Ségra koupila piano Yamaha. Dala za něj cca 28 tisíc. hraje to pekelně, vynikající výbava.
je to předchůdce tohoto:
[ Link ] Za mě - rozšířil bych výběr o značku Kurzweil - je to značka, která v tomto oboru znamená opravdu hodně.
Nahrával jsem asi v 5 studiích a všude piano Kurzweil bylo (kvůli konektivitě, pravděpodobně kvalitě). Kvůli ceně nejspíš ne, protože jsou cenově trochu výš.
Pro tento účel by bylo úplně nejlepší zajet někam do opravdu velkých hudebnin a ta piana si vyzkoušet. Každé má něco do sebe, každé bude mít jinou klaviaturu.
U digitálního piana jde hlavně o zesilovač, ani ne tak o software (který se u vyšších modelů dá dokonce ladit).
Klaviatura hraje velkou roli, to že by piano neladilo - není to mechanika, ale elektronika.
Toto je hodně podobné s elektrickou kytarou.
Když budu mít Gibson Les Paul Custom za 90 tisíc a proti němu třeba Les Paul Squier (custom verzi) za 15 tisíc a další třeba Les Paul LTD za 8 a na všechny dám stejné snímače (nejlíp Seymour Duncan), bude ta kytara za 90 litrů hrát o mnoho lépe, než kytara za 8 se stejnými snímači (přitom by se dalo říct, že dráty sjou stejné). není tomu tak. Jde i o dřevo, ze kterého je ta kytara vyrobena, o zpracování nástroje jako takového. Technicky je to totéž, ale ta cena je na Gibsonu prostě slyšet.
když se podívám do svého oboru - bicí nástroje: mám k dispozici dvě soupravy.
Jedna je březová z Číny (není to fabrika americké firmy v Číně, ale přímo čínská značka - Mapex), cena 45 tisíc
Druhá je březová, vyrobená v Japonsku - Tama Starclassic Birch - mám zapůjčeno - cena 125 tisíc
dřevo stejné, ráfky stejné, blány stejné, rozměry (až na kopáky) stejné, bubeník stejný.
Řeklo by se: Bude to hrát stejně.
nebude.
Mapexy luxusně zpracované a jsou na ně jen a jen vynikající reference, ovšem, což je důležité - ve své třídě.
Na Tamách je prostě znát, že jsou o dvě třídy výš. Ta cena tam hraje nejen sustainem, ale i laděním a to v mnohem širším spektru.
A když ke mě přišel kamarád, který vlastní etalon bicích nástrojů - javorovou soupravu značky DW, řekne, že se mu více líbí Mapex.
Pak přijde kamarád, který vlastní soupravu Mapex Orion (původní nejvyšší řada Mapexu) a řekne, že se mu více líbí Tama.
Sedněte do auta a jeďte to vyzkoušet.
V Brně by mohli mít piana v Music Data, nebo Lídl Music, v Praze teoreticky Kytary.cz nebo Akcent a nebo Huml Music.
Případně lze bez obav napsat některému z hudebníků, kteří se tomu věnují.
Já si kdysi taky myslel, že svět profihráčů je pro mě nedosažitelný a pak jsem se odhodlal napsat Martinu Vajglovi (Vltava, Olympic), zda by mi pomohl s výběrem činelů nebo případně i bicích nástrojů.
Pozval mě k sobě, poradil mi, vyzkoušeli jsme pár nástrojů, pokecali a jel jsem domů spokojenej.
Takže si myslím, že taková reference není vůbec od věci.
Muzikanti nejsou primadony (většina) :oD
Zkuste to. Jde o poměrně velký peníze za hudební nástroj, který by měl dlouhou dobu dělat radosti a ne starosti...
Uff, to je román, omlouvám se za něj :o)