Navštíveno 3749x

10.06.2013, 10:52 |
Brnďa S velkou slavou jsme pod linku namontovali led pasky..asi 2 mesice v klidu pak zacli smerem od napajeni diody zloutnout. Nyly strasne horke, no vcera sem roznul a ve spojich kde je pasek origo sletovan tak zacalo horet do chvile kdy sebto uplne neprepalilo..montoval mi to elektrikar, kus pasku ohorelyho jsem smiykl nahradil dratem, vzal merak a meril. Zjistil jsem ze trafo je nastaveno na 13,8v a pasky sou na 12v je mozne ze ty 2volty zpusobi zniceni pasku?
Možné to je, LEDky mohou být "honěné" na max. proud, aby šajnily jak o život a i ty bl.ý 2V navíc jima proženou proud větší, takže odchází. Stejný problém je u LEDek v autě (obvykle ChinaExport), taky jsou na 12V, takže těch 13,5-14V v síti jim "zatápí".

10.06.2013, 12:09 |
Ravo | Upraveno: 2013-06-10 12:11:41
Problém bude hlavně v napájení a pak chlazení.
Takže snížit napětí zdroje na těch 12V (asi nejjednoduššeji, pokud nelze regulovat zdroj je dát do serie 2-3 výkonové křemíkové diody, ty vybírat podle předpokládané proudové zátěže - na každé budeš mít úbytek 0,7V), pokud je pásek dlouhý tak napájet z obou stran (nebo i klidně ještě uprostřed, paralelní zapojení).
Pak taky pásek pořádně umístnit (přilepit) do hliníkového profilu, který bude sloužit jako chladič.
Pak máš šanci, že ty čipy ještě nějáký pátek vydrží
jak píše michall. Případně pokud bys měl o nějaké zájem koukni k nám na web www.gme.cz Případně pomůžeme s výběrem

10.06.2013, 18:48 |
Brnďa Ja uz to stahl na 12v a najednou uz na nich jde udrzet ruka v pohode, ale prvni metr je ko..asi je normalni ze prvni metr hreje zlehka a pak je to studeny?
Tam se zas podepisuje úbytek napětí, na začátku budeš mít třeba přesně 12V, na konci třeba o 0,5V míň, podle typu pásku, provedení napájení, ...

10.06.2013, 19:16 |
Brnďa Oukej :) tak uvidime :)
Jak dlouhej mas ten pasek? Nemuzes napojit treba 10m z jednoho konce, pak to nestiha ta medena cesticka a hori to, coz mozna bude tvuj pripad...

10.06.2013, 21:20 |
Brnďa Ma to tak 3metry
mas to v nejakym alu profilu?

10.06.2013, 21:36 |
Brnďa Nene nenam,ale ty se budou ted kupovat, tak to treba po metru tozstriham po metru a navedu do toho napajeni jednotlive

10.06.2013, 23:31 |
Ravo Zkousel jsem to merit a na konci 5m pasku byl ubytek podstatne vetsi, myslim ze to bylo dokonce 2V nebo i vice. V praci mam nekde udelany graf, meril jsem to kazdych 20 cm myslim. Krasne je videt, jak to pada nejvic na zacatku, exponenciala jako vysita. Proste ty medeny cesty maji docela limity a u vykonnejsich pasku (14W/m) ty proudy uz nejsou maly - cca 6A v idealnim pripade, realne je to pri napajeni z jednoho konce samozrejmne min. Takze jak jsem psal, od tech cca 2m napajet z obou stran, u 5m bych to napojil i uprostred

11.06.2013, 08:46 |
Ravo | Upraveno: 2013-06-11 08:47:58
Tady je ten graf, o kterém jsem mluvil. Měřeno na pásku s čipy 60x5050 SMD Epistar na 1m, udávaný výkon 12W/m. Měřeno po půl metrech,jak byla místa kde se pájelo ve fabrice (líp se to měřilo). Měřilo se to nějákým multimetrem jen tak narychlo, takže spíš brát hodnoty jako orientační, chybu měření jsem nevyčísloval ;-)

11.06.2013, 08:50 |
Brnďa To je docela rozdil uz :-O udelam to tak, koupim alu profily, v mistech pajeni to oddelim od sebe a do mist navedu napajeni to by uz mohlo byt v poho ne?

11.06.2013, 09:41 |
Ravo pokud chceš, aby vše svítilo najednou, tak to oddělovat nemusíš, stačí jen na ty plošky přivést paraleně to samé napájení.

11.06.2013, 09:41 |
Ravo | Upraveno: 2013-06-11 09:41:50
double
Ravo: Když budu mít pravděpodobně 14W/m pásek a bude jeden 2,3m a druhý asi 2m tak pro oba udělat napájení z obou stran? a nebo jak říkáš třeba po metru paralelně to připájet?

11.06.2013, 12:46 |
Ravo To Tuner2: u těch tvých pásků bych to napájel jen z obou stran, na každým metru mi to už připadne trošku zbytečné, na svítivosti bys neměl pozorovat rozdíl. Pokud se ti s tím bude chtít piplat, tak klidně ale můžeš připojit napájení na každém metru, neuškodíš tomu (teda pokud umíš pájet, ty měděný plošky nic nevydrží ;-)

11.06.2013, 20:42 |
z0diaC | Upraveno: 2013-06-11 20:43:00
já teď objednal pásky s novýma čipama 5630 - 18W/m - budu mít 15m - jak to z čajny dorazí,provedu měření jelikož o takových ubytcích jsem nějak neslyšel - možná záleží na výrobci pásku a dimenzování měděných cest, možná záleží i na "tvrdosti" zdroje - hodněkrát je podceňovaný a poddimenzovaný. Hodlám s tím osvětlit celou kopelnu a wc - pruhy 2x3m + 2x2m a 2x2m - uvidím jak to bude svítit - s těmahle nejsou zkušenosti.
[ Link ] Jinak zkušenosti s pásky Nefertum - nebrat - po vybalení a testu se na 5m pásku po chvíly rozblikalo cca 5 modulů (po 3 led tuším), 3x reklamace - výměnou a vždy to samé .... byly to pásky teplé bílé s čipy 5050.

11.06.2013, 23:13 |
Ravo V mem pripade byla tvrdost zdroje v poradku. Pripojeno na nejsilnejsi co jsem mel po ruce - 12V/400W :-)
Podle me to napeti bude padat stejne nebo jeste vic, pochybuju ze by tov cine budou vyrabet na zvlastni specialni pasky, pak by ta ohebnost sla do haje. Svitit to bude a to beznymu koncakovi staci. Schvalne to promer a uvidime, docela by me to zajimalo...
určitě proměřím ... praxe ukáže ... ale počítám s tím,že napájení připojím na více místech .... zkusím poměřit i závislost napětí vůči teplotě - tyhle čipy už dost topí - snad jsem vybral dostatečně dimenzovanou lištu ve které to bude ....