej, v chorvatsku jezdis po okrskách? protoze tam je to na dálnici snad nejhorší, stačí zapnout autopilota a skoro i dojedeš bez zásahu do řízení jak je ta cesta rovná a hlavně monotonní :(
AR: Tak Chorvatsko je, aspon na zacatku, zajimavy tunelama a pak za horama tahlejma zatackama :) Ale vesmes souhlas, moc se to nelisi od jinejch cest, jenom uz se clovek tesi nejdriv na more a pak zpatky domu :) Beru cestu Maribor, Zahreb, Zadar :)
Rakousko je příšerný, tam člověk nevidí nic, Slovinsko je super těch 300km je na co koukat, spousty tunelů furt člověk letí vzduchem, pak zas provrtá masiv a tak furt dokola, pak Julský Alpy, a dál až ke Koperu furt výhled, úžasný
Jedem ve ctvrtek na Rab s brachou, nastesti se budem stridat, doufam. Docela mi pomahaj nejaky ty taurinovy sracky, obcas se protahnout, takze dobry. Nejdal jsem jel Ateny-Brno na jeden zatah, kopa redbullu a po prijezdu jsem nemoh spat... a pak loni Bristol-Praha, taky to slo, mnohlem lip se mi jede pres noc..
Odjíždíme v 22:00hod, kolem 18hod si jdu lehnout na 2-3hod. Na cestu mám 2 plechovky energy drinku (2x0,5L). Jelikož mám LPG, tak jsou povinné min 3 zastávky u benzínky (Znojmo, Slovinsko, Chorvatsko), ale k tomu jsou ještě asi další 2-3 na jídlo, protáhnutí apod. Jinka pomáhá žvýkačka, "masáž" hlavy (pohybuje kůží/vlasama po lebce) a hlavně koukat kolem sebe - otáčet celou hlavou. Krize nastává většinou kolem 6 ráno. Po příjezdu většinou ani moc neusnu, takže jdu rovnou k moři.
Kdysi jsem jezdil v noci, ale teď nechápu účel. Normálně se vyspím, nasnídám a ráno vyjedu. Za 12 hodin příjezd na Pelješac. Jezdím mimo běžné termíny, domácí chápe, že požadovat sobota-sobota je nesmysl a používá kalendář na vytěžování apartmánů. Je to 1257 km.
To samé dělám, když jedeme ke švagrové do Poole (UK), 1452 km. Ráno odjezd, za cca 12 hodin Eurotunnel, tam na 20 minut relax a pak zbytek po levé straně.
To dáš určitě v pohodě těch 1100 km, chce to jen přestávky a ideálně parťáka, který s tebou bude komunikovat. Vždy jsme vyráželi z ČR okolo 17hod a dopoledne jsme byli na místě, ale musím uznat, že ten první den jsem byl vždy nějaký nasr..ý:) Druhý den už ok, asi nějaký syndrom z jízdy:)))) Naposled jsem jel autem Bulharsko na jeden zátah a nikdy více. Pauzy vždy tak 10 minut. Celé auto chrápalo a já čuměl do tmy. Pohoda, ale ráno, jak jsem jel proti sluníčku jsem byl už k.o. Za dva dny jsem to jel sám zase zpět a dopoledne jsme zastavili u Balatonu a prochrápal jsem tam asi 5 hodin na dece u vody. Super odpočinek, protože jak pralo sluníčko, už jsem měl jeden malý mikrospánek a navíc dvě boule na předních kolech:)
Collin: mám to úspěšně za Vídní. Cesta tam, Ostrava - Split, 14 hodin s přestávkami. Za Vídní jsem spal cca 2 hodinky. Cesta zpět, Gradač - Ostrava to stejné. Za Vídní jsem spal 2 hodinky :)
Šlo to v pohodě, první kávu jsem si dal až 70km od Splitu. Jinak jsem se občas dopoval zeleným Monsterem.