Navštíveno 3321x

01.07.2014, 14:08 |
Losky Ahoj, nevíte někdo z vlastní zkušenosti, jak je to letos nově s dědictvím? Babička umřela a v závěti jsem sdědil nemovitosti. Jak je to s dědickou daní? Řízení má být za dva týdny,tak bych rád věděl co a jak. Na netu jsem našel, že tato daň padla v první řadě dědiců.
Díky za info od někoho, kdo letos něco takového řešil.
Díky
-> právník, není to tak jednoduché
ale počkej si po tom řízení, abys věděl všechny podrobnosti. Občas to může pěkně zhatit žaloba na neplatnost závěti od ostatních pozlstalých, různé dluhy, zástavy a pod.

01.07.2014, 14:45 |
Losky Problém v tomhle nebude. Jen mě zajímá jak je to s tou daní. Dluhy taky žádný nejsou
Dedicka dan uz neni, dedictvi a bezuplatna plneni jsou od letoska soucasti dane z prijmu, v tvem pripade je dedictvi osvobozene... Cili nebudes nic platit (krom dane z nemovitych veci, az nastane spravny cas), ale budes to muset zahrnout do danovyho priznani...

01.07.2014, 15:19 |
Losky To by bylo dobrý. Daně jdou tak nějak mimo mě, to platí mladá, ale to se pak teda informuju. Díky moc ;-)
Budeš platit odměnu notáři. Viz.
[ Link ] Daně z nemovitostí - k těm se také budeš muset na FÚ přiznat :-)
Jinak dědickou daň v linii přímé nikoli, té jsi osvobozen.

01.07.2014, 16:26 |
Losky K...a, proč nejsem notář:-(
Oni hlavně Ti notáři tu práci dostávají automaticky :-) Měl ses lépe učit asi

02.07.2014, 09:49 |
Losky no jo, taky pravda:))))

02.12.2014, 11:44 |
Losky Tak uteklo 5 měsíců a pořád to není vyřešené. Nejdříve notářka odešla do důchodu a dala to nějaké mladé ..., která má pořád času dost a údajně do Vánoc to bude pořešené. Ale co mě teda zarazilo je, že mi řekla, že i když jsem jako dědic bytu v závěti uveden pouze já, stejný nárok na byt mají babičky obě dcery (tedy mamka a teta). Je tohle vůbec možné??? S mamkou jsem se dohodl, ta nic nechce, ale zdá se, že teta bude dělat nějaké caviky.
Nikdy me neprestane udivovat, ze kdyz jde o takovy penize, lidem je lito dat penize za poradnyho pravnika...

02.12.2014, 11:58 |
Losky Tady nejde vůbec o žádného právníka. Teď v prosinci to rozsekne kdy a jak co bude. Příští týden navíc za právníkem jdu, jestli na to vůbec teta může mít nárok, když jsem byt dostal já.
01.07.2014, 16:26 | Losky
K...a, proč nejsem notář:-(
A proč asi? Když píšeš "sdědil" :D

