Navštíveno 6444x

27.09.2013, 08:21 |
bafis Tak mi to konecne vyslo a od prvniho nastupuji v srn do fabriky. Bydlim primo na hranicich, takze budu zit normalne v čr a dojizdet denne 50km tam a 50 zpet, dojizdet budem ve dvou, takze to vychazi na kazdyho 100 kč za den na naftu, s tim ze tu stovku tam vydelam za pul hodiny :)
Vim ze je tu par lidi co v nemecku jsou, tak bych mel par otazek. Pojistil jsem se v nemecku u AOK a co ted udelat u VZP, mam jim to nahlasit aby me vyskrtli ?? A bude v tom pripade nemecka pojistka platit v pripade urazu v čr kde budu trvale zit ?? Mam u AOK pripojistit i rodinu ?? Ma nekdo zkusenost z arbeitsverhinderung (preventivni prace) bylo mi receno ze po case si ty penize muzu vyndat, nebo vyuzit jako dovolenou. A kindergelt mi vyplatej i na dite ktery neni me vlastni, (syn pritelkyne) ale prokazatelne ho zivim a ma stejnou adresu jako zbytek rodiny.
Ostatni jsem tak nejak vyhledal po ruznych forec, ale tohle jsem nikde nevycetl.
Jinak jsem si myslel ze se v nemecku v nedeli nikde nedela, ale tam co nastupuju se jede nonstop, 6 dni makat - 2 dny volno a prave ten kazdej sestej den mi jde nekam do fondu.
dik za rady...

27.09.2013, 10:07 |
DITR ja tam byl jak to je s pojistenim nevim sem osvc a potreboval sem pouze A1 myslim? jinak soc zdravotni sem platil tady klasika nemcum sem vystavoval fakturu. bohuzel jsem zase zpatky protoze nemci se naucili od nas to nejhorsi co mohli a to je neplatit faktury neustale neco vymysleji a neustale se neco predelava samozrejme pak to nechteji zaplatit! delal sem ve frankfurtu am main pro firmu temtech gmbh a jak rikas v nedeli se tam nedela pokud sme nestihali tak sme museli zaridit povoleni a nesmel se delat zaden kraval sekani vrtani atd
...kazdej sestej den mi jde nekam do fondu.
prdpokladam, ze do recka :-) sorry za OT

27.09.2013, 11:58 |
bafis Tady se jede nepretrzitej provoz vcetne nedeli, coz me prekvapilo.
Ted jsem byl dodelat to pojisteni a mam plny nemecky zdravotni ktery plati prej i u nas, jen je to jinak se zubarem, to musim doladit, ale udelam si ho asi taky tam, protoze moje zubarka jde do duchodu a vime jak je to u nas s timhle. Zbytek mi snad reknou u nas v pondeli na VZP, ikdyz tam prej ani nemusim, nemci vsechno co se tyka odhlaseni zaridej.
No ten sestej den by mel jit nekam bokem, protoze tydne je podle zakona povoleno makat jen 5 dni, tak to resej tim ze ho neoplatej, nekde to je a ja si to pak muzu vybrat. Proto se ptam jestli nekdo nevi jak to s tim je.
Ahoj zavolej na AOK ze potrebujes formular myslim E106 nebo E104, ten pak doneses na VZP, dostanes mezinarodni zdravotni karticku se kterou muzes jak k nemeckymu, tak ceskymu lekari.. Zdravotni pak budes platit v DE.. Budes takzvanej pendler, myslim ze je to podmineny tim, ze musis kazdy tyden zpet do CR ale to uz si presne nepamatuju..
Kazdopadne ti preju hodne zabavy, me to trvalo skoro 4 roky nez pochopili, ze ziju v De a pojisteni platim tam.. Posilali na me exekuce a tak podobne ale nozna jsem mel jen smulu:)

