Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > Rada - filtrace do jezírka

o Navštíveno 9149x o
o 22.04.2013, 09:24 | xSam | Upraveno: 2013-04-22 09:25:33
Ahoj všem,
jsem si jistý tím, že jste tady samí koumáci, tak mi určitě někdo dokáže poradit:-)

Mám na zahradě jezírko, které má asi 2,5 kubíku vody a řeším filtraci. Do teď jsem to měl tak, že čerpadlo bylo hozené v jezírku a tlačilo vodu do filtru, ze kterého se vracelo zpátky zase do jezírka. Filtrace sice fungovala, ale že by to byl nějakej zázrak se říct nedá. Voda byla cca po dvou měsících tak zkažená, že se celé jezírko muselo vypustit a znova napustit. Filtr je teď už stejně v pytli, tak řeším náhradu.
Jelikož v jezírku se občas i koupu a žádnou faunu ani floru tam nemám, napadlo mě to řešit pomocí pískové bazénové filtrace.
A moje otázka zní.
Existuje nějaký způsob abych měl filtr s čerpadlem cca 30 cm nad úrovní hladiny a v jezírku měl pouze hadici? Dno jezírka je cca 1,5 metru. Dokáže to bazénové čerpadlo vytáhnout tu vodu z hloubky cca 1,8 metru a pak zase vracet do jezírka?
Nebo máte nějakej jinej nápad jak to řešit?
Přikládám pro představu obrázek jak to vypadá teď.
Nevím jak to mám udělat abych měl vodu čistou a v jezírku se mohl občas koupat a nemusel ho každé dva měsíce vypouštět.
Díky moc za jakoukoliv radu, či tip.
xSam

foto k příspěvku  od xSam

o 22.04.2013, 10:02 | hawai | Upraveno: 2013-04-22 10:11:23
bazénová filtrace ti to určitě bezproblému vytáhne, navíc nezáleží jak máš hadici hluboko, záleží na výšce od hladiny vody k sacímu hrdlu na čerpadlu. Ale obávám se, že samotná filtrace ti k čistý vodě nepomůže, bude to chtít se starat i o chemii, takže aspoň chlorovat a hlídat pH. vesměs to samý jako by ses staral o bazén.

ps: na 2,5 kubíku ti stačí úplně ta nejmenší filtrace co dělá např. mountfield. mam dojem že ta zvládá v pohodě až 5 kubíků. ale je to už tak 3 roky co v tom nedělám, ale myslim že se nic moc nezměnilo

Edit: sice s ní nemám zkušenost, ale asi bych šel do něčeho takovýho: [ Link ]

a tady něco k péči o vodu: [ Link ]
o 22.04.2013, 11:43 | xSam
hawai, díky moc za radu.
Zase na druhou stránku, když nad tím přemýšlím, tak jezírko jsem vlastně pořídil proto abych měl na zahradš tekoucí vodu a to bych tímto v podstatě zabil. U této filtrace není možné vzhledem ke spotřebě elektriky a asi i hluku aby jelo nonstop.
Když jsem to před lety dělal, měl jsem to udělat jinak, takhle asi nezbývá nic jiného, než mít čerpadlo v jezírku:-///
o 22.04.2013, 12:15 | hawai
no celá ta filtrace se skládá z čerpadla a pískovýho filtru, takže vesměs stejný jaký jsi to měl do teď, až na ten rozdíl, že tady je čerpadlo mimo venku a ne ponořený ve vodě. přívod i vývod je pomocí hadic, takže vývod si můžeš klidně natáhnout tak, aby ti to vytvářelo vodopád nebo tak nějak jak si to měl řešený, to nevim. Spotřeba elektriky podle mě stejná jako si měl do teď, čerpadlo ti běží tak jako tak na elektriku.

