Navštíveno 2472x

14.04.2013, 22:21 |
cezetko | Upraveno: 2013-04-14 22:23:00
Hoj hoši,
nedá mi to se pochlubit :) Od úterý si užívám své nové hračky a pracanta zároveň.
Pořídil jsem si MacBook Pro 13" retina. Konfigurace: i7, 512MB flash, 8GB ram. Spousty pracovních nástrojů mám jen pro win, ale zatím se mi podařilo vše rozchodit v parallels desktop.
První dojmy jsou neskutečnej masakr, na nativní rozlišení se to téměř nedá použít, jak je to maličké, takže mám nastavené něco mezi :) Jinak komfort, rychlost a vybavenost, zatím jen samá překvapení.
Jsem téměř nováček v použití maca, jestli někdo máte tipy na šikovné aplikace, které používáte, budu jen rád, když se podělíte. Já mám zatím jen Autocad, photoshop, office a nějaké drobnosti.

14.04.2013, 22:22 |
hanx To bude flame :-)

14.04.2013, 23:25 |
Daryl (A)
nauc se MAC OS ... je to 1000x rychlejsi. Win jsou pro macbook degradace nehlede an to, ze win si neumi poradit s tou retinou.
Na Mac je vse levnejsi. Vsechny nastroje maji nativni ekvivalent pro MAC OS ... a az se s tim OS naucis, nebudes chtit jinak. Ver mi :)
Vyhod, rozdilu a intuitivnich zpusobu vyuziti jsou stovky az tisice ... doporucim si projit nejake weby, diskusni fora a postupne se se systemem szit.
Urcite je par aplikaci, ktere proste pod mac os nepujdou, nebo nebudou dostupne za rozumny peniz. Treba nejaky balik adobe .. nevim, zda Adobe nabizi nejakou migracni licenci z WIN na MAC ... i kdyz zrovna u Adobe je mac vyhra ...
Je to proste jiny svet ... nejdrazsi aplikace na mac os jsou od Microsoft :) Jinak vse ostatni je za babku ...

15.04.2013, 05:45 |
Kamil jako Daryl

15.04.2013, 08:14 |
AR hmm chtěl sem napsat co někoho vede k tomu vyplácnout x tis za book od jabka ale když sem kouk do alzy a nechal vyjet parametrově stejné tak k mému údivu to vycházelo stejně x86 platforma vs mac, zajímavé.
Co je na ní z laického pohledu tak vyjímečné oprotí klasice? Řekněme že využití pro kancl a developing aplikaci - ms office, netbeans, wamp či podobný LAMP server pro local, klienti pro VMWare, sftp, git, svn?
ps: nejde o flame
2 AR: stabilita a rýchlosť? :-)

15.04.2013, 08:50 |
slama | Upraveno: 2013-04-15 08:51:27
Ja pořídil před 1,5 rokem macbook a jsem spokojený. Nemusím nic řešit a vše funguje jak má.Spolehlivě a rychle. Macbook je starý 2,5 roku, aterka vydrží stále 5-6 hodin a čím novější operační systém tím je i macbook rychlejší. Ne jako u oken, kde s novým operačním systémem musím pořídit i nový hardware aby na to stačil :/ Nehledě na ceně... win8 3500Kč??!! OSX cca 650Kč (7 licencí)

15.04.2013, 09:01 |
AR muSlim: stabilita v čem? Zatím jsem neměl na x86 nějaky problém že by mě něco padalo z toho co používám.
A jak je to s těma oknama na osx? Kdybych si chtěl třeba zahrátn nějaké gamesky pro okna?
až bdue MAC stát normální peníze, tak možná, ale do té doby opravdu nemám zájem. A to asi nebude nikdy :-)

15.04.2013, 09:46 |
muSlim | Upraveno: 2013-04-15 09:48:23
2 AR: stabilita systému a jeho komponent. Ja trebárs dennodenne zažívam pád veľkej ríše na widloch, na macbooku od nákupu (rok a niečo) stále nič :-)
Ad. Windows, stabilita neviem, ja na tom widle nemám a ani to tam nedám. Na hranie si kúpil kamarát 15-ku retinu a hraje tam normálne v dualboote hry (Battlefield 3 a podobne). Riešil tam akurát problém s grafikou kvôli überrozlíšeniu, na widloch sa to v menu nejak sprasilo v Battlefielde a nešiel kurzor nižšie než do pol obrazovky, ale poriešilo sa to a to bola snáď jediná hra ktorá zablbla...

