Navštíveno 6767x

plati jeste? pripadne jina moznost? nekde me zmerili o mene nez 20km/h ve meste, samozrejme jsem ochotny nest nasledky ale kdyby to slo obejit nebranil bych se..

05.09.2013, 17:16 |
macek nejde.jenom osoba vzdalena:-)) nevemou ti body ale zaplatis pokutu

05.09.2013, 17:51 |
CRK thepyroman: tak už na tebe došlo, ty závodníku :D to si měl ještě štěstí...

05.09.2013, 17:54 |
CRK dneska tě vzali, že jo? sem je viděl m*dky všude...

05.09.2013, 18:04 |
Mlask Dle kamaráda to stále jde jenom - ty osobu blízkou samozřejmě říct nemůžeš..musíš na někoho ukázát...na kamráda třebas, se kterým se domluvíš a bude tam muset pak jít a až ten může říct, že to pučil osobě blízkej...v praxi to ovšem vyzkoušené nemám..povídal mi to dopravák, ale jíný kraj jiný mrav :D
Osoba blizka jiz opravdu neexistuje. Respektive neexistuje zakon o ktery se muzes oprit a odmitnout vypovidat.
Osobne bych zkusil fintu slovo proti slovu.
Ty jim oznamis ze jsi pujcil auto brachovi (kamaradovi). Toho si predvolaji a kdyz tam prijde rekne ze on neridil,ze jsi to byl ty. A urednik je v pasti :-)

05.09.2013, 20:56 |
mr.brain | Upraveno: 2013-09-05 20:57:42
Osoba blízká (nebo právo nevypovídat) jako taková (takové) je ústavním právem... to zůstalo zachováno, bohužel pokud provozovatel vozidla řekne, že ví kdo řídil, ale odmítá vypovídat, tak to okamžitě spadne do správního deliktu, pokuta do 10 000 Kč.
Dělají to ale tak (tedy aby se maximalizoval výběr), že pošlou příkaz na zaplacení cca 500-1000 Kč provozovatelem, bez bodů a tím je to smáznutý. Byl tu o tom někdy před měsícem topic...
To co doporučuje Mlask rozhodně nedoporučuju, protože praxe je taková, že když řekneš řídila osoba A a osoba A řekne, že odmítá vypovídat, opět se to dostane ke správnímu deliktu. Je třeba si přečíst přesné znění té novely.
Tak se omlouvam za mystifikaci. Opravdu osoba blizka existuje,ale vyplati se na ni odvolavat asi jen v pripade kdy bys evidentne prisel o papiry,jako ze te treba ve meste blejskne radar ve 120tikm/h.
Zajimalo by me ale jaka je realita kdyz Osoba A rekne ze ridila osoba B a osoba B tvrdi ze neridila ze urcite ridila osoba A.
No však to je to co jsem psal nahoře - bude z toho správní delikt. Komentář k novele
[ Link ] Samotná novela z.č. 297/2011 Sb. §125f
[ Link ] Nás konkrétně zajíma odst. 4:
(4) Obecní úřad obce s rozšířenou působností správní delikt podle odstavce 1 projedná, pouze pokud učinil nezbytné kroky ke zjištění pachatele přestupku a
a)nezahájil řízení o přestupku a věc odložil, protože nezjistil skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě, nebo
b)řízení o přestupku zastavil, protože obviněnému z přestupku nebylo spáchání skutku prokázáno.
Takže pokud řeknu, že řídila osoba A a ta odmítne vypovídat, dostanu se do situace popsané v §125f, odst. 4, písm. b - tedy nebylo prokázáno obviněnému (toho koho jsem udal) spáchání skutku a problém je ten, že z toho bude zahájeno správní řízení vůči provozovateli pro správní delikt.