každopádně si myslim, že samotná tekoucí voda ti nezajistí čistou vodu a bez chemie se podle mě neobejdeš
o 22.04.2013, 12:15 | michall
A nestačilo by pustit filtraci jen občas a kvůli tekoucí vodě nechat to původní čerpadlo bez filtru nebo ho vyměnit za menší (nemusí tlačit vodu přes filtr).
o 22.04.2013, 12:35 | xSam | Upraveno: 2013-04-22 12:41:53
No, moje současné čerpadlo má příkon cca 60W a tohle má 190W a jelikož to běží nonstop, tak rozdíl ve spotřebě je docela velkej.
Jasný, že nějakou chemii tam přidám, ale to že voda se točí a nečistoty zůstávají v písku pomůže určitě hodně.

Michall: to by samozřejmě stačilo, ale rád bych aby v jezírku čerpadlo nebylo a mohl jsem do něj kdykoliv skočit a nemyslet, že ho musím před tím vytáhnout ze zásuvky aby mě to nezabilo:-)
Ale je to určitě také možná cesta.
o 22.04.2013, 12:52 | xSam
Trochu zrada, v návodu filtrace jsem se dočetl:
Čerpadlo filtrace není samonasávací, a proto musí být filtrace instalována pod úrovní hladiny vody v bazénu, s přirozeným zavodňováním
vodou.
Takže pro můj účel je to nepoužitelné?!
o 22.04.2013, 12:55 | michall
Tak pak jedině přesvědčit čerpadlo u filtrace, aby se pro běžný provoz točilo pomaleji (řešení není zrovna nejlevnější) a "přemostit" filtr. Určitě bych ale doplnil jakoukoli kombinaci o proudový chránič.
o 22.04.2013, 12:56 | nome
máš 2 možnosti co udělat, výměna filtru je zbytečná pokud litrově sedí na objem vody. Bral bych to jako poslední variantu.

1. pokud je to skutečně jezírko bez ničeho tak chemie nic jihého ti noc nepomůže, možná ještě zakrývat ...

2. osázej to rostlinama e uvidíš že se to vyčistí samo
a navíc to bude vypadat mnohem lépe ..

chtělo by to napsat jak je jezírko udělané (, beton, folie ???)

o 22.04.2013, 13:02 | xSam
nome: filtr řešit musím, jelikož současný je již nefunkční.
Rostliny jsou jistě hezčí, ale nechci je.
Jezírko je betonové, fotka asi napoví více:-)

foto k příspěvku  od xSam

o 22.04.2013, 13:08 | nome
dobrej žabinec :-)

vypadá to spíš jak pyl, než řasy kalždopádně pokud budeš kupovat filtr tak hledej něco co má možnost i sběru hladinových nečistot. a oak ti tedy asi nezbude nic jiného než chemie (sůl do tohohle nemá smysl..)
o 22.04.2013, 13:20 | xSam
To není žabinec, to jezírko je na fotce absolutně čisté (čerstvě napuštěné) to je barva betonu:-)))
o 22.04.2013, 13:21 | xSam | Upraveno: 2013-04-22 13:22:13
Ale ta sůl mě docela zajímá, proč to nemá smysl?
o 22.04.2013, 13:25 | Zdeny60
Já bych k tomu řekl toto:

napřžed k nákladům na provoz čerpadla. Budu li počítat provoz 24h/denně a dobu využití květen-září, tj. 5 měsíců=ca 150 dní, pak při 190W motoru bude nárůst ceny za elektřinu a 5 měsícl ca 2800Kč. (Cenu jsem vzal nějqkou 6Kč/1kWh).
Když vezmu do úvahy fakt, že jezírko bych já osobně na noc zakrýval (spad, hnyz, pyl), pak lze přdpokládat, že by měl stačit režim filtrace dejme tomu 2/3 dne tj. 16 hodin. Pak by byl nárůst ceny za elektřinu ca jen 1800Kč.Tedy nic, co by mohlo kohokoliv zruinovat nebo mu udělat díru v domácím rozpočtu.

