Navštíveno 2551x

02.07.2013, 12:07 |
hanx Ahoj pánové, potřeboval bych radu a rozvést trochu diskuzi. Chci začít hrát tenis a netuším, jak se v raketách orientovat. Raketu jsem držel v ruce jednou. Všiml jsem si, že ta, co jsem měl půjčenou, byla trochu větší a měla jiný tvar než kolegova. Podle čeho bych se měl řídit, abych si vybral tu správnou pro sebe?
Jde mi hlavně o poměr cena/výkon - ale vzhledem k tomu, že jsem naprostý začátečník, do toho nechci investovat moc. Čím míň, tím líp.
Nebo máte nějaké konkrétní tipy na konkrétní modely/značky/řady raket?
Je lepší koupit úplně novou, nebo za stejnou cenu použitou?
Jak moc velký vliv na rychlost učení bude mít raketa za 500 a raketa za 1500?
nevim odkud jsi, ale ja se treba vzdycky na miste poradil s prodavaci tady:
[ Link ] at uz jsem resil badminton, squash nebo tenis. Raketu na tenis sem zrovna mati kupoval minuly tyden a co sem mel puvodne vybranou, tak mi hned rozcupovali..spatna vaha, vyvazeni, atd.
Kdyz odhlednu od stylu hry, tak pro zacatecnika obvykle lehci s vyvazenim d orukojeti, at se moc nenadres a mas pri hre pak vetsi cit.

02.07.2013, 12:23 |
pali Navic v tom obchode jak pise lukee_cz lze rakety i vypujcit. Takze idealne vyzkouset a az potom kupovat...

02.07.2013, 13:05 |
hanx | Upraveno: 2013-07-02 13:14:46
Díky za tip, ale bohužel jsem z menšího města. Půjčení tedy pravděpodobně nebude možné a spíš si pro tu raketu pojedu až při cestě buď do Ústí nad Labem nebo do Prahy (ale Ústí mám mnohem blíž, takže nejspíš tam)
EDIT: doplňující otázka - má cenu pořídit si i vibrastop? Četl jsem, že u lehké rakety se více přenášejí vibrace z rakety do ruky a může to působit problémy. Je to jen strašák nebo bych si ho měl opravdu pořídit? Pokud ano, je velký rozdíl mezi vibrastopem za 40 Kč a 140 Kč?
vibrostop fakt funguje, bez problému se dá hrát bez něj, ale s ním je to příjemnější :) Rozdíly jsem nikdy nepoznal, spíš v konstrukci, některé drží lépe, některé vyskakují :o)
Jinak myslím, že naopak pro začátečníka je lepší raketa vyvážená do hlavy, což mu dovolí "hrát větší silou" než jakou by vyvinul s raketou která je do rukojeti.
U úplnýho začátečníka je dost možná i zbytečný půjčování, nevím jestli by z toho něco poznal :-/
Osobně bych zašel, koupil nějakou jednu rozumnou raketu (klidně i v bazaru) a začal hrát... Pak se uvidí, zda Tě to bude bavit nebo ne, jak moc má smysl do toho cpát peníze a už taky budeš vědět co trochu chceš :o)
Jinak paradoxně třeba použitá raketa může být v nějakých ohledech i lepší - jak je jetější, má už menší pevnost a víc se při úderu prohýbá (samozřejmě to není ani viditelné, ale není to prostě prkno), což Ti šetří ruku než "rázy" z nové tvrdé rakety atd. :o)
A samozřejmě raketou to nekončí, chce to zvolit příjemný omot na grip, ideální výplet i tuhost :o)

02.07.2013, 16:24 |
hanx Není to tedy tak, že když půjdu do bazaru nebo budu ve sportu koukat na ty zlevněné modely, tak že jsou nějak technologicky horší než nejnovější modely raket?
Jinak jak je to tedy s tím vyvážením? Osobně mám problém pořádně s raketou rychle hýbat zápěstím - nemám ho asi tak silné.
Při úplně první hře jsem měl spíš problémy s přestřelováním hřiště i když jsem nedával moc velké rány... Přisuzoval jsem to špatné technice. Mohlo to být i raketou?
Přestřelování bude hlavně technika, nebo by to mohl dělat i moc měkký výplet (čím měkčí, tím větší rána, čím tvrdší, tím větší přesnost)
Nějakého výprodejového kusu bych se nebál, sám hraju na top modelu od HEADu, který je přes 10let starý :o)
A zápěstí? Pozor na to, tohle není pingpong, tady chce hlavně hýbat celou rukou, dělat nápřahy a úder "projet" až do konce...
Na začátek to rozhodně chce nějakého trenéra, ať už profi, nebo člověka co ví jak se tenis má hrát. Jak se jednou naučíš nějakou kravinu, už se jí horko těžko budeš odnaučovat :o)