06.09.2013, 09:22 |
PlusOne | Upraveno: 2013-09-06 09:24:06
BATMAN:
V tom případě to zaplatí provozovatel vozidla, a bude to bez bodu. Úředník nebude pátrat po tom, kdo to řídil, jim je to jedno, hlavně to zpoplatnit...je to podle toho bodu b) co sem dává mr.brain příspěvek nade mnou.
Kroky byly učiněny, přestupce nezjištěn, tak nazdar, zaplatí provozovatel, hotovo.
PlusOne: tak pro nekoho kdo ma uz malo bodu, je to i docela viteztvi ne? :)
Jasně, ale není potřeba k tomu absolvovat takovéto martyrium. Právo nevypovídat mám, využiju ho, zpoplatní mě jako provozovatele, konec zvonec.
Pekna svinarna. Verim ale ze kdyby to nekdo hnal k soudu s tim ze naprasil vinika a ten se odmita priznat a mel jsem za to byt tak jak tak pokutovan vyhraje to.
Je jen otazka casu kdy do toho nekdo pujde a vznikne prvni judikat pro vsechny ostatni kteri se toho chyti...

06.09.2013, 10:21 |
gizmi Vtip je v tom, ze kdyz zaplatim ten litr jako provozovatel, tak se to vyplati, protoze jakakoliv akce je pak ve vysledku drazsi:( Maji to dobre vymysleny - hajzlove ze spravniho..
Jen jeste doplnim, ze tohle plati pri prekroceni v obci do 20 Km/h a mimo do 30 Km/h. Nad tuto mez to jde rovnou ke spravnimu rizeni, kde jiz odmitnuti vypovedi samozrejme lze bez postihu - aspon tak to chapu ja.
gizmi: asi tak
mrazik: ano, tak to je, resp. vsechny prestupky, ktere nelze resit na miste, jdou rovnou do spravniho rizeni a na tom postupu se nic nemeni...
tak sem mel 60tku na 50.. vysledek - 500kc a dva body, poprve co sem prisel o bodiky..:/

06.09.2013, 18:38 |
CRK thepyroman: to bych ti dal teda víc :) a za ten čoud z vejfuku ti nic nenapařili? :D
to nebylo s coupe ale s passatem..:) a neser nebo ti prohodim ten brzdic co u me mas asi rok oknem..

06.09.2013, 21:36 |
CRK thepyroman: tak ten chrochták čoudí určitě taky :)))

06.09.2013, 21:41 |
CRK | Upraveno: 2013-09-06 21:42:32
ty si mě viděl..? :D

03.03.2014, 20:35 |
bafis Zdar, ma nekdo nejaky novy poznatky jak z toho ven ?? Dneska prislo pritelkyni prekroceni rychlosti o 22 km v obci, chtej 2000 a 3 body. Problem je v tom ze ona je majitel auta a v tu dobu jsem ridil ja a ona sedela vedle. Prej ma do 15 dnu zaplatit, nebo udat ridice. Co se stane kdyz se to hodi na Ference Nemétha ze Szegedu, ze tu byl na jarnich prazdninach ?? Ma nekdo zkusenost ??
Diky
zalezi, jakym zpusobem te zmerili

03.03.2014, 21:06 |
bafis policajt mel radar na trojnozce, jestli stali dal a vybyrali to nevim, zajel jsem hned za nim do bocni ulicky a objel to jinudy...

03.03.2014, 21:29 |
Alííí Nahlasi Ference Nemetha, zaplati dvojku a oni ji poprejou hodne stesti pri vymahani dluhu u kamarada ze Szegedu. :-) Body nic.

03.03.2014, 21:49 |
Rudi Já co vim, tak pokud zaplatíš do 15ti dnů, tak je to většinou daný tím, že zaplatíš pokutu před správním řízením a nikdo body nedostane bo se uplatňuje odpovědnost provozovatele.
Druhá možnost je, udat Strejdu Ference, kterýho oni musej obeslat a pak se případně půjde zpátky k tobě a pokutu začnou vymáhat po tobě.

03.03.2014, 21:50 |
Rudi Ideálním řešením by bylo udat dlužníka, kterej potvrdí, že to řídil, ale prachy na pokutu nemá, ať to po něm stát vymáhá :-D

03.03.2014, 21:52 |
Pajk Ferenc nefunguje...
Jde to tak, že přítelkyně nahlásí Tebe a Ty se odvoláš na osobu blízkou, protože ona nemůže.

04.03.2014, 07:23 |
bafis Pajk - a jak vim ze tam nemaj fotku kde je evidentni ze ridim ja ?? Nebo tenhle prenosnej jen meri a zaznamena rychlost ??

