Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > radek.613

o Navštíveno 6357x o
o 12.09.2013, 18:41 | xSam
Timto bych chtel podekovat radkovi za jeho naprosto perfektne odvedenou praci pri vymene plynoveho kotle. Bezva cena a preciznost je prikladna. Nemohu opomenout fundovane rady a pomoc s vyberem i vymyslenim jak to vsechno u me udelat. Je velmi prijemne zjisteni, ze se da najit remeslnik, ktery umi a vi co dela. A to ani nemluvim o skvelem vystupovani. Dokonce moje zena mi porad Radka predhazuje, jak muze chlap bejt pracovitej a sikovnej:-)))))))
Pokud byste neco podobneho potrebovali resit, doporucim Vam se na neho obratit, nebudete zklamani.
Diky moc, Radku.

ps: uz jsem na tomto foru narazil na par velmi sikovnych a hodnych lidi, kteri mi dokazali s necim pomoct nebo poradit a to je parada:-)

o 12.09.2013, 20:50 | cupra.165
Jaky jste instalovali konkretne kotel,pokud to není tajny? Do budoucna taky premyslim ze se zbavim svého 8 let starého dakonu dua r a pujdu do nejakeho kondenzačního,sympaticky i dle referenci je mi znacka Baxi
o 12.09.2013, 21:03 | Only_One
já Baxíka mám (taky od Radka a velká spokojenost.
o 12.09.2013, 21:04 | HIGHTOWER
xSam: chválím, že chválíš :-) A k tomu, že tu jsou šikovní, no, nešikovní se ti ani neozvou, neb nemají co nabídnout :-D Jinak souhlas, jsou tu šikovní lidi, z různých oborů a už i já měl tu čest s některými řešit i jen třeba drobnosti a prostě super, snad jsem vždy veřejně poděkoval :-)
o 12.09.2013, 22:50 | radek.613
Díky za pochvalu, jsem rád že se povedlo a že jste spokojeni, což byl konenkonců záměr celé akce. Kvituji docela se zadostiučiněním, že co jsem opustil životní etapu "zaměstnanec" a vrhl se na etapu "sám sobě šéfem, účetním i prorokem" :-D, dají se věci páchat radostněji, kvalitněji a zcela po mém v takové míře, že to vede k rychlé, spolehlivé a zdárné akci.

