Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > zaměstnavatel vs. zaměstnanec

o Navštíveno 2569x o
o 02.04.2013, 10:12 | Veva
Mám dotaz ohledně pracovněprávních vztahů, opět všichni mluví o krizi a kolegyni si zavolalo vedení firmy do kanceláře a bylo jí sděleno ať vrátí smlouvu na dobu neurčitou, ona ji hloupě vrátila a byla zkartována se slovy, že se neví co bude dál a byla vystavena nová smlouva na dobu určitou s koncem ke konci května. Tedy se "dohodly" na změně smlouvy.
Co když by nesouhlasila???
Z mého pohledu a co já si myslím je, že na to nemají právo a že se ji chtějí zbavit, tedy ji dali jakoby vypovědní lhůtu 2 měsíce a obešli tak tím odstupné.
Ptám se proto, kdyby mě to taky nááááhodou potkalo ať vím jak jednat.
Google neporadil.
Díky za každou radu, tip.

o 02.04.2013, 10:38 | Nismo.Power
no a neni kolegyně tak trochu KRÁVA AŽ TO MLÁTÍ DVEŘMA ???? co chceš jako teď řešit těď je v prdeli a už od zaměstnavatele nemusí dostat ani korunu vpodstatě....

fakt že si něchá tohle někdo líbít aby vyskártovaly slouvbu před nim ...... okamžitě nahlásit na inspektorát práce