Navštíveno 2926x

Nez se obratim na pravniky, zkusim jeste tady..
Mel jsem provozovnu se dvouma ofiko zamestnancema na HPP. Provozovna se rusi, takze i obe pracovni mista. Zamestnancum jsem zruseni provozu i vypovedi oznamil dostatecne dopredu, bohuzel ja blbec pouze ustne - nepodal jsem jim vypoved z organizacnich duvodu, az ted pred mesicem, kdyz doslo na vec. Se zamestnancem 1 zadny problem, samozrejme s tim pocital dopredu takze np, vyplatil jsem mu dovolenou, odstupne, vse na co mel dle zakona pravo.
Ale 2ka dela super problemy:(( ted posledni mesic kdy fungujeme tak prisla do prace jednou a sla si hodit marod, takze samozrejme musim jednak platit za ni odvody, nemocenskou a narychlo brigadnici, ktera to odpracuje za ni.. Ale hlavne jsem prisel na to, ze nez odesla, vzala s sebou docela dost penez navic (umele "nafoukla" faktury za zbozi - naferovku me okradla a muzu to jednoznacne prokazat). Takze jsem ji rekl ze ji samozrejme nedam zadne penize - dovolenou, odstupne, at si necha penize co mi ukradla a podepisem dohodu o rozvazani pp, ale na to ze ne, ze chce na co ma pravo, ze nic neukradla (pritom to je jednoznacne prokazatelne).
Ja pitomec kdybych nebyl takovy dobrak tak ji vyhodim na hodinu (teda nevim jestli jsem stejne vubec mohl, kdyz jsem to zjistil tak uz "marodila") a jeste po ni chci nahradu skody, ale ja porad doufal ze se domluvime nejak rozumne, ze nebude pozadovat uz nic kdyz jsem na to prisel a v klidu to ukoncime.
Kazdopadne vec se ma tak, ze porad nevim jak se ji zbavit:( ona ze to vypada ze bude marodit minimalne do konce roku (!) a ze v te dobe nemuze ukoncit pp..
Bohuzel provoz skoncil k 1.2. ja byl od te doby tri tydny na dovce, takze jsem to nemohl nijak resit a ted se to na me navalilo..
Ted uz je zrejme nemuzu vyrazit za hrube poruseni kazne ci jak je ten duvod, kdyz je jeste k tomu v neschopnosti.. A dokad ona si bude marodit, tak ja za ni budu platit dal odvody?
Diky moc za info, pokud ma nekdo zkusenosti, lidi jsou obcas fakt svine:(
-> právník a důsledně řešit
přítelkyně pracuje pro advokátku a je neuvěřitelné jaké spory se řeší. To co mi přijde jako banalita, formalita je ve skutečnosti celkem komplikovaný spor, kde jde o hodně peněz. Takže tohle je přesně případ pro konzultaci s právním řádem, protože s tebou paní celkem slušně vyjebala
Ja bych to videl na trestni oznameni za tu kradez a pak uz se bude vyjednavat mnohem lepe.
mnohdy je lepší, než podávat trestňáky apod se s tím člověkem zkusit po dobrým domluvit (oprostit se od toho, že tě okrad, nepracoval apod). nejdřív si zjistit u právníků možnosti, tohle mu vyklopit co se stane když se nedohodnete a klidně dát i nějaký peníze navíc.
uvědom si, že i kdyby tě to mělo stát pár tisíc, tak budeš mít klid, než se soudit, čas v prdeli, nervy v prdeli apod...
když jsem se potřeboval zbavit neschopný asistentky, taky jsem jí chtěl na hodinu vyrazit, nakonec jsem zjistil, neměla ani v pořádku smlouvu (oboustranná chyba) a i když jsem jí nemusel dávat vůbec nic, radši jsem dal jeden plat navíc a měl klid.
ono ty tomu člověku asi můžeš znepříjemnit život, podat podnět, aby mu chodila na tu nemocenskou kontrola a musel tím pádem dřepět na zadku, na druhou stranu, když on bude 2x do roka posílat anonymy na finančák např, tak opruz i pro tebe.
Luke_288: bohuzel vetsinou to funguje spis podle hesla: podas prst, utrhnou ti ruku.
osoba* se pochlubi v hospode, ze ten srab vymeknul a hned zacnou spradat predstavy, co by se vsechno jeste dalo. IMHO vzdycky je lepsi mit zaroven v ruce nejakou hrozbu.