04.03.2014, 07:37 |
mr.brain | Upraveno: 2014-03-04 07:41:18
Achjo, návodů (minimálně FSM) je plnej internet! To už jsou lidi vážně tak vymatlaný?
Jak na to:
-překročení nad 20 km/h v obci nejen že jsou 3 body, ale opakovaný přestupek (tuším během roku) = bez řidičiského oprávnění na 6 měsíců
-jakou to skýtá výhodu? na uvedený případ nelze použít správní delikt provozovatele vozidla z čehož vyplývá, že právo odmítnou vypovídat není zpoplatněno
-co pro to udělat? Napsat na papír - ve věci č.j. podávám odpor (pak bude zahájeno klasické správní řízení - více info třeba zde
[ Link ] )
-následně přítelkyně vezme doklady co jí přišly, dojde tam, kam jí předvolají (bude zahájené správní řízení), poslechne si poučení a odvolá se na možnost odmítnou vypovídat + bude chtít vidět spis (na což má ostatně právo a alespoň uvidí jakou skvělou fotku mají)
A pokud tam bude říkat něco jiného nebo nedejbože, že neví kdo řídil (= až 50 000 Kč), tak je výsledek jen horší, než to co hrozí teď.

04.03.2014, 07:56 |
bafis mr.brain - je jich plnej net, ale vetsinou je to na urovni teorie, hledam nekoho kdosi tim realne prosel a slo to, tak tu nedupej ;-)
Promiň, že jsem tu nadupal co máš udělat... :)

04.03.2014, 08:34 |
20bad | Upraveno: 2014-03-04 08:36:24
mr.brain - nezlob se, ale máš to nějaké pomotané, pokud je přestupek zjištěn automatizovaným systémem (bez obsluhy) a nebo jde o parkování zašle se majiteli výzva k zaplacení určité finanční částky. Můžeš uvést řidiče, ale ten pokud se nedostaví nebo uvede osobu blízkou, a správní orgán nezjistí osobu řidiče do 60ti dnů tak jde ta pokuta zpátky za tebou. Je jedno jestli jde o bodovaný přestupek. pokud nevíš kdo řídil tak u fyzické osoby je pokuta 5-10tis Kč a ne 50tis. jak píšeš.
Ono může být na netu spoustu fint, ale nikdo je nemá ověřené, protože správní úřad a ministerstvo dopravy tu pokudu vždy posvětí a pak se nezbývá než soudit a pokud by byl v takové věci už výsledek ve prospěch žalujícího tak to už by jsme všichni věděli.
Ono take zalezi na konkretnim urade, kazdy si vyklada zakon po svem a kazdy muze postupovat jinak. V tomhle pripade je lepsi zaplatit vypalne a byt rad, ze nejsou body.
jedna z mála funkčních metod je nahlášení řidiče/řidičky který někdy po přestupku zemřel/a. Nedávno jsem našel nějaký výklad ohledně toho a právník tuto medotu označil za jedinou zcela funkční. Doporučil hledat ideálně podnikatele/podnikatelku, kde jsou všechny iniciály ve veřejných rejstřících. Otázka je spíš na morální stránku věci...

04.03.2014, 09:12 |
20bad ona byla k této problematice na správní úřady zaslána docela obsáhla metodická příručka, která řešila možné kličky řidičů - hříšníků, jak se placení vyhnout, pro obce a města jsou to velké a snadno získané finance a udělají vše pro to aby to fungovalo dále v současném stavu.
Pro zajímavost, tyhle výzvy se třeba konkrétně z Magistrátu hl. m. Prahy posílají i na vozidla Policie ČR a u nás to je třeba 80-100 výzev denně. Nikdo nezkoumá zda to vozidlo jelo na majáky a automaticky to jen rozesílají. A na každou výzvu se musí odpovídat:-)

04.03.2014, 09:17 |
20bad O_O Možná teoreticky funkční, ale pokud to nebude nikdo z blízkého okruhu tak nepoužitelná a dále i postižitelná protože vědomě nepravdivě někoho obviníš z přestupku.
Je to přesně jako to uvedl PAJK!
Je poviností majitele vozu uvést, kdo vozidlo v danou dobu řídil (osobu blízkou už zmínit nemůže), ale může uvést někoho konkrétního (čímž splní svou povinnost a nemůže mu za to být udělená žádná sankce), kterého si Policie předvolá a ten už smí odmítnout výpověď, nebo uvést OSOBU BLÍZKOU! (což je právo dané ústavou ČR) Tedy také mu nemůže být udělená pokuta ani jiná sankce :o)
Vždyť o tomto se přeci dobře ví od samého začátku jejich paskvilu v zákoně :o)
[ Link ] [ Link ] (doporučuji přečíst to, co uvádí Huml)
A co se fotek týká - to není žádný pořádný důkaz ;o) stačí říct, že to nejste vy, že vy jste rozhodně hezčí... (vyzkoušeno - funguje)