15.04.2013, 09:59 |
Nismo.Power | Upraveno: 2013-04-15 10:08:37
jak jabkaři mluvěj v pojmech "retina" aneb prostě jen marketingovej název displaye od LG/Samsung..... dneska má fullhd (myšleno na srovnání v ppi) už i kapesní telefon tak nevim co koho překvapuje :) platforma macu jako taková nějak mizí, v nedávný době měla zase lehkej boom po tom co byla vlastně skoro uplně vytlačena a zbytky byly pouze američani co nepochopily wokna.....mac vč. iPhone je v těžkym úpadku a stále drží tempo, už před dvouma rokama byly prodávanější droidy díky přijatelnější ceně za stejný funknce a široký paletě modelů vs. zaškatulkovanej typ telefonu dělící se na černej a bílej.... Galaxy3 dost podělala kusama prodej iPhone což si taky nikdo nemyslel že by bylo možný...... Galaxy4 už jabko jen dorazí protože nevim s čim by musely přijít.... ale vypadá to maximálně na přidání jednoho řádku což nikoho nevytrhne takže přidaj jeden sloupeček a ovce se jim z toho zase poserou a budou pět ódy jak už se na tom dá i psát když to je širší....
Leoparda sem zkoušel chvilku ale člověk natož ITák v evropskym prostředí dospěje k tomu že to je zcela nepoužitelný výjma běžnýho brouzdání netem, přehrávání videa a hudby.... víc to neumí a umět nechce, rychlost je zcela identická s win an stejnym HW , záseky tam sou hojný takže o nějaký stabilitě ať tu nikdo nemluví...
ale mimo to Windows taky nemám rád.... ale prostě MAC v korporátnim prostředí tu je nerealizovatelnej a jednoduše to nejde :) někomu na domu na net kdo nepotřebuje nic je to stejný jak když si koupí iphone, taky mu to stačí....

15.04.2013, 10:12 |
AR ale tak nismo, nač rozpoutáváš flame?

15.04.2013, 10:13 |
muSlim | Upraveno: 2013-04-15 10:13:33
^^ LOL, nesklamal :-)

15.04.2013, 10:21 |
AR slim: to ti jako na těch vidlích pořád něco padá? Nebudeš mít ko nějaký HW či nahozeny nějaký bordel? Denně pracuju s widlema a žebych musel furt restartit či něco reloadovat říci nemohu.
2 AR: no možno to je tým že sú to Dell-y, to nebudem tvrdiť že to je len Widlema... ale proste sú veci ktoré padnú a na Macu tie isté, alebo alternatívy robené len na MacOS držia ako krv na tričku :-)

15.04.2013, 10:30 |
macek Ja mam Macbook Air late 2011 a max spokojenost rychlost a stabilita perfektni to u Win neznam pac tam se mi neco sekne denne. A zpracovani?? To neni treba ani pripominat-))) Jinak clovek si musi na Mac os zvyknout a pak uz neni cesta zpet:-))) samo je to kazdyho vec ale:-)) Mac os za 19eu stahnu z etu a rovnou instaluju nepotrebuju se srat s nejakym dvd atd atd:-))

15.04.2013, 10:37 |
Kamil | Upraveno: 2013-04-15 10:44:31
Nismo.Power - :-D :-D :-D
AR - Apple má větší provázanost SW/HW, takže ten systém chodí na stejný konfiguraci mnohem svižněji než Windows. Už delší dobu si vybírám ntb a ač už jsem měl vybraný Zenbook s IPS full HD panelem, tak po vyzkoušení to vidím tak, že skončím (asi i přes nižší rozlišení)u letošní generace MB Air (svižnost, stále zdaleka nejlepší trackpad atd.).

