Jsem zpět.
Izrael mě velmi mile překvapil.Pohodoví lidé, multináboženství, nikdo nic nehrotí.Protože nemají žádné nerostné bohatství, kromě trochy zemního plynu, tak vsadili na high-technologie.
Já byl v Hadeře v jisté nejmenované velké papírně. Je vidět, že jsou dobře orientovaní na trhy a podle toho to je patrné-mají velmi dobrý profit a proto investují, naposledy v roce 2010 postavili papírenský stroj s výkonem 32tun papíru za hodinu a rychlostí 1000m/min-což v evropském měřítku patří mezi největší, ve světovém mezi střední velikost.
Infrastruktura je na velmi v ysoké úrovni, od dopravy, přes služby, ale i lékařství, například. Překvapilo mě, že tam žije a pracuje asi 1/4 Rusů a Ukrajinců, mnohde jsou i ruské nápisy, zejména na letišti v Tel Avivu.
Co se týká bezpečnosti, člověk za chvíli přestane vnímat skutečně velký počet poliscistů a vojáků se zbraněmi, ochranka u hotelu ozbrojená atd. Holt, je to tam takové.
Služby v hotelu jsou na vysoké úrovni, tak jako obecně jídlo. Kdo rád ryby a sea food, je ve svém živlu. Měl jsem obavy, aby mi za těch pár dnů nevyrostly plouve a žábry, mám najedeno ryb na rok dopředu:-)
Přátelští lidé, kde je zvykem pozdravit, al zejména i odpovědět a zeptat se, jaký měl člověk den, jak je? Nějak marně pátrám v paměti, kdo se u nás kdy na hotelu zajímal, jaký jsem měl den?...Prostě kdo prohodí jen něco víc, než bůůů, jetsli vůbec.
Nebylo moc času, ale přesto jsem navštívil Caesarea park na pobřeží, stavby z dob všech možných kultur a prošel se aspoň kus po pobřeží. Sezona tam je už v očekávání, už se dá koupat a surfuje se. Překvapilo mě, kolik tam bylo možné potkat zvířat - poprvé jsem viděl v přírodě papouška!!, jinka dudci, asi půl metru dlouhé lasice, motýli...Vše tam teď kvete, je svěží, prostě chtělo by to tam pár dnů navíc a trochu zrelaxovat. Bohužel, tato oblast je dost turisticky exponovaná a bordel na pláži (dílem naplavený mořem),je dost citelný. Možná, že před sezonou to uklidí.