02.07.2013, 17:12 |
hanx Máš pravdu, techniku se teď snažím okoukávat z instruktážních videí na youtube, je jich tam dost od profíků. Takhle jsem se naučil i dobře na snowboardu :))) Je mi jasný, že živého trenéra nic nenahradí, ale pro ten úplný začátek to snad bude ok. Na špatné návyky si dávám pozor úplně u všeho co se snažím dělat, protože to je snad v každém sportu kde jde o techniku.
S tím zápěstím jsem to myslel trochu jinak. Mám pocit, že ta raketa je pro mě prostě moc těžká když jí držím úplně na konci jak by se držet měla.
Instruktážní video? Nedovedu si představit jak bych se podle toho učil třeba tenis, to klobouk dolu :o)
Ale stejně si myslím, že by bylo dobré mít kolem sebe někoho kdo hraje, nemusí přímo trénovat, ale uvidí i třeba něco, co děláš špatně a vůbec si to neuvědomuješ...
S tím zápěstím Ti neporadím :-/ Chce to vidět jestli to děláš správně. Možná si musí ruka zvyknout :o)
no prave proto, aby mu to NEDOVOLILO hrat vetsi silou a taky se jako zacatecnik min nadrel sem psal o vyvazeni do rukojeti ;)
lukee: teď Ti moc nerozumím, proč tedy rekreační rakety jsou vyvážené "do hlavy" a profi jsou spíše "do rukojeti"? :o)
třeba viz.
"Vyvážení tenisové rakety
Způsob vyvážení rakety ovlivňuje sílu a kontrolu úderu. Vyvážení do hlavy se volí především pro začátečníky, aby měli silnější úder. Jste-li pokročilejší a hrajete technicky, uvítáte vyvážení na střed, nebo do ruky, které umožňuje přesnější kontrolu nad míčem. Vyvážení se udává v milimetrech a měří se od konce rukojeti směrem k hlavě rakety. Při hodnotě menší než 330 mm je raketa vyvážená do ruky a nad 330 mm naopak do hlavy."
[ Link ]

09.07.2013, 09:58 |
hanx
Osobně bych z nich vzal tuhle
[ Link ] Ale to jen protože jsem HEAD pozitiv :D a má menší velikost hlavy než ta levnější...
Já si myslím, že na začátek je to vcelku jedno, spíš zvolit nějakou rozumnou velikost hlavy (záleží na Tobě, zda si to chceš zjednodušit a koupit něco s velkou hlavou, nebo jít rovnou do "běžného" rozměru).
A pak nezapomenout na velikost gripu, ikdyž pokud koupíš malej, tak se to dá dohnat omotama :o)
Ono v téhle ceně moc rozdíly nebudou podle mě.
Nebo dojít do nějaké speciálky a nechat si poradit :)

30.07.2013, 09:14 |
hanx co myslíte, nestačila by tahle na občasný hraní, tak jednou týdně?
[ Link ] Sháním totiž ještě jednu pro kámoše, kde opravdu největší roli hraje cena.
Bazarový se prostě sehnat nedají..
Pro začátek proč né podle mě, když zjistí že chce hrát vážněji, tak může vždy vyměnit.
Jen pozor na to "pro menší ruce" :o) Jestli je grip úzkej, není to problém, dá si tam víc omotávek, ale aby nebyl krátkej :o) Záleží jak bude hrát, jestli jednoruč vše, tak je to samozřejmě jedno :o)
Akorát má menší hlavu... pro amatéra je větší hlava plus, když se za ní nestydí :-D
Jo a třeba omotávky kupuju na ebay, vyjdou tam podstatně lépe :o) (konkrétně Yonex)
Každopádně musí počítat s tím, že kupuje raketu za cenu horšího výpletu :o)

30.07.2013, 10:16 |
hanx Díky za rady tak teda ještě poslední srovnání:
má vzít tu Prince za 399 Kč
[ Link ] nebo tu Dunlop za 439 Kč z předchozího příspěvku?
[ Link ] Nerozumím akorát, že ta Dunlop má v popisu zvětšenou hlavu, přitom má velikost hlavy menší než ta Prince.
Dunlop má výhodu, že si může vybrat větší grip. Jinak bych to zvolil podle barvy, tady fakt není co řešit ;)
Zkus se podívat na stránky výrobců, mě ta princka přijde, že na foto má tu hlavu malinkou, tak jestli ty údaje vůbec sedí :)
Osobně z těch dvou bych šel do DUNLOP.
Jinak když budeš vybírat pro sebe, chce se to juknout i ven (ebay.co.uk atd), loni jsem přemýšlel že koupím nový HEADky a ceny tam byly téměř poloviční, což u rakety za několik tisíc kde kupuješ minimálně dvě je už sakra znát.