04.03.2014, 10:15 |
Luke_288 | Upraveno: 2014-03-04 10:16:52
jak píšu, důsledně zjistit u právníka možnosti, ale než zbrkle podávat trestní oznámení, zkusit dohodu i za cenu nějakých peněz navíc (v důsledku soud a čas vyjde na víc)
samozřejmě, že se člověk nesmí nechat tlačit ke zdi.
btw se mi zdá, že nejproblematičtější jsou ty největší nemakačenka a zlodějičci...

04.03.2014, 10:28 |
J-T. Odvody za nemocenskou platíš ze svého jen prvních 14-dní, pak už to přechází na sociálku.
Výpověď můžeš sepsat i v době neschopnosti - musí ale tak učinit zaměstnanec. Je tu možnost i pro zaměstnavatele - organizační změny uvedené v ust. § 52, ale to ti neřeknu bohužel přesně.
Ze zkušenosti vím, že jakákoliv slušná domluva s těmito typy lidí je nemožná :-( Sám bych mohl povídat romány, co jsem zažil za peklo a v reálu mě to stálo dost peněz :-(
Takže za mě bych doporučil. Podat trestní oznámení za tu krádež. Sepsat výpověď (jako zaměstnanec) s potvrzením že jste mezi sebou vyřízení a nemáte proti sobě žádné pohledávky. Pak zajít za milou paní s oběma dokumenty a říct ji podepiš a trestní oznámení padá, nepodepíšeš policie si tě předvolá a půjdeš sedět a ode mě neuvidíš NIKDy ani korunu! Dám firmu do likvidace a máš smolíka a ještě půjdeš sedět. = trošku to přibarvi tyhle lidi slyší jen na peníze.
BTW: Udání na finančáku bych se nebál, co mám známou na FÚ Praha ? tak takových udání jim tam chodí stovky. Pokud nění udání konkrétní (podpořené nějakými důkazy) tak se tím nezabývají. Tady si musíš šáhnout sám do svědomí, co na tebe může zaměstnanec vědět a dokázat...
Každopádně hodně štěstí a nezávidím :-/

04.03.2014, 10:33 |
J-T. Ještě jsem zapomněl, po dobu co vyplácíš nemocenskou tak můžeš zaměstnance kontrolovat, zda je skutečně doma (tam kde má nahlášenou nemocenskou). Klidně několikráte denně, víkendy, večer....
Pokud není přítomen, sepsat protokol, ideálně i se svědkem. A krátit vyplacené dávky - na sociálce ti přesně poradí, na tyhle vychcánky jsou tam alergický a mile rádi pomůžou.
Také mám bohaté zkušenosti :-( bohužel....
1. ze zákona si povinen ji vyplatit mzdu a různé odvody, i když tě okradla. Tzn. vše slušně dále plať.
2. splníš-li bod 1. obrať se na právníka, který sepíše návrh k žalobě a daného člověka zažaluješ za krádež. Pokud tuto krádež prokážeš, což zjevně nebude problém bude nucená danou sumu vrátit, zaplatit náklady řízení, ale hlavně se dostává do roviny trestní a z toho vyplývá, že určo vykoleduje podmínku. Taktéž ji ještě poté zažaluješ za bezdůvodné obohacení + ji přihodíš, poškození firmy, díky tomu, že firma peníze neměla. Znalec spočítá.
3. 3x za den ji pošli kontrolu, ideál v pátek v 21:45, v sobotu třeba v 19:00 a v neděli taky.
4. si S.R.O. nebo OSVC?
JT: tak samozřejmě Praha, tam je pravděpodobnost, že ti namátková kontrola přijde 1x za 200let a na udání se k tobě dostanou možná za 5let, ale na menším městě u nás byli do měsíce...
Ja se prave CHCI rozumne dohodnout, ale bohuzel druha strana s tim ma strasny problem..
Ja ji ukazal ty dokumenty o natahlych fakturach s jejima podpisama ve vsi slusnosti, z niceho jsem ji neobvinoval, treba se to stalo omylem (:)), a ze proste to nebudeme dale resit a rozejdeme se..
Nechapu kde bere takovou drzost to odmitnout a stale po me pozadovat extra prachy. Kazdopadne mesic jsem tomu dal ze dostane rozum ale bohuzel a ted uz toho mam plne zuby.. Bohuzel na to poradne nemam cas, ona sedi cely den na prdeli a premysli jak ze me vytriskat co nejvic:(( Udelam to jak pise J-T, udam ji taky a pak dam proste posledni sanci na dohodu..
Jinak teda dulezite - pokud budem oba chtit tak muzem rozvazat pracovni pomer i v jeji prac. neschopnosti?? Ona mi stale tvrdi ze to mozne neni..
Btw jinak v nemocenske ma vychazky - tusim ze od 10ti do 18ti:D dobra nemocenska..
pokud je to takhle, tak to opravdu po dobrým asi nepůjde
Martyn
viz můj koment výše.
Splň bod 1., poté bod 2., žádná dohoda zde není po stažení trestňáků vhodná, ptž právníka bys zbytečně zaplatil sám...
Tzn. ty bys musel udělat tzv. Dohodu o narovnání + tzv. Zpět vzetí žaloby. Ber že advokát se tomu bude věnovat 5 hodin po 1500,- a seš na 8000,- jen za to, že ti to sepíše. Místo, aby to zaplatila ona, to po stažení zaplatíš ty.

