Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Home hifi- ozvučení obýváku

o Navštíveno 6233x o
o 28.11.2013, 14:01 | Luke_288
měl bych dotaz na místní audiofily :)
jak rozmístit repro v místnosti viz obrázek? nejde vůbec o konkrétní typy, spíš umístění a tím pádem naplánování protrubkování ve stěnách. bude OK mít repro u TV a pak až vzadu (modrý křížky) nebo je mít hned za sedačkou a vedle krbu- tam by tomu repráku asi moc dobře nebylo (červený křížky)?

foto k příspěvku  od Luke_288

o 28.11.2013, 14:17 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-11-28 14:19:13
Tentokrát zůstanu v roli pozorovatele, jen jednu dobrou radu dám.

Já bych s tím zašel do nejbližšího HiFi studia, domluvil návštěvu interiéru, nechal proměřil akustiku a vypracovat podrobnou nabídku s následnou realiací úpravy akustiky a nejvhodnější umístění reprosoustav ;)
o 28.11.2013, 14:39 | Pavel 528
a ja bych se na cely domaci kino uplne vysr.l a dal "jen" poradny stereo
o 28.11.2013, 14:43 | Luke_288
To je taky moznost, prtz ty repraky vzadu budou vzdycky na ne uplne idealnich pozicich.
o 28.11.2013, 14:47 | michal_smsmsm (A)
povesit zadky pod strop do co nejlepsi pozice za sedacku? kdyz uz musi byt vic jak stereo...
o 28.11.2013, 14:53 | Luke_288
Jinymi slovy ty modry krizky uz jsou pozicne naprd predpokladam?
o 28.11.2013, 14:56 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-11-28 14:58:37
Pavel 528: A kam ho (myšleno to pořádné stereo) tady chceš umístit?

Mě to nedá, ale tohle je krásný příklad toho, když místnost navrhuje projektant, ehm pardon architekt...

Zde bohužel nemůže fungovat ani stereo, protože půlka místnosti včetně rohu!!?? je prosklená a do druhé půlky chce někdo narvat repro do rohu s bází o šířce asi tak 1,5 - 2m. Z toho se opravdu rovnoramenný trojúhelník poskládat nedá, nehledě na celkovou situační pozici v prostoru.
o 28.11.2013, 15:06 | Pavel 528
tuner:no je fakt,ze jsem to proste nahodil do plena,ale na rozlozeni v mistnosti neresil...no asi to bude problem,jak pises....
o 28.11.2013, 15:17 | Luke_288
Ano, mam rad svetlo, mam rad netradicne reseny prostory, mam rad domov, kde bude utulno, nesterilno. A ze tam nebude fungovat high end ozvuceni se studiovou akustikou? svet se nezbori
o 28.11.2013, 15:18 | Kamil | Upraveno: 2013-11-28 15:19:18
přesně jak píše Tuner#2 - ozvučit dobře takhle akusticky debilně řešenou místnost bude pěknej oříšek
o 28.11.2013, 15:52 | Downland
proc nemuze hrat AVr stereo ? treba [ Link ]

na predni kanal pisou

Power Output
All Channels 160 W/Ch (6 Ω, 1 kHz, 1% THD,
1 Channel Driven, IEC)
175W/Ch
(6 Ω, 1 kHz, 1 Channel Driven, JEITA)
Dynamic Power 240 W (3 Ω, Front)
210 W (4 Ω, Front)
120 W (8 Ω, Front)

No a jaky stereo by bylo lepsi za 10 000 ?
Ja se v tom totiz vubec nevyznam proto se ptam.
o 28.11.2013, 16:03 | AR
t2: msszs ;)
o 28.11.2013, 16:05 | Tuner#2
Luke_288: A mě něco budeš psát o ješitnosti :))

Tenhle prostor navrhoval diletant, co absolutně nic neví o potřebách pro případné ozvučení ať už klasickým stereo signálem a nebo nedej bože domácím kinem. Je to pořád stejné a z mého pohledu spíš rok od roku horší... V tématu vedle jsem byl za blbce, když sem psal o krbu uprostřed stěny, ale tady je holý příklad prostoru na ho*no vhodného max. ke čtení knížky a nebo provozování voyarování za tou prosklenou stěnou :) Z 99% případů to končí složitý zastiňování prosklených ploch a řešením toho, proč to sakra nehraje, když jsem za kino dal jednou tolik co soused? No protože soused přišel za námi už v době plánování domu a my jsme naštěstí běsnění projektanta (pardon architekta, protože pro mnohé projektanty by to byla urážka - ty alespoň hlavu používají) včas zastavili a umírnili...