04.03.2014, 09:31 |
bafis mrazik : kdyby slo jen o penize, tak to ani neresim, ale jde o zbytecny body ztraceny na vypadovce z mesta kde nejsou ani zadny baraky a neznam nikoho kdo by tam kdy jel 50.
jako spravni delikt se to provozovateli vrati pouze v pripadech, co vyjmenoval 20bad.
Thulo: to fungovat nebude, bo se urad nedopatra konkretniho vinnika a nic mu nebrani se obratit na provozovatele.
20bad: nezlob se na mě, ale máš to nějaké pomotané :) Správní delikt provozovateli vozidla za překročení rychlosti (tedy to, co píšeš ve svém příspěvku 04.03.2014, 08:34) lze udělit pouze pokud bylo skutkové jednání zaznamenáno automatizovaných zařízením :) Ad. pokuta - ano, v případě, že provozovatel uvede, že neví kdo řídil, tak je to za 5k, moje chyba. Pokud se jedná o bodovaný/nebodovaný přestupek je jedno, jen pokud tento může být projednán v blokovém řízení, resp. řešen na místě... Vmax +40 km/h třeba takto řešit nejde.
Z obojího vyplývá, že bafise někdo změřil - očividně se nejednalo o automatizované zařízení a navíc ještě jel o více jak 22 km/h v obci. Už z prvého rovnou vyplývá, že nelze použít zákonné ustanovení §125f (tedy správní delikt prozovozovatele), ale postup celého správního řízení bude stejný jako byl před 19.1. 2013 - tj. podat odpor na platební příkaz, počkat až úřad zašle výzvu k dostavení/oznámení o zahájení správního řízení - odmítnutí vypovídat - bez dalších důkazů konec, promlčení po roce.
Thullo: pokud by někdo aplikoval tvůj teorém o tom, že provozovatel řekne, kdo řídil, ten odmítne vypovídat, tak právě podle §125 z.č. 361/2000 Sb. dojde k tomuto, co ošetřuje odst. 4 tohoto ustanovení... (volně citováno) SPRDEL bude projednán, pokud úřad pokud učinil nezbytné kroky a nezahájil řízení o přestupku a věc odložil (což by se stalo, protože by vůči tomu, koho provozovatel nahlásil neměl žádné důkazy, prakticky tak, jak to bylo doteď).
Celý konstrukt §125f je dán pouze tím, aby byl zajistěn příjem do obecních rozpočtů formou parkovací/rychlostní/whatever daně. Jiný smysl to nemá, prakticky se jedná o rezignaci na bodový systém, což ovšem nikdo ze zodpovědných napřímo nepotvrdí, protože by to znamenalo - zrušit body nebo změnit zákon a zkrátit "příjmy" obcím.

04.03.2014, 09:58 |
Rudi bafis - zkus to přečíst ještě znova, mě většinou když teďka nově naměřili, tak to bylo všechno jenom o pokutě nebo když si nechtěl platit, tak někoho udat.

04.03.2014, 10:03 |
mr.brain | Upraveno: 2014-03-04 10:03:24
Rudi, problém je ten, že záleží na tom CO tě změří... Pokud měří s trojnožkou (ať už klasický radar nebo laser), tak se nejedná o automatizované měření a tudíž by "výzvu k úhradě určené částky" vůbec zasílat neměli, ta by měla přijít pokud přestupek byl zaznamenaný automatických zařízením (třeba brány v Praze).
Rudi: tak jeste jednou - Správní delikt provozovateli vozidla za překročení rychlosti lze udělit pouze pokud bylo skutkové jednání zaznamenáno automatizovaných zařízením
2 mr.brain:
Takže znamená to, že to tak může být, nebo ne?
Tedy když provozovatel nahlásí někoho konkrétního, ale dotyčný odmítne vypovídat, policie (nebo správní orgán) proti němu nebude mít žádné jiné důkazy, musí to odložit - souhlas???