15.04.2013, 10:45 |
AR | Upraveno: 2013-04-15 10:47:50
pánové co s těma oknama děláte? ;) Já jedu v kanclu HPčko, doma skládačka a na cestách asuse a že by mě něco zamrzalo, padalo atd? Jako jasně občas se stane že nějaký proces se kousne nebo je něco potřeba sestřelit jako např. včera kdy sem do netbeans hodil projekt který je drobátko větší a spustil se project scan co ty netbeans zabil ;) ale to vidím za fail náročnosti javy
Kamil: jako je fakt že se mě na tom jabku líbí ta svižnost, kámoš jej občas veme k pifku když je potřeba něco projednat a to koukam jak to lítá z hybernace do online atd. a taky ta výdrž na baterku. Co to má netuším ;) ale něco ultratenkého, ale zase on je tězce jabkopositive ;)
já měl s oknama vždy problém po cca roce běhu, pak byl nutný reinstal. Všechny aplikace jsem tedy měl nastaveny, aby koukali na druhý disk a z win jsem si udělal bitovou kopii. Reinstal byl tedy dosti rychlý a účinný.
Chtěl jsem nový komp, pořádné lenovo stálo původně cca jako ten macbook, tak jsem měl vcelku jasno. Nakonec jsem tedy rozšířil výbavu, takže mac stál o cca 10tis bez DPH více.
Pro práci používám dost netypické programové vybavení. Není příliš náročné, ale vyžaduje windows.
Proto mám nainstalovaný emulátor a v něm win. Je pro mě zbytečné použít dualboot. I když i na něj možná z herních důvodů dojde :)
muSlim: cemu se smejes ??? :D
Děkuji adminovi, sám sem si dal přes prsty :)
je vtipné jak uživatelé MACU musí emulovat WIN. Ještě jsem neslyšel, že by někdo potřeboval ve WIN emulovat MAC :-) Zřejmě to bude tím že platforma klasických kompů je prostě nepostradatelná a především se výrobcům softu nevyplatí řešit MAC OS

15.04.2013, 11:52 |
kaa Presel jsem na macy asi pred peti lety, taky jsem ze zacatku resit virtualizaci windows, po roce me to preslo, kdyz jsem zjistil, ze to nepotrebuju vlastne k nicemu, naucil jsem se MacOS a ted, kdyz jdu ke compu s windows, trpim jak zvire.
Platforma klasickych kompu se pro me stala zbytecna uz davno :), protoze na Macu jde vsechno, lip, rychleji, pohodlneji, logicteji.
I kdyz ted nedavno jsem narazil po te dobe na prvni problem, kdyz jsem si nemohl vzpomenout na heslo k zazipovanemu souboru a zjistil jsem, ze pro Mac neni zadna aplikace na prolomeni hesla :/

15.04.2013, 12:01 |
Daryl (A)
jako je minimum veci, ktere na macu nemaji alternativu. A pro takove pripady mam pristup na desitky pc s windows vzdalene. Ale vite co ? nevzpominam si, kdy bych neco takoveho resil.
Jak pisou vsichni, je to proste intuitivni, vse funguje a vse je odladene.
Jediny problem jsou aplikace pro win jako treba ucetni programy a ruzne erp zhuverilosti.
Ale tohle je pro mne jako admina, programatora a managera absolutne idealni nastroj.
A drive jsem si taky rkal, ze co maj vsichni s kousanim windows ... ehm ... az okusite jak pracuji mac os dlouhodobe, pochopite. Na woknech na vse cekate, vse ma nejaky delay, neco chroupou, neco delaj ... na japku to proste nabehne a hotovo ...
Jo a pro ty kdo maji radi rune linuxy, bsd systemy a podobne ... tak jadrem os x je bsd platforma. Takze konzole do systemu, kompilace, webserver a dalsi podobne geekovani je nasnade.
nadherna provazanost s ostatnimi zarizenimi (ipad, iphone, apple tv ... ) vse funguje tak nejak samo :) No install, no config ..just click :)
2 Only_One: ja to nepotrebujem a popravde, jediný hnusný a mrdoidný soft ktorý na Macbooku máme je Office:Mac :-)

15.04.2013, 12:21 |
AR no s tou intuitivností ovládání bych přibrzdil ;) když mě volal klioš že potřebuje nastavit poštu tak byl v pasti a já taky ;)
2 AR: nechcem sa Ťa dotknúť, ale jednoduchšie už to fakt neide, neviem čo ste s tým robili :-)))