Zde opravdu NELZE vytvořit ani nějaké rozumné stereo. Sorry, ale fakt ne a zdaleka ze neřešíme úpravu akustiky jako ve studiu, ten první post byl takové popíchnutí vzhledem k debatám za posední dny. Bohužel popíchnutí pravdivé...
o 28.11.2013, 16:22 | Luke_288
Ja jsem v tomhle pomerne tvárnej, ozvuceni nerozumim, necham si poradir. nase rodinny priority a pozadavky na obejvak byly uplne jiny nez prostor, kterej pujde dokonale ozvucit, takze kdyz to nepujde, tak to nepujde a prave proto se na to ptam.
o 28.11.2013, 16:23 | madmaik
a je moznost natahnout kabel treba podlahou na roh ty sedacky a dat tam sloupovy repro? a mit je proste na kazdym rohu sedacky?
o 28.11.2013, 16:31 | Zdeny60
I já budu jen sledovat:-) A až bude třeba, napíšu svůj osobní pohled na věc. A věř, že to nebude nic hezkýho:-)
o 28.11.2013, 16:37 | Luke_288 | Upraveno: 2013-11-28 16:37:58
Madmaik: tak moznost asi jo, ale dost krkolomna, jak rikam, moc tomu nehovim, zadny high end sound ambice nemam, takze je mozny ze to skonci u repro u tv pokud to jinak nepujde.

Zdeny: v poradku, ja si taky nejsem jistej jestli by mi vyhovoval tvuj obejvak.
o 28.11.2013, 16:53 | Zdeny60
Tohle není o tom, jestli se mi tvůj obývák líbí a nebo zdali tobě by se líbil můj.
Ale odpovím zde parafrází na jednu větu, co mi někdo vpálil do ksichtu při výběru letních gum na auto, když jsem chtěl uzšetřit pár litrů.
Tak tedy, když máš na takovýhle obývák, pak nechápu, proč se ptášn zde, ale nejdeš na jistot za firmou, která tohle dělá na profi úrovni, nezapaltíš to a hraješ. A že to je drahý: No bóže, vždt takový OP je baráku za 3-4 mega a ty nemáš mizerných 200 litrů na akustické řešení pokoje? LOL

Toliko jen parafráze.

No a nyní vážně: máš dve možnosti: buď se na celou muzku vy123 a nbeo prostě zaplatíš firmu, necháš udělat to, co ti navrhnrou na základě reálného proměření a budeš hrát. A vylepšíš to tím, že zapomene na stupidnost DK (prptože pokud to je nějaký AVR za 15 litrů a 5 DT bednioček z makra, nebudeme radši hovořit o DK) - to jsou jen vyhozený prachy, protože to opravdu vyhozený prachy jsou.

A když to bude na hudbu, pak 1) uděláš úpravy, za 2) koupíš slušný stojanovky do blízkého pole, k tomu vše ostatní, postavíš do prostoru, k tomu do prostoru sezení a hraješ.

Ale tohle, co más na obrázku se řešit jednoduše propstě nedá. Nicméně řešení to má, ale aby výsledek stál za to, nachystej si fakt těch 200 litrů jen na akustiku.
Jako základ kontaktuj pana Zalána Schustera, to vygůglíš a pak uvidíš, co dál.

PS: a bedny ke krbu fakt radši ne:-)

Když tedy, jak píšeš, že nemáš žádný nároky na zvukm pak se tu neptej, flákni tam ty příšernosti z makra a kravál tu udělá taky.
o 28.11.2013, 20:01 | Luke_288
Zalán Schuster- dobry vedet
Vidim to na kvalitni sluchatka :))
o 28.11.2013, 23:38 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-11-28 23:41:48
Downland: To tady nikdo netvrdí a špatně jsi to pochopil. AV receiver samozřejmě každý umí i klasické stereo, ale tady prostě není kam to klasické stereo umístit...

Luke_288: Sluchátka rozhodně nejsou náhrada kvalitního ozvučení a docela by mě zajímalo, co je na tomhle Tvém prostoru tak útulného a nesterilního? Bohužel přesně takhle řešené obýváky vídáme čím dál víc a čím dál víc lidí to řeší až když je hotovo a chtějí po nás zvuk jako má soused. Ne oni vlastně chtějí lepší!!! Jaké je pak zklamání, když už na začátku řekneme že to nejde a i přes dvojnásobnou investici než u souseda je zvuk díky množství skleněné plochy a hlavně nesmyslné nesymetrie s šířkou báze přesně tak zmršenou jako máš Ty o parník horší než ten sousedův. NJ soused u toho myslel a chtěl prostě doma relaxovat u dobré muziky, láhve vína a knížky a poslal architekta k šípku a navrhnul si obývák a dispozice sám s naší pomocí co a jak je optimální. To je bohužel v těchdle interiérech od dnešních architektů nemožné - design a extravagance a přes to vlak nejede...

