Navštíveno 39213x

Vybiram, vybiram, zavrhnul jsem betonovou, sklolaminatovou a takovy ty svarovany nadrze.
Nechci to obetonovavat, takze mi vychazi PP nadrz samonosna.
Nemate nekdo nejaky reference, zkusenosti?
Diky
mě vodař navrhuje dvouplášťovou s armaturou a probetonováním. mě se to moc nezamlouvá, radši bych nějakou samonosnou polyetylenovou, ale zatím taky rozhodnutej nejsem.
btw na co všechno budeš dešťovku využívat? já byl původně rozhodnutej pro splachování WC, ale dost lidí mi to vymlouvá, že to ničí wc mísy (šedivej šlem), ale ve svým okolí nikoho nemám, kdo by to dlouhodobě měl a používal.
Nechej si svařit na míru plastovou nádrž. netuším proč si ji zavrhnul, pokud to nědělá fušer,ale někdo kdo tomu rozumí, není s tím nikdy problém. Kolega má 3 svařované nádrže od 10000l po 40000l .. asi 10let.. a no problem. K využití vody, deštová voda je dobrá tak na zalévání zahrady,v tom co obsahuje na nic jiného. Dlouhostojící deštová voda v jakékoliv nádrži se přemění v sajrajt. Takže netuším k čemu to chceš,ale asi by sis měl nápad dobře promyslet. Možná by tomu pomohla chemikálie,ale co s takovou vodou potom..
Ja to chci ciste na zavlahu zahrady, WC jsem neresil z toho samyho duvodu. Poridil jsem radsi keramiku, ktera splachuje 2-6 litru.
Nemam problem se spodni vodou (to co ti doporucuje, tak je pro mista se spodni vodou)
Zatim mam vybrano Betaxo a nadrze Atlantis, koukal jsem i na Kingspan, ale to jsou polaci, pak snad uz jen Garantia, ale to je drahyyy...
tapp: sorry za přisrání :)
tak ono v případě splachování wc by dlouho stojící nebyla. pak jsem přemejšlel o závlahách zahrady a jednom vývodu v garáži na mytí auta. s příslušnou filtrací by to fungovat mohlo, ale jak říkám, to je teorie, nikoho, kdo by to pár let takhle měl ve svým okolí nemám. prtž mít to jenom na zálivku zahrady, tak pak tam ta voda stát bude, jaro/podzim žádnej velkej odběr a to už je na zamyšlení, jetli vůbec nějakou nádrž dělat. lepší varianta mi přijde vrt
ja používám deštovku na zalévání zahrady,ale jak píšu,když dýl neprší, stane se z toho sajrajt a je to nepoužitelne,až nový déšt,když to po té propláchne a přepadem hnus vyteče,se to zas chvíli dá používat. rovněž mám studnu,což je mnohem lepší řešení. čistá a chladná voda,které je dostatek po celý rok.
Studna nepripada v uvahu, vrt taky ne, ted to mam svedeny do trativodu. Kdyz to mas zakopany, teplota vody je pomerne stabilni a voda je chladna, s prislusnym filtrem na vstupu by tam sajrajt vznikat nemel. A tu vodu myslim zuzitkuju driv, nez by tam shnila.
S tema svarovanejma nadrzema nevim, hodila by se prave nejaka reference, ja o nikom dobrym, doporucovanym nevim. No a kdyz uz svarenku, tak silne doporucujou na obetonovani...
jestli chceš PP jednu ti věnuju

31.01.2014, 21:02 |
Alííí Svarovanou, pp i samonosnou urcite obetonovat.
Ja budu tak za dva roky menit septik na nadrz na vodu, tak uvidime, jestli z toho pujde zalejvat..
obbetonovat určitě ano, ale ne jen svařenou ale jakou koliv plastovou nádrž,či nádrž z měkých a nepevných materiálů, je to kvůli deformacím, voda ti tu nádrž dokáže rozmačkat jak papír. Podle mě se nemusíš dnes bát,e by ti někdo prodal špatně svařenou nádrž, v době,kdy je každý rád za zakázku. Pokud tu vodu hned nevyužiješ, je jedno jestli je chladná nebo ne, je špinavá a sajrajt se vytvoří. Ale asi je lepší když je chladná než horká..
starou nádrž na plyn :) máme doma něco podobneho už snad 20 let a mám takový tušení že ještě nejmíň 20 let sloužit bude

01.02.2014, 15:55 |
deda já mam zabetonováno toto a funguje to slušně...

