Navštíveno 2813x

Plánujem na chatě postavit domeček,kde bude wc a sprchový kout. Studnu máme vykopanou i kanaldu zavedenou. Chtěli bysme,aby to fungovalo i v zimě. Je to u Nového Města na Moravě a tak tam bývá celkem zima. Chci se zeptat na pár věcí. Velikostně to bude cca 3,2x2,5m.
1. Je nutný pro tuto stavbu dělat základ do nezámrzné hloubky(1m)? V základu povede i elektrika a odvod do kanalizace. Stěny mám v plánu udělat z OSB desek 15mm a mezi to skelnou vanu jako izolaci,střechu z 22mm OSB. Venkovní obklad z borovice.
2. Čím byste trubky v základu ochránili vůči mrazu,aby v zimě třeba nepraskly? Plán je základ udělat z betonu a z šutrů,at se ušetří něco za beton.
Jestli jste někdo něco podobnýho stavěli,tak klidně sem dejte fotky,ať se můžeme inspirovat.
3. Co je nejlepší použít jako krytinu na střechu?

12.03.2014, 09:58 |
Libor Kamarád stavěl v blízké lokalitě (Tři studně) dřevěnou boudu 5x10m, základ dělal ze ztraceného bednění do 1m hloubky. Zatím to nemá zaizolované, stěny má z 22 palubky. Na střešní krytinu použil podélně uložený asfaltový pásy s posypem.
Proč chránit trubky? Když v nich nebude stát voda, tak přece neprasknou.
no tak asi abys to mohl mít i přes zimu, tak tam budeš muset temperovat aby ti to nezmrzlo a nebo vždycky vypustit, včetně vodárny

12.03.2014, 10:21 |
Libor | Upraveno: 2014-03-12 10:21:51
Já jsem myslel odpadní trubky prostupující přes základ. Vnitřní rozvody buď izolovat (cena, účinnost?) nebo temperovat vnitřní prostor jak píše Bart 007
Libor: Taky to máme na Třech studních :D
Jo vypouštět se všechno bude,když se bude odjíždět. Ztracené bednění super nápad,potom kde bude podlaha,tak vysypat štěrkem a jak tlustou vrstvu betonu?
Tak vodu určitě do nezámrz. hloubky vyspádovat aby šla vypustit komplet (do studny třeba).
Bedňáky do země je blbost (m2 vyjde při tl. 20cm asi na 240kč + beton do nich).
Pokud je zemina soudržná vykopat základ na lopatu š. 20-25cm a hloubku bych viděl na 50cm, vybetonovat s terénem (+třeba jedna řada bedňáků dokola), vysypat štěrkrem 10cm, zhutnit, udělat bet. desku se sítí přes zákl.pasy. na to hydroizolaci + 6-10cm beton. potěr. Nevim, jestli má cenu to nějak tepelně izolovat v podlaze, protože při tl. stěn 10cm to stejně promrzne.
Na podlaze a stěnách bude dlažba/obklad?
Na střechu kvůli váze asi šindel nebo plech.
Tak už se pomalu blíží termín,kdy to budem stavět.
Našel jsem na internetu zajímavou variantu jak udělat základy pomocí zemních vrutů.Člověk se nemusí sr.t s kopáním základů ani s betonováním.Základy jsou prakticky během chvíle a je možno je hned zatížit.Půda je tam nějákýho jílovitýho typu,tak by to mělo být v pohodě.
Jinak stěnu mám v plánu dělat z osb 12mm, konstrukce z hranolů 60x160 nebo menší vyplněný izolací-minerální vata? a osb 12mm.Když bych si vybral tu variantu zemních vrutů,tak by to chtělo i zaizolovat podlahu.Střecha bude šindel,plech nechcu.Jinak bude tam šachta s výpusťí,aby šlo vše vypustit do jímky.
Jestli to dobře chápu, tak je to sociálka na léto.
Tzn. to asi zbytečně řešíš. Základy dej do nezámrzný (šel bych na 60cm) a zbytek je úplně jedno, protože budeš muset na zimu stejně všechno vypustit/popř. nasypat sůl.
Spíš bych dal silnější OSB, pač ta 12ka je dost měkká.
Je to sociálka na léto,ale i občas přes zimu,takže tam bude i nějáký elektrický přímotop. Z venku bude ještě obklad na té osb. Ty zemní vruty se mi líbí hlavně v té rychlosti a odpadá betonování a kopání základů,ale tím pádem by to chtělo potom i tlustou osb jako podlahu-22mm?
já bych na základech nešetřil, ty už potom nepředěláš, do 60-70 bych vykopal pásy a vylil betonem na to jeden šár ztracenýho bednění a ten zalejt a pak klasicky štěrk (štotilina, škvára) a na to 10cm desku z armovanýho betonu
U podlahy záleží, jak hustej bys měl rošt - stejně to chce dát 2 vrstvy křížem - třeba 2x15mm.
Zatím tu máš ale dva rozdílný typy základů , takže těžko radit.

26.01.2015, 20:06 |
Jajinek | Upraveno: 2015-01-26 20:07:22
Svagr ma chatu na trech studnich a x let zpatky delal presne to stejny co chces ty. Pokud mas naladu si pokecat (je ukecane) tak me napis a poslu ti na neho cislo a vysvetli ti co a jak....
Vim jen ze tam mely problem zkrz septik,nesmis tam mit prepad,jen legalni odvozy kokysku :-D vic nevim,nezajimalo me to tak moc.
Edit: je z brna takze muzete pokecat aji osobne....