Navštíveno 6860x

19.04.2014, 21:16 |
choze Poradte znalci zrcadlovku pro začátečníka.
Cena 10k.
Jak je to se stabilizací?
Na co si dát pozor?
Děkuji jsem v tom liak, něco jsem už početl, ale zajímají mě i zkušenosti.
Za desítku si kup raději Canon G15 když řešíš stabilizaci. Já jí nemám ani na jednom skle a nechybí mě a navíc za desítku koupíš základní tělo max. se seťákem 18-55mm někde v akci a proti tomu je ta G15 pro začátečníka fakt lepší ;)

19.04.2014, 21:33 |
choze no pěkný :)
jak s objektivy? co je lepší pro začátek?
Dost záleží co chceš fotit. Ale pokud chceš do toho fakt dát 10 a víc nic, tak ta G15 a podobné bude nej volba.
Tělem to začíná, pak zjistíš že potřebuješ široký objektiv do interiéru a do města, dlouhý na sport. Jenže na sport aby byl k něčemu, musí být světelný, takže to není 5tis. za objektiv, atd. :)
Je to cesta do pekla, musíš si to rozmyslet sám, jestli 10k bude jen počáteční investice, nebo u toho chceš zůstat.
Lidí co si koupí zrcadlovku a mají jen seťák je asi minimum :) A pokud si koupíš nějakou základní zrcadlovku se seťákem, tak ve většině případů bude ta G15 lepší ;)

19.04.2014, 21:59 |
choze no vy mi dáváte :D
hele zatím 10k a pak se uvidí.
na to se s tím naučit bude asi 18-55 stačit.
Respektive co s tím jde vyfotit?
Vyfotit s tím jde spousta věcí (pokud ti nevadí 3x zoom).
Spíš jde o to, že pokud by 10k měl být tvůj strop, tak je fakt lepší vzít nějakej kvalitní kompakt, zas o tolik horší nebude a bude třeba použitelnější ve víc situacích. Nebo se smiř s tím, že zrcadlovka stojí prostě víc než 10k, ale pak nemá cenu hned od začátku kupovat lowendy, které stejně budeš za rok zase prodávat.
Ja tady trosicku odbocim at nemusim zakladat nove tema.
Mate nekdo zkusenost s Canon EOS M?
V recenzich tomu hodne kritizuji rychlost, ale co jsem se dival, tak koncem minuleho roku vychazel novy firmware. Tak jestli se to timto vyresilo...
Rad bych vyzkousel jen neco noveho. Ale jestli to ma proste smysl :)
Zminovanou G15ku do kapsy mam :)

20.04.2014, 07:13 |
mr.brain | Upraveno: 2014-04-20 07:13:50
Ghofig: recenzi z Digitalrev jsi viděl?
[ Link ]
mr.brain: jojo DigitalRev sleduji vicemene pravidelne, takze tohle jsem videl.
Kazdopadne to jsou videa obecne za svetla a pomerne dobrych podminek.
Spise bych fakt rad nekoho, kdo to mel opravdu v ruce :)

20.04.2014, 09:13 |
gizmi | Upraveno: 2014-04-20 09:14:15
Jinak asi by tu melo take padnout, ze to neni jen koupit telo, ale ze je treba pak jeste dalsich velkych nakladu:
x karta (pres 1000,- a ja mam trebas sloty na 2 karty, takze 3000,- investice)
x taška (na prenos mam LovePro a cena hodně přes 1000,-)
x bágl na záda (jelikož jsem dokoupil objektiv a nosit ho jen v tom pytlíčku je na dvě věci, tak koukám po báglu na záda a cenově kolem 1500,- začínají ty kvalitnější)
x objektivy (jen podprůměrný sklo stojí víc jak tvých 10t peněz a rozhodně jich budeš potřebovat hodně, protože koupit zrcadlovku a neměnit skla = jako koupit supersport a jezdit s tím po městě do práce na ekorežim)
x UV filtry (další nemalá investice, ikdyž proti těm nahoře pakatel)
x pak se zblázníš a budeš chtít blesk, nebo stativ a jsi v tom za dalších xy tisíc :o)
Prostě chce to zvážit všechno...