01.02.2014, 15:55 |
deda
deda: to je IBC kontejner? není 1 kubík na zalévání málo?
Taky bych chtěl časem něco podobného pořešit. Na baráku mám udělané rozvody na užitkovou vodu, ale instalatér to natáhnul i do dřezu a sprchy tak že když přepnu s pitné na užitkovou tak bych se musel sprchovat dešťovkou což podle mě nenní uplně o.k. Buď by to chtělo nějaký super filtr a nebo studnu která je u nás prej v cca 60 metrech tak že v obou případech návratnost v nedohlednu..
to máš pouze 1m3 ? to máš hned plný, ne ?

01.02.2014, 16:30 |
deda Jerry.s:
juju je to IBC. bude to toho svedena střecha z pergoly a to není taková plocha. druhej budu mít zakopanej u zahradního domku

01.02.2014, 16:33 |
deda Někde na netu koluje foto kde ma borec zakopáno několik těchto konťasů a propojeno

01.02.2014, 18:17 |
cupra.165 | Upraveno: 2014-02-01 18:19:30
Jen by mi zajimalo,jak tu kubikovku cistite...ja ji mam na povrchu,jde do ni pouze destovka ze strechy a toho blata a smradu na konci sezony..kazdorocne proplachuju a s nadrzi manipuluji...mam jeste jednu nadrz jako slepou studnu a tam je voda chladnejsi a tolik se nekazi...cili zakopat zapustit ano,ale musi tam byt pristup z venci dovnitr

Voda v tech povrchovych se kazi vic a rychlejc kvuli teplote, to je znamej fakt. Jde ti to do ni pres nejakej filtr nebo rovnou ze svodu na hulvata?

01.02.2014, 19:48 |
H-Honza (M) | Upraveno: 2014-02-01 19:51:12
ja sehnal za odvoz 5ti kubíkovou nadzemní nádrž na LPG, ošetřil jsem ji povrchově, a zakopal do země.
Když je plná, tak to mám tak na 2 týdny, zavlažuju i trávník.
Voda je z toho normalní, bez zápachu, mám do ní svedené okapy bez jakýchkoliv filtrů.

01.02.2014, 20:02 |
deda me to jde přes gejgr kam jsem namontil na klasicke sito ještě jedno jemnější. A voda v tom kontasu se predevsím kazi kvuli světlu,tvoři se tam řasa a další sračky. Když je zakopana nebo si poridiš kontas černé barvy,tak tam ta voda vydrží podstatně déle

04.02.2014, 11:31 |
clown ja destovku pouzivam na doplnovani vody v bazenu :)
staci :))

04.02.2014, 12:18 |
AR Jerry.s: tak na studnu je ideal vrtaná a né kopaná takže se na těch 60m podle mě bez problému dostaneš ovšem záleží na podloží, ale zase máš šanci na hodně kvalitní vodu.

04.02.2014, 12:22 |
AR A když se tu probírá ta dešťovka, má to tedy cenu tahat do baráku? Taky jsme o tom uvažovali, že by se použila třeba jen na hajzlík kde není potřeba plýtvat pitnou že.
jak psal tapp i já, vzhledem k tomu, že není moc referencí na lidi, co splachujou deštovkou skladovanou v zemi, za sestavou filtrů a funguje jim to už několik let, tak já, ač jsem o to hodně stál, se na to s největší pravděpodobností vykašlu, protože nikdo ti neřekne co to udělá s keramikou wc po x měsících (letech) a abych měl pak šedivý hajzly, to fakt ne.
jestli to použít na závlahu pořád promejšlím. životní prostředí má požadavek likvidovat deštovou vodu na pozemku, ale to jde řešit retencí. vrtaná studna mi v tomhle dává větší smysl.
Já mám 1IBC zapuštěný asi 25cm v zemi, takže jej mohu na jaře vytáhnout i sklecí ven, vyndat PE nádobu a pořádně vyčistit. PO roce je to vždy nanejvýš nutné a to nemám nikde v okolí stromy, čili nepadá mi tam listí a ani nic ze střechy. jen prach a pyl. A rok je maximum pro čištění.
A co vykopat díru, vybetonovat, do ní postavit IBC třeba 2-3-4 v řadě, dát pojezdový poklop? Takto jsme to měli na chatě a pohoda. POklop byl z dubových fošen cca 5cm a co vím, sloužil tam tak 15 let bez problému, auto unesl v pohodě.
A nebo vybetonovaná podzemní jímka s deklem.

04.02.2014, 13:23 |
AR Luke_288 mno právě :( ale zase dešťovka je měkkčí než klasika tak by se neměl dělat šutr, taky to cpou do praček že to šetří prášek a celou pračku tak nevím. Možná bych po baráku realizoval i tyhle rozvody a pak je buď použil nebo ne no.
Stejně tak přemýšlíme zda se nevybodnout na přípojku vody a nejet jen vlastní studnu.