Jako další bych viděl zv ětšit objem vody v jezírku - jedak se voda nebude tak tychle přehřívat a jednak, MB procesy budou pomalejší a nároky na filtracise sníží.

Dále, pokud nechceš chemii, musíš použít samočistící systém = rostlinný a to už jsi někde zcela jinde jak cenou, ale tak hlavně plochou.

Když to shrnu, tak v tvém případě bych kombinoval velké čerpadlo (rychlejší cirkulace vody), kratší režim provozu a základní chemické ošetření proti MB.
o 22.04.2013, 13:25 | hawai | Upraveno: 2013-04-22 13:31:51
sůl ti zpomalí kazení vody, ale nezastaví úplně

edit: k tomu co je psané výše, tak čerpadlo nemusí běžet celý den, nebo 2/3 dne, ale platí, že voda by se měla za den 2x protočit aby se nekazila. pokud má filtrace 4m3/h a jezírko má 2,5m3, tak pokud by filtrace běžela 2h denně, tak je to až až. tudíž by pak stačilo si fitraci pouštět když chceš aby ti to teklo, a když nechceš, tak to pouštět nebudeš.
a k tomu že neni samonasávací, tak co pamatuju, že cca do 1m si to stejně nasaje. a pokud ne, stačí tam dát zpětnou klapku za pár peněz a je to :-)
o 22.04.2013, 13:31 | nome
při správné koncentaci soli a filtraci nepotřebuješ další chemii máme to tak v bazénu a kromě solitam nic jihého není. U tohohle plivátka si to nějak nedokážiu představit ale neříkám že to nebude funkční možná ano
o 22.04.2013, 13:44 | xSam
Co se tyce teploty vody, tak kupodivu jezirko se neohreje a i v nejvetsich vedrech je teplota maximalne 19 stupnu...
S nejakou zakladni chemii nemam problem, do ted jsem tam prileval trochu sava, ale stejne se voda po nejakem case zkazila. Ja v podstate nemam problem vodu menit, ale pak je hrozne studena a koupat se v rom neda. Proto hledam reseni aby ta voda tam vydrzela cista, treba celou dobu sezony. K tem bazenovym cerpadlum jsem vycetl, ze ho opravdu nedoporucuji mit nad hladinou. Preci jen je to skoro dva metry:-/ Porad nejak nevim co s tim...
o 23.04.2013, 10:04 | xSam
Tak co kucí, nějakej další nápad?:-)
o 23.04.2013, 10:17 | nome
pár akvaristicko rybníkářských postřehů :-)

jiná barva dna, světlé dno = více světla = lepší podmínky pro růst řas

zvětšit plochu jezírka, čím míň vody tím složitější dosáhnutí rovnováhy

o 23.04.2013, 10:21 | Zdeny60
Kolektor? Ten si uděláš za pár kaček...
o 23.04.2013, 10:25 | xSam
Jezírko zvětšit bohužel nemohu:-(
Kolektor není špatnej nápad, to bych mohl udělat.
Co jsem studoval, písková filtrace opravdu není asi vhodný nápad, tak tedy koupím jezírkový filtr a nechám to tak jak to bylo. Občas do jezírka dám nějakou chemku abych to udržel alespoň chvilku čisté.
Nemáte nějaký tip jaký filtr koupit? Na trhu toho je opravdu hodně od málo peněz až za bambilion.
Díky moc všem
o 23.04.2013, 10:47 | nome
o 23.04.2013, 13:19 | xSam
nome, díky za tip. A co ještě třeba tenhle?
[ Link ]
o 23.04.2013, 13:24 | xSam
Nebo ještě tenhle?
[ Link ]
o 24.04.2013, 09:19 | ACEMajky
Ja mam filtraci od hagenu, ale model 12000 (5ks molitanu)
[ Link ] (samo u tebe bude stacit mensi)
ted si nejsem jistej, zdali vsechny maji UV lampu (ta by ti taky mohla pomoci).