Škoda, velká škoda, lidi se o tom pak i bojí mluvit a za výsledek se stydí a mě by to teda flustrovalo daleko víc než to zda můj barák z venku má střechu do Ačka a nebo XY mimoúrovňových ploch aby to vypadalo COOL. Asi už stárnu, ale tohle mě fakt hlava nebere.
o 29.11.2013, 00:08 | Luke_288
Posouvas to uplne jinam a unika mi smysl. Po letech realizaci spousty bytu, domu a jinych objektu jsem si pomerne jasne dokazal vykrystalizovat co se mi libi, co od spolecnyho prostoru domu ocekavam a jak bych to ja a moje draha chtel.
Ano, je to kupodivu neco diametralne odlisnyho od zverstev typu spolecna kuchyn,jidelna obyvak, to vse sousedici s detskym pokojem nebo loznici a krbem umistenym vedle televize.
Ber to tak, ze vsechno co tam je ma svuj smysl, prosklena stena otevrena do zahrady a na terasu, krb, do kteryho muzu vejrat aniz bych pritom silhal na zaroven pustenou televizi, nadstandardne prosvetlenej velkej prostor, tohle vsechno je pro nas daleko podstatnejsi nez to, ze ten prostor nepujde profesionalne ozvucit.
Nase priority jsou uplne jinde nez si kousat zavisti nehty ze sousedovo obejvak hraje lip, tak jak mi tady podsouvas. (A ver, ze kdyby me tyhle ambice chytly, porad tam mam pracovnu, kde se muzu vyradit)
Muj dotaz byl jednoduchej, zdali to pujde nejak ozvucit a jak rozmistit repro. Kovanej v tom nejsem, necham si poradit, ale cimru kvuli tomu predelavat nebudu.
Ty bys byl frustrovanej z nehrajiciho obejvaku, ver mi, ze ja zase z domku ve tvaru krychle se sedlovou strechou a z koupelny kde nehrajici sparorez prasti do oci uz z mini fotky tady na foru.
o 29.11.2013, 00:32 | Tuner#2
Já jezdím po nových domech 15let, takže na to mám taky s dovolením vlastní pohled a dnes bohužel z 99% od kolegy slýcháme, pan architekt vymyslel tohle, tamto a to nejde změnit, neb to tak musí být... Vlastní názor a pohled na věc absolutně chybí...

Pokud sis tohle nakreslil sám a jak říkáš, vyhovuje to Vašim požadavkům, tak proti tomu nic nemám, ale jak už jsem psal, nepůjde tam udělat ani slušné stereo natož kino.

P.S.: Narážka na spárořez mě jen utvrdila v tom, jak jsem Tě evidentně rozšlápnul bábovičku :)) Já se za to nestydím, přiznal jsem, že sokl mohl být níž a taktéž Vanu jsem měl zapustit do podlahy aby vyšli jen dvě dlaždice, ale koupelna se už poměrně zaplnila a ve finále mě to nijak neuráží. Ale dost o koupelně, taky mě uniká smysl kam to posouváš od tématu...
o 29.11.2013, 07:20 | Dave0401
Taky jsem nechtel puvodne vubec reagovat, ale musim souhlasit s tim, ze ambice na ozvuceni teto mistnosti bych ukoncil na rozumnych nearfield monitorech /regalovkach/ u TV. Vice postrada absolutne smysl.

Bude to hrat lepe jak pidi repro z TV, ale zvukove to stejne bude "katastrofa", pokud teda vis jak vubec ma spravne hifi, ci kino znit.

Nejlepsi je, kdyz jsi nikdy neslysel nic lepsiho, to pak clovek je spokojeny s tim jak mu to hraje, byt to je pro hifika nesnesitelne utrpeni. ;)

Neber to jako rypani, jen konstatovani.