20.04.2014, 10:35 |
choze hmm tak už koukám na tu G15, Panasonic LX7, Panasonic FZ200 :)
Ja G15kou fotil muj posledni trip do afriky, jelikoz se mi nechtelo tahat zrcadlo a nestezuju si :)
[ Link ]
[ Link ] Canon 1100D - ideane
+ za 3k koupit sklo 50/F1.8 a uděláš fotky za ktery by se poloprofi nemuselo stydět..
Mam sice vyšší řadu (EOS 650D)
ale fotil jsem i s 1100D a myslim si ze to je slušnej fotak.
Navic, zaklad je vzdy objektiv. 18-55 zahod a kup neco lepšího ...
taky bych ani ty základní zrcadlovky uplně nezavrhoval, pokud nevadí do budoucna další investice (nemusí být až tak drastické) tak udělá dost parády.
Já vybral loni po zkoumání nakonec sony alpha A58 + set objektiv 18-55 kdy ho měli v akci za 9500kč včetně 16gb origo sony cl.10 karty a nemůžu si stěžovat. Jako nevyhody je trošku pomalejší (ale to všechny v tehle ceně :-/ ) a pro někoho možná jako nevýhoda elektronický hledáček ale já jsme si zvykl a vyhovuje mi. Jako velká výhoda je, že tam sedí objektivy ze staré analogové Minolty takže jsem nakoupil zatím za 1000Kč pevnou 50mm F1,7 a za nějakých 1800Kč 70-300mm1:4-5,6 která má i makro. Batoh jsem sehnal lowepro kterej byl jako II.jakost protože byl trochu vybledlej za nějakých 1200Kč takže to taky nemusí být nic až tak strašného. Filtry jsou objednával z ebay relativně za pár korun ...

20.04.2014, 13:56 |
hanx | Upraveno: 2014-04-20 14:04:21
V tomhle vlákně prodávám přesně to, co sháníš
[ Link ] jsem z Litoměřic, takže se můžem sejít a můžu ti ho předvést.
Je tam všechno co potřebuješ, akorát si dokoupíš nějakou brašnu - svojí si nechávám.
Pro začátečníka ideální. Sony má stabilizaci v těle a bajonet A, do kterého jdou luxusní starší objektivy za skvělý ceny. Podobná sada by u Canon nebo Nikon vyšla mnohem dráž.
Big_max: Kde jsi sehnal 50mm 1.7 za litra? V jakém stavu?
Jenze problem je v tom, ze kdyz casem bude chtit prejit na neco lepsiho, bude to muset prodat a koupit neco jineho.
Canon/Nikon je sice drazsi, ale koupi na to nasledne mnohem vice skel a obecne vsecho prislusenstvi, jelikoz to jsou mainstreamove znacky. Coz si o Sony rict netroufam...

20.04.2014, 14:29 |
hanx Sony není mainstreamová značka, řekněme. Fakt, že Sony vyrábí senzory pro ostatní, necháme stranou. Stejně jako u aut, někdo bude chtít jen německý auta a najde si pro to argumenty a někdo značku vůbec řešit nebude a bude se držet čistě jen faktů.
Chápu, co tím chceš říct, ale "když bude chtít časem přejít na něco lepšího" není podle mě pádný argument pro člověka, co se chce naučit fotit. Mám to z vlastní zkušenosti.
Zatím nemá jasno, co bude chtít fotit, jak to bude fotit a jakou značku si do budoucna vybere. S tímhle má možnost na to přijít, protože za ty peníze vyfotí všechno. Pokud půjde do foťáku jen s nějakým 18-55 mm objektivem, tak si nevyzkouší:
- Focení pěkných portrétů s malou hloubkou ostrosti
- Neudělá pěkný fotky například z fotbalovýho zápasu
- Nevyfotí makro
Sám jsem si tím s tímto foťákem prošel a jsem rád za to, že jsem ho měl. Teď už vím přesně co mě baví, vím co k tomu potřebuju a jak si to vybrat. Kdybych měl Canon nebo Nikon, vyšlo by mě to na dvojnásobný peníze a jistotu, že bych něco potom neprodal, bych stejně neměl.
Ale je to samozřejmě vždycky věc názoru a potřeby konkrétního člověka.
souhlasím s Hanx
jinak sehnal jsem ho na aukru nebo bazos už nevím přesně. Starší pán měnil za 50mm F1,4 stav bych řekl 99% prostě skoro jak nový :-D navíc jsem to měl asi 10km takže jsem vzal tělo a dojel si. Pán mi dal do ruky objektiv vyzkoušejte si na něm co chcete a případně kdyby něco dal mi ještě měsíc záruku (věděl co prodává) ...
jinak je to plně přesně to co tohle
[ Link ] a vím, že se občas kolem 1500kč i méně někde objeví