Cerpadlo muzes koupit takovy, co si umi nasat:
takovydle cerpadla muzes dat tusim mimo vodu
[ Link ]
Ja mam takovydle (vykonejsi) cerpadlo [ Link ] a kdyz rozdelas kryt, vytahnes z toho cerpadlo co opet muze byt tusim mimo vodu
po rozdelani vytahnes cerpadlo a napojis na nej hadici (na saci cast)
[ Link ]
o 24.04.2013, 10:46 | xSam
ACEMajky: Díky za tipy.
Zkusím zjistit, jestli to čerpadlo jak odkazuješ by fakt mohlo fungovat mimo vodu. Kdyby ano, byla by to paráda.
o 24.04.2013, 11:01 | xSam
Hmm, tak to nevypadá, že by mohlo být venku:-(
To kalové čerpadlo mi přijde, jako už moc velké hovado.
Otázkou je, jestli by to vůbec v kombinaci s tím filtrem fungovalo tak jak má, když nebude čerpadlo umístěné v jezeře.
o 24.04.2013, 11:17 | xSam
Tohle asi bude cesta:-)
[ Link ]
Nikde jsem však nenašel informaci o tom, jak je to hlučné.
o 24.04.2013, 11:37 | ACEMajky
Jedinej problem vidim v chlazeni, jinak by venku mohlo byt,a le mel sem mensi fontanove a nevim, zdali to nebylo napsany u nej, tady to.

Tady to muze byt vne:
[ Link ]
tady pisi, ze kdyz bude chlazeno (max teplota vody 35 stupnu) muze byt taky vne:
[ Link ]
o 24.04.2013, 15:56 | Harryp
Jako píše Zdeny60, mě u jezírka pomáhá jeho zakrytí (stejně jako u bazénu) a omezení přístupu ptactva (ti tam dostanou dost bordelu, který napomáhá k rychlejšímu zkažení vody) k hladině.

Podle fotky jej máš někde v rohu. Kolik tam jde slunečního svitu? Není dobré ani moc přímého slunce, ale zase ani málo. Podle toho, že uvádíš teplotu 19 stupňů - což je docela málo mám pocit, že tam moc slunce přímého nepříjde nebo se mýlím?

Mimochodem jakou vodu používáš? Studna nebo vodovod?
o 24.04.2013, 18:08 | ACEMajky
Na tohle mnozstvi to je asi jedno jakou vodu pouziva ne? Stacijeden vydatnejsi dest a voda se zmeni (parametry) :)
o 24.04.2013, 20:41 | xSam
Jezírko je opravdu v rohu a co se týče sluníčka, tak je to tak půl na půl.
A vodu používám ze studny.
Dneska jsem se tak nějak nahlodal, jestli mi to za tu dřinu vůbec stojí a jestli z toho radši neudšlám pískoviště pro malýho:-)
o 25.04.2013, 20:19 | Sleepz
OFFTOPIC: Když už tu probíráme čerpadla, chtěl bych na zahradu bazén (3-5m) ještě žádný konkrétní nemám ale jedná se mi spíš o to že tam není elektrika a nevím jak udržet vodu čistou na koupání. Přemýšlel jsem o soláru + baterka a měnič, nicméně to by vyšlo cca 20tis. Máte někdo levnější nápad? Případně tip na low-power čistění?
o 25.04.2013, 23:30 | xSam
Kup si elektro centralu a filtraci budes protacet pres ni, kdyz tam budes...
o 26.04.2013, 08:30 | Zdeny60
Jo, a nejbližší zahrádkář tě pak probodne vidlema, až mu tam budeš hrčet centrálou, když on si tam chce třebas odpočnout.
o 26.04.2013, 08:36 | mr.brain
Jo, a noční klid je od 22 do 6 ráno... To jen pro upřesnění :D
o 26.04.2013, 08:45 | Zdeny60
Ale ohleduplnost 0:00-24:00
o 26.04.2013, 09:19 | xSam
Zdeny, rozumím tomu co říkáš, ale nevidím moc velký rozdíl, mezi zahrádkářovo sekačkou se kterou nejraději válčí od 8 ráno do 6 večer a mezi elektrocentrálou, která poběží třeba dvě hodiny.
o 26.04.2013, 09:30 | xSam
A nebo minulý týden sousedovo cirkulárka v sobotu v 7, to bylo po hospodě panečku probuzeníčko:-)
o 26.04.2013, 10:31 | Zdeny60
Však taky paka, co dokážou sekat ty svý kapesník 10x5m motorovkou bych kopal do řiti.

