Navštíveno 1959x

Po 5ti letech zname konci fixace u hypoteky u Ceske sporitelny. Urok do ted byl 4,9%. Byl to tzv preklenovaci uver. Kde splatku mela rozdelenou na uroky a na sporeni. A az naspori cca 40% pujcene castky, tak se to ma nejak prehoupnout a pak teprve ma zacit splacet samostatny uver.
CS ji ted nabidla dve varianty a to jednu s dalsim pokracovanim 4,9% s fixaci 6let tusim a druhou s urokem 5,6% s fixaci tusim 3 roky. Coz je silene v dnesni dobe...
Rikal jsem ji, ze by jsme mohli zkusit jit do jine banky. Ale na prepazce u CS ji rekli, ze ji banka nespis nepusti jinam. Jak to? To na to ma pravo? A pak si takhle klast podminky po skonceni fixace? Zda se mi docela nesmysl takze 5 let splacet bez jedineho zavahani, ci dokonce bez zadneho opozdeni se splatkou a oni se pak zachovaji takhle? :(
Jinak hypoteka byla na 750t kc, nasetreno tema splatkama ma 90t, cili novy uver by bylo potreba na 660T kc.
Da se s tim neco delat? Mate s tim nekdo podobne zkusenosti?

21.11.2013, 08:24 |
Cenda Nevím, jak u ČS, ale u Pyramidy mám fixaci na 6let a úvěr můžu kdykoliv doplatit už po třech letech bez nějakých dalších poplatků. Je fakt, že jsem si ho bral před 2,5 lety, ne před 6ti.
Stejně se mi to zdá být blbost. V době končící fixace by přeci měla mít možnost úvěr doplatit, ať už jiným úvěrem, nebo hotovostí.

21.11.2013, 08:24 |
Cenda Nevím, jak u ČS, ale u Pyramidy mám fixaci na 6let a úvěr můžu kdykoliv doplatit už po třech letech bez nějakých dalších poplatků. Je fakt, že jsem si ho bral před 2,5 lety, ne před 6ti.
Stejně se mi to zdá být blbost. V době končící fixace by přeci měla mít možnost úvěr doplatit, ať už jiným úvěrem, nebo hotovostí.
Nebyla by ani první ani poslední, ke komu se banka takhle chová. Je potřeba si pořádně přečíst všeobecné obchodní podmínky k tomu hypotečnímu úvěru a případně se poradit s právníkem. Samozřejmě u většiny klasických hypo úvěrů cca měsíc nebo dva před koncem fixace člověk má dostat na výběr úvěr splatit částečně, celý, nebo pokračovat za nabídnutých podmínek. To, že "pani na přepážce něco řekne" ještě neznamená, že jen nezastrašujou. Jinak máš samozřejmě pravdu, šestiletej fix na hypo 4,9 je nehorázný. Spíš si ale myslim z popisu, co píšeš, že se nejednalo o klasickou hypotéku, ale nějakej paskvil Spořky. Takto těžko radit, když člověk nezná ty VOP.
No ja si myslim, ze tam muze byt problem v tom, ze to asi neni uplne klasika hypoteka :-(
podle me je to Uver ze stavebniho sporeni a ne hyposka...
taky jsem to mel u RB a vypovedet to slo s relatativne malo pokutou....ale stale se to vyplatilo
Presne tak, nejedna se o hypoteku, ale o stavebni sporeni. Nicmene uver ze stavebniho sporeni je mozne splatit kdykoli, treba hypotekou v jine bance za polovicni uroky.

21.11.2013, 12:28 |
AR tak tím "kdykoliv" bych si nebyl až tak jistý, při založení museli podpsat souhlas s obchodními podmínkami a pokud to tam zakázali tak se můžou jit leda tak klouzat.
Já teď refinancoval ve chvíli, kdy mě běžel překlenovací úvěr ze stavebního spoření u buřinky mimo fixaci a stálo to 10650.- na poplatcích, ale bez problémů. Původní smlouva byla 6 let stará.