20.04.2014, 15:03 |
hanx Tak tos měl ale fakt velký štěstí, mě totiž lidi za tu 50ku skoro trhaj ruce ať jim jí prodám zvlášť a za mnohem víc :-D Tak já jen, abychom ho nemystifikovali, že se to "dá" koupit tak levně. Dá, ale je to hodně o štěstí .))
Já když jsem si kupoval tuhle 50ku pro sebe, tak jsem si vybral ze tří kusů ten nejdražší, protože je v extra dobrém stavu.
jj proto jsem dal odkaz kde se prodává a věřím že pokud je v dobrém stavu tak i prodá, ale zárověn že když má člověk štěstí a hlídá si to tak se dá nějakej "klenot" objevit doslova za pár korun ...
Naopak myslím, že je velmi pádný argument, že "by pak musel přejít na něco lepšího". Canon a Nikon mají mezi profíkama 99.9% trhu a není to jen proto, že by profíci nevěděli, co s prachama. Sony, Pentax apod. nabídnou hodně solidní muziku za dobrý ceny, ale prostě časem narazíš na limity těch těl i objektivů. Někomu to třeba stačí, ale dá se na to spolehnout? Já si taky myslel, že mě focení nechytne a mýlil jsem se.
No to je o tom riziku. Foceni ho nechyti, zustane u tohoto a bude spokojenej.
Druha verze je, ze ho chyti a ve vysledku to vsechno proda a bude resit Canon/Nikon.
To co ted usetri na tom prodela... A bude si nadavat, ze nesel do neceho jineho rovnou :)
At mi tvrdi kdo chce co chce. Prosel jsem si tim. Taky jsem mel nejdrive EVF, levna skla, setaky atd atd.
A dopracoval jsem se do stavu, ze mam dve tela, vsechna skla primo Lkova od Canonu a je vse OK a jsem spokojenej :)

20.04.2014, 18:20 |
hanx Pořád nechápu jak přesně to vlastně prodělá, vysvětli mi to trochu víc, na konkrétních příkladech. Tělo by vyměnil tak jako tak a pochybuju, že si amatér bude kupovat sklo na 1100D dražší jak tělo za rok nebo za dva. Tak jako tak prodá všechno, ať je to canon, nikon, nebo sony.
Prodela tim mezikrokem do jine, nez mainstreamove znacky.
Ale o tom je zbytecne polemizovat. Kazdy ma svou pravdu a vidi to jinak...

20.04.2014, 18:32 |
hanx Já se snažím pochopit jak to přesně myslíš, protože já tam žádný prodělávání nevidím. Naopak..
Vezme si 1100D. Budě chtít dělat portréty, koupí si 50mm 1.8. Zjistí, že by chtěl i větší zoom třeba do přírody, ale neví, jestli to tele opravdu dobře využije, takže si koupí levnější. Makro neřešíme. A už je v tom za 20 - 30 tisíc s tím, že pokud potom upgraduje na výkonnější tělo, ani jedno ze skel si nebude chtít nechat.
Taky jsem si tím prošel a vůbec mi nepřijde, že bych nějak prodělával, naopak, jsem přesvědčenej, že jsem opravdu dost ušetřil. Teď vím naprosto přesně co si koupit pro moje fotografický potřeby.
hanx - ten rozdíl je v tom, že pokud přijde na to, že místo low-endu Sony chce třeba high-end Canon, tak bude muset všechno prodat najednou a všechno koupit najednou, což je vcelku pálka a prodělek ;-) Pokud už low-end Canon bude mít, tak může výbavu vyměňovat polehoučku po jednom objektivu třeba v rozmezí jednoho roku.