Tajné to určitě není. Původně tam byl Immergas Avio Maior, tedy komínová verze kotle s vestavěným 60l boilerem s přednostním ohřevem teplé vody. R.V. 2004. Nyní, pro neustálou poruchovost (ovšem z 1/3 způsobenou zasahujícími servisáky a z druhé 1/3 způsobené špatnou instalací odvodu spalin) vyměněn za Baxi Nuvola3 Comfort, což je taktéž nástěnný přístroj s 60l nerezovým boilerem. Technologie tedy zůstala, změnila se značka - kvalita - komponenty, a byly napraveny instalační chyby - změna umístění kotle kvůli novému odvodu spalin, zprovoznění přídavné expanze. Ještě byl předělán způsob ovládání čerpadla topné vložky krbu z ručního na automatický a aby jsme se nenudili, tak ještě přesun jednoho radiátoru o několik metrů dále :-D :-D :-D
o 12.09.2013, 22:59 | HIGHTOWER
Takže vlastně všechno nově a jinak :-D
o 12.09.2013, 23:28 | radek.613
:-D
o 13.09.2013, 00:59 | mr.brain
Má to teda jako turbo? :) Jestli to má jako klasiku do komína, dělali jste 4 Pa test? ČR je v tomhle hodně na hovno :(
o 13.09.2013, 08:19 | Kapka (M)
Radku psal jsem ti email..už asi před cca 14dni...kvuli montaži plynu do BMW 750i ,,zkus se na to podívat..díky moc
o 13.09.2013, 08:33 | radek.613
Co se týká 4Pa testu, u Xsama v poho. V ČR je nejvíc průšvihů ve staré zástavbě při plošném nahrazování vysloužilých karem a kotlů novými, aniž by montážníci vzduch vůbec řešili či se nad ním zamysleli, a plynové revize jim píše kamarád od stolu. A pak všude tam, kde se v rámci současné "eko-dotaco-masáže" zhusta mění okna a dveře za utěsněná a nikomu nedochází, že ta věc taky potřebuje ke svému fungování čerstvý vzduch zvenku, a to ne málo. Když pak přijedou havrani, už je pozdě......
o 13.09.2013, 09:07 | mr.brain
Tak to je fajn, ono to většinou vychází ok, ale pak občas při revizi člověk najde, jak celej barák ma ty sací otvory ucpaný aby jim tam nešla zima :D
o 13.09.2013, 09:22 | Kapka (M)
díky za rychlou odpoved Radku..prepošlu bráchovi
o 13.09.2013, 09:54 | semysak
trochu se vetru:
mam kondenzacni kotel 17kW ve sklepe v samostatne mistnosti a sani vzduchu z vnitrku mistnosti, do mistnosti je jedno sklepni okynko a usti 2 kominove pruduchy 15x15 cm, ktere jsou otevrene jen s mrizkou a netopi se v nich, toho casu slouzi za privod vzduchu do mistnosti. do mistnosti sou dvere, ktere nejsou osazene ale planuji je osadit v nich udelat velkou "saci mrizku", dvere usti do chodby baraku kde je shodiste pro 3 patra. Je privod vzduchu dostatecny, nebo mam zbudovat pro jistotu do sklepniho okynka saci mrizku?
o 13.09.2013, 13:19 | radek.613
Chladný a nejvýkonnější vzduch je u podlahy, směrem ke stropu s rostoucí teplotou ochuzuje se o kyslík. Toliko fyzika ZŠ. V suterénu (sklepě) znamená jednoduše udělat z VZT plechových prvků nebo D200 KG plastové gumičkové kanaldy vzduchovod od sklepního okýnka poblíž sacího hrdla na kotli a je to. Plus zajistit dostatečnou přirozenou výměnu vzduchu v místnosti. Jinak nechápu, když je tam sklepní okýnko, proč instalační firma nenatáhla potrubí sání od hrdla kotle až do okýnka, aby si kotel mohl sát čerstvý vzduch přímo z venku. Nechat kondenzák s jemným hořákem a řízeným ventilátorem cucat mokrou sklepní zatuchlinu není zrovna nejlepší řešení. Navíc tím že tlakotěsně dovedeš sání z kotle až ven krze to okýnko, přestanou veškeré nároky na výměnu a přívod vzduchu do místnosti existovat a nemusíš nic nikde mřížkovat, podřezávat, vysazovat, propojovat, atd....
o 13.09.2013, 15:47 | semysak