05.03.2014, 08:20 |
.mycTD | Upraveno: 2014-03-05 08:24:33
Thullo: motas dve veci dohromady
novinka je ten spravni delikt, ktery funguje na principu, ze kdyz se urednik nedopatra vinika, tak to hodi na krk provozovateli vozidla. Jelikoz v praxi po nem (vinikovi) nikdo ani nepatra, daji to s nejvetsi pravdepodobnosti na spravni delikt i v tebou uvedem pripade.
druha vec je, ze spr. del. nelze aplikovat na bafisuv pripad, takze tam se defacto nic nemeni proti dosavadni 'osobe blizke'
kazdopadne pred pripadnym sporem je treba si to fakt nastudovat osobne se vsema souvislostma, abys tam pak nevypadal jako jeliman, co opakuje vetu, kterou si precetl na netu.
2 .mycTD:
Mno, mě zajímá, jak to můžou hodit na hlavu provozovateli, když ten vykonal svou povinnost a správnímu orgánu nahlásil, kdo v té době měl to vozidlo řídit???
To přeci nejde, ne? Provozovatel řekl, kdo řídil a je na správním orgánu, aby si k tomu dodal podklady/důkazy o tom, že daná osoba tuto věc spáchala.
V čem se pletu???
Nehádám se - jen se o to zajímám ;o)
protoze proste nenasli vinika a taky proto, ze dukazni bremeno zakon presunul na tebe.
stejne tak 'nelze' obesilat provozovatele se spravnim deliktem za 600, kdyz jsem se ani nezeptal na ridice
Thullo:
vím o tom kulový, ale měli jsme na firmě menší školeníčko a týpek nám tvrdil, že pokaždý se to vrátí zase k provozovateli, pokud to osobě, který si naprášil neprokážou.
Je to v mnoha případech nespravedlivý, ale prý je to tak.
A týpek byl na naší straně, ne na straně magistrátu :). Ale samozřejmě to neznamená, že mluví 100% pravdu.
2 .mycTD:
No tak to je pěkná sviňárna toto... vždyť provozovatel udělal vše, jak mu nařizuje zákon a ničím se neprovinil. Přeci nemůže za to nést následky. Spolupracoval, vykonal svou občanskou povinnost, když nahlásil toho, kdo v danou chvíli měl mít vozidlo zapůjčeno (tedy dodal důkazy o tom, že to nebyl on sám) a o víc by se měl už přeci starat správní orgán, ne?
To je přece protiústavní tohle, ne?
To jste mě slušně nasrali teď teda kluci :o)
Jako já to neřeším, zatím nemám důvod, ale kdyby někdy náhodou, tak to je blbý tohle...
A ještě mě zajímá, to bych pak jako provozovatel platil jen POKUTU, ale body by mi nedošly, ne???
Nebo jak z toho zcela vyváznout ven???
Napište mi to tady prosím ale polopatě - aby to pochopil i průměrně inteligentní jezevčík (tedy i já) :o) prosím...
PŘÍKLAD:
Dojde mi předvolání, třeba za rychlost.
Co dělat?
Píšete tady, že je rozdí, zda to fotí někdo s trojnožkou, nebo stacionár? V čem je rozdíl?
Jak teda přesně postupovat v těchto dvou odlišných případech?