20.04.2014, 18:41 |
Cenda hanx - k 1100D sklo 50mm? Nebylo by spíš fajn, vzhledem k velikosti čipu, 35mm? :-)

20.04.2014, 19:07 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-04-20 19:09:30
gizmi: Já bych to zas tak nehrotil... Sám jsem koupil základní zrcadlo se seťákem a rok s ním vydržel, pak koupil lepší záklaďák a žil s tím další dva roky než jsem dokoupil pevné sklo s tím, že už tak nějak vím jak na to. Takže v základu se dá vyžít s tělem+set, 32GB kartou a brašnou přes rameno za pár korun.
choze: Spíš je to o tom, zda i to základní zrcadlo zvládneš? Říká Tě něco clona, čas, ISO, expozice, kompozice atd.? Pokud ne a nechceš se to ani učit, tak na zrcadlo fakt zapomeň, neb na A (auto) z toho padají z 90% horší fotky než z G15. Pokud to ale zvládneš, tak i se seťákem se to dá viz. první cca. 4 řádky fotek jsou se setovým sklem:
[ Link ] Reprák: Já moc nesouhlasím ani s jedním... V téhle low-end kategorii je lepší Nikon a kupovat pro začátek pevnou 50tku na DXo je dle mě total nesmysl. 1. s tím nebude umět fotit (bez urážky, ale i to jídlo co jsi dal do fotogalerie 7 je zaostřeno podle mě na špatné místo) a za 2. je 50mm sklo na DXu kurevsky dlouhé. Už s 35mm mám co dělat tam dostat to co chci. Touhle cestou bych amatéra nesměroval určitě...
I pokud si začátečník koupí nějakej G15, tak ty fotky nebudou stát za nic, protože foťák samozřejmě nepozná, kdy tam má vrazit blesk nebo vyšší ISO. Ten, kdo nezná základy fotografie, neudělá dobrou fotku žádným foťákem, nezávisle na ceně.
Já být začátečník, tak rozhodně Canon nebo Nikon, tělo levné, ale NE základní (těm nejlevnějším modelům toho chybí dost), k tomu stačí záklaďák, který je u obou značek vcelku kvalitní (18-55, u Nikonu asi 18-105) a jeden teleobjektiv dejme tomu 70-300, klidně třeba Tamron. Cenově sice 20k, ale dva roky to vystačí v pohodě.