diky za odpoved. Tu instalaci vzduchovodu tam dodelam. Jinak sklepni zatuchlina tam neni v zadne casti sklepa je to mistnost spesl upravena aby se tam kotli libilo, sucha, pekne omitky, nove vymalovano, elektrika jako ze zurnalu atd, teda krome toho vzduchovodu nemusi byt kazdej sklep mokrej zatuchlej s mechem na stene :-)
o 14.09.2013, 09:01 | radek.613
Obecně prostory pod úrovní terénu jsou nejobtížněji větratelné a mají nejhorší přirozenou výměnu vzduchu, lhostejno zda je to kamenná sluj, nebo vysokorozpočtová vinárna se stěnama obloženýma mramorem a zlatým lustrem :-D :-D :-D Zásadní instalační věc je pak ta, že až na extrémní případy kdy opravdu není kde zvenku brát má mít kotel vždy sání z venku, nikoli z prostoru, kde je.
o 15.09.2013, 10:31 | Jirka156
Já se taky vetřu. Kdysi jsme si Radku psali o mém problému a chtěl jsi poslat fotky mojí topné soustavy, ale už si se, asi pro svou vytíženost, neozval. Tak to zkusím ještě jednou. Mám automatický kotel na hnědé uhlí Ekoefekt 24kW. Vodu z kotle hnanou přes dvě čerpadla do radiátorů. Můj problém je v regulaci. A to konkrétně regulaci průtoku čtyřcesťákem. Mám ho ovládaný pouze mechanicky (jak si ho nastavím, tak tolik pouštím teplé vody nahoru do radiátorů - vlastně celou topnou sezonu je na 5-ku tedy půl napůl). A pak mám v soustavě zakomponovaný kombinovaný bojler. A já bych chtěl při dnešních cenách elektriky, ohřívat bojler i v přechodném období kotlem. Bohužel, když však pustím ventil pro oběh vody do bojleru, tak v přechodném období se místo ohřevu vody v bojleru kotlem, natápí elektrikou radiátory. Co ty na to? Dalo by se to vyřešit?
o 15.09.2013, 21:54 | z0diaC
Radku zeptám se,vybírám kondenzační kotel s výkonem do 15kW .... v zůženém výběru mi zůstaly : Vaillant VU126/3-5 a Brotje WBS 14E , který by jsi mohl z těchto dvou z hlediska spolehlivosti doporučit ? ....díky !
o 15.09.2013, 23:31 | radek.613
Jirka156: Řešení je v přepojení strojovny - boiler musí být napojen se svým čerpadlem na ostrý, tedy kotlový okruh, před čtyřcestným ventilem. Jeho nabíjecí čerpadlo musí mít na výtlaku zpětnou klapku. Nebo lze využít kotlové čerpadlo, ale pak je nutné osadit uzavírací element chránící boiler před přetopením. Čerpadlo radiátorů musí být osazeno na sekundáru - ZA čtyřcestným ventilem. A čtyřcestný ventil, má-li krom regulace teploty vody do radiátorů sloužit i ochraně kotle před kondenzací z důvodu nízké teploty vratné vody, musí být opatřen servopohonem a příslušným tříbodovým regulátorem. Takže vyřešit to samo jde, fotky pošli znovu.
o 15.09.2013, 23:33 | radek.613
zOdiaC: do 15kW? Kolik tedy potřebuješ? A jen topení, ebo i ohřev teplé vody?
o 16.09.2013, 00:26 | spunt
to radek : mel bych na tebe dotaz. Vybiram do 2.generacniho rodinneho domu kondezacni kotel, jak na pripravu teple vody, tak na topeni. Prizemi, 1. a 2. patro. 1. a 2. patro, dva samostane byty, vsude podlahovka - dohromady cca 160-170 m2. V prizemi radiatory, ale sla by do nich stejna voda jako do podlahovek ( neni tam nutnost takovyho tepla ).
Zatim je muj favorit kondezak od JUNKERSU ZBS 30/150S-3 MA ( [ Link ] ) . Nemas s timhle konkretnim zkusenost ? Je to dobra volba ? Co mam za info tak je vcelku jedno jestli to je junkers, vaillant atd, vevnitr pry vsude stejne bosch.
Diky za postrehy
o 16.09.2013, 07:59 | Jirka156
radek.613: Máš to v mailu. Mrkni na to a dej mi prosím vědět. Zatím díky.
o 16.09.2013, 20:04 | z0diaC
Radek : potřebuju 13,5kW a bude ohřívat i teplou vodu - byl mi doporučen zásobník 120l (1 koupelna - sprcha,větší vana) a kuchyň. Klidně doporuč i něco jiného s čím jsou zkušenosti.DÍKY !
o 18.09.2013, 21:27 | radek.613
Jirka 156: máš to v mailu.
o 18.09.2013, 21:58 | radek.613
ZodiaC:

Pokud potřebuješ 13,5 kW na spádu dejme tomu 55/45 (pro kondenzační techniku), je VU126/3-5 nepoužitelný, neb strop jeho výkonu je 12,9 kW na ještě nižším "prospektovém" spádu 40/30. Takže z něj nikdy 13,5 kW nedostaneš, s bídou 11,5 kW. Module 5,3 - 12,9 kW, nic moc v dnešní době. Takže ten si škrtni. WBS je na tom o chloupek líp, ale taky nadoraz a bez rezervy. Modulace 3,4 - 14 kW. Navíc má slitinový hliníkový výměník, což je potencionální problém, dokázaný na Buderus i jiných, kdo to používá. Vaillant má nerezový výměník, to je mnohem lepší. Hovořím z praxe, ne podle PR článků toho kterého výrobce :-D

Já osobně bych, podle "kapsy" šel do kotle s větší rezervou výkonu a širším rozsahem modulace (tedy rozmezím minimální - maximální výkon) a vzhledem k dnešním cenám plynu, pokud máš místo, tak raději 160 l boiler. Např:

BAXI (vyzkoušené dlouho let, nerezové komory, elektronika Siemens)
BAXI LUNA PLATINUM HT 1.18 (2,4 - 16,9 kW) v sestavě s boilerem DZ 160 litrů (cenově zvýhodněný set)
BAXI LUNA PLATINUM HT 1.24 (2,4 - 24 kW)v sestavě s boilerem DZ 160 litrů (cenově zvýhodněný set)

VAILLANT
VU186/3-5 plus zásobník VIH R150
(ale má to mizerný rozsah modulace - minimální výkon přes 7 kW, nic moc)

VIESSMANN
VITIODENS 200W 4,8 - 19 kW v sestavě se zásobníkem VitoCell 100W CUG 150 litrů

GEMINOX
GEMINOX ZEM 2-17SET 160 (kotel ZEM 2,4 - 17 kW, nerez výměník, v sestavě s boilerem DZ 160 litrů)

Toť asi vše z vyzkoušených značek, kde jde ruku v ruce kvalita s rozumnou cenou a nízkou poruchovostí.
o 18.09.2013, 22:22 | radek.613
Spunt:

Zkušenosti s Junkersem mám, a to nikterak pozitivní :-D :-D :-D Podivná konstrukce, šílená elektronika (Bosch, stejně průserová a uživatelsky nepřívětivá jako u aut :-D), a hlavně omezená servisní síť, nutnost používat pouze junkersí díly (nemají ani unifikaci čidel s jinými výrobci kotlů). Parametrově a funkcemi pak nejsou ničím extra, ani lídrem oboru, ani na chvostě, prostě zlatý střed. Jo a taky používají výměníky ze slitiny hliníku, brrrr :-D

Jinak info máš špatné, BOSCH věci má pouze Junkers, Vaillant má zasde svoje "zaječí", ostatní výrobci většinou simenens, honeywell, TG....

Ad Tvá volba - mermomocí chceš takový kompakt, kvůli úsdpoře místa, nebo je to jedno? Statisticky spolehlivější, snáz opravitelnější a méně poruchová je totiž vždy sestava samostatného kotle a pod ním/vedle něj/ za rohem připojeného boileru.

Obecně pokud potřebuješ cokoli kondenzačního kolem 30 kW (i když mu nahrubo vychází, že by Ti stačilo nějakých 22 kW, tedy jmenovitá 24 kW verze) a se zásobníkem cirka 150 litrů, šel bych touhle cestou:

BAXI LUNA PLATINUM HT 1.32 (3,2 - 32 kW) v sestavě s boilerem DZ 160 litrů

GEMINOX THR-S 10-35 C (9,7 - 33 kW) v sestavě s boilerem DZ 160 litrů

VIESSMANN VITODENS 200W 8,8 - 35 kW v sestavě s boilerem VitoCell 100W CUG 150 litrů

Pokud chceš opravdu kompaktní centrálu, tak:

VIESSMANN VITODENS 333F (3,8 - 26 kW) s vrstveným zásobníkem 100 litrů (výkonově nahradí 150 litrů klasický boiler)

BAXI LUNA3 COMFORT HT COMBI 1.280 (9,4 - 28 kW) s vestavěným nerezovým vrstveným zásdobníkem 80 litrů (nahradí běžný 120- 140 litrů zásobník)

VAILLANT VSC246/2 C170 (12,2 - 27 kW) s vrstveným zásobníkem 100 litrů (nahradí až 140 litrový klasický zásobník)
o 18.09.2013, 22:22 | radek.613
Můžu jít spát? :-D :-D :-D
o 19.09.2013, 21:27 | spunt
radek: diky za odpoved. Kompakt mermomoci nepotrebuju, bude to umisteny ve sklepe takze to je fuk. Ten baxi ma perfektni modulaci - 3,2 az 32kw, to je slusny. Baxi je na tom kvalitou dobre ? Jinak ten 160l zasobnik je pro dvou generacni dum dostacujici ?
o 16.11.2013, 14:35 | walish
Radku, poslal jsem Ti mail, tak se pak prosím koukni, kdyby sis našel chvilku. Docela to spěchá, než začne mrznout. Díky moc
o 13.10.2014, 22:26 | Lubak
Prosel jsem par postrehu a potreboval bych radu od zkusenych.hledam automatickej kotel na uhli s vykonem kolem 15az20kw. Podminkou je co nejmensi rozmery a omezeni 60vstupni dvere.nejakej napad?
o 14.10.2014, 08:22 | radek.613
To je celkem jednoduchý výběr, jen si ujasni tyhle parametry a funkce:

1. chceš aby v pohotovosti/bez elektriky vydržel 5 hodin nebo 30 hodin a pak se zase sám rozjel a pokračoval v otopu, bez nutnosti k němu chodit?

2. chceš aby ho řídila nějaká bedna s mikroprocesorem a Ty jsi trávil v kotelně hodiny laděním jakýchsi parametrů a procentuálních přírustků/změn vzduchu a paliva pokaždé když koupíš jiné uhlí nebo bude zrovna inverze, nebo radši do kotelny jen jednou denně na 1 min nakoukneš a jdeš?

3. chceš, když dojde palivo a kotel díky netěsnosti na víku "chytne" do násypky, pak kladívkem a dlátem sekat z retorty škvarky prolité vodou z "bezpečnostního" zařízení, nebo radši počkat až to dohoří a prostě topit dál?

4. chceš spálit jakkoli mokré/vlhké/suché/nekvalitní uhlí, přičemž to jaké bylo poznáš jen podle množství popela, nebo se chceš modlit pokaždé když zapaluješ kotel, jestli je uhlí akorát a hvězdy Ti jsou nakloněny?

5. budeš budovat nový komín, nebo už komín máš, nevalných parametrů, a chceš kotel, kterému je to jedno?

6. stačí Ti emisní třída 3/4 nebo raději 4/5 i se všemi problémy co ta vyšší třída nese?

7. bude kotel a komín dostatečně daleko od obytných místností, nebo jejich součástí?

Pokud 1 - 30h, 2 - bez mozku, 3 - prostě topit dál, 4 - jakékoli uhlí, 5 - obyč/starý komín, 6 - 3/4, 7 - bude dál, pak OTOČNÝ ROŠT - EKOEFEKT 24.

Pokud 1 - 5 h, 2 - mikroprocesor a všechny kraviny kolem, 3 - řešit zatopení retorty a šneku, 4 - jen suché, pěkné kvalitní uhlí, jinak mrzneš, 5 - nový třísl. komín, 6 - 4/5, 7 - komín/kotelna je v "ložnici", pak RETORTOVÝ HOŘÁK - LING/VIALING, VARIMTIK, HERCULES,....
o 14.10.2014, 08:38 | Lubak
Radku díky za rekaci můžu případně napsat e-mail s pár dotazy?
Jinak níže doplněné požadavky:-)
Otázka 1:potřebuju aby vydržel bez zásahu a sám se rozhořel v případě výpadku elektriky
2)do kotelny nenní problém každý den zajít
3)sekat se mi nikde nic z ničeho fakt nechce
4)kvalitu uhlí se budu snažit hlídat ale úplně se to neovlivnit nedá
5)komín mám stávající (starší zděny) na něj je v současnosti napojen "starý" 16 Dakon
6)emisní třída 3/4 bude dostačující řekl bych
7)kotel je umístěn ve sklepě zavřenej a oddělenej od obytných místností
Mrknu na rozměry Ekoefektu zatím jediné co mi vycházelo byl Varimatik 15 nebo Defro Uni 15
o 14.10.2014, 09:16 | radek.613
Ekoefekt24 projde 60 cm dveřma naprosto v pohodě, navíc si lze, přes nás autor.servisáky, objednat klidně atypickou násypku (větší, "za roh", nepravidelného tvaru, nebo s jinak umístěným víkem) a už umíme i popelník zboku místo zepředu (to měla donedávna jen E48) a i hrdlo kouřovodu do boku místo dozadu - prostě co nejvíc vyhovět místnosti instalace...
o 14.10.2014, 09:18 | Lubak
tak to je víc než dobrá zpráva díky
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3165 sekund.