Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Stavime - inspirace, tip, nazor

o Navštíveno 6658x o
o 21.11.2013, 10:22 | Antonio
Po cca 2 letech rozhodování a vybírání vhodného pozemku se už konečně podařilo koupit. Teď je na čase řešit projekt. S ženou jsme se rozhodli pro bungalov do 150 m2, 4, možná 5+KK, pravděpodobně bez garáže, popř. s mini malou garáží pro jedno auto. Aktuálně řeším rozmístění pokojů vůči světovým stranám, po několika dnech uvazování jsme se rozhodli, že toto necháme architektovi, ať zpracuje pár návrhů a pak si vyberem.

Tak, a teď proč vlastně píšu. Líbí se mi obýváky s otevřeným stropem až ke střeše. Ideálně, když je sedlová mimoúrovnová střecha( nevím jak se tomu odborně říká,ale prostě, že každá půlka má štít v jiné výšce) a mezi štíty umístit okna, která prosvětlí místost. Zajímá mě, jestli někdo něco podobného nemáte, popř jste neuvažovali. Jde mi o zkušenost s takovým řešením. Projektant to vidí jako zajímávé oživení domu, mi se to taky líbí,ale nevím jak moc je to praktické co se vytápění, údržby, izolace týče...

Něco podobného jako je na prvním obrazku, ale soupnout tam svetliky(okna) jako na druhem

foto k příspěvku  od Antonio

o 21.11.2013, 10:22 | Antonio

o 21.11.2013, 10:35 | Lucni.konik
počítáš s nějakým aktivním větráním? Jen kvůli těm oknům - jsou v nejvyšším místě.....a bude se tam srážet pára na oknech......tak aby to zbytečně pak neplesnivělo.
o 21.11.2013, 10:37 | Antonio
na něco takového jsem nemyslel. Ocekavam, že pri pouzití slusnych oken, by se tam nic takoveho nemelo dít
o 21.11.2013, 10:40 | kuja
Neco pdobnyho jsem chtel puvodne stavet taky. Nakonec me projektant presvedcil na klasickou sedlovku protahlou az pres predsinku. Vysvetloval mi to problemem se sklonem, stresni krytinou a nutnosti mit rekuperaci a par dalsich veci. Mysme to nakonec vzdali kvuli tomu,ze mame podlahovou plochu cca 136m2 a ten dum by se tim dost vyrazne prodrazil. Nakonec sme si dali limit na maximalni vysi hypo, aby clovek z toho zivota jeste neco mel. Mam staveno z Porothermu. Drevostavba je v tomhle dost priznivejsi.
o 21.11.2013, 10:43 | Antonio
muzes hodit půdorys? jen pro info, jaky mas rozpocet.

jinak, ja jsem to chtel mit jen v obyvaku, zbytek domu by resil klasicky sadrokartonovy strop s vatou
o 21.11.2013, 10:46 | Lucni.konik
Jen oknama se to ovlivnit nedá. Jsou dle mě v místě, kde se vzduch hýbat zas extra nebude(ani nemá kam) a pokud nebudou nějak aktivně větrána, tak se tomu srážení asi nevyhneš. A jen taková technická ještě. Už vůbec bych před ně (zevnitř)nedával žádné "závěsy" - hlavně v zimě, ale uvažoval bych o předokenních(venkovních) žaluziích - kvůli zlepšení tepelně izolačních vlastností.
Projdi pár webů ohledně staveb. Určo i TZB bych prošel, narazíš na některé další postřehy, které by tě nenapadli. Pak je můžeš projít s architektem.
o 21.11.2013, 11:04 | kuja | Upraveno: 2013-11-21 11:08:05
Antonio: My pak nakonec kompletne predelaly pudorys a postavily kostku 9x9m + na S strane predsinku 5m2 cca to odpovida 1/3 steny. Prikladam pudorys spodku. Jo a katalogovej rozpocet je 3Mio s garazi pro jedno auto bez pozemku.

foto k příspěvku  od kuja

o 21.11.2013, 11:05 | noclue
k vysokym stropom: hlavne to odcenis v miestnosti, kde spis, lebo mas viacej vzduchu, hlavne kde nemas aktivne vetranie

k aktivnemu vetraniu:
urcite ano, ja si bez toho uz neviem predstavit. Treba mat ovladatelne, s teplotnymi vymennikmi aby si v zime pri kureni nemal 30% vlhkost, ako sa stalo nam, ked vetranie bezalo 2 dni naplno.

urcite sa zamysliet nad tepelnym cerpadlom, v zime hreje, v lete chladi

vysoka obyvacka vyzera dobre, my sme mali schody rovno z obyvacky a taky velkopriestor obyvacka, jedalen, schodisko... ale pod strechou je mrtvy priestor, ktory nevyuzijes, taktiez by som uz nechcel okna, na ktore priamo nedociahnem (cistenie + udrzba)....

o 21.11.2013, 11:25 | AR
kuja: 3mio s deskou či bez?
o 21.11.2013, 11:26 | AR
noclue: rekuperačka fajn ale je to další 1/4mega v rozpočtu, tep. čerpadla dto a pokud si dáš limit třeba na 3 mega tak už to dost omezuje.
o 21.11.2013, 11:29 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-11-21 11:30:53
Je to o penězích... O ničem jiném. Pokud máš o mega víc, tak si klidně postav mého pohledu takovou "šílenost". Každopádně pata kde začíná druhá střecha níž bude vždy problém a z dlouhodobého hlediska to nedělá dobrotu, známej s tím na baráku bojuje (pravda je to starší výstavba a asi ne vše uděláno tak jak má a použity materiály dnes dostupné.