20.04.2014, 20:15 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-04-20 20:16:57
Mr.Scully: Nesouhlasím. G15tka i na A auto dělá moc pěkné fotky. Máme v rodině G12tku, fotí s tím přitelkyně ségra a lezou z toho moc hezký fotky. To ze zrcadla na A bohužel ne. BTW co chybí základním tělům? Já měl D60tku a jediné co chybělo byl stavový displej a větší hledáček, ale to mají těla samotné za 20tKč a výš, tak nějak mě nenapadá co by tam teda mělo chybět? Naopak vyšší modely z low-end řady připlácíš za výklopný dispelj apod. hovadiny, které třeba já nepovažuju za něco hodno doplatku.
Mně třeba na lowend Canonech chybělo ovládání, mají úplně jiný systém. Zatímco u vyšších řad mám dva kruhové ovladače, tak u nižších řad je jen jeden a celé ovládání mi pak přijde dost "přes ruku". Výklopný displej atd. samozřejmě neřeším, to je u zrcadlovky vcelku kravina, pokud člověk třeba nefotí makro nebo nenatáčí video.
Jinak režim "A" je Aperture, "T" je Time ;-) Ale Nikon to asi holt značí jinak. I tak trvám na tom, že sebelepší foťák prostě nepozná třeba použití blesku a to ovlivní značné množství fotek. Se zrcadlovkou v Auto režimu to bude podobné - je tam sice trochu jiné ostření (pro začátečníka), ale automatický režim obvykle zaostří tam, kam člověk čeká.
Nedívej se na to ze svý pozice, ber to tak, že člověk chce něco zmačknout a mít slušnou fotku, a to mu 1100D resp D3100 naprosto splní, syn má 1000D, dcera 1100D, k tomu 18-55mm, 50mm, 55-250mm a prostě fotěj, maj z toho radost, a neřešej kruhový ovladače a jiný blbiny
Ghofig:
Canon EOS M si koupil kolega v kanclu jako doplněk k 50D, ukazoval mi spousty fotek, zejména noční fotky jsou masakr, zvládá to obdivuhodně šum, tady jsem našel jeho galery
[ Link ] [ Link ]
Osobně z xxxxD / xxxD rostu když to dostanu do ruky, sám jsem raději volil cestu starší xxD ;-) to ovládání za to stojí.
Když už tedy canon. A souhlasím s Tunerem, že na začátek je pevná 50ka jako hlavní objektiv nevhodná, ale jinak je to super sklo za ty peníze
Za 10tis bych vzal jetou D90 od Nikonu s příslušenstvím.-)
Mr.Scully: Jiné ovládání mají až poloprofi modely se stavovým displejem a to je tělo za dvacku a víc jak u Nikona, tak u Canona. Co se týče A (schválně jsem napsal v závorce auto) jsem myslel opravdu automatiku a ne prioritu clony. Asi jsem měl napsat jen auto, tohle bylo zavádějící. A co se týče automatiky, tak tam právě ten kompkat je prostě lepší než zrcadlo (několikrát potvrzeno) a navíc se světelností 1,8 - 2,0 co nejlepší kompakty mívají není třeba blesk prakticky vůbec, zatímco seťák s f3,5 - 5,6 to prostě nedá.
No zrovna včera jsem půjčoval kompakt za 13k náhodnému člověku, aby mě vyfotil s jednou osobou. Když jsem viděl toho dřeváka, tak jsem mu tam nastavil Auto a dopadlo to samozřejmě tak, že drahý kompakt s F1.8 nastavil ISO 800 (což je kvalitativně v pohodě) a v tom protisvětle to vyfotil asi jako pět černochů v tunelu ;-) Blesk ho to nenapadlo použít. Automatika prostě selže často.
Kdyby šlo o foťák za desítku a ani o korunu víc, tak bych šel do tohodle kompaktu:
[ Link ] na naučení a ovládání je super a až budeš mít pocit, že jsi vyčerpal vše, co umí, můžeš jít do zrcadlovky.
Když zrcadlovku, tak bych to viděl tak na 20k, aby to za něco stálo (tělo + objektiv). Zrcadlovka se seťákem je hodně nevyužitý potenciál. Když záklaďák, tak třeba Tamron 17-50 / 2,8.

23.04.2014, 20:12 |
choze CervinVega - ty o nějaké ve velmi dobrém stavu víš?
:)