04.02.2014, 13:27 |
Luke_288 | Upraveno: 2014-02-04 13:29:43
zdeny: jasně, takhle jsem to měl (nebo ještě mám) vymyšlený já, že bude jímka komplet v zemi a na povrchu jen dekl, tzn žádný výkyvy teploty a přístup světla. tam je to o tom, že ho nijak nevyčistíš, resp doporučujou 1x-2x za rok nechat přetéct přes přepad, aby se vyplavil bordel.
ale jak píšu, na splachování hajzlů nemám od nikoho kladný reference, i přes filtry nevěřím, že ta voda bude kdovíjak čistá a dělat to jen kvůli závlaze, když mám možnost vrtu- prostě zatím nevím.
na co to používáš ty?
AR: dát si do baráku jen vodu ze studny, to si myslím, že bys byl dost kaskadér. klesne vydatnost, prosáknou do ní nějaký sračky, nevím co na to hygiena. do toho bych nešel.
dešťovka má výhod dost, ale problém bude asi ve skladování tak, aby vydržela nějakej rozumnej čas v OK kvalitě.
Já to používám na zalévání a jako havarijní zásobu v případě, že neteče voda, tak aspoň na hajzlíky a nedej Bože, pro případ ohně (třeba kdyby mi chytlo uzený:-)
Ale hlavně v létě na zalévání. Kubík je ale zoufale máááálooo!
Tak co myslite...
Nemecka vyroba (Nautilus Gera), 5,3kubiku, filtr, prepad, tichej natok, nejaky to tesneni, prodlouzeni kominku o 50cm a doprava za 39 rovnejch..., varianta 6 kubiku, ale to je nejaka ekonomicka rada, od pohledu nema tolik zeber, by vysla 42500...
nebo
Kingspan, Polsko, 6 kubiku a teleskopicky prodlouzeni az o 75cm v cene (to u nemcu stoji 6500Kc), poklop, filtr, klidny natok, sifon, doprava za 41...
Obe nadrze jsou vyrabeny odstredivym litim z HDPE, bezesve... zivotnost neomezena, zaruka 5 let u polska, 20 let u nemcu...
Nemecko:
+zaruka
+nemecka solidnost?
-mensi objem
-nema teleskopicky nastavec
Polsko
+teleskop nastavec
+objem
+vypada jako ta nemecka, zebrovani atd pri vetsim objemu
-zaruka
-polaci no...
tady 5.3 kubiku nemecko
[ Link ] 6,1 kubiku nemecko
[ Link ] polsko 6 kubiku
[ Link ] babo rad! jsem priklonenej k ty nemecky, delaj je uz dlouho a snad i delat budou. U polaku clovek nikdy nevi...

04.02.2014, 15:31 |
Stofi Ja to mam obdobne jak deda. Jen na 2 nadrze a sachta je vyskladana z betonovych prazcu.

04.02.2014, 15:31 |
Stofi

04.02.2014, 15:36 |
Stofi Zbytek fotek nemam u sebe - okapovy svod vede do jimaci trubky, odkud se to rozlejva do obou nadrzi. Zatim tam mam hozenou malou kalovku, kterou prendavam mezi nadrzema. Ale dava to malej tlak a na samohybnej postrikovac od Gardeny to nestaci.

deda: zdravím, mohl by seprosím více rozepsat s tím jak to máš udělané s tou nádrží? Zajímá mě tvá varianta a líbí se mi to takle. Jak je to s hlídáním hladiny pro čerpadlo a pro více vody než by bylo do nádrže?
Díky.
deda: nevíte prosím odkaz, nebo kde najít tu stránku, kde to tak mají udělané? Snažil jsem se to vyhledat, ale nemůžu to najít.
Stofi: přemýšlel jste o propojení těch dvou kontejnerů mezi sebou, aby jste nemusel prohazovat čerpadlo mezi nimi?
Uvažuju, že bych 3-4 černé nádrže dal do garáže, svedl přes hrubý filtr do nádrží, přes rozvodnou krabici s dalším jemným filtrem do rozvodu na WC,pračku a VAPku. Také mne to zajímá. Mám pro sebe rozdělaný projekt, který vychází na cca 20.000,-Kč se vším všudy.