My jsme šli do max. jednoduché výstavy bez zbytečných nesmyslů co 1. stavbu prodraží a 2. do budoucna budou zdrojem poruch a oprav. Když vidím ty ceny 3 mega za 9x9m, tak ani raději nebudu psát za kolik máme 10,5x19m :))
o 21.11.2013, 11:59 | mrazik | Upraveno: 2013-11-21 12:02:42
Aktivni rekuperace urcite ano spolus predokenima zaluziema. Spousta veci lze jen udelat jako pripravu s dodelanim pozdeji, aby clovek splatkama hypoteky tolik nekrvacel, ale dulezite je na to myslet.
Me ceka pristi rok aktivni rekuperace v podkrovi.
o 21.11.2013, 12:10 | Luke_288
antonio- pokud alespon trochu můžeš, jdi do tý "šílenosti". v tomhle ti fandím. drtivá většina novostaveb jsou katalogový krabice bez nápadu, stejný sedlový nebo plochý střechu, jen aby to bylo co nejjednodušší (tunere, neber si to osobně,, mmch předpokládám, že srovnáváš katalogovou cenu na klíč vs cenu tvojí práce a materiálu) a nejlevnější . ne každej architektonickej nápad musí stát statisíce. tvrdím, že bydlení musí obyvatele alespon trošku a v rámci možností bavit
o 21.11.2013, 12:23 | AR
T2: tak sice má 9x9m ale min. dvě patra a samo nejde srovnat svépomocí a kalkulaci na firmu.

Luke_288: hele kdyby ty architektonický výstřelky tak krásně nenapalovaly cenu tak lidi klidně staví chobotnice apod. jenže pokud má někdo omezený rozpočet tak si dvakrat rozmyslí jestli udělá klasika střechu a nebo k ní přidá x dalších pitchovin. My jsme vycházeli z typovky a jen za prodloužení střechy na jedné straně poskočila cena o 100tis, za zastřešení vchodu dalších 70tis.
o 21.11.2013, 13:08 | Antonio
Ja jsem chtěl neco trochu min okoukaneho nez vidim v kazdem druhem satelitu. proto i ta strecha. myslim, ze co se financi tyde, tak to nebude az tak draha sranda, je to porad klasicke sedlo. Z meho laickeho pohledu mi prijde jednodussi nez vaznikova strecha. Ty okna jsou fajn myslenka,ale musim priznat, ze je to komplikace i zhlediska udrzby,ale to by se resit dalo. spis nevim jak by se musela technicky resit ta strecha. Precejen ty stity musi na necem lezet, oproti klasice vaznikove neni treba resit nosne zdi. pricky si nahazu jak potrebuju a na strechu nemusim brat ohled..
o 21.11.2013, 16:21 | kuja | Upraveno: 2013-11-21 16:24:53
Antonio,Tuner#2: 3 Mega jsou komplet na klic s deskou a garazi. Je to dum o 2 podlazich. Tim, ze se neco dela svepomoci to na 3 Mega neprijde. To je jenom to, co vypadlo jako nabidka firmy pro hypoteku. Ja mam nakonec hypoteku 1,5 Mega a zbytek sme financovali jinak.