02.12.2014, 12:56 |
Losky :))
Losky: Nevím jak v případě Mamky a tety,ale u sourozenců podle obč. zákoníku je nárok na podíl, ikdyž jsi v závěti jako dědic, a to ve výši 1/4 ze zákonného podílu. Pravděpodobně to budu taky v brzské době řešit a bylo mi právničkou řečeno, že i tak budu muset vyplatit dvěma sourozencům po 1/12 (1/4 z 1/3). Před rokem 2014 to bylo dokonce 1/2(místo 1/4). Tak mi to bylo řečeno.
Nepominutelný dědic
Nepominutelnými dědici jsou děti zůstavitele a nedědí-li, pak jsou jimi jejich potomci.
Nepominutelný znamená, že je v závěti zůstavitel nemůže opomenout a když už to tak udělá, tak se nepominutelný dědic může tomuto bránit. Tj. sepíše-li zůstavitel závěť, kde všechen svůj majetek přenechává své manželce a přitom má třeba 2 děti, tak tyto děti pak mohou namítnout neplatnost závěti z toho důvodu, že je zůstavitel v závěti opomenul. Mohou proto požadovat povinný díl z pozůstalosti, který jim náleží.
Je-li nepominutelný dědic nezletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí tři čtvrtiny jeho zákonného dědického podílu. Je-li nepominutelný dědic zletilý, musí se mu dostat alespoň tolik, kolik činí čtvrtina jeho zákonného dědického podílu.
Příklad: Zůstavitel měl manželku, jedno zletilé a jedno nezletilé dítě. Napíše závěť, ve které všechno odkáže např. své sestře. Nepominutelnými dědici jsou pouze děti. Pokud by nebyla závěť, nastalo by dědění ze zákona a v našem případě by měl každý dědic, tj. manželka a každé dítě nárok na 1/3 pozůstalosti (tj. na svůj zákonný dědický podíl). Závěť však zanechal, proto si může zletilé a nezletilé dítě nárokovat akorát svůj povinný díl jakožto nepominutelný dědic. Náš nezletilý by měl nárok na 3/4 z 1/3, tj. na 3/12 (= 1/4) pozůstalosti a zletilý by měl nárok na 1/4 z 1/3, tj. na 1/12 pozůstalosti. Zbytek by zůstal sestře zůstavitele, která by dědila na základě závěti a manželka by nedostala nic.
Dopustil-li se ten, kdo byl opominut nikoli omylem, něčeho, co naplňuje zákonný důvod vydědění, hledí se na toto opominutí jako na vydědění učiněné mlčky a po právu. To znamená, že pokud měl zůstavitel např. 2 děti a v závěti odkáže vše jen jednomu a o druhém se v závěti schválně vůbec nezmíní, bude toto dítě vyděděné mlčky, pokud např. bylo odsouzeno pro trestný čin.
Nepominutelný dědic nemá právo na podíl z pozůstalosti, nýbrž jen na peněžní částku rovnající se hodnotě jeho povinného dílu. To znamená, že pokud je v pozůstalosti např. rodinný dům, nemá tento nepominutelný dědic právo např. na id. 1/3 domu, ale má právo na výplatu hodnoty této id. 1/3 domu.
[ Link ]

02.12.2014, 13:31 |
Losky Díky Macomb. To by sedělo co říkala. Probírala nějaké třetiny, osminy atd.
Takže se tomu říká zákonný dědický podíl.
Super, zdálo se mi, jestli na mě notářka nehraje nějakou habaďůru, protože to je taková flegmouška a i úřední hodiny má jak se jí to hodí.
Tenkrát se ta závěť dělala proto, abych byl nemovitosti jediný dědic já, tak jsme měli za to, že to prostě bude moje.
Tchán chce taky napsat byt pouze na mladou, aby na to neměla nárok ségra a brácha, kterým v 18 dal oboum byty.
Takže mu pak vysvětlím, jak to teda je.
Díky moc ještě jednou:)

02.12.2014, 15:07 |
xSam Pokud nejsou ostatní dědicové vydědění, tak nárok na svou zákonnou část dědictví mají.
I to vydědění, se dá ve spoustě případů úspěšně napadnout, ovšem jedině soudně.

02.12.2014, 15:25 |
Losky Prostě aby právníci měli peníze, tak se tto musí řádně komplikovat
Losky: myslim ale že pokud to táta na mladou přepíše za živa tak pak žádný dedicvtí se řešit nebude ne?
Kadel

02.12.2014, 18:24 |
macomb | Upraveno: 2014-12-02 18:25:56
kadel21: Pokud přepíše, tak jasně že ne ;)
Ale pokud je to přes závěť, tak je to jiné no
pokud to ale prepise zaziva tak prozmenu zaplati nejakou dan za prevod nemovitosti nebo neco takovyho ne?

02.12.2014, 20:51 |
DaveF v rodině (zjednodušeně) se darovací daň už pár let neplatí

04.12.2014, 16:47 |
Losky Je to tak jak píšete, pokud to daruje zaživa, nic se neplatí a je to její, ale závěť je komplikace.