Myslenka kvalitnich sluchatek je v tomto pripade na miste. Byt to neni plnohodnotna nahrada kvalitniho hifi aparatu, ale porad lepsi, nez kdybys vysolil XX tisic, za aparat, ktery v techto podminkach nemuze zahrat.
o 06.12.2013, 00:48 | noclue
Zdeny, robil Ti Zalan Schuster akustiku? Ja mozem len odporucit. Z pomerne alej izby vykujzlil velmi vela. Spravil o tom aj video.
Luke, zavolaj mu a porad sa s profikom.
o 06.12.2013, 06:22 | Zdeny60 | Upraveno: 2013-12-06 06:23:42
Já jsem si dělal úpravy sám po konzultaci s RNDr. Sýkorou - jistě toto jméno znáš.navíc mám proměřeno pomocí spektrální analýzy přes jistého kolegu z Hradce Králové.
Bohužel, v obýváku jsem musel respektovat přání mé drahé polovičky, aby se "v něm" dalo bydlet, takže úprava je pouze tzv. zabydlovací (1200knih v otebřených regálech za mnou a v rozích za bednami, koberec). Vím, že to není 100%, ale na rozdíl od většiny prázdná´ých moderních inetrierů s asymetrickým uspořádáním a fůrou hladkých ploch mě muzika v mém OP nese*e až tak moc:-)
Možná, že na strop prosadím difuzory, ale podmínkou je, že budu muset předělat osvětlení:-( Jinak útrum:-)))
o 06.12.2013, 08:30 | noclue
Prave pre prianie mojej polovicky som odstahoval z obyvacky Fera a Joza (tak vola manzelka repraky) do ich vlastnej izby. Tam sme to zobrali od podlahy....

Preco chces difuzory na strop? tam by malo stacit potlacit 1 reflexiu, pekne sa daju zavesit panely a kvazi spoza nich ide svetlo....
inak prave ten knizkovy regal za tebou funguje ako nahodny difuzor.
o 06.12.2013, 10:52 | Luke_288
není to uplně na pořadu dne, jsou věci, který budu nechávat až uplně na konec podle peněz a pokud to nepůjde bez statisícových nákladů a dospěju k názoru, že nějakej pěknej zvuk potřebuju, ozvučím si pracovnu.
o 06.12.2013, 11:03 | Dudelina
Luke: Hi-Fi z této dispozice asi nikdy nebude, ale plně chápu řešení domu po architektonické/designové stránce než dělat z obýváku bezodrazovou místnost :)
o 02.11.2014, 14:08 | cubajs | Upraveno: 2014-11-02 14:10:28
Trochu oživím téma.
Začínám rozmýšlet jak bude vypadat moje budoucí bydlení a s tím souvisí i obývák. Mám rád když to v obývací místnosti "hraje" (v rámci možností a požadavku na obývání, nebo jak psal Zdeny aby poslech nes*al až tak moc). Jak jsem pročítal články zde na fóru tak i jinde, nedočetl jsem se nic kloudného jak by měla taková místnost vypadat z pohledu rozměrů stěn, materiálu stěn. Vždy se řeší konkrétní místnost a jak tam nacpat hifi.

Tenkrát když jsem si vybíral svůj první aparát obcházel jsem studia. Řešil jsem tam i otázku místnosti která byla daná. Šlo pouze o umístění repro a sedačky. Bylo zajímavé jak se lišily návrhy na umístění repro od jednotlivých studií. V podstatě měl pravdu jen jeden člověk který počítal cosi jako frekvence místnosti kde se kmitočty sčítají a odčítají. Za tímto člověkem se chystám ještě než začnu řešit projekt domu, ale zajímají mě i názory zdejších zasvěcených.

Otázky do diskuze:
1) Je třeba dodržet nějaké poměry rozměrů stěn místnosti?
2) Co se týče materiálu stěny je poznat rozdíl beton vs. porobeton vs. cihla vs. dřevo? Něco mi říká, že z pohledu akustiky by stěna měla být co netužší.

Přikládám výřez z návrhu, je to schéma jak by to mohlo být rozmístěno. Vstup je nahoře vedle krbu, tam nejspíš budou zašupovací dveře. Dvě díry ve zdech dole jsou okna. Nic není finální a diskuzím se nebráním. Rád si přečtu co tam je blbě.

Dodatečný akustický úpravy ať už běžné(koberce, závěsy, police, knihovny) nebo profi budu řešit až bude hotovo.