Edit: Prikladam jeste pudorys horejsku

foto k příspěvku  od kuja

o 21.11.2013, 16:36 | AR
3mice s deskou a garazi na cca 180m2 je pekna cena. To je nejake custom reseni nebo typovka? Firma co by to stavela je kdo?
o 21.11.2013, 16:38 | Alííí
Necetl jsem vsechno, ale taky mam cerstve dostavenej bungalov, projekt jsem si vymyslel sam, projektant jen prekleslil. Mam sice vetsi plochu, 280 m2 vcetne garaze, ale vysokej strop v obyvaku jsem si taky prosadil - v kombinaci s podlahovkou je to nejhezci mistnost domu, navstevy jsou z toho paf. :-) Takze doporucuju. Ty to mas vic do moderna, hlavne ty okna nahore, ja mam usedlejsi stavbu.
o 21.11.2013, 16:49 | walish
Já bych tam dal třeba francouzské okno a v té spodní střeše by bylo vybrání a posezení, takový balkónek :)
o 21.11.2013, 17:04 | Luke_288
AR: existujou lidi, co daj za zastreseni vchodu 70tis Kč. Ti sami lide pak žijou v iluzi, ze i jednoduchej napad studenta prvniho rocniku fakulty architektury musí stavbu o statisice korun prodrazit (na druhou stranu to svym zpusobem chapu. Typovej projekt stoji x a kazda klientska zmena pak 0,2X, coz vytvari dojem neskutecny drahoty vseho). Stejni lide jsou idealnimi zakazniky firem stavejicich typaky jako Baťa cvičky, kteri domek v nakladech 2mio prodavaj na klic za 3mio, bez kvalitniho remesla. Z toho pak vznikaj obavy z nestandardnich prvku a moznych vzniknuvsich problemu.
Dusledek je, ze jsou mestsky satelity plny bezpohlavnich domku a v nich lidicky co si mnou ruce jak bezvadne a "levne" bydli.
Muj nazor, vic se vyjadrovat nebudu. Zaroven chapu, ze pro lidi mimo obor je tohle slozity pochopit a porozumet tomu a vzhledem k tomu, ze bydleni je tak financne narocna vec, tak to dopada jak dopada.
o 21.11.2013, 17:09 | kuja
AR: Je to muj vymysl, s tim, ze to projektant prekreslil. Nacenila to lokalni stavebni firma a i dle odhadce pro hypo to je realny to za ty penize postavit s tim, ze se nestaras o nic. Dum ma jinak podlahovy vytapeni dole i nahore a solarni ohrev vody.
o 21.11.2013, 17:38 | Antonio
Kuja: mas foto toho pokoje, stropu popr. Celeho domu? Na netu jsem toho moc nenasel. Dik
o 21.11.2013, 17:41 | Tuner#2
Luke_288: Já nic nesrovnávám, jen se divím a upozorňuju na poměrně značné předražení stavby, které zcela jistě nastane oproti jednoduchému a stálému řešení. Proto jsem napsal, že pokud mu nevadí nějaký míč sem/tam, tak ať klidně tuhle pro mě "šílenost" postaví.

Já jsem raději šel cestou jednoduchosti, kde nejsou žádné složité stavební prvky, tepelné mosty, výčnělky a mnoho ušetřených peněz jsem investoval do kvalitních komponent na kterých záleží jako jsou špičková okna se silným rámem a trojsklem s 16mm mezerou, 14cm polyše na podlaze, trubky od Rehau na podlahovku, 32cm vaty na stropech apod. Dle mě je to rozhodně lepší jak mít nějaký kýč na oko aby vyběhl z řady a v půlce savby zjistil, že to finančně nedává a šetřil na materiálech a instalacích od nekvalitních firem...

BTW: Na jednu stranu tady píseš, že nemůžu rovnat cenu na klíč vs. stavba svépomoc, ale pak se divíš 70tKč za přístřešek nad vchodem? Ta cena je reálná, jen ty tvarovky/lemovky, tesařina/klempířina, nějaké sloupky nejlépe obložené umělým kamenem a jsi tam i za víc a to si to soused dělal sám... Prostě jednoduchá střecha, je jednoduchá střecha.
o 21.11.2013, 18:23 | kuja
Antonio: Jak sem psal v prvni svojem prispevku, ja nakonec asymetrickej dum vzdal a mam klasicky 2 podlazi bez otevrenyho prostoru :( A puvodni nakresy asymetrickyho domu uz nemam :(
o 21.11.2013, 19:23 | AR | Upraveno: 2013-11-21 19:24:48
Luke_288: ok tvuj názor, třeba seš z oboru a tak si můžeš barák postavit od první cihly sám, ale bohužel né každý má možnost bydlet "vedle" staveniště u rodičů, po práci tedy hned hupsnout do modráku a udělat pár šár cihel. Je to sice super uspoříš třeba 50% oproti kalkulaci firmy. Ale píšu nemám možnost prostě po práci běhat v 6hodin po stavbě a zdít stěny a dělat to o víkendech a volnech taky supr představa stavět barák 10let, takže to jen k té tvé úvaze oveček a satelitů jak přes kopírák.