21.11.2013, 12:36 |
J-T. Knightey-: Tady moc možností bohužel nemáš :-/ Neni to hypotéka, ale úvěr ze stavebka = nemůžeš porovnávat úrokové sazby. Předpokládám, že si známá brala tenhle úvěr kvůli tomu že kupovala družstevní byt nebo neměla dostatečné ručení. Proto ty vyšší úroky.
Jedinou možnost má si někde dohodnout klasickou hypotéku - otázka je zda na ni dosáhne a má čím ručit a pak se ČS dohodnout na ukončení úvěrové smlouvy a zaplatit jim penále.
mrazik: Jenže on píše že prozatím čerpá překlenovací úvěr = ten nemůžeš libovolně doplatit. Vždy se musíš v tomto případě dohodnout s bankou a zaplatit penále.
Pokud by čerpal už úvěr ze stavebního spoření tak ten jde splatit libovolně kdykoliv a vkládat i mimořádné splátky jak je libo - výhoda oproti hypotéce.
J-T: Asi to bude individuální podle jednotlivých smluv, ale já u toho produktu co píšu výše mohl udělat mimořádný vklad kolikrát jsem chtěl a kdykoli v jeho průběhu bez sankcí. Ten produkt se jmenoval v mém případě "HYPO TREND s pevnou sazbou"
J-T. pokud ctu poradne, tak preklenovaci uver uz zaplatili a maji cerpat radny uver ze stavebniho sporeni. proto podle meho ta diskuse nad uroky, protoze ji zacne klasicky uver ze stavebka. Pokud ma cim rucit, poslal bych je do haje a zaplatil bych uver hypotekou.
Samozrejme, pokud se stale jedna o preklenovaci uver, tam jiste nejaka ,,pokuta" za predcasne splaceni bude.

21.11.2013, 13:14 |
J-T. mrazik: citace "...A az naspori cca 40% pujcene castky, tak se to ma nejak prehoupnout a pak teprve ma zacit splacet samostatny uver..."
Z toho usuzuji že se stále jedná o překlenovací úvěr.
Jinak samo souhlas.

21.11.2013, 13:25 |
Zdenek (A)
Vloni jsem refinancoval uver ze stavebka u "Lisky". Byl jsem ve fazi preklenovaciho uveru. A slo to! Banka udelala hypoteku, dala se druha zastava na barak, hyposkou nova banka zaplatila preklenovak, stav.sporitelna uzavrela uver, stahla svoji zastavu z baraku a bylo po akci :-)
Pesne jak pisete. Tusim ze to bylo z nejakyho stavebniho sporeni. Presne by to mel byt uver na bydleni.
Takze je to ten preklenovaci uver. V tu dobu to bylo asi nejjednodussi reseni co bylo mozne zajistit na rychlo.
Jinak bylo to pujceno na pulku baraku, takze cim rucit je a s mnohem vetsi castkou. V tom by problem nebyl. Otazka je jestli CS prave umozni pustit.
Dale vek dotycne osoby je tusim 49 let. Ale jak rikam, za celou dobu tech 5 let nebyl ani jednou zadny problem s platbou.
Knightey- prolez smlouvu a urcite tam bude cast o predcasnem splaceni a za jakych podminek.
Takhle strilet od pasu muzeme do nekonecna kdyz nevime co ma dotycny clovek ve smlouve.
Ja letos refinancoval po 2 letech placeni preklenovaku Raiffky,ale mel jsem od prvopocatku zajistene ze mohu kdykoliv doplatit (refinancovat) a to bez jakekoliv sankce.
At si znama vybere nejprve dle netu a doporuceni nejaky bankovni ustav a pak se na schuzce bankovni poradce na tu smlouvu podiva zda je to vubec mozne.

22.11.2013, 14:05 |
Conan Před cca třemi lety jsem takto refinancoval stavebko u Lišky za hypotéku a šlo to.
Asi bych doporučil nějakého zběhlého fin. poradce, co už ví co a kde jde.
hlavně vše řešit včas!, já měsíce před koncem roční fixace u ČS se rozhodl refinancovat k Raif. a nečekal jsem kolik s tím bude papírů a co ze mě spořka díky jedné o den poslané dýl splátce (posledního bylo v neděli a já tam v pátek nedonesl peníze,tak jsem je vložil v pondělí kdy bylo prvního a splátka se vždy strhávala k poslednímu) a tím zapsání do seznamu dlužníků a raifka. mi nechtěla na základě toho udělat refinanc. Takže zažádání u nezávislé fin. společnosti o mojí fin. spolehlivost a o něco vyšší úroková sazba než bylo přislíbíno :-( jen díky 1 dnu a horlivosti čs...