Navštíveno 2151x

21.11.2013, 22:05 |
motyc Ahojte, vím, že je tu dost lidí, co se zabývají focením, tak bych rád odbornější radu.
Plánuju rodičům koupit nějaký foťák v cenovce tak do 5 tis. Já se v tom moc nevyznám, ale byly mně doporučeny tyto 3:
[ Link ] [ Link ] [ Link ] Bude to na takové to normální příležitostné focení, ale pokud to bude umět i nějaké pěknější fotky občas, tak bych se nezlobil :) Říkám, moc tomu nerozumím, tak radši žádám zkušenější.
Díky za každý názor a radu.
Ondra

21.11.2013, 22:20 |
Crimson | Upraveno: 2013-11-21 22:26:28
Do 5ti to všechno bude s malým (1/2,3" čipem) a bídnou světelností začínajícím na f3 - 3,5. Je prakticky jedno co koupíš, nic nebude za to stát...
Pokud chceš lepší fotky, tak první větší snímač 1/1,7" má tenhle Olympus a ještě ke všemu má perfektní světelnost F1,8 - 2,5, takže rodiče nebudou vědět co je to blesk (i za horších světelných podmínek jde fotit bez blesku):
[ Link ]

22.11.2013, 09:49 |
Crimson | Upraveno: 2013-11-22 09:50:13
Ono to zas tak dramatický není, 10let jsme fotili s 1/2,5" a good :-)
ale samozřejmě jako Tuner, šel bych aspon do 1/1,7"

Samozřejmě ideálně senzor Four Thirds (17.3 x 13 mm)
[ Link ] ještě lépe kompakt s APS-C (Canon EOS M :-)
[ Link ]
Ozzy překvapujou mě Tvoje komenty. Napřed hodíš obecný link, s kterým se teda moc neztotožňuju (digimánie) a pak tvrdíš, že i s 1/2,5" jde fotit. Jako jde, ale ty výsledky nejsou zdaleka takový hlavně při větším ISO jako u většího čipu. BTW chtěl foťák za 5tKč, takže sice APS-C v kompaktu je fajn, ale finančně jaksi mimo.

22.11.2013, 11:40 |
Crimson | Upraveno: 2013-11-22 11:41:05
Sepsal jsem jen varianty, spousta lidí toto rozdělení neví
Tabulka nejprodávanějších kompaktů může být dobré vodítko,
sám nemám přehled co je momentálně na trhu, natož ..
a jinak i s 1/2,5" jde za ideálních podmínek fotit
ale uznávám, že doba pokročila..
Až přestane Olympus mazat na vyšších ISO detaily, tak ho vezmu na milost. Zatím není šance...
Já si dneska jedu pro RX100, docela se těším, nejlepší kompakt současnosti a za přijatelnou cenu, ten nízký šum je neuvěřitelný.
Já teda nevím, co je na 15tis. za kompakt přijatelné, ale ok :)

23.11.2013, 17:45 |
motyc No tak moc tomu nerozumím, světelnost a ty další parametry, ale jestli to dobře chápu, tak je skoro jedno co do těch 5k koupím, všechno je to na jedno brdo??
Rád bych něco trošku lepšího, aby se s tím dalo udělat hezkou fotku, ale tak asi padne volba na ten Olympus, co tu byl zmíněný. Jelikož víc peněz na to určitě neseženu, protože pořád ještě studuju a těch peněz není nazbyt.
Jinak díky Vám všem za reakce, rád se něco přiučím od zkušenějších. Pokud někoho ještě něco napadne, rád vyslechnu.
Panasonic s Leicou objektivem určitě taky špatná volba nebude ;)

23.11.2013, 18:50 |
tommas | Upraveno: 2013-11-23 18:50:15
Vzhledem k tomu, že Ti nevadí rozměry, tak určitě zkus mrknout na kompakty s výměnným objektivem.
Je to sice přes 5, ale zánovní třeba tady:
[ Link ] [ Link ]
Zkus kouknout na olympus pen e-pm1. já ho koupil za 5500kč někde v akci. myslim, že většinu kompaktů za tuhle cenu to hravě strčí do kapsy. Tím že to je bezzrcadlovka tak rozměry jsou větší než u kompaktu,ale v porovnání s ultrazoomem už to není zas takovej obr. 4/3 čip je pecka jak psal Crimson výše. Ještě když jsem vybíral rozhodoval jsem se mezi nikon j1 a panasonic DMC-GF5.
Cubajz: nová e-pm1 přes olympusklub je nový za 6,3 s náhradní baterkou.
No 4/3 čip není "pecka", je to v podstatě asi druhá nejhorší varianta hned po těch 1/2.3" a 1/1.7" pidičipech.
Pokud vyloženě kompakt za 5k, tak bych koukal na Panasonic, Sony, Canon. Zrovna teď jsem něco hledal pro tetu, prostě jsem si to vyfiltroval v Megapixelu, pročetl pár recenzí a stejně z toho vypadl Canon SX260 HS. Ale ani ty automaty TZ od Panasonicu nejsou úplně marný a Sony tuším HX řada má pár kousků, byť asi trochu dražších.

10.12.2013, 22:12 |
motyc Tak jen se chci pochlubit,že nakonec padla volba na Nikon J1, tak snad bude spokojenost :) Ještě jednou dík všem za reakce.