12.07.2014, 15:34 |
choze vyřešeno :)
Ja zjistil, za roky foceni - nez resit telo, resit radeji sklo! To hlavne dela fotku :)
Ja zjistil, za roky foceni - nez resit sklo a telo, tak radeji zkusenosti, oko a ruce, to dela fotku :)
Proffesor má pravdu, ale sklo tomu může významně pomoci :-)
Profa ma pravdu jen castecne, ja kdyz presel z CCD snimace na CMOS tak jsem nechapal jaky to je rozdil a kdyz vidim vystupy z full framu, tak je to zas jina liga a proti tomu oko ani ruce nic nezmuzou...
Nebudu zakladat zbytecne nove tema, tak to pisnu sem.Procetl jsem si to tu.
Zacinam shanet pro pritelkyni darek. Hodne rada foti, bavi ji to ale co jsem ji koupil obyc digitalni kompakt, tak po roce nestaci. Nejake fotky ma zde ->
[ Link ] Takze budu rad za kazdou radu co a jak.
Dle toho co zde pisete, tak mam vybrane dve znacky a to Canon ci Nikon. Pro Canon hraje plus, ze by byla moznost si pujcovat nejaky objektiv od me sestry, ma Canon EOS 50D ci jak to je.
Jinak strop je tak do 10t za komplet. Pro zacatek.
Cili telo + uplne nejzakladnejsi objektiv. Kdyz k tomu bude neco lepsiho proc ne.
Ale absolutne se ztracim ve vyrazech "setak" atp.
Co by melo byt hlavnim kriteriem pro vyber? Mpix, opticky zoom (ten ale nechapu u vymenych objektivu), svetlost, citlivost :)
Vybrane z hledacku mam tyto:
Canon EOS 1100D
Canon EOS 600D
Nikon D3100
Nikon D3200
Budu rad za jakekoliv pripominky.
Ten cenový limit je tak malý, že v podstatě stejně nemáš na výběr, velmi pravděpodobně budeš rád, pokud se do ceny vejdeš s naprosto základním (nejlevnějším) objektivem 18-55 (je to obdoba u Canonu i Nikonu), což znamená 3x zoom (55/18 = 3.06).
"Seťák" v podstatě znamená takový základní objektiv, který se často dodává v "setu" s levnými zrcadlovkami. Optický zoom získáš právě vydělením maximálního a minimálního ohniska, která jsou v názvu každého objektivu. Světelnost je to jedno nebo dvě čísla za lomítkem (např. 70-200/4 má světelnost 4), čím menší, tím lepší.
10k je pekelný limit, zaměřil bych se spíš na bazar. Nebo na půjčení objektivů od sestry :)
Tady máš nějaký set ve tvém limitu:
[ Link ] Jinak je to opravdu hodně krutý limit. Navíc koukám, že má hodně v oblibě makro, což s tím základním objektivem se ji bude dělat dost blbě.
Knightey- : ale ty fotky na tom photoserveru nejsou z uplně základního kompaktu viď? Podle těch obrázků bych řekl, že zrcadlovka za desítku jí přestane bavit asi tak za dalších půl roku :o(
Osobně neustále tvrdim, že zrcadlo za tyhle peníze prostě nedává smysl. Vůbec bych se nebál jít cestou použitého vybavení. Dnes se dá koupit vynikající D7000 třeba za 12.000,- korun - viz Paladix. A pak můžeš říct třeba rodičům, ať jí koupí alespoň objektiv 18-105mm. Vim, že se tim dostaneš v kompletu o 50% nad zmiňovanej limit, ale pokud přítelkyně nechce zrcadlovku jen proto, aby nastavila plnej automat a cvakala do zblbnutí, pak do toho utopí prostě mnohem víc peněz a nákup totálního základu budou jen vyhozený peníze z okna.
Přesně tak. Pokud ji baví makro, tak se setem za desítku neudělá makro fotku ani z poloviny tak dobrou, jako s kompaktem za bůra. Prostě potřebuje makroobjektiv (nějaké předsádky a domácí udělátka neřeším).
Takže to opravdu bude chtít dejme tomu D7000 + 18-105 + nějaký lowend makro z bazaru. Nejlevnější šance, aby ji to vůbec bavilo. Setové APS-C zrcadlovce s 18-55 objektivem se asi vysměje a nepomůže si o moc.

03.11.2014, 14:14 |
Respo Ahojte začal som si vyberať nejakú zrkadlovku pre seba , som amatér a chcem to hlavne na natáčanie videa ... bolo mi odporúčené hlavne sony a panaconic keď to chcem prioritne na natáčanie ... viete mi nejaký konkrétny model odporúčiť ? ĎAKUJEM ja dosť poškulujem po Sony Alpha SLT-A58
Dřív to tak bylo, že třeba Sony byla dobrá na natáčení, dneska už se to podle mě vyrovnává, Canon do toho se svými STM objektivy celkem praštil a konečně umí tiché přeostřování. Ale víc neporadím, do videa nedělám.
Btw. Panasonic dělá zrcadlovky? To ani nevím.
Mr.Scully: aha chapu. Bud nove tyhle co jsem vypsal a nebo pouzitej ale vyssi radu...
323Marty: s hoodne obyc kompaktem to fotila
[ Link ] Kupoval jsem ho minuly rok na vanoce a cenovka byla okolo 1500,- Kc tusim.
Jako nechce se mi davat jako darkem pouzitou vec, u ktere neni zadna zaruka a kdo vi jak komu spadnul a co s tim je ci muze byt :/
Canon EOS 600D + 18-55 DCIII Black + 16GB + brašna - 5170B069 - Skladem - 10 489 Kč
Je mi jasny ze s tim zakladnim to nebude o nic lepsi ale alepson ji to uz donuti se posunout dal, koupit si vybaveni. Ona ten prvni krok neudela, ze je to moc drahe atp... Takhle kdyz bude mit uz zaklad (ikdyz LOW END) tak si myslim ze zacne vic investovat.
A vzhledem k tomu, ze se v tom howno vyznam, nehodlam jezdit po bazarovych kusech, stejne prdlajs otestuju (me staci iPhone -> cvak a hotovo :D). Takze spis vic projezdim nez najdu mozna to co si myslim ze bude ok. Pak zjistim ze je tam neco mechanicky v haji a co potom s tim? :/
Cili ja jako BFU to vidim takhle ->
[ Link ]
Knightey - nechci, aby to vyznělo nějak blbě, ale v podstatě s takovým přístupem ses ani nemusel ptát, prostě jsi rozhodnutý za nějakou konkrétní cenu koupit něco nového, takže v rozmezí Canon/Nikon ti z toho na heuréce vypadnou třeba dva modely, mezi kterými je stejně rozdíl nula nula nic...
Knightey- Snažíme se Ti říct, že to jsou vyhozené peníze. Zbytečně budeš investovat 10k, o které pak přijdeš, protože buď s tím přítelkyně hned sekne, jelikož to s tím nebude žádná sranda nebo to půjde hned pryč a pořídí se něco lepšího. Pokud je limit 10k, tak kup třeba tělo Nikon D5100,které je teď za nějakých 9800,-, třeba rodiče ji pořídí sklo 18-105 a bude mít nějaký normální základ.
A poslední rada - počkej na víkend a koukni na stránky electroworldu, jsou tam vždycky akce ;) Proffovi jsem ušetřil 7k, když kupoval D7100 ;)
Mr.Scully: rozhodnuty urcite ne. Kdybych byl ani sem nepisu a neptam se. Byl jsem puvodne ciste jen pro Nikon D3100 ale po precteni par vlaken jsem do toho zaradil vicero typu. Takhle se to fakt rict neda.
walish: tohle neni spatny napad. Jen trebas stale nevidim poradny rozdil oproti Canon EOS600D vs tenhle Nikon D5100. Kdyz porovnavam parametry. Tak je to defakto stejne.
+ pro Nikon:
bodove mereni (tomu poradne nerozumim), mensi vaha (snad to neni na ukor kvality materialu), vicero prednastavenych scen, jeste udajne jsou levnejsi objektivy (to netusim vubec)
O kvalitu videa vubec nejde, na to to neni urcene vubec. A jestli ovladani nejakeho menu - cokoliv pro ni bude nove, takze si bude muset zvykat tak jako tak. Tohle take nehraje vubec roli.
Electroworld střídá ceny celkem náhodně, viděl jsem třeba v pátek slevu, v sobotu původní cenu, v pondělí slevu... takže sledovat pečlivě :-) Občas jsou předražení, občas nejlevnější na trhu.
Canon vs Nikon neřeš, váha je kolikrát lepší větší (líp se to stabilizuje), přednastavené scény jsou totální nesmysl, cena objektivů naopak byla vždycky menší u Canonu (ale teď zdražil a Nikon dohnal).
Vždycky se říká, že je nejlepší, když si člověk ten foťák osahá, ale osobně si myslím, že jednak si člověk vždycky zvykne a jednak každý model je jinak velký atd. Spíš jde o ovládácí prvky - já preferuju Canon, jiní Nikon, je to čistě subjektivní.
Hlavní + pro D5100 je použití čipu z modelu D7000, tzn. že obrazová kvalita je solidní, lépe zvládá šum, dále o něco lépe funguje zaostřování, je tam delší výdrž baterie...Materiál bych řekl solidní, na ovládání jsem se dá zvyknout rychle. A hlavní důvod, proč vzít Nikon - chceš foťák, ne kopírku! :))
Tak na Vase rady jsem objednal dnes toto: D5100 + 18-55 AF-S DX II + 16 GB karta a originální brašna ZDARMA
Tak snad udela radost :) Objektiv je ciste zaklad, to vim ale pak si bude muset koupit ten ktery bude chtit :)
Zaklad snad bude dobrej a dostacujici :)
Proboha proc, kdyz ted je 5100vka s 18-105mm kolem 10ti?

28.11.2014, 21:59 |
Knightey- | Upraveno: 2014-11-28 21:59:44
Muzes nahodit link prosim te? Tohle stalo cca 10900,-

28.11.2014, 22:02 |
Tuner#2 | Upraveno: 2014-11-28 22:09:14
Myslim, ze jsem videl na mall.cz v akci cerny patek coz je dnes do pulnoci pokud me pamet neklame.
EDIT tak sorry bylo to se setakem :(
Tak tak to bylo s obyc. Ten jsem prave objednal.