Hoši, nyní vážně a bez ironie: bydlím na vis. To už samo o sobě je premisa pro něco, co je běžný fakt jen na vsi. Například to, že v sekací sezoně se nejsme schopni domluvit, že budeme sekat (jako v Rakousku) 2 dny v týdnu. Toho se už nedočkám. Ale co chci říct: v psledních letech je v mˇodě vertikutace trávníků. I já to dělám, protože chchi mít zahradu hezkou. A te´d k věci: soused začal letos dříve, než já. Jinak je to vždy naopak a to, co vidí u mě, dělá on. Já začnu s úpravou trávníku, on druý den taky. Já začnu stříhat stromy, on 2. den taky. Já dělám tohle nebo tamto, on tay. No letos začal s trávníkem v sobotu. To jsem nemojhl, byli jsem pryč. V neděli ráno nastoupila jeho manželka a syn )asi 9. třída, takže chlap celke při síle) a začali sekat - motorovkou, samosebou. Máme stejně velký zahrady, asi 1250m2. Zatímco mně samotnému (bez pomocníka) trvá posekání elektrikuo asi 1,5 hodiny - jemu to trvá celý den. Tohle nepochopím, co bud živ. Pak začal vertkutovat - přišel jsem v pondělí z práce a jeho žena to dělala elektrikuo. Ve středu jsem byl ve Štětí a přijle jem pozdě večer, asi v půl deváty, na to, abych se do něčehou pouštěl, ale vidím, že to nemají ještě zdaleka hotové-přitom mi žena říkala, že tam s tím hrakli celý odpoleden. Včera byl čtvrtek. Přišel jsem z práce a o půl čtvrtý jsem začal dělat já - napřed posekat celou zahradu, protože na vertikutaci už to bylo vysoký. Skončil jsem v 5, jak říkám, hoidna a půl. V pět přišla žena mi pomoct, já začal s hrabáním (mám nožový vertikutátor, samo, že na elktriku, prakticky bezhlučný!!) a začal jsem. bez koše, protože rychlejší je to valit na zem a druhý to pak hráběmi stáhne na kupy a odveze se to na pole. Takže já se ženou jsem dělali od 5 a veščer v půl devátý bylo komplet hotovo a to sem ještě celou zahradu znovu projel sekačkou a vyluxval to, co nepobraly hrábě. Čili sumasumárum, elektrikou 2xposekat a prohrabat za 5 hodin!!! A pka vedle soused začne v nedeli a ve čtvrtek to mám hotový. Čili dělá kravál 5 dní, zatímco já 5 hodin. jenže problém je, že já dělám rychle, nehulím u toho po 10 minutách a neleju do sebe pivo, což on jo a jeho stará taky. No a pak to tak vypadá. To je o tom soužití.
A když takhle začnou sekat motrovkami ostatní, je fakt lepší vypadnou do lesa, protože to se nehodí. Víkend má být pro odpočinek a ne, aby všichni, co přes týden hnípou (a jso doma)v sobotu začali s motorovkama, některý tupci do toho s křoviňákama a s pilama.

Prostě, paka. Klidně mi zase můžete začít nadávat, to ostatně čekám, protože to je takový místní kolorit, ale zkuste se nad tím občas zamyslet, jak vypadá občas sousedké soužití. Ta ohleduplnost.

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3427 sekund.