15.04.2013, 12:33 |
AR slim: nedotýkej, nevím co jsme s tím dělali, ale byl celkem problém u existujícího účtu jej donutit brát jiny pop3 a smtp server a ve spojení s nastavením zabezpečení to byl oříšek, nehledě na to že tam je nějaka vyfikundace díky které se dá i zrušit celý účet ;)
Největší sranda je, že když napíšu svoují zkušenost s půl roku starym Macbookem, jako zamrzání, 50% zkažených DVD při vypalování, nemožnosti využívat asi 20% kapacity na disku (jakási černá díra), tak mi hned 10 lidí napíše, že to nebylo OS ani hw, ale mnou anebo špatnou konstalací hvězd :o) protože mac by v životě nic takovýho neudělal a funkční vokna neexistujou

15.04.2013, 13:56 |
TROY já mám stolní pc s win xp - za 3 roky jsem musel udělat 2 tvrdý resety jinak vše funguje jak má ;)
Mac je pro mě designovka s pěknym displejem:)
jen se musim smat, jak lidi, co to videli max ve filmu, resi, ze na co Mac, ze Widle krasne behaj, ze se nesekaj, ze neotravujou nesmyslnyma hlaskama, ze jsi rad, kdyz po hodine kurwovani rozbehas nejakou banalitu typu P&P tiskarnu, ze maji naramne intuitivni nastaveni cehokoliv, kdy mazanou kombinaci klikani a klikani s pravym se dostanes do "skrytych" menu, ze touch pad u notebooku muze slouzit leda na odkladani zvejkacek...
a to nemluvim o sw pro OS X, jako takovym, tam mi Widle pripadaji jako spatnej vtip, aplikace pro Mac funguje HNED, zatimco pro Widle je jak zpomalena, dojebana, plna kurvitek... :-)

16.04.2013, 09:08 |
AR Tak v tom případě výrobci SW asi dělají vždy dvě edice softu, jedna co jede bez problému a druhá co se furt sere, vyhazuje hlášky, chyby atd. ;) já měl naštěstí snad vždy štěstí na tu první edici bez problémů

16.04.2013, 10:04 |
Daryl (A)
AR: staci vzit jako priklad internet explorer :) Neznam cloveka, kteremu bez dukladne udrzby a pravidelneho cisteni (nekdy ani s tim) beha bez problemu dele nez par desitek hodin od instalace.
A ted si vem stopky, nebo klidne i minutku a zmer si nasledujici :
1) start systemu z uppneho vypnuti
2) start systemu z hibernace
3) start nejake aplikace z office baliku
U mac os je vse 1-2 vteriny krome bootu z uplneho vypnuti, kde zdrzuje "bios screen". Ale i tam se v pohode vejdem do 15-30vterin.
A vubec nezalezi na tom jak dlouho ho od instalace pouzivam.
TROY: 2 tvrdy resety ? Neni to moc ? A co normalni resety ? Ja ho od koupe jeste nemusel vypnout. Jen ho hibernuju zavrenim vika.
Hele nebudem tu flamovat ... mel jsem PC narvany SSD diskama, 32GB RAM ... a jen velmi vzdalene se to priblizilo jednoduchosti a rychlosti pouzivani japka.
Ale je to stejne jako s iphone nebo ipadem. Jabka jsou pro lidi co chtej delat a pouzivat to aniz by se v tom museli hrabat a travili desitky hodin instalaci a konfiguraci kdejakeho softu ci nastaveni. A samozrejme ze za to se plati. Nekdo prizna, ze se mu nelibi platit, nekdo to svadi na to, ze se rad hrabe v nastaveni (ne, to nedela nikdo rad :) .
JInak je to jako se vsim. Deda jezdici stodvacou ti bude tvrdit, ze nema smysl si kupovat novou karu, pac je to to samy, stodvaca jezdi spolehlive, nea s ni zadnej problem ...
Do doby, nez mu vnuk pujci na 14 dni novou oktavku ...
Dokud nezkusis, neuveris :)
kdysi jsem o jabkách jen slyšel a strašně je nenáviděl. Pak jsem ty jabka zkusil a nenávidím teď win, droid, etc ...
:-)
Daryl: Záleží jaké stroje s těmi stopkami chceš porovnávat. Dnešní stroje (zejména lepší ultrabooky s SSD) s windows běhají také ve vteřinách. Systém i IE (nepoužívám jiné prohlížeče) mě drží v pohodě - v tomto případě to bude zejména o tom kam lidi "chodí" na internetu a na co klikají.
Každá platforma má své + i -. Přirovnal bych to k benzín vs. nafta :-)