27.09.2013, 15:28 |
bafis jj AOK Plus mam dnes vyrizeny s tim ze budou informovat moji pojistovnu a cipova karta mi dorazi postou, ale jelikoz mam taky spatny zkusenosti s VZP, tak tam radsi v pondeli jeste sjedu a pokusim se jim to vysvetlit osobne..
Jeste k tomu litani a vyrizovani musim dodat ze v nemecku je to radost neco vybehavat, vsude prijemny a ochotny lidi, vzdy pomuzou s usmevem a to i pres to ze jsem cizinec a moje nemcina neni zrovna nejlepsi. V čr je vsechno problem a vsude sedi nafoukla zenska se spatnou naladu a nasere se jeste vic jen so sahnes na kliku...
Jj to mu bych taky neveril.. Zvlast co se tyce VZP, tam radsi zajet dvakrat a vse si nechat podepsat :) jinak co se tyce tech uredniku mas pravdu, za celou dobu co tu jsem se mi nikdy nestalo, ze by na me byl nekdo neprijemnej, ba naopak se ti snazi pomoc jeste nadramec toho co musi.. Takovej krasnej protiklad vuci CR :) s tim pripojistenim na zuby nevahej, nechat si tu delat korunku nebo podobne je docela draha sranda, jestli chces poslu ti odkaz na to co mam ja, platim cca10€ mesicne s tim, ze oni plati 70% az do 5000€, naposled me stala korunka 500€, cast zaplatila AOK, ja doplacel myslim 30€ A zbytek oni coz uz je znat :)
27.09.2013, 15:28 | bafis
Jeste k tomu litani a vyrizovani musim dodat ze v nemecku je to radost neco vybehavat, vsude prijemny a ochotny lidi, vzdy pomuzou s usmevem a to i pres to ze jsem cizinec a moje nemcina neni zrovna nejlepsi. V čr je vsechno problem a vsude sedi nafoukla zenska se spatnou naladu a nasere se jeste vic jen so sahnes na kliku...
Pod to se podepisu klidne trikrat... jsem v nemecku uz dlooouho, bohuzel pracuju trosku jinak nez ty a nemuzu ti s nicim poradit, snad jen, toho zubniho si radsi priplat na pojisteni :-)
ALE PRAVDA JE, ZE CHODIT V NEMECKU NA URAD (Obchod, k doktorovi....) je o proti cemukoliv jinymu v cechach radost :-)
ahoj, pokial zacinas v nemecku pracovat, tak si pflichtversichert, teda musis byt poisteny napr. v aok... mozes si vsak vybrat ktorukolvek inu gesetzliche kasse (ja som v tom za tie roky este rozdiel nenasiel)
ak si gesetzlich versichert, tak tvoja rodina (aj neplnolety syn tvojej priatelky byvajuci s tebou v jednej domacnosti) je familienversichert, teda zadara v nemecku poistena zakladnym tarifom.
Zuby a oci si mozes dopoistit,podla toho, kolko potrebujes priemerne za rok spravit sa to da vypocitat, ci sa to pripoistenie oplati
ked budes zarabat cez cca 56k€ rocne, mozes da poistit privatne, ale tam odpada familienversicherung.
este zaverom: urcite si pri dochadzke x km/denne nechaj spravit danove priznanie, a mas okolo 30c/km odpocet z dane
vo vszp sa jednoducho odhlasis s tym, ze im dolozis potvrdenie o poisteni z nemecka

28.09.2013, 08:33 |
bafis noclue : diky. Co jsem si vsiml u firmy na parkovisti tak tam stalo par polskych aut, takze myslim ze par figlu mi urcite polaci jeste poradej, oni v tomhle umej chodit ;) Zaujalo me to danovy priznani a odpocet za kilometry, coz pro me muze byt dost zajimavy, protoze za ten pracovni tyden najezdim dohromady 300 km tam a 300 zase zpet. Pri zakladani uctu mi pani v bance doporucovala danoveho poradce dokonce i čecha, kterej vyridi kde co a bere si 5 % z toho co vytahne, asi ho budu kontaktovat.
Kdyz to tady ctu o te ochote tak me tady prestava vsechno bavit jeste vic nez do ted:-( A pravda je ze stejnej nazor slychavam od vsech v nemecku,rakousku,svycarsku..
moj danovy poradca aj vsetci pred nim brali poplatok za to, kolko s tym bolo roboty bezne niekde je to od 100 do 300€ rocne, podla prijmu..... taktiez si pozri, ci nemas niekde v blizkosti nejaky lohnsteuerverein a spytaj sa ich na podmienky
trochu to tu ozivim, zacina to pro me byt dost aktualni
Tech 30c/km je tzv. fahrkostenzuschuss / pendlerpauschale? jeden kamarad mi rikal, ze to pro cechy nejde uplatnit (mu to rikal nemeckej danovej poradce). Pokud by to slo odecitat z dani, je suma 0,30€ x pocet km nejkratsi cesty z domova do prace x pocet dnu = penize co dostanu? Zkousel sem ruzny kalkulacky na netu a tak nejak se to tam pocita, ale kazdej mi tvrdi neco jineho. Pak asi existuje moznost ze to plati zamstnavatel kazdy mesic ve vyplate. kdyby to tu nekdo osvetlil byl bych vdecen
si optimista ;)
0,30€ x pocet km nejkratsi cesty z domova do prace x pocet dnu = o tolko sa ti znizi zaklad dane
Dolezite je zaplatit za to auto v nemecku kfz-steuer, nemusis ho prehlasovat.
ak by si mal v nemecku nejaky byt a chodil domov na vikendy tak si od zakladu dane odpocitas najom v nemecku, zohladni sa ortsuebliche miete a max 60m2 obytnej plochy. Plus potom denne jazdy z bytu do prace a raz za tyzden z Ciech do prace(pondelok)
Stichwort Doppelwohnsitz.