Je tu dost lidí, co radi lyžují. Já také. letos jsme si se ženou vyrazili orazit :-) na Kronplatz.
Jistě tu bude dost lidí, co toto místo zná, ale i dost těch, co nikoliv.
Jde o lokalitu Dolomiti v Itálii, poblíž malebného městečka Brunico. Cesta od mého bydliště (Šumperk) přes Graz a Lienz je ca 850km a nikde se neplatí žádné mýtné, na rozdíl od cesty přes Brennero.Bohužel, asi posledních 80km je mimo dálnice a je tam jedna vesnička za druhou a v nich zhusta instalované radary, takže je záhodno dodržovat limity. A ani v čaSE skoro vánočmím čerti nespali.
Bydleli jsem v hotelu Taufers, asi 12km od lokality. Místo trochu bokem jsem vybarli záměrně kvůli klidu a jaks e ukázalo, volba to byla víc než perfektní. V noci klid, žádný bar a disko ducu duc, žádný smrad z kuchyně (nevaří se tu) a ani smrad z cigaret (totál zákaz kouření). Paráda.
Lyžování provázelo veskrze mizerné počasí-tedy olovo, mraky v cca 2500m, takže slunce svítilo asi 5 minut:-(
Dokonce v den odjezdu trochu pršelo a teplota byla dole asi +5°C, nahoře lehce pod nulou.
A ke svahům: jak lze dohledat na netu, tak Kronplatz s 2250mnm je homole s tupým vrche, a lyžuje se na všechny světové strany. Borci lyžují na sever (2 černé s vykřičníkem), zdatní na jih (červené) a unavení a začátečníci (ale velmi pokročilí) na jihovýchod a východ, kde je Belveder a Olang I+II a ty jsou dle českých klasifikací asi na úrovni červené, místy opravdu modré. Svahy upravené a s výjimou černých i velmi široké, takže zakleknout do oblouku šlo skoro všude:-)
Zázemí je slušné, nahoře jsou asi 3 ski servisy, bary atd, jen WC je pro veřejnost v budovách lanovek, kterých tu je asi 8. Pokud je člověk hostem v baru, pak lze využít i WC tam. Jelikož já nerad porušuji nařízení, chopdili jsme se ženou do lanovkového WC. Všude jsou cedule zakazující konzumaci vlastního jídla a pití na jejich stolech, ale lze v pohodě nikdo si nikoho nevšímá.
Charakter střediska bych hodnotil jako "pro náročné lyžaře" a ve srovnání třeba s Nauders, Haiderlam či Shoeneben, kam jsem jezdili léta před tím, tak není zdaleka tak rodinné - ty poslední tři jmenované jsou vyloženě klidná místa pro rodinné pohodové lyžování s nejvyššími nároky na zázemí a klid. Kronplatz je prostě hodně frekventované a je to hlavně o tom, aby se člověk pořádně vylyžoval do mrtva.
Skipas lze koupit buĎ jen na Kronplatz a nebo na celou loklaitu Dolomiti (včetně Cortiny atd.), jen na Kronplatz stojí o 10EUR méně/1 den. Ca 60EUR/den dospělý/1 den, nad 3 dny pak slevy, jako všude. Nemají půldenní ranní, což byla pro nás trochuá nevýhoda, neb jsme chtěli poslední den lyžovat jen do oběda.Ale co už...
Lanovka ze sběrného parkoviště Risco a nebo Reid, do Reidu lze dojet pohodlně vlakem (lyžařšký speciál) a ta cesta z reidu nahoru stojí za to! Nám se podařilo omylem i sjte jednu cestu dolů, neboť jsem sedli na jinou trasu:-) Takže půl hoidny dolů, půl nahoru a znovu 20 minut dolů. Nicméně tato chyba stála za to, protože výhledy z lanovky do Reidu jsou úchvatné a ze sjezdovky nejsou tak vidět.
Celkové hodnocení - velmi dobré, ale ne výborné. Důvodem je velikost střediska=počet lidí, my máme raději méně frekventované lokality. Zejména ranní výjezd z centrálního parkoviště na kopec byl poněkud hektický, protože-jako všude jinde-někteří jedinci jsou dobytek a ženou se přes mrtvoly, jen aby byli nahoře o 20 vteřin dřív, To jím stojí za to, aby vše kolem pomlátili lyžemi, strkali se u turniketů a td.Za to ovšem středisko nemůže, je to jen o lidech a jejich počtu.
Jako zpestření jsem si prošli večerní vánoční tržnici, zkoukli kostelíky a poslechli mši, kde se hrálo a zpívalo, atmosféra vánoc byla přímo nádherná, k dokonalosti chyběl bohužel jen ten sníh, který dole není. Ale domácí výrobky, ozdoby, prostě tradice vánoc je zde daleko silnější, než u nás a je vidět, že tamní lidé si vánoc víc váží a neberou je jen jako stroj na peníze.
Cestu jsme jeli Legacy 2,0R, protože do Infiiti nebylo možné narvat bagáž (na houby auto:-))) a při půměrné rychlosti 93km/h jsem měl spotřebhu 7,5l/100km. Benzín je někde asi o 2Kč levnější a zejména kvalitnější, protože auto citelně oživlo a přes celkem velkou nálož bylo cítit pružnější odezvu na plyn při akceleraci.
Příští rok, pokud se toho dožijeme, pojedeme ale na "svá" místa do Reschenu.

25.12.2013, 12:50 |
kuja My jsme se rozhodovali mezi Kronplatzem, Cortinou, Val Gardenou a Arabbou :) Nakonec padla volba na Arabbu, protoze si chceme vyzkouset lyzovani v Alta badia a na Tofana. Jedeme na konci ledna :) Jinak k tomu poctu lidi, Kronplatz, jako vyhlaseny stredisko, kde se zacina Sella Ronda a je to kousicek ze Svycarska, Rakouska a Nemecka, je proste plnejsi :) Proto jedeme vic na jih :) Jinak my sme byli jeste na Mikulase na Hintertuxu a tam to s lidma byl opak Kronplatzu. Na vetsine sjezdovek sme jezdily samy, takze to byla parada :)
Predazzo před Vánoci bylo jak na jaře, krásné počasí, top upravené sjezdovky, hotel v centru, bar a restaurace dole, co si přát víc? Pravda, do skivaku jsem dostal jen 3 páry lyží a hůlek, tak kdyby si je kamarád nepůjčoval na místě, musel bych dát příčníky na střechu :-)
Dolet 640km (68litrů) na Lpg s průměrem 112km/h není úplně marnej... Bmw e39 530iA / 4 lidi s bagáží...
Dotankování v It vydrželo míň a to jsem jel pomaleji...
Arabba je super, a do zbytku dojedeš po svých,
kluci takhle dělaj kolečko arabba, fedaia, pordoi, sassolungo, gardena, corvara, arabba