05.03.2014, 09:50 |
mr.brain | Upraveno: 2014-03-05 09:55:54
Thullo: Ano, odloží přestupek řidiče, kterého nabonzoval provozovatel a dál budou řešit s provozovatelem správní delikt (jak píše mycTD)
Pro jistotu si přečti ten §125f a konkrétně odstavec 4
[ Link ] Z právního hlediska a do novely 361/2000 Sb. to nešlo a bylo to tak naprosto v pořádku. Jak jsem nahoře už psal, jde pouze o výběr většího množství peněz (a rezignaci na body za marginální přestupky).
Z důvodu obesílání provozovatelů je tam zas konstrukt "určená částka"... Nejedná se o pokutu (=přestupkové řízení ať už blokové nebo správní), ale prostě o svým způsobem výpalný. Větší smysl v tom nehledej.
edit: reakce :D
Následky provozovatel ponese díky §125f odst. 1, kde se píše ") Právnická nebo fyzická osoba se dopustí správního deliktu tím, že jako provozovatel vozidla v rozporu s § 10 nezajistí, aby při užití vozidla na pozemní komunikaci byly dodržovány povinnosti řidiče a pravidla provozu na pozemních komunikacích stanovená tímto zákonem."
Tak a protože to nezajistíš, tak ... následky víš sám.
Protiústavní to je, pochybuju, že to správní orgány nechají dojít ke správnímu/ústavnímu soudu, protože by to znamenalo značnou finanční ztrátu jejich rychlostnímu byznysu.
Provozovatel neplatí pokutu rovnou - buď na začátku zaplatí onu "určenou částku" rovnou (konec). Nebo napráská řidiče (ten pak dostane pokutu a body) a pokud mu to neprokáží (řidiči), tak pak platí pokutu za správní delikt (za odst. 1 §125f z.č. 361/2000 Sb.).
Pokud Ti dojde předvolání za rychlost, tak záleží od koho, za co, a jaké místo to bylo - právě pro to, jestli se jedná o automatizovaný radar nebo ne. Pokud jedná, pak platí tedy výše uvedené nahoře (výzva k uhrazení určené částky případně bonz-lejstro na řidiče).
Pokud nejedná - pak §125f nelze užít a ty když odmítneš vypovídat, tak to většinou končí, protože na fotce nelze jednoznačně určit kdo řídil (tj. tak, jak to bylo do 19.1. 2013).
2 mr.brain:
Díky - tak to je teda dělo toto :o) hajzlové jsou to...
Ovšem asi bych šel i do toho sporu - to přeci nejde, chtít po provozovateli, aby zajistil dodržování pravidel silničního provozu, když někomu půjčí auto :o)
Já mám prodaných X aut na splátky, mám rozpůjčováno dalších X aut a to se mám jako třepat, že když někoho někde změří, nebo projede na červenou, nebo udělá kdo ví co, že já za to ponesu následky? (samo za předpokladu, že dotyčný bude kurva a neuzná svou chybu)
Teď před asi měsícem mi došlo z Prahy ze stacionáru za 600,- krz rychlost, kde bylo napsáno, že když se to do 15ti dnů zaplatí, nebudou připsány ani žádné body - volal jsem proto dotyčnému, komu jsem auto prodal, ten to uznal, pokutu zaplatil a pohoda. Kdyby však nezaplatil, bych bych jinak řečeno v prdeli.
No to je síla teda...