ad zastřešení, tak mi naceň trámy, tondach tašky a všechno co je potřeba aby ti u domu stála stříška cca 1,5x3,5m. Sem zvědav na kolik se dostaneš.
o 21.11.2013, 19:38 | Midi34
2 tuner ,prosímtě dej zase nějaké foto jak tvoje stavba pokračuje
a klidně se rozepiš o nákladech
o 21.11.2013, 19:50 | Luke_288 | Upraveno: 2013-11-21 19:52:26
O oveckach pises ty, ja pisu jen o naprosto tragickym stavu architektury. A ne, ja nemam moznost bydlet u rodicu, nepracuju do ctyr a pak muzu jit na stavbu a ani ti nebudu nic nacenovat. Je to proste o tom o cem pise tuner a ty- jste proste presvedceny, ze zastreseni vstupu nemuze stat min, protoze to bude z toho a z toho a bude to tak jako to dela soused, oblizeny umelym kamenem apod apod. Tzn ze levnej barak nemuze bejt peknej a neokoukanen.
Ja bych jen nikdy nekoupil za x desitek tisic kompletni projekt, kde za kazdou picovinu priplacim masakr a radsi vzal 100litru (ktery stejne vyplaznes za zmeny projektu a stavby) a dal je architektovi s financnim stropem stavby a ono by z toho neco peknyho vypadlo.
A vybrat architekta takovyho, kteryho si, bejt laik, zavazu tim, ze mi i stavbu vytendruje za danou cenu.
Edit: a proto fandim antoniovi
o 21.11.2013, 20:01 | mike.vw
Alííí: jak máš v bunga řešený ten zvýšený strop?předpokládám že máš valbovou střechu...mužeš hodit foto?dík
o 21.11.2013, 20:22 | AR
Luke_288: ok tak nahoď architekta co dokáže nakreslit nekonvenční barák za cenu katalogovky a vytendruje firmu co jej pak dokáže za půl roku postavit na klíč, samo tak aby byl ještě levnější než typovka na klíč. Sem zvědav.
o 21.11.2013, 21:36 | Luke_288
Tomu by ses musel trochu venovat, investovat cas, to neni jako vybrat boty z katalogu a nechat si je usit.
Kdyz ti poradim architekta s sirsim obzorem, s temahle sluzbama, budes ochotnej za nim par desitek km dojizdet, das mu praci? Nedas, uz mas vybrano, jasno a jses presvedcenej, ze jinak nez na klic to nejde. tak proc bych to delal a mrhal necim casem.
Nemam zapotrebi nekoho presvedcovat, jsem tomu oboru blizko, vim svy a taky vim, ze podobnych obeti s presvedcenim, ze jinak to nejde je vetsina.
Ale tos asi slyset nechtel.
o 21.11.2013, 21:55 | Alííí
mike.vw: Tady je foto zvenku ještě před fasádou, je to spojení obýváku a kuchyně, terasa na jih (jak jinak). Střecha valbová, na druhý straně z části sedlová. Původně jsem chtěl přiznat trámy a ohobloval je, ale ve finále to zakryl sádroš a je to. Foto zevnitř tu nikde zrovna nemám.

foto k příspěvku  od Alííí

o 21.11.2013, 23:15 | Antonio
kuja : sorry, myslel jsem Allíííího s tema fotama
o 21.11.2013, 23:52 | AR
Luke_288: když mě ten architek zajistí že místo 3mega za typovku mě ten barák vyjde na 2mega se stejnými kvalitami tak za ním klidně dojedu do prahy, ovšem to bys musel to své tvrzení něčím podložit.

Jinak nemusíš se tady složitě rozepisovat jak to jde jinak a levněji, klidně hoď jen linky, kontakty na někoho kdo umí dodat barák za půl roku od kopnutí do země a nebudu tam muset hakovat jak bulhar každý den večer/v noci
o 22.11.2013, 00:33 | Tuner#2
Luke_288: Nějak jsem to nepochopil s tou cenou. To si opravdu myslíš, že to vyjde nějak zásadně na míň? Pokud ceny nešli rapidně dolů, tak jsem si to počítal a zjiš´toval a nakonec jsme raději udělali pořádný přesah vazníků abych i po chodníku chodil za sucha a nezasahoval jsem do jednoduchosti střechy. Jinak třeba moje stavba taky není typovka a vymyslel jsem si to de fakto sám a architekt to jen nakreslil/vznesl připomínky a nějak se mě nechce věřit, že tahle "šílenost" nevyjde dráž než běžná klasika a že tam nebude do budoucna problém s tou patou a přechodem střech...

Midi34: Máme zkolaudováno a když vezmu barák + kuchyně + hotová/vybavená koupelna a WC, tak jsme kolem 1,6m. Fotky asi někdy časem až se uklidí a bude na to čas ;)
o 22.11.2013, 07:41 | AR
T2: to máš už komplet hotový barák? Nebo ti ještě chybí ta fasada a zateplení? Počítáno sakumprdum včetně desky atd? Pokud jo tak hodně luxusní cena, ale zase vykoupena časem. Kolik si ho tam ztrávil? btw přesah střechy máš kolik?
o 22.11.2013, 08:13 | Cenda
za tohle 1,6mil? Tos ty cihly někde sbíral po večerech za plotem, ne? :-)
o 22.11.2013, 08:22 | Tuner#2
AR: Je to bez fasády/ zateplení stěn. Začínalo se na jaře 2011. Jinak ano včetně desky s vnitřkama hotovýma.