24.05.2015, 21:04 |
AR Jaká je tedy ideální velikost té nádrže? kolik kdo zvolil?
Co nejvic... aspon 10 kubiku, ideal 15. A stejne to bude malo, teda zalezi jak velkou mas zahradu.
Mam 6,5 kubiku a 2-3 zaliti a je po ni. Ale jeste to budu muset seridit, nektera sekce zbytecne dlouho jede... nicmene si myslim, ze budu rad, kdyz mi pak nadrz vydrzi na 5 dni

25.05.2015, 08:05 |
AR fíha. a to máš tedy jen na závlahu zahrady? zalíváš trávu nebo nějaké mega pole?

25.05.2015, 16:18 |
capo Jaký máte čerpadlo na čerpání vody na zalévání? Já jsem koupil řekl bych ne nic moc slabýho (má 800W,
[ Link ] ), ale tlak na výstupu nic moc, když připojím klasickej rozprašovač, tak to dává dost málo vody :(.
capo: já šel s kanonem na mravence. Mám to na vyčerpávání studny, protože tu vodu využiju tak z 1/4, nechcu se bát, když to nasaje bordel a nechcu o tom do smrti vědět :-) Dorazí ale v pátek, tak po víkendu dám vědět.
[ Link ]
cerpadlo jedine tlakovou vodarnu a to E-DEEP
[ Link ]
AR Je to na zahradu cca 1000m, 7 okruhu, 6 je jich s rozprasovacema a jeden okruh je kapenka.
Cerpadlo je E-Tech Nauti VN 5/5, s externim tlakovym spinacem. Komponenty Rainbird, ridim to jednotkou s bezdratovym meteocidlem, zatim s tim trochu laboruju, snad nad tim vyhraju. Jednou...

01.06.2015, 14:22 |
capo Odborníci, sháním nějakou instalační krabici, která bude v zemi, bude otevírací (nějak jednoduše - ideálně jen vyklopením), vejde se do ní zásuvka, vypínač na čerpadlo, a dva vodovodní ventily. Ideálně by víko mělo být zároveň s okolní trávou, nebo těsně nad. Pokud je problém mít vypínač a zásuvku (byť vodotěsná provedení) u ventilů, pak samozřejmě možno oddělit. Spíš nevím co mám hledat, rozměry 20*40*15 (š*v*h). Kdo může co doporučit?
Koukni na Rainbird, nejakou takovou krabici mam...

02.06.2015, 07:54 |
gizmi Tak jsem se v sobotu ptal tchana na zkusenost se splachovanim WC vodou ze studne a pridala se do rozhovoru i tchyne. Dole kde travi vetsinu casu je to na WC OK a nenajdou rozdil po 20 letech od splachovani Plzenskou vodou, ale v hornim patre, kde se chodi na WC jen z loznice je to uz horsi. Dela se na keramice povlak (maji zelezitou vodu) a musi se clovek o to vice starat. Kazdopadne uspora nemala.

05.06.2015, 09:26 |
Augi tappaja: počítal sis návratnost?
tak můžu srovnat, že čerpadlo v mojeho linku výše je oproti ALKO
[ Link ] za +30%ceny o galaxii výš. Ve studni ani nepoznalo, že je u hladiny nebo v 7metrech, oproti ALKO, kdy tekl jen malý čůrek, tak uplná hasičská stříkačka.
Výstup jsem zredukoval z 2" na 1" a studna za půl hodiny prázdná :-)
Augi: Navratnost ceho? Mame v obci pul leta zakaz zavlazovani z radu, takze sem rad, ze tu destovku mam do ceho lapat. Ale kdyby mi nekdo zkusenej rekl, at pouziju betonovou jimku 15kubiku, ze to nakonec vyjde na podobny penize, tak bych ho poslech.

07.06.2015, 13:18 |
AR tapp: a máš nějaké tipy na jímky? my zatím nepořídili a tak jsem ve fázi výběru.
Jak jsem psal vyse, dnes bych sel do betonovy. Musis mit sice pristup jerabu, nakupka je vyssi, ale nemusis nic obetonovavat, a jsem presvedcen, ze to ve vysledku vyjde levneji nez plastova.
Vyhnul bych se laminatu obloukem.

07.06.2015, 19:44 |
AR No betonovky vyjdou taky zajímavě, ale není u nich horší kvalita vody oproti plastu?
Když to srovnám tak třeba 6kubíků vyjde v samonosném plastu okolo 30t a betonu okolo 20t.
Kvalita vody na zalejvani? Myslim, ze to bude fuk. Bez do betonu, nemusis resit obetonovani, nakonec i ten jerab s bagrem bude stat min, nez kdyz budes resit betonovy loze, obsypani atd atd. A pokud mas velkou zahradu, bez aspon do 12 kubikovy jimky.
Na vodu stačí v pohodě něco takovýho
[ Link ] . Je to na roky a je to.