05.03.2014, 10:30 |
mr.brain | Upraveno: 2014-03-05 10:30:48
Řešení pro to, že jsi majitelem je celkem jednoduché... do TP se zapíše provozovatel, jako majitel tam zůstaneš ty. Je to prakticky to, co dělají leasingovky. Při nejhorším, bys jim poslal kromě informací o řidiči i kupní smlouvu, a bylo by vyřešeno... I když mám obavu, že nakonec bys to platil stejně ty.
2 mr.brain:
Jasně, nemám s tímhle konkrétně problém - auta mám na sebe napsána vždy až do doby, než mi dotyčný zaplatí vše (včetně pojistek) - takže kdyby k něčemu došlo, nepřepsal bych mu auto, dokud by mi nezaplatil i onu pokutu - ale to je až to krajní řešení, ke kterému nikdy nemusí dojít. A díky smlouvám atd. mám celem klid.
Spíše mi jde o to, když někomu auto půjčím - na to si žádnou smlouvu, ani záznamy nedělám. Ani jinou evidenci - prostě příjde kámoš, požádá mne o půjčení auta - půjčím mu ho třeba na týden a pak mi přijde něco až třeba za půl roku - já vím prd, kdo to tedhy měl atd. Si to už prostě nepamatuju - to je horší.
Od teď holt budu dělat evidenci - kdo, co, od kdy, do kdy, podepsat a hotovo... je to stejně sviňárna :o( hanba blit - fuj!
OT:
Ještě jsem nedávno zjistil, že když někdo nabourá autem, které já mám pojištěno POVINNÝM RUČENÍM na sebe, seberou bonusy mě. Nevěděl jsem to a myslel jsem si, že seberou bonusy viníkovi nehody - jenže oni je seberou pojistníkovi... Další kurvárna teda. Ale to jen mimo a na okraj pro info :o)
Tak řešení vůči těm, kterým jsi auto prodal (na splátky apod.) je to, cos napsal - pokutu buď zaplatí oni nebo ty, ale auto na ně nepřepíšeš do doby, než ti uhradí i tu pokutu... Pokud je to přestupek, který se neřeší tím §125f (jako třeba ten bafisův), tak to pravděpodobně nechají vyhnít a prekludovat.
Ta evidence nebude od věci, pro tyhle případy (a pokud to nechceš platit nebo se tím vůbec zaobírat) se to hodí.
Ad. OT - tobě jako poškozenému rozhodně bonusy z pojištění odpovědnosti provozu motorového vozidla (POV) pojišťovna strhávat nebude, něco jiného to je v případě havarijního pojištění.
Pokud ovšem narážíš na to, že ty někomu prodáš/půjčíš auto a necháš ho pojištěné na sebe, tak je logické, že bonusy se strhnou tobě :)
Prakticky pro pojišťovnu je smluvní partner ten, kdo je uvedený na smlouvě a nezohledňuje se kdo řídil (samozřejmě osoba splňující legislativní požadavky). Pokud ti tohle vadí tak buď půjčovat auta oproti nějaké zástavě nebo uzavírat smlouvu o pronájmu + smluvní pokutu v případě havárie.
2 mr.brain:
Nemyslel jsem, že když někdo nabourá mé auto (např do stromu) že přijdu o bonusy z havarijka. To ne.
Já to myslel tak, že povinné ručení, když bude využito pro náhradu škody někomu, způsobenou mnou pojištěným vozidlem (stále se bavím jen o POV.RUČ. např. když někdo nabourá někomu jiné auto tím mnou pojištěným vozem) tak všechny bonusy, které jsem za bezeškodní průběh za X let nasbíral mi vezmou :o( nebo alespoň o pár tříd sníží...
U Havarijního je to jinak, ale u POVka je to takto - což mi řekla kamarádka pojišťovačka. U mě by to bylo blbé, neb mám už maximální možné bonusy, což je cca 60% slevy z ceny POVka (+/-)

05.03.2014, 16:49 |
bafis §125f nelze užít a ty když odmítneš vypovídat, tak to většinou končí, protože na fotce nelze jednoznačně určit kdo řídil (tj. tak, jak to bylo do 19.1. 2013).
mr.brain : takze tam poslu pritelkyni, ona odmitne vypovidat - to je moje sance ??

16.04.2014, 10:01 |
bafis Takze nakonec vyreseno takto : pritelkyne jako majitelka ktere prisla vyzva, tak odepsala ze vozidlo uzivam ja, me asi po mesici prislo predvolani, byl jsem tam dnes rano. Rekl jsem ze ho sice uzivam, ale v ten den jsem neridil, vim kdo ridil, ale jelikoz jde o osobu blizkou tak jmeno neuvedu. Odpovedeli mi ze jako provozovatel mam povinnost zajistit aby vozem byli dodrzovany zakony atd. takze mi ted prijde domu prikaz k zaplaeni pokuty a kdyz se odvolam, tak si nas tam pozvou oba a jeden to proste odsere. O body jim nejde, ty brat nebudou, jde jen o penize takze to dal resit nebudu. Ale myslim ze je to pekna svinarna, zvlast kdyz na fotce kterou jsem zahlidl je videt prakticky jen SPZ a predni naraznik. Taky mi rekli ze uz neplati rocni promlceci lhuta, takze odvolavani na strejdu ze Srí lanky taky zadnej efekt mit nebude, protoze se to nakonec vzdy vrati k majiteli, nebo provozovateli.
Nakonec teda dobry, 2500 bez bodu...jen me ale sere ze merej na miste kde je dlouha rovina je tam jedinnej polorozpadlej barak s par ciganama, vedle zbourana fabrika, s ni sousedi bejvala vyhorela skolka a o kus dal je zavrena hospoda pred kterou stojej dve neuveritelne skaredy slapky...to je prej obec :)
Mozna maj strach o ty slapoty

16.04.2014, 11:35 |
fredh Uhraj to na nekoho, kdo tyden po spachani prestupku umrel. Ty ridice nahlasis. Ten bohuzel zemrel a je konec. Zakonna povinnost udat je splnena.