04.03.2014, 10:56 |
J-T. Luke_288: Mám i osobní zkušenosti z FÚ Votice (malá prdel), když jsem podnikal jako FO. Přišlo na mě několik udání od jedné UK firmy, ohledně daně nerezidentů co jsem jim zadržoval (bývalo dříve). Paní z FÚ se ohlásila že přijde na kontrolu. Je pravda, že dorazila poměrně rychle, když jsem jí ale hned obeznámil ze situací ukázal papíry že je všechno ok a že vše platím včas a řádně, tak sama řekla že je tu opravdu na udání a že se jí to hned nezdálo že mám dobrou historii. Podruhé, potřetí.... mě už jen zavolala že tam má zas dopis :-). Takže asi tak. Pokud podnikáš tak nějak slušně tak bych se udání fakt nebál...
Martyn: Pokud má takové nestandardní vycházky, tak pomůže zajít za doktorem co jí to napsal a říct mu, že se ti to nezdá že dáváš podnět na sociálku a její pojišťovnu (zaměstnance) k prověření, že je to velice nestandardní. Pokud to není její rodinný známý tak uvidíš jak ji vycházky skrouhne.

04.03.2014, 11:02 |
J-T. manalo: Na podání trestního oznámení nepotřebuješ právníka, sepíší to s tebou policajti na služebně zdarma.
Tvůj bod. č2, bych řešil až v případě, že nepodepíše, tam stejně už bohužel Martyn nebude mít na výběr :-/
J_T. 9 z 10ti trestňáků napíšeš sám, pak příjde právník a řekne: "hele, tady můžeme ještě nárokovat tohle a tohle a pak tamto a ono, proč jste to nenárokoval zrovna?"
Proto vždy právník. Hlavně v situaci, kdy Marty ani neví, která bije je to víc než vhodné.
Šel bych cestou, co radí J-T. Vycházky 10-18, co je to za luxus? To dostane člověk tak jednou ve stovce případů. Já jsem byl většinou rád za 3-4 hodiny. Takže cesta za doktorem. Pak kontrola u slečny v 19-21 hodin, jestli je doma - pokud za ní ještě platíš nemocenskou, tak na kontrolu máš právo. Takovýhle slepice bývají v tuhle dobu už někde na diskárně, kde finančně dojí nějakého blbečka.
JT- jak to maj FO nevim, my jsme sro o 15ti lidech a financak u nas byl nakyblovanej tejden. Nenasli zadnej problem, ale obtezuje to, prtz jim musi furt nekdo bejt k dispozici kvuli vysvetlovani.

