Navštíveno 7706x

21.01.2014, 16:25 |
MAX | Upraveno: 2014-01-21 16:28:33
Troufl by si někdo upravit dle tohoto návrhu 3 pásmovou výhybku z 8ohmové varianty na 4ohmovou? (Přepočítat parametry jednotlivých komponentů výhybky)?
Dělící frekvence by měly být 250 Hz a 2500 Hz.
Resp. druhá varianta - dle schématu doplnit část originální 2 Way výhybky Focal Utopia, tak aby přibyla výhybka pro basovou sekci (a ořez spodní části výhybky středobasu) na 250 Hz.
Děličku mezi středobasem a výškáčem bych nechal originální.
Je to pro home projekt a byť má středobas malou cca 12,5 litrovou uzavřenou ozvučnici, tak se snaží hrát frekvence i kolem 30 Hz, což mu moc neprospívá a naopak basový měnič bez ořezu hraje i relativně vysoké frekvence, což se dle mého projevuje míň transparentním řečovým pásmem. (Na zkoušku jsem použil i výhybky s děličkama na cca 900 Hz a 5000 Hz a není to taky úplně ono.. Středobas Utopia podle mne zahraje tohle pásmo podstatně líp.. ;-)

21.01.2014, 18:53 |
Crimson | Upraveno: 2014-01-21 18:56:50
čoveče to bych musel hodně pátrat v paměti ten vzoreček, výhybek jsem se nadělal stovky ..
zkus toto
[ Link ] [ Link ]
Žádný vzorečky nepomůžou! To je vždycky laborování. Vzorečky počítaj s nominálníma hodnotama a skutečnost je vždycky jiná. Na tohle je potřeba simulace v LSPCadu, pak něco vyzkoušet, jak to hraje a trochu si s tim hrát. Já když si stavim výhybky, tak to dělám vždycky jen podle svejch uší. Vzorečky jsou vždycky jen na takovej první nástřel, aby člověk věděl po čem cca šáhnout. Podle nějakýho schématu předělávat osmiohmovou výhybku na čtyřohmovou je blbost. Výsledek by byl naprosto mizernej. Jestli máš měniče Focal Utopia, tak je nezazdi mizernou výhybkou a nech si postavit na zakázku. Za sebe můžu vřele doporučit pana Michala Januru - www.seas.cz
Bych se na to raz dva... BUď bych to vyhodil (=prodal) celý a koupil pořádný bedny a nebo výhybku od Behringera, tři konce a davaj aktiv za pár kaček. A laborovat můžeš do nekonečna a zdarma:.-)
Sem eště neslyšel fekály, co by hrály...Uřvané, uječené, usyčené.
Jinak přepočet není až tak složitý, jen se mi nechche moc vzpomínat, ale vše je x2 a /2, jen teď nevím co. Kdysi to vyšlo v nějakým amáru...Blbý jsou tady ty kompenzace, to je vopruz a obávám se, že aby to za něco stálo, tak to bude cesta metodou pokus omyl a nebude to levné a za krátkou dobu. A nejhorší je, že výsledek bude pod psa.

29.01.2014, 01:47 |
MAX Zdeny, zklamu Tě - visí to na Rotelech RC 1070 a RB 1070 a není to vůbec uječené nebo ostré - naopak na můj vkus až příliš "klidné" nebo umírněné - trocha expresivity mi právě chybí. Tenhle vzorec je originální výhybka z Alto Utopii, které mají v podstatě velmi podobné osazení (jen jsou 8ohmové).
Já bych zachoval původní výhybku, jen bych ořezal basák na 250 Hz a středobas směrem dolů také na těch 250 jak je to na originálech..

29.01.2014, 01:53 |
MAX Zbytek bych nechal origo výhybku z dvoupásma, který tam je.. (Utopia 165W)
O Aktivu jsem uvažoval, ale další dva koncáky jsou cca 30 tisíc, plus aktivní výhybka. A hlavně 200 Wttový Rotel s tím cvičí tak, že už teď je na běžný poslech dostačující maximálně 15% výkon. Když otočím Volume na třetinu, tak ví celý barák naproti, že se něco děje..
Ale na co další dva koncáky??? Máš dva streo konce = 4 kanály. Jeden bude na bas, druhá a střed a na výšky bs musel dokoupit jeden streo konec (tady by stačil pdstatně méně výkonný, ale zato "sladce a čistě" hrající mos-fet, něco jako Pass Aleph a pod.
Nebo nějaká Hypa, či prostě jiný slušný koncák, třebas BV audio, DPA řady 386SE a pod, je toho kupy a nemusí to stát zrovna 30 litrů. Výhybka je trochu ořech, protože aby za něco stála, nebude za dvojku. Například něco od slovenského Aconu a pod.
Tohle není vůbec o výkonu, ale o kvalitě.
Jen se bojím, že charakter zvuku měničů nepředěláš...

29.01.2014, 13:13 |
MAX mám jen jeden stereo konec - RC je předzesilovač..
Svého času jsem uvažoval o dvou tříkanálových Rotelech RB 993 a k nim procesor Alpine a zapojit to do aktivu..
Ale k mání byl dlouho jen jeden a o druhý jsem nemohl zavadit.. Pak jsem objevil na Ebay druhý, ale to už jsem měl 1070.
Samosebou že to není o výkonu - psal jsem to proto, že živit tyhle Utopie třema koncákama, které budou hrát na cca 5% výkonu taky není úplně OK - zvlášť když Rotel potřebuje trochu otevřít - při vyšších hlasitostech hraje lépe (otevřeněji) než na tichý poslech.. A ty Utopie mají citlivost 92,5 dB a jsou čtyřohmové, takže by jim stačilo tak 100 wattů..
Charakter měničů nechci měnit - podle mne je OK, spíš mi vadí, že do řečového pásma zasahuje basák - pokud by to hrál jen středobas, byla by scéna přesnější a "ostřejší".
Proto ho chci nechat ořezat na těch 250 Hz, jak to je u originálu.
Pak bych to doladil nějakou živější kabeláží.
Ale opravdu není Rotel s Utopie v žádném případě ostrý..
No tak OK. Ale můj názor jsem ti řekl. Osobně, než bch se tímhle drbal a výsledek není zaručen, bych to poslal do světa a koupil něco, co je festprůf:-)
Ladit pasivní výhbyky bez možnosti to nějak pořádně ověřit, to může být nekonečná cesta plná omylů a zklamání. Dobrejch beden je hromada.
No a co z toho udělat poloaktivní zapojení? Tedy stejně přikoupit jeden konec a výhybkua mezi středy a basy to rozpojit a nstavit? Výšková sekce je ok, jak jsem si domyslel, ne?

29.01.2014, 14:56 |
MAX No uvažoval jsem o Utopiáckém CrossBlocku, ale oni nikde neudávají parametry - dělící frekvence..
Jinak máš pravdu - mám originál 2 pásmovou výhybku k těm 165W takže ta je OK. Problém je jen ořez basáku nahoru a středobasu dolů - tohle by podle mne neměl ale být takový problém - prostě pásmová propust 12 - 18 dB a hotovo..
Utopie jsou OK - za ty prachy bych lepší hotové bedny nesehnal - vždyť v autě s tím laborujeme podstatně víc, podmínky jsou daleko horší a hraje to. Tady mám repro osazené do ideální pozice vůči posluchači, v ideálních a jesně definovných ozvučnicích podle výrobce, jen potřebuju vyřešit crossover mezi basákem a středobasem na výrobcem doporučené frekvenci 250 Hz.. ;-)
Případně ten poloaktiv.. ;-)