Určitě očekávám reakce Zdeny60 a Tuner#2 :-)

foto k příspěvku  od cubajs

o 02.11.2014, 19:43 | Zdeny60
Rozeměry místnosti mají obrovský vliv. Správným nastavením poměru lze docílit účinného potlačení stojatých kmitočtů. Kdysi v Audiu vyšla tabulka, kde byly uvedeny doporučené poměry stran ve smyslu x:y:z s ohledem na co největší vyrovnání spodního pásma. Je to tutově někde na webu, protože řešil to můj kamarád a já mu před dávnými lety posílal nějaký odkaz, jen už nevím, odkud.
Materiál nesmí rezonovat. Z tohoto pohledu není dobrý SDK a kupodivu ani slabé betonové či zděné příčky. Pokud do této problematiky chceš vnést jasno, doporučuji obrátit se na renomovanou fimru, která dělá akustické návrhy a měření. Napřed si ale zjisti reference, na trhu to je jako s řemeslníkama, viz vedlejší vlákno "budu trochu brečet" :-) Odborníků v našich končinách máme dost, ale ti dobří jsou opravdu hodně drazí,a le výsledek je skutečně nejen vidět, ale zejména slyšet (nejpovolanější osobou v našich zemích je bezesporu RNDr.Bohouš Sýkora. Na www.slovanet.sk/hifi vystupuje pod nickem Velký Bobo a má tam založenou celou svoji sekci. lepší odborník u nás není. Lze s ním mluvit, dovézt/odvézt, ale s časem je to tristní, je fully busy. Dále např. Zalán Schuster ze Slovače, ten to dělá dobře, ale i jiní. Dnes bych šel touto cetsou = najít někoho, kdo umí, nechat si to navrhnout. Metoda pokus omly je mnohdy nevratná a drahá. V dobře navržené cimře hraje i levný aparát lépe, než supr drahý v nevhodné . Platí beze zbytku.

Pokud to chceš řešit "tak nějak, no", pak jsi celkme blízko, jen bych vyhodil rohovou sedačku, dal rovnou nebo lépe jedno křeslo do trojúhelníku, zatlumení normálním "zabydlením", vyvarovat se hladkých ploch (zejména pozor na kombinaci podlaha/strop), potlačit dozvuk a odrazy, za bednami aspoň 1m, za sebou také, radši víc. Ale hlavně - dbaát na OSOVOU souměrnost, vyvarovat se posunutí poslechové osy miko osu místnosti. To je tragický omyl!
o 02.11.2014, 20:17 | Tuner#2
Já asi nemám co dodat :-D
o 03.11.2014, 14:46 | noclue
urcite to neries sam, bez merania to nema ziadny vyznam. Vselijake zavesy, kniznice, koberce a ine "overene" rady agentury jednapanipovedala nefunguju.

Mozem odporucit Zalana Schustera, robil mi celu miestnost. Od navrhu po dodavku panelov az po realizaciu. Ma o tom natocene video (to s cervenym ikea-gaucom :) Pricestoval 400km. Cena bola viac nez ok.
[ Link ]

Len tak bleskovo moje amaterske postrehy na Tvoju skicu:
1. Repro velmi blizko zadnej steny
2. Tie dvere vedla praveho kanala treba osetrit
3. STROP!!!! je najvacsi pruser

Ale v celku velmi lahko (a nie draho) riesitelne, pokial tam nechces mat 30Hz v plnej pare...
o 04.11.2014, 05:29 | mourl | Upraveno: 2014-11-04 05:31:12
Tak jsem zkouknul taky pár těch videí.Ještě si to asi zopakuju.Obývačku mám řešenou opravdu tragicky.Chci se ale spíš zeptat, jestli má smysl si pár akustických panelů doma vyrobit? Moc toho asi v závislosti WTF nevymyslím,ale za telku a do rohu,by mi panel prošel :D
o 04.11.2014, 10:09 | CHUROS
NoClue:
Vyborne video. Dik
o 05.11.2014, 19:00 | cubajs
Zdeny60: je to tak jak píšeš. Nebudu si s tím moc lámat hlavu a nechám to radši na odborníkovi. Nějaký tabulky poměrů stěn jsem našel na netu ale kdo ví jestli je to správně.

CO se stěny týče táhne mě to stavět ze systému Durisol/Velox a tam je betonové jádro 15cm, což nevím jestli je "slabý". Teď v paneláku mám taky příčky 15cm a tahle stěna je to poslední co mi doma rezonuje.

Noclue: O Zalanovi jsem již tady na foru četl takže znám. Viděl jsem videa i dalších jeho počinů, je to bez pochyb machr. A tvá místnost je pecka, taková s prominutím komůrka ale supr po akustický stránce. Z fotky ta místnost vypadá tak 2x3m... Dik za postřehy, je to zatim jen předběžný.

Má někdo další referenci na někoho kdo se zabývá akustikou třeba z prahy? Např. StudioEso?
o 06.11.2014, 20:58 | noclue
cubajs: diky. 3x4,x m ale hlavne sikma strecha tym spravnym smerom a vyska nad gaucom skoro 4m
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.5649 sekund.