16.04.2013, 10:27 |
AR Daryl: hmm tak IE zapnu jen když potřebju ověřit že to v něm jede tak jak má ;) ale to je mimo bfu že, ti vesměs na to IE jedou, pokud nemají v okolí nějakého geeka co jim navrhne FF, Chrome apod. či to sami dokonce dokáží nahodit ;)
K těm časům, ok to sem připustil i výše že mě udivovala ta rychlost s jakou kolegovi ten book najel do aktivního stavu z hybernace, takový fofr sem u okne fakt nezažil.
A flamovat určo nemá smysl, já proti jabku v podstatě nic nemám ;) tedy až na ty ceny, ty by mohly být níže;) V současné době je pro mě okní platforma bez problému, bootování o pár sec více než mac neřeším neb rano cvaknu power, du hodit oblouk ;) atd a když sedám ke kompu že budu něco dělat tak už vesele svítí plocha s naběhnutým veškerým softem co potřebuju ;)
Widle nemusim, ale ze bych je nenavidel???
mam k nim spis litost a k uzivatelum soucit...
kolega dokaze "rozes_at" PC na uzavrene siti (bez pristupu k netu) tak do roka a pul, se vsema upgrejdama, aktualizacema a pod... a to ma omezena prava a de facto s tim nemuze nic udelat...

16.04.2013, 10:31 |
Daryl (A)
Harryp: jak rikam, mel jsem doma naslapanou masinu narvanou SSD.
Kdyz jsem ji pouzival k praci a mel v IE otevrenych treba 20 zalozek ... stacila treba aktualizace antiviru a bum. Nedejboze kousla java ... sprava kampani na facebooku tomu dala hrebik do rakve :)
Clovek, ktery s tim pocitacem opravdu pracuje tohle poznava velmi zahy ... ano jsou svetle vyjimky ..ale o tech jsem pouze slysel :)
Nevyhoda mac os je zasadni v tom, ze se dost blbe (pokud vubec) da nainstalovat na jiny HW mimo jablek.
Daryl: a úplně nejvíc miluju žblept, že na to nadávaj ty, co na to nemaj :o) to můj problém ani tak neni popravdě. Jinak můj současnej komp - rok starej HP Pavilion DV7 (17"), WIN 7, 6GB RAM, i5:
Start z hybernace 4 sekundy do zadání hesla, pak se jen přepne screen
Start z vypnutí, které jsem za dobu co ho mám udělal asi 5x a nikoliv proto, že jsem musel - od 10 do 20 s
Cena byla v tý době 10.500 Kč, dobrá, běžně kolem 16k
Restart vynucen vždykcy jen po instalaci nějakého SW, reset jsem ještě nemusel dělat. Já neberu nikomu spolehlivost Macu, ale je absurdní si myslet, že je Mac, pak dlouho nic a kdesi vzadu se krčí solární kalkulačky a za nima někde možná WIN :o)
ještě možná dodám, že mám nainstalovanou Operu, Explorer a Chrome a ani u jednoho jsem za celou dobu nic nečistil a nereinstaloval, asi koukám na špatný stránky :o)
Ale znáte nás, my s americkejma autama si strašně vymejšlíme :o) určitě se nám to všechno sype a nechceme to přiznat

16.04.2013, 17:33 |
Daryl (A)
No jo vlastne ..escudo a Nismo ... uz chapu tu spojitost :)))))
Hele nejlepsi porovnani Mac OS a WIN: nainstalovat oboje na stejny (jeden) HW :)
mam takovy ve sprave.
Jinak jsem nerek, ze mac a dlouho nic .. jen rikam,z e mac ma v ergonomii a optimalizaci velkej naskok.