Navštíveno 2472x

Tak už došlo i na mě, v únoru jsem koupil auto, mám jej do ted'.. přesněji 5.2. byla provedena změna majitele, 6.2 mi byl TP odeslán a 7.2 doručen. Jelikož to byl pátek odpol, nechal jsem to na pondělí následujícího týdne. Vozidlo pojištěno dne 11.2 s platností od 12.2.
Ti sráči si po mě nárokují 480 za těch 5dnů 6-11.2.
Můžou to po mě chtít? Všude se dočítám něco o 14dnech, kdy musí nový nebo stávající majitel při změně pojištovny bud' uzavřít pojistku novou, nebo odevzdat rz do depozitu. Můžu je regulérně a právem poslat do řitě? :)

13.06.2014, 09:50 |
323Marty | Upraveno: 2014-06-13 09:51:19
Do čtrnácti dnů sice musí nový majitel uzavřít pojistku novou, ale s datem ode dne, kdy vozidlo koupil. Kdybys auto koupil ve čtvrtek a jel s ním rovnou na registr vozidel, taky by Ti ho nepřihlásili, kdybys ho neměl pojištěný. To, cos udělal je špatně. Minulý majitel zcela oprávněně u své pojišťovny zrušil pojistku ke dni prodeje, tedy 5.2. a tys ho měl pojistit od 6.2., takže vezmi pětikilo a zaplať, než z toho bude víc. Nebo tam zajdi s prosíkem, že uznáváš svou chybu, jestli by to nešlo udělat za míň...? Ale pochybuju.

13.06.2014, 09:57 |
AR tak zrušit pojistku ke dni prodeje je dle mě taky trochu sviňárna, to mohl prodávající o pár dnů prodloužit.
Já když teď kupoval tak jsem se s prodejcem dohodl ať mě to nechá do konce týdne pojištěné abych měl aspoň trochu prostoru pro to stihnout sjednat normální pojistku a né letět hned na první pojištovnu co je po cestě.
2 AR: to je také no... ja som sa tiež dohodol s chlapcom, že mu to nechám 2+ týždne, nakoľko kupoval pred Vianocami. Lenže na poisťovni (volal som tam) mi vraveli že mám povinnosť oznámiť zmenu vlastníka alebo odhlásenie vozu z akéhokoľvek iného doloženého dôvodu tuším do troch dní. Tak som tam zašiel, vravel im že to odhlasujem teda ale poistku chcem zrušiť ku dňu XY a to že neide, vzali kúpno-predajnú zmluvu, vytiahli si z nej dátum predaja a poistku zrušili k tomu dňu. Takže i keď som chcel byť friendly k novému majiteľovi a mal som pochopenie, bolo mi to k hovnu, už ho naháňajú s 1510Kčs za 19 dní nepoisteného auta :-)

13.06.2014, 10:05 |
CRK Zrušil to teda rychle, ale zas na druhou stranu zaridit si pojistku není žádnej problém, tak to zaplat a nedrzkuj :)
Napis jim prohlaseni, ze automobil stal v te dobe na soukromem pozemku (mimo pozemni komunikaci), nejezdilo se s nim. A ze jsi v zakonne lhute 14 dnu vuz prihlasil. Uvest dva svedky s adresama a meli by dat pokoj.
Viz jejich stranky:
U nepojištěného vozidla je kromě jeho fyzického umístění a adekvátního zabezpečení mimo veřejně přístupné pozemní komunikace nezbytné provést některé další právní kroky. Došlo-li k zániku pojištění a ve lhůtě 14 dnů od zániku pojištění nebyla uzavřena nová pojistná smlouva, je v souladu s § 15 odst. 5 zákona, vlastník vozidla povinen ve stejné lhůtě (tj. 14 dnů) odevzdat příslušnému orgánu registrace vozidel registrační značku (dříve státní poznávací značku) a osvědčení o registraci vozidla (dříve osvědčení o technickém průkazu) a v této souvislosti požádat o tzv. dočasné vyřazení vozidla z registru silničních vozidel.

13.06.2014, 11:17 |
AR muSlim: hej to co je za pikacovinu? sak je jedno kdo auto pojistuje ne? Majitel muze byt voloda z k. varu a pojistnik nekdo z ostravy ne?
crk: tak jako jasne pokud ti je jedno jakou pojistku uzavres tak ano, je to jen otazkou navstevy pobocky libovolne pojistovny ci nejaky ten el. způsob pres srovnavace apod. ale pokud chces pojistku za fer podminek tak si ji musis vyjednat a to jiz nejaky ten den trva ze. muj pripad, koupe v nedeli, v pondeli dohodnuti s maklerem ze v utery udelame pojistku s platnosti od uterka. takze pokud jednaj pojistovny jako curaci tak mi tady bude viset jeden den nepojistene.
AR, já jen nechápu koupi auta v neděli, dohadování s makléřem v pondělí a platnost od úterka. Přece když už mi makléř dělá pojistku, tak ode dne pořízení ne? Nikdy bych si před barákem nenechal stát nepojištěný auto. Vždycky sem měl dřív uzavřenou pojistku, než sem si auto přivezl, takže tomuhle nějak nerozumim.
Jako Marty, navíc, když už si chci vyjednávat podmínky, tak bych prostě uzavřel pojistku na dobu určitou - měsíc a během měsíce si to všechno v klidu může každej vyřídit.
Všechna auta co jsem kupoval měla zrušená pojištění ke dni prodeje, nikdy z toho nebyl žádný problém, protože jsem s tím počítal.
A pikacovina rozhodně není to, že pojišťovna chce do třech dnů nahlásit změnu majitele vozidla resp. to, že pojistná smlouva zaniká... Tohle totiž vychází z pojistných podmínek dané pojišťovny se kterými navíc ten, kdo smlouvu podepisoval, souhlasil a po dobu trvání pojištění souhlasí.
navic puvodni majitel nema nejmensi zajem na pripadnem plneni ze sve pojistky, kdyz to kupec hned nekde rozstipe.