04.03.2014, 13:05 |
J-T. | Upraveno: 2014-03-04 13:07:48
manolo: Jde o první fázi, pokud podepíše tak OK. Pokud ne, tak není problém si pak toho právníka přizvat a trestní oznámení doplnit. Takže nevidím důvod, proč do toho tahat právníka hned ze začátku, když Martyn se jí chce prioritně zbavit a ne dehonestovat...
Luke_288: Ano je to určitá nepříjemnost o tom žádná. Reagoval jsem na to, že mu bude posílat udání pořád. To FÚ už po první kontrole řešit nebude.
Nicméně dle mých zkušeností (kdysi FO teď PO) a okolí co se tak dovím, málo kdy kontrolují celou firmu. Vesměs jdou cíleně (DPH, křížová kontrola, ...) a právě na udání = konkrétní věc.
Jestli chápu, už jsi jí řekl a snažil se s ní dohodnout na ukončení HPP a nebudeš řešit tu krádež nebo zpronevěru) dle toho, jak to máte nastavené kdo a za co zodpovídá). Stav se za ní ještě jednou, bud podepíše a dohodnete se a nebo rovnou od ní jed na policii i s podklady o jednoznačné krádeži/zpronevěře peněz a napal jí to natvrdo. Kdo chce kam...
Pokud vim tak od roku 2013 vycházky povoluje ošetřující lékař v celkovém rozsahu max. 6 hodin denně (v jednom nebo více intervalech), a to v době od 7 h do 19 h. Ve výjimečných případech u vážně nemocných může ošetřující lékař povolit po předchozím písemném souhlasu OSSZ neomezenou dobu vycházek. Takže vychazky 10-18 je nejaka kravina.
wolker, jj mas pravdu, ted na to koukam, mam to pred sebou a ma vychazky 12-18hod. Ale stejne..
Hightower presne tak, ale sakra o to mi jde, zjistit jestli se s ni vubec MUZU dohodnout a rozvazat pracovni pomer DOHODOU i v jeji pracovni neschopnosti, ona mi tvrdi ze to mozne neni, i kdyby chtela (a je jasne videt ze nechce). Zitra mam schuzku s pravnikem a pak se uvidi..
Scully to asi nebude ten pripad, tohle je uz starsi dama.. Pochybuju ze nejaka mladice by si neco takoveho dovolila..

04.03.2014, 17:01 |
J-T. Martyn: Nemluví pravdu, jde to.
Dohoda o rozvázání pracovního poměru (§ 49)
Dohoda o rozvázání pracovního poměru patří mezi formálně nejjednodušší způsoby skončení pracovního poměru, jehož použití není zákonem omezeno. Pracovní poměr v tomto případě končí se souhlasem obou účastníků pracovního poměru, tj. zaměstnance a zaměstnavatele. Účastníci se musí především dohodnout na dni skončení pracovního poměru. Pracovní poměr pak končí sjednaným dnem. Nejvhodnější je určit okamžik skončení přesným kalendářním datem, může však být určen i jinak (např. skončením určitých prací, skončením pracovní neschopnosti zaměstnance). Na rozvázání pracovního poměru dohodou se nevztahují žádná omezení, jako je tomu například u rozvázání pracovního poměru výpovědí dané zaměstnavatelem, kde platí ve vymezených případech zákaz výpovědi v ochranné době; dohodou lze rozvázat pracovní poměr kdykoliv, z jakýchkoliv důvodů a k jakémukoliv dohodnutému termínu, a na základě uzavřené dohody skončí pracovní poměr ke sjednanému dni i tehdy, kdy po jejím uzavření nastane skutečnost, pro kterou by v případě výpovědi dané zaměstnavatelem plynula ochranná doba (na základě dohody tedy skončí pracovní poměr například i v době pracovní neschopnosti zaměstnance nebo v době těhotenství zaměstnankyně).
Dohodu o rozvázání pracovního poměru uzavírají zaměstnavatel a zaměstnanec písemně. Každá smluvní strana musí obdržet jedno vyhotovení dohody.
Citace je z MPSV:
[ Link ] Detailně celý ten zákon:
[ Link ]
Udělal bych to přesně jako píše manolo, protože pokud jí nevyplatíš mzdu a nároky, tak se dopouštíš pochybení Ty a je úplně jedno, zda Tě okradla, protože to s tím vůbec nesouvisí.
a nebo ji prostě chyt za držku a vytři s ní..
Necetl jsem to cele, ale v prvni rade bych zasel udelat bububu za doktorem s cim marodi, ze ma takove vychazky a treba ji marodeni ukonci. Za druhe by ses mohl pokusit nejak zpetne(nevim jetli lze, nejsem veci znaly) predelat smlouvu na dobu urcitou. Tim by stratila narok uplne na vse a pak bych ji jeste nechal vyzrat tu kradez....