Navštíveno 1670x

Ahoj kluci, obracím se na Vás s dotazem,
mám Seata Ibizu rv.2000 1.9TDi 81kw, dnes jsem s autem celý den jezdil a vše bylo ok. Ale když jsem s autem chtěl ject do práce, tak nešlo nastartovat. Problém je takovej, strčím klíček do zapalování, auto nahžaví, otočím klíčkem a nic to nedělá. Pokud auto strčim z kopce tak normálně chytne a jede. Ale prostě klíčkem nastartovat nejde, nevíte co by to mohlo být? Spínací skřínka? Jak poznám že je to zrovna skřínkou? Díky.
Stejne tak to muze byt starter. Kdyz otevres kapotu a otocis klickem, je neco slyset?
Jen takové divné šumění, či něco takovýho, ale po cca 5sekundách to přestane, spíš je to jako kdyby si auto nasálo pak to přestane a už nic slyšet není.
Jinak dřív auto normálně startovalo na ťuk.
Starter by mel aspon trosku cvaknout jak zasune pastorek do vence setrvacniku, IMHO. Asi bych se koukal na kabelaz okolo starteru. Tu spinaci skrinkuz to ale nevylucuje.

26.04.2013, 23:18 |
Ravo | Upraveno: 2013-04-26 23:21:47
na 90% bych řekl že starter nemá šťávu nebo není spínanej - buď upadený silový plus nebo možná taky upadený spínaný plus na kotvu pastorku.
Začal bych prověřovat všechno okolo starteru a pak pokračoval dál.
Když starter ťukne a dál nic, tak se pastorek vysouvá, ale celý starter netočí - buď upadený/špatný kontakt silový plus, nebo se nespíná uvnitř toho starteru a nepřivede se silový plus na rotor, jen se vysune pastorek.
Když ani neťukne, tak to vypadá že není spínaný plus - buď je upadený, nebo blbý kontakt, nebo něco v elektrice - závadu pomůže odhalit multimetr
Tu kabeláž zítra zkouknu. A budu doufat že to není startér.

26.04.2013, 23:28 |
1kw Jak píše Ravo
Změř jestli jde napětí do cívky starteru a hned budeš vědět jestli je to spínačkou či startérem.
nejspis upaleny uhliky a necvaka to ptoto ze druhej pol civky elektromagnetu je ukostrenej prez rotor aspon tak to mam u clia mel jsem stejnou zavadu a novy uhliky to vyrresily

28.04.2013, 09:59 |
Jozzo tak jak to vypadá?
Tak nakonec to byl kabel u startéru :) díky všem za rady :)
Vsak sem psal, ze kabelaz. A vy ho hned, chudaka, strasite uhlikama :D