13.06.2014, 11:56 |
AR 323marty: co je jako nepochopitelné nad koupí auta v neděli? a sry ale nebudu uzavírat pojistku na auto které ještě nemám a nevím na 100% že budu mít. Prostě jsme v neděli vyrazili na výlet, zkoukli, usoudili že to vemem a jeli v neděli večer dom. V pondelí jsem jednal s makléřem co mě dělá pojistky a domluvil založení na úterý neb v pondělí to už z časových důvodů nešlo. Takže tomu třeba nerozum ale né všichni uzavřou pojistku rok dopředu na auto co budou kupovat.
myctd: tak v mém případě prodejce měl jistotu že tam žádné plnění během dvou dnů nevznikne.
a pikačovina to je za tím si budu stát, jen to nutí lidi uzavírat pojistky v časovém presu, sice namítnete že může udělat pojistku na měsíc a pak jinde jinou ale proboha proč? když si ji můžu rovnou uzavřít za podmínek které se mě líbí.
2 AR: vraví, takto som dopadol u ČPP. Inak som chlapcovi poradil presne to čo písal tappaja, prehlásenie, svedok jeden alebo dvaja, díkyčau. Nakoľko si auto odviezol v deň predaja/kúpy, moje povinné platilo do polnoci toho istého dňa. Prihlásiť ho prihlásil "na podvále", takže zase díkyčau, aj na to má svedkov. Nič nedostanú, len je otravné to oné okolo toho... Navyše ono to má logiku, dajme tomu sa niečo stane, už vidím ako to idem (ak by to bol debil) s niekým riešiť, že síce moja poistka ale sme sa dohodli a blablabla :-)

13.06.2014, 12:10 |
AR no tak jasně, ale já to auto měl od neděle do pátku bez dokladů, takže i kdybych to chtěl přihlásit tak se můžu jít jen klouzat a kdybych s ním chtěl jet dělat nějakou škodu tak leda s rizikem bez papírů ;)
AR ale já na tvoje řešení neútočim, jen se ptám, když už uzavíráš pojištění přes makléře, tak proč s dvoudenním zpožděním a ne od data nákupu??
Já kupuju auta jinak. Nejezdim po republice s prachama v kešeni, ale prostě jen tak. Když si něco vyberu, v klidu podepíšu kupní smlouvu, požádám prodejce o kopii TP, na kterou si nechám auto pojistit, převedu bezpečně částku na účet, on mezitím odhlásí a já si jedu pro odhlášený a pojištěný auto s dokladama a snažim se to udělat tak, abych si ho vyzvedl a ten den stihl dojet na STK pro evidenčku a následně přihlásit. Toť můj postup, při kterém sem se ještě nikdy nijak nespálil a nikdy s ničím neměl problém.

13.06.2014, 13:11 |
AR mno v pondělí to zařídit nešlo, neměli už na mě čas a v útery byla sjednána ale nešla zpětně, max na den sjednání. toto byla prostě hurá akce, nemám potřebu to vybírat jako zdeny ;)
Mě jen nejde do hlavy, že pojistit hned. I když mi prodávající udělá kopii TP, tak v něm nejsem ani jako vlastník, ani provozovatel prostě nic. Že mám smlouvu. To by si pak mohl uzavírat pojistky na cizí auta, kdo chce jak chce ne. Ale budiž..
Druhá věc. Do roka vyměním 3-4auta a pokaždé už několik let auto pojistím do toho cca týdne, než mi dojde tp atd.. Nikdy si po mě nic nenárokovali za těch pár dnů. Až ted', tak mi přišlo, že to prostě zkoušejí :))
Za to 5kilo bych raději vzal malou do aquaparku, než ho darovat těm sráčům.
tomi666: a co by si z toho mel, kdyby si auta pojistoval nekomu koho neznas? :-)
jinak k pojisteni staci i kopie velkeho TP a mozna by to slo i bez toho, pokud by si znal vsechny udaje co pojistovna chce vedet....
tomi, třeba kdybys neměnil auto každý tři měsíce, zbyl by Ti nějakej čas a prachy vzít rodinu do aquaparku :o) Ne sorry, do toho mi nic neni. Každopádně nemá smysl lamentovat nad rozlitým mlýkem, v tomhle případě je prostě ČKP v právu a já bych jim radši dal to podělaný pětikilo a příště si dal pozor, než vymejšlet fikce o tom, žes to auto ty dny neprovozoval.
Co se týče uzavření pojistky, pokud jsou všechny náležitosti dostupné (stačí kopie TP kde je vidět VIN a další "parametry", které se ve smlouvě uvádí), tak to není problém ani když nový majitel není uvedený v TP... Já třeba zatím všechny auta pojišťoval takhle a žádný problém z toho opravdu není/nebyl.