No, co na to říct? Snad jen to, že rychle ubývá míst, kde může čloěvk ještě v klidu relaxovat....
Já osobně, když se vyrpavím do jesenické přírody, tak už trnu, co a koho kde a na čem nebo s čím tam potkám. Lidem není dnes blbý ani trochu, aby bezohledně a pro vlastní prospěch ničili to, co nám ještě zbývá. Mnohdy se chovají jako dobytek a ničí to málo, co už nám zbylo. Korunu tomu všemu pak nasadí oragnizace typu "SPolek pro místní rozvoj" a do přírody umístí kýčovité poutače na bůhví co, nechají tam postavit větrné nesmyslné elektrárny a krásná místa promění v kýčovité naučné stezky....
Já chodím na "svá" místa už raději ve všední dny, kdy nejsou přítomni "rodiny lufťáků s bandou neukázněných kurvíků", zase ale musím mnohdy poslouchat ječení motorvých pil i v místech, kde by mělo být ponecháno vše tak, jak to příroda vytvořila, bohužel kácí se i v rezervacích a CHKO, zbytky původních jedlobukových pralesních porosů mizí rychleji, neý mé zbytky vlasů na halvě...
Já jsem rád, že jsem měl možnost poznat aspoň kousíček z klidné jesenické přírody, když jsem se do ní před 30 lety nastěhoval, to byly ještě, panečku,časy!
Dnes jsou lesy v zakázaných oblastech plné aut, co mají povolení ke vejdzu bůhví na co a bůhví od koho, motrokáří se prohánějí borůvčím a čtyřkolkáří rajtují soukromé louky.... Bandy hńupů na zimních skůtrech pořádají "noční přejezdy" a pořád ne a ne je chytnout a dát jim to náležitě vyžrat.
Potom, kdyžs e obejví takovéhle video nebo krásné fotky, člověk ví, že to jen pozláto, protože dá obrovskou práci udělat to tak, aby tam nebyly vidět ty negativní jevy kolem nás.
Když se dívám na ta místa s odstupem těch 30 let, tak mujsím bohužel zkonstatovat, že vše spěje jen k horšímu. A pořád je to málo a pořád vidím tlaky, aby se Jeseníky zpřístupnily ještě většímu kvantu idiotů, kteří je nedokáží náležitě ocenit.
Mohl bych uvést jednu historku z letošní výpravy na Vidly, konkretně na Lyru, ale zase bych se stal terčem útoků vůči sobě....