Cenda: Tak zrovna kompletní zdivo byla spíš ta levnější položka. Včetně 7m komínu od Schiedla to bylo 200tKč včetně příček a překladů.
o 22.11.2013, 08:37 | AR
T2: a frekvence práce na stavbě? Každý den či jen víkendy?
o 22.11.2013, 08:42 | Tuner#2
AR: jak kdy. Převážně jen víkend, ale když bylo třeba, tak po práci. Zrovna tenhle týden finišuju sokly ve vchodu, takže v podělí vyspárovat, v úterý pozvolný náběh na zdivo a teď jsem dva dny to napojení maloval.
o 22.11.2013, 08:52 | Antonio
Stavaři, kde jste umístovali dětské pokoje? na jih? západ? východ? mám problém, že nejsem schopny rozumne naplanovat rozmisteni pokoju, když chci mít obývák s výstupem na terasu na jihozápadě, tak nemám kde dát dětské aby byly jinde nez na severovýchodě...

budu se snažit lehce nastínit situaci fotkou z map...

První obrázek je ukazuje východ a západ slunce dneska, (22.11. 8:50)

Druhy je 1. červenec, 8:50) Jen pro znazorneni kdy a kde na dum bude svitit slunko.

o 22.11.2013, 08:53 | Antonio
obr 2 1. červenec

omluvte humpolacke znazorneni a velikost. nemyslel jsem na to, ze se to tady zmensi

o 22.11.2013, 08:55 | Antonio
obe fotky jsem hodil zde [ Link ]
o 22.11.2013, 11:20 | radek.613 | Upraveno: 2013-11-22 11:21:24
Antonio: zrovna tyhle věci řeší s naprostou elegancí a grácií příslušný projektantsko-architektonický software, který modeluje podle GPS polohy celoroční průběh slunečního osvitu, jakož i renderuje stíny vegetace a okolní zástavby....

Nicméně Luke má 105% pravdu - dneska jsou satelity plné bezpohlavních typových krabiček (tzv. "paneláky naležato") právě z důvodu, že se lidi bojí být jakkoli kreativní či projevit svou individualitu z prosté a ničím nepodložené obavy, co to hned "bude stát". Jasně, to je úděl typovek, kdy si kupujete sice kompletní, ale pro reálné žití naprosto nepoužitelný projekt, jeho "výhodnou cenou" si vás zavážou a pak tvrdě kasírují nesmysly za každou sebemenší změnu, což má za následek dvě věci - buď se postaví sterilní typovka, ve které člověk překusuje řadu nesplněných přání a omezení, nebo vznikne hezká věc z podřadných materiálů, protože se peníze vymrhaly za změny typového projektu a rozpočet byl daný.

Soudný člověk v dnešní době za těžce vydělané peníze najme architekta s projekční praxí, nejlépe takového, co někdy v oboru dělal i rukama a když se nebojí konstruktivní debaty, dokáže vzniknout za zlomek ceny "X krát změněné typovky" kvalitní, jedinečné dílo, ze kterého má člověk radost a užitek.

Vždyt je to ku*va barák na celý život, a ne vydechlý koncern v dýzlu na pět let... barák se nekupuje v akci z letáku nebo po slevě v katalogu jako zájezd busem na vánoční trhy do Vídně....
o 22.11.2013, 11:35 | AR
jen pro info o tom "napálení" ceny při změně typovky. V našem případě úprava dispozic, kompletní zvětšení oken a přidání 2 francouzských dveří, protažení přesahu střechy na jedné straně z 60cm na 2,5m bylo navýšení ceny o cca 150tis.

A znova opakuju, je sice fajn že se může architekt "vyřádit" a udělat fanovky ale kdo pak postaví? Tak aby to několikanásobně nepřesáhlo typovku s individualizací na klíč?

PS: my tedy nejdeme cestou celé stavby na klíč, necháme smonotovat jne konstrukci včetně instalací, střechu. Vnitřní "dodělávky" si uděláme sami.

PS2: Okolní zástavba je již jistá a nikdo tam nemá typovku co my, takže jsme spokojeni že nebudem kopírovat okolí.
o 22.11.2013, 11:36 | AR
a jen doplnění:

"Vždyt je to ku*va barák na celý život, a ne vydechlý koncern v dýzlu na pět let... barák se nekupuje v akci z letáku nebo po slevě v katalogu jako zájezd busem na vánoční trhy do Vídně...."

Je kurva rozdil jestli splácíš hypo 3míče a nebo 6 míču, takže proto jde většina normální příjmové skupiny do toho "vydechlého koncernu"
o 22.11.2013, 11:46 | Antonio
Já si zase myslím, že pokud se pohybujeme u obou staveb (typovka vs. dum na miru) v podobnych m2, tak to neudela rozdíl v řádu milionu, teda pokud nechceme mit celoproskleny barak kde je palba jen za okna 1,5 míče. jestli je strecha sedlo, vaznik, pultovka, tak tak jako tak za ni dam max 0,5mil (zalezi na materialu. nejvetsi palba pri stavbe prichazi ve chvili kdy se resi topeni, podlahy, koupelky, kuchyne. myslim, ze stavba jako takova neni az takova palba
o 22.11.2013, 11:46 | Luke_288
uf, díky bohu, aspon někdo
Antonio: za mě- dětské pokoje, obývák na západ, ložnice na východ.

Tuner: na tom není nic k chápání, ale už jsem se naučil, že někoho, kdo o ať už jakkoliv vkusnýmu detailu, co RD architektonicky pozvedne a vysune z řady šedi napíše, že radši než kýč bude mít jednoduchou krabici se sedlovou střechou- viz tvůj druhej odstavec 17:41, o možnosti alternativ nemá cenu přesvědčovat.
to dá rozum, že zastřešení, který jen v materiálu vyjde na 55K Kč neseženeš za 20K, ale existujou i jiný způsoby než složitě vytrčovat krovovou vazbu, jenže to musí mít prostě koncept vycházející z celku.
AR: pokusím se tedy ještě naposledy, protože si nerozumíme. nikde jsem nenapsal, že typovku za 3mio postavím s architektem za 2mio. ano, je pravda, že jsem v oboru pouze 6let a firma jako taková funguje jen 16let, nicméně si troufnu tvrdit, že mám určitej přehled.
to co tvrdím je jednoduchý- vím, že šikovným řízením stavby dokážu uspořit průměrně 20-30% nákladů stavby na klíč. tzn tuhle úsporu z typovky za 3mio vezmu, investuju do architekta (a neplette si architekta a projektanta. architekt bývá většinou i projektant, nikoliv obráceně, takže tunere, tobě to co sis nakreslil nenaprojektoval architekt, ale projektant) a stavby a jsem na stejných hypotetických 3mio, ale mám něco, co má duši.
a jak to chceš jako dokázat? mám ti sem naházet faktury za projekční práce a dodavatelský na dva totožný domy stavěný na klíč vs řízeným způsobem jednotlivých profesí? stavět barák není jako koupit televizi.
o 22.11.2013, 11:52 | Luke_288
ad ty miliony o kterých se tady píše- to je přesně způsobený tím, že cokoliv co je typovýho, tak jakákoliv změna stojí masakr. když se šije projekt na míru, je to jiný. samozřejmě, nejsem zákazník typu- chci tenhle dům z vašeho katalogu a po tom co uslyším "takže pane, projekt za X, stavba za Y" řeknu "hm, dobrý, dejte mi smlouvu".
svých vydělaných peněz si vážím a snažím se z nich vytřískat maximum.
o 22.11.2013, 11:58 | Skury
Jenom trošku OT: Není špatný se podívat na stránky G-servisu (www.gservis.cz) a najít si tam podle vás ideální dům nebo ideální dispozici... Já si tam takhle svůj barák našel a skvěle se mi hodí i na pozemek. Takže už aby bylo jaro a já mohl stavět. :)
o 22.11.2013, 13:20 | CervinVega
AR- a tu prijezdovku budes v zime po kazdem snehu hazet, pripadne manzelka? popelnice/odpadky? postradam smysl takto velkych pozemku a domu "uprostred"...
o 22.11.2013, 13:22 | AR | Upraveno: 2013-11-22 13:23:48
CV: wtf? jaká příjezdovka? ty víš jaký máme pozemek a kde bude stát barák?

e: sice si budu muset odházet parkplac kde bude auto, ale aspon budu met kde zastavit nez ve meste a ad popelnice, co sem koukal tak je maji vsichni u cesty takze stejne jako ve meste kdy jdu nekolik metru od vchodu ke kontikum
o 22.11.2013, 13:33 | Tuner#2
Luke_288: To by mě zajímalo jaké řešení? Mít nějaký výsek ve zdivu a vchod schovaný pod střechou? Jo taky to jde, ale tím se okrádáš buď o místo a nebo střechu děláš větší = opět navýšení. BTW mě je jedno jak se dotyčného profese škatulkuje, já si našel projekt (ve zmíněném G-servisu) který byl dispozičně pro naše účely OK, ale malý, takže se přepracoval, zvětšil a v průběhu stavby se upravila ještě spíź/místo na ledničku atd. Nepřipadám si jako ovečka co vzala typovku a nepřipadá mě, že mám vychrachtané TDI co mě nedělá radost. Naopak mám v práci plné zuby těch "architektů" co staví šílenosti u zákazníků a doprostřed obýváku dají krb a když se pak následně (většinou až když je hotovo???!!!) řeší kam dáme 60 a víc palců velkou TV, tak jen krčí ramenem a nejraději by nějakou 32" do kouta aby to nerozbilo jejich "vysoce estetický záměr" z kterého by praktik jako já blil...

Sorry za OT, Antonio držím palce a doufám, že pak objektivně poreferuješ jak to dopadlo.
o 22.11.2013, 13:54 | AR
Luke_288: btw jak se definuje ta duše u toho baráku? Když je to "typová" krabice tak ji nemá a když to udělá architekt s tři prdele titulama předa za jménem tak ji má? My se třeba byli podívat na tu naši "typovku" ve fázi téměř dokončeno v jedné vesnici kousek od nás protože jsme si celkově tím domem nebyli jisti jestli je to ok. Po příjezdu na místo smíšené pocity neb to bylo ještě staveniště, ale stačilo si projít ten dům a prostě nám seděl, pravda naše změny dispozic jsou drobátko jiné atd. ale prostě sedne. A aby sme neměli úplně typovku jako z katalogu tak nás to bude holt stát cca 150tis víc, což ale vykompenzujeme částečnou svépomocí a srazíme aspoň trochu tu cenu dolů. Nicméně s tebou se měřit nemohu, z oboru nejsem a holt patříme k těm co se nechají oblbnout firmou no, protože jak to tak vypadá tak lidi z oboru sou tajemní jak hrad v karpatech.
o 22.11.2013, 14:12 | CervinVega
AR- omlouvám se, spletl jsem nick s Antoniem, jak má ten nákres :-) a ty si dobre rozmysli, jestli budes mit takhle dlouhou prijezdovku :-))
o 22.11.2013, 14:18 | AR
CV: hele příjezdovka u nás, pokud to budu brát od plotu je tak na delku kombalu a kousek. Za plotem je pak obecní komunikace takže tam snad problem s vyoráváním nebude ;)
o 22.11.2013, 14:21 | Luke_288
Ne vsechno v zivote ma svoji definici.
Postup jsem ti popsal, jestlis cekal, ze ti tady nahazu polozkovej rozpocet, hmg a technologicky postupy tvyho konkretniho domu, to nemuzu slouzit, prtz to neni jako varit svickovou.
Ale uz koncim, zarekl jsem se, ze k vecem kteryma se zivim se tu nebudu vyjadrovat, prtz to vzdycky dopadne stejne, kolega nad tebou uz vymejsli vyseky do zdi, krby uprostred, ktery si vetsinou nadiktujou majitele, jen se pak za vysledek stydi a aby nebyli za jelimany tak to svedou na architekty apod apod..
Nakonec je vzdycky nejdulezitejsi spokojenost majitele.
o 22.11.2013, 14:53 | mrazik
Soused vedle me take nechtel nevzhlednou typovou krabici a nechal to naprojektovat od pana architekta. Nevim co panu architekt kouri nebo co mu koluje v zilach, ale bude to neco kvalitniho, protoze to co vykouzlil je nevzhledna kostka, ktera se do mistni architektury absolutne nehodi a podtrhl to jeste barvou fasady. Nad nasim klasickym barakem se sedlovou strechou ohrnul nos a vyjadril se dosti hruby slovnikem. Vychazeli jsme z internetoveho nakresu G-Servisu, ktery jsme si upravili podle sveho, architekt nebo projektant (jak si rika nevim) to premaloval na papir a uz 10 let spokojene bydlime.
o 22.11.2013, 14:56 | Antonio
CervinVega : prijezdovka je dlouha, protoze pozemek budu rozparcelovavat na 3-4 parcely a prodávat. v míste prijezdovky bude projezd k ostatním pozemkům. Já si nechávám poslední, proto to umístění domu. Příjezdovka bude mít cca 100m, doufám, že budoucí majitelé nebudou kokoti a kazdy odklidíme část cesty. Myslím, že to nebude taková katastrofa
o 22.11.2013, 15:43 | Vasekkch
I typovka může být hezká, když se trochu poladí :) Aspon mně se líbí :)

foto k příspěvku  od Vasekkch

o 22.11.2013, 15:44 | Vasekkch

o 22.11.2013, 15:44 | Vasekkch

o 22.11.2013, 17:30 | Zdeny60
Tam už nezbyla omítka?? :-)

K tomu "uskočení" střechy.
Mám kamaráda, co podobný barák má. Obývák v nejvyšším bodě má asi 5,5m při podlahové ploše (spolu s kuchyní) asi 50m2, k tomu okno přes celou šíři do zahrady. V tom ukosčení má nahoře taky nějaký okna, ale už nevím přesně kolik.
Když jsem k němu přišel poprvé, byl jsem z toho unešen. Tak se mi to líbilo, že jsem si říkal, že bych to někdy chtěl.
Uplynul rok s rokem a já ho potkal zase (bydlí 300km daleko,tak se vídáme tak 1x za rok) a řeč přišla na baráky, bydlení, topení a td. Kdybch zopakoval, to co mi říkal, bylo by to hodně neslušný. Dnes už má tu příšernost uopravenou na normální výšku a chrochtá si.
Chrochtá si z následujících důvodů:
- předně nepopsatelně lepší akustická pohoda, Když se člověk v tom kostele bavil, byla tam už skoro ozvěna, tak dlouhý byl dozvuk. Televize se ndala poslouchta vůbec, protože to příšerně dunělo a byly neskutečné odrazy. Muzika se poslohcta nedala vůbec.
- Rapidne snadnějí vytápí, na což není třeba žádných úvah. Pilotní teplota je v OP a tne se zmenšil o x desítek kubíků. Takto (v tom otevřeným) topil hodně nahoru, kde pod stropem bylo vedro a dole zima - celkem to chápu.
-Horší situace nastala v zimě, protože na oknech mu nahoře trvale kondenzovala voda a po roce a něco byly SDK pod okny celkem dost poškozený. Mj. má kombinované topení radiátory a část podlahovkou.
Já k tomu jen dodám, že když jsem byl mladší, tak jsem měl taky celkem rád výstřelky. Ovšem s věkem se čímdál tím víc nacházím ve stadiu, kdy si chtěj nechtj uvedomuji, že mám raději konzervativní řešení věcí a že extravagnce se rychle okouká. Tím potvrzuji slova mého architekta, když jsem ladili obklady, tak jsme chětli se ženou taky ledacos. On mi pravil, vybrete si, co chcet, ale obecná zkušenost je, že čím je jakákoliv věc doma nápadná, tím se rychleji okouká a radil nám bílou. Dnes vůbec nelitujeme, že máme obklady v obou koupelnách bílé a dosud se nám neokoukaly. Střízlivost rozhodně déle vydrží, jak se říká klasika je klasika.
Nicméně, každý má bydlet tak, jak si "ustele". Dnes, kdybych stavěl další RD, bych taky řadu věcí řešil diametrálně jinak, ale asi bych zůsatl u prověřené koncepce - kuchyň s jídelůním kouet, zvlášť, OP oddělený chdobou, jako ve starcýh venkovských domech z opčátku min. století. Sˇiroké předokenní desky a kachláky. Tohle je prověřené, a naši předci věděli, co je dobré. Dnes, bohužel, každý, kdo si myslí, že je architek, něco vymslí a že se na to nedá dívat a nebo v tom bydlet, nikoho nezajímá. Jen klientův účet krvácí. Čili tím jsem chtěl říct, že já jsem pro klasiku. POuze můj názor:-) A navíc, barák se mi musí líbit zvenku, což tohle mi připadá, jak stará tribuna na koupališti nebo na hřišti:-)
o 22.11.2013, 22:58 | radek.613
Zdeny, a o tom to právě je.... dnešní typovky a katalogovky nejdou totiž vůbec pojmem "klasika" označit.... začíná to nesmyslnou módou kuchyně spojovaném s OP, přes takové zvěrstvo jako WC vedle vany v koupelně, přes tepelné ztráty počítané na spádu 90/70, přes podlahy z laminátu a končí to zpravidla barovým pultem v kuchyni :-D, s tím že 1/2 baráku je z SDK a zbytek z houby (YTONG) :-D Výstřelky jsou jedna věc, rozumná individualita věc druhá.... a typový ultrapodstandard je věc třetí.... a které z těch věcí že jsou plné satelity? :-D
o 23.11.2013, 01:07 | Tuner#2 | Upraveno: 2013-11-23 01:11:02
Luke_288: Kolega nevymejší výseky do zdí, krby uprostřed stěny kde má být TV apod... Kolega to bohužel zažívá dost často a 99% případů je my jsme dali na pana architekta. Věř že to jsou reálné příklady z praxe a bohužel dost žalostné. Od lidí to není - ty (kteří na to mají si platit architekta) nemají vlastní vkus/názor a vše se dělá jak řekne pan architekt i když k tomu dámě 10x připomínku, že z technického hlediska je to úplně blbě, tak se to prostě tak udělá :-/

Zdeny: Krásný příklad z praxe aneb v jednoduchosti je krása a pokud nejsem vatař abych topil 4m stropy místo klasiky 2,6m a nechci mít za pár let starost, že támhle zatíká, támhle to prasklo, támhle to plesniví, tak prostě jednoduchá střecha je jednoduchá střecha.
o 23.11.2013, 08:51 | CervinVega
Suché WC ma také svoje kouzlo-jsi na vzduchu, neplatis za odpad a vodu, elektřinu, nevytápíš, nemá se co rozbít, nemusíš uklízet, nikdo nemusí "čekat" až se to dá, jako bonus máš zásobník na hnůj...
Tyhle kydy o tom jak je něco problem nebo drahý jsou vetsinou daný tím, že investor najme lamu architekta nebo nejlevnější firmu, pripadne nedodrží projekt... A ze protopi s 5,5m stropem víc nez v bunkru s 2,4 je daný fyzikou, pokud to neni soucast solar zisku a pod...
Bud na to mám a neřeším, ze pod tím oknem bude napr. kolektor, aby se tam nesrazela voda nebo se držím při zemi a nemachruju s falešnýma strilnama coby soucastí PVO státu...
o 23.11.2013, 19:29 | AR
Neřek bych že to někdy napíšu ale v tomhle tématu prostě musím souhlasit se zdenym a tunerem ;)
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3353 sekund.