Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Prace se spojkou v kolonach

o Navštíveno 8729x o
o 18.03.2014, 13:49 | Veider
Dneska jsem slysel docela zajimavou diskusi, jak kdo "spojkuje" v kolonach. Jak to delate vy?

Nekdo v pomalu jedouci kolone zaradi za jedna a bez plynu jede ciste na volnobeh a ovlada rychlost spojkou, nekdo zase radi za jedna a zase vyrazuje.

Jaky postup je lepsi s ohledem za zivotnost spojky?

o 18.03.2014, 14:08 | giuseppe
Mám najeto 300.000km na první spojce. V případě kolony nechám autu před sebou dostatečnýho fóra, dám jedničku a jedu s dieselem bez plynu dokud auto před sebou nedojedu. Pokud kolona stojí, spojka, vyřadím, spojku pouštím :-)
o 18.03.2014, 14:10 | HIGHTOWER
nevím jak s ohledem na spojku, ale s ohledem na potkávání debilů, co jedou stylem, že po uvolnění místa před nimi ještě čekají 5-10 s než popojedou a nebo jedou stylem, že nechávají před sebou mezeru pro 10 aut, tak to je pro mou spojku v hlavě na okamžité oddělanání, protože takový blbečci tam nemají co dělat, kdyby to dělal každej, tak je pernamentní "kolona" po každmé větším městě od rána do noci...
o 18.03.2014, 14:36 | Luke_288
s ohledem na životnost spojky? když jedu v koloně, tak jedu tak, aby kolona plynule jela a nebyl jsem ten, před kterým je mezera jako kráva protože šetřim spojku. když jsem neměl automat, tak jsem se držel auta před sebou spojka nespojka (obě možnost- rychlost ovládat spojkou nebo vyřazovat, jak jsem potřeboval). něco to musí vydržet.
o 18.03.2014, 14:38 | Pekys
HT: fakt si myslíš, že v koloně je lepší jet stylem brzda plyn než pomalu ale plynule? Ty mezery jsou tam třeba na to, aby se většinou 3 zužující se pruh mohl pohodlně připojit bez zbytečnýho zastavování.

Takže OT, nevím co je lepší pro spojku, ale pro mě je lepší jet pomalu a plynule, než jak kokot každých 20m zastavovat.
o 18.03.2014, 14:54 | muSlim
ako Luke_288, hever na mňa búcha z kufru keď pred sebou vidím pičiaka a pred ním autobus voľného miesta, ideálne ešte keď sa tam zprava aj zľava najebú 2-3 autá a ja som sa nepohol ani milimeter :-)
o 18.03.2014, 16:20 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-03-18 16:22:58
Jako Giuseppe a nechápu postoj HT ani Lukyho stylem lepit se a popojíždět každý centimetr, když to evidentně stojí a jen popojíždí + navíc se musí připojit i auta z bočních ulic. Pokud jedete jako řeka a nepouštíte z vedlejších, tak to teda fakt nechápu a přeju ať někdy na té vedlejší vykysnete půl dne :)

K DOTAZU: Spojce (myšleno obložení) vadí prokluz při záběru, to je to co jí sjíždí a proto je lepší se opravdu rozjet a na volnoběh či malý plyn dojet toho před sebou a vyřadit. I samotné dlouhé držení spojky vyšláplou na podlahu není dobře, neb se zatěžuje spojkové ložisko.

Ale předpokládám, že když se tady neshodneme na něčem tak elementárním jako je vrcholový motorsport, tak ani na tomhle se tady neshodneme :)))
o 18.03.2014, 16:40 | fredy
Tak tak. Kdyz se jedna o kolunu kde me uz nikdo nemuze z jineho pruhu vjet tak popojizdim stylem za 1 bez plynu nebo za 2 bez plynu a jedu plynule. Vetsinou predemnou vznikne misto pro psr aut. Ale take nez je dojedu, tak se zase rozjedou coz znamena ze vsichni za mnou jedou plynule. Samo ze to ma sve meze. Nikdy nemam pred sebou vice mista jak treba 2 autobusy, ale misto na 3-5 aut je snad v poradku. Ja zase miluji ridice ktery nervne trouby aby se mohl o 5m posunout, co tim ziska? To nevi ani on sam...
o 18.03.2014, 16:42 | Tuner#2
fredy: Přesně ;)
o 18.03.2014, 17:07 | 323Marty
Tak mě na týhle době asi nejvíc mrzí ta přenasranost na všechno a všechny a nulovej prostor pro toleranci. Jen proto, že má někdo malinko jinej názor - postup - je okamžitě debil, idiot a píča. Ať se každej plouží v koloně jak je ctěná libost, je mi to u řiti. Já se rád držim stylu jako giuseppe, Tuner i fredy. Nikomu se nelepim na prdel, protože vim, že tim tu kolonu neurychlim. Kdyby všichni ti, co nejvíc píčujou a razej teorii - lepší mrtvej než druhej, se radši pak dokázali dostatečně rychle rozjet na zelenou, ale to zrovna vyřizují nějaký důležitý hovor v autě za tři mega bez hand free. To je stejný, jako ve frontě u pokladny, kdy člověk stojí a lidi mu najíždí vozíkama na paty. Proč? Uspíší se něco? Nejspíš ne. Vždycky mě pobaví, jak nejvíc nadávaj lidi na neschopný prodavačky, pak přijdou na řadu a nemaj zváženou zeleninu a zdržujou frontu o minuty :o)))
Jinak jedinou fundovanou odpověď, která je správně, sem dal Honza.
o 18.03.2014, 17:26 | AR
tvl nechat místo na 3-5 aut v koloně tak se najde x aut co se tam naserou jen aby byli o půl vteřiny rychleji venku.

323Marty: jop ať se každej plouží jak chce ale ať tim neomezuje ostatní účastníky co jeho názor nesdílejí. btw ono se ještě někde váží zelenina/ovoce mimo pokladny?
o 18.03.2014, 17:29 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-03-18 17:30:35
AR: typickej příklad dnešního nerváka, ale už jsem si zvykl, že když dám fotku hnědého hovna, tak zrvna ty tvrdíš, že je fialové...

Jinak ano, třeba u nás v Kauflandu si zeleninu vážíš sám a jdeš s nalepeným štítkem, ale to jsme silně OT od spojky...
o 18.03.2014, 17:32 | AR
pane druhý kdo je tady nervak? jen konstatuji že pokud nechám volne misto tak se vždy někdo s potřebou být o půl sekundy dříve pryč nasere. A vzhledem k tomu že v přibližovadle nemám spojku tak nemám duvod to misto nechavat, pustim brzdu a necham auto samo dojet předemnou jedoucí....pokud se chce někdo napojit ze strany tak nemám problém mu to místo udělat...ale to jen tak na okraj pane druhý.
o 18.03.2014, 17:51 | JA
DGS...... :)
o 18.03.2014, 17:57 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-03-18 17:58:39
JA: Zcela jistě myslíš DGS? Není to náhodou ten nesmysl DSG, které má úplně převrácenou logiku, když chceš řadit "manuálně" pákou? Nechápu kdo to do koncernu přitáhnul, ale když jsem to viděl přehozené před x lety i u Porsche, šel jsem do kolen... Přitom všechny závodní auta to mají správně.
o 18.03.2014, 18:05 | gizmi
aaaaaa uz jsou zase v sobe :D :D

Lidi a jak si drzite pindiska na wc? Stejne tak mi prijde tohle tema. PS: mam 220t na original spojce v ladenem TDi a radi jako za mlada. Nejaky kolony a courani jsou fakt nic oproti klouzani spojky pri rozjezdech, atd.. Coz dela velke procento lidi.
o 18.03.2014, 18:53 | Crimson
Taky si tam nechávám autobus, protože jak furt ladím rádio, navigaci, sms a sunu se s polozmačknutou spojkou, nejspíš bych to do někoho opřel, koukám dopředu totiž jen periferně, tak potřebuju fora :-)

co mě ale točí, když si nechám i za normální jízdy fora aby mi kamínky necinkaly do haupny a on se mi tam dycky někdo nasere .. kam spěchaj ty lidi, do hrobu ?

o 18.03.2014, 19:17 | Alííí
Kolonu jezdim na jednicku (pripadne dvojku) bez plynu, mackam a drzim spojku jen minimalne.
Kolegove, co nechavaji misto na 3-5 aut zrejme nikdy nikam nepospichaji, takze se v klidu proklickuju pred ne. Jejich minus.
Pak me ale dokaze nasrat, ze na zacatku kolony jsou plne prujezdny dva pruhy a cele zdrzeni bylo jen kvuli havarii v protismeru, ale vsichni se musi "jen zblizka podivat"...
Od letoska jezdim se spojkou DSG, a o zavodnich autech a zavodnich manyrech moc nediskutuju, radsi pozadam o licenci a svezu se s casomirou na uzavrenem okruhu. A jeste ke vsemu mam Áčka. :-P
o 18.03.2014, 19:18 | Alííí
Crimson: Az to pred tebe soupne stribrna Ochcavka v kombiku a f tedeiiicku, tak to jsem ja. Zase jsem totiz urcite nekomu slibil, ze nekde budu presne v pul. :-) A ja proste ze zasady nechodim pozde. :-)))
o 18.03.2014, 19:28 | JA
pro ostatní tedy AUTOMAT....
o 18.03.2014, 19:31 | Luke_288
Tuner: nechapu co nechapes na tom, ze se snazim jet tak, aby kolona jela plynule?
o 18.03.2014, 20:01 | DJ.UFÍK
Jako Alííí :o) sry... :) přiznávám že minimálně 2x v týdnu kličkuji jižní spojku protože všichni jedou v levém a v pravém je vzduchoprázdno :) a spěchám že někam jedu pozdě.... Jinak v koloně za 1,2 někdy i víc :o) a místo tak na půl auta aby mi to tam Alííí neposlal :) Nájezd asi 50t ročně :)
o 18.03.2014, 20:21 | rcman
Já v koloně jedu za 1... Pěkně na volnoběh. Spojku se snažím na popojíždění moc nepoužívat(osobně mám pocit že to spojce ubírá na životnosti)... Mezeru před sebou nechávám podle aktuální nálady a co zrovna hrajou v rádiu. Obvykle se spíše starám o to že třeba bude potřeba někam uhnout když pojede sanitka apod. A to je asi tak to místo co si v koloně držím před sebou.
o 18.03.2014, 21:49 | Tuner#2 | Upraveno: 2014-03-18 21:50:19
Alííí: Já nemyslel závodní manýry, ale systém řazení. Abych při brždění kdy je tělo tlačeno odstředivou silou dopředu podřazoval pákou od DSG/tiptronicu apod. nesmyslů dozadu, to mohl vymyslet fakt jenom chorý mozek, ale že se tady ještě něčemu divím, když DSG je DGS a ve finále je divnej ten co na to upozorní...

All: K Vašemu jízdnímu stylu se raději vyjadřovat nebudu, u postů některých jedinců se mě vybavují konkrétní dopravní situace a dělá se mě špatně. Ani s jedním z Vás jsem nejel, takže mě nepřísluží hodnotit jak kdo jezdíte a navíc dotaz tady řešil co víc ubližuje spojce a mám takový pocit, že jsem byl jeden z mála kdo na dotaz tazatele odpověděl...
o 18.03.2014, 22:14 | Jendys
Možná kdyby si každý "autobusák" uvědomil, že za ním jedou taky auta a díky němu zůstanou viset v křižovatce, byť by se tam odhadem volnýho místa vešly další auta a tím pádem zablokujou křižovatku v dalším směru tak pak nevím kdo je bezohlednej a blokuje ostatní.
Jezdím plynule, když někdo neprasí tak ho v klidu pustim, ale víc jak metr si nenechávám
o 19.03.2014, 08:11 | fredy
Jendys: prosimte kolik krizovatek je na DALNICI kdyz ji mas stahnutou do 1 pruhu???? Snad nejsme kokoti a chapeme co je za nama. Ve mestech toto prakticky pouzit ani nejde.
o 19.03.2014, 08:22 | AR
fredy: a ono se tady bavíme o dálnici nebo o koloně obecně? ja jen že vetšinou potkám kolonu ve městě či na příjezdu....
o 19.03.2014, 08:35 | Jendys
nevšiml jsem si, že by byla řeč o dálnici, nicméně přece když je to dálnice, tak proč by nemohla bejt kolona o pár autobusů delší, to je fakt ... :/
o 19.03.2014, 08:59 | radaman
Jako: giuseppex, fredyx, Tuner#2x, necham kolonu podjet natolik abych nemusel zastavovat...dam jedna nebo dva a pekne se plouzim a zamnou vsichni ostatni...vepredu vsichni brzda plyn, ale vzdy to taky nejde...jo samo, ze vzdy se najde blbecek co me vopali a gebi se jak mačo...pak jede brzda plyn :-O
o 19.03.2014, 09:45 | Shr3k
Nastavím tempomat, nastavím vzdálenost a zbytek nechám na radaru, laseru a automatické převodovce. :-) Jinak v dobách spojkových samozřejmě jednička na volnoběh, pokud to jen šlo. Ostatní názor na věc jako 18.03.2014, 17:07 | 323Marty...
o 19.03.2014, 09:52 | mrazik
Kolonu jezdim na jednicku bez plynu.
Ti co si nechavaji pred sebou hodne (tim myslim opravdu hodne) mista, tak si neuvedomuji, ze tim umele prodluzuji kolonu a staci 3 stejni ridici a kolona ma dvakrat takovou delku, ucpe se pak dalsi krizovatka atd.
Pak ti co klickuji v kolone, aby se dostali o par aut dopredu, ti by zaslouzili vyndat z auta a dostat pred drzku. Neni to tak dlouho co jeden takovy v protismeru potkal nakladni vuz Tatra a skoda, ze se stihl zamknout, kdyz na nej ten ridic vylezl.
o 19.03.2014, 10:05 | Crimson
S tím Tempomatem jsem narazil, nefunguje mi pod 40km/h :-)

jinak ta mezera je právě na ty neurvalce, jak vidím, že to zkouší, když je vedle mě popojedu a on se nemá kam zařadit, pak se hrozně bavím, jak ho proti vytrubujou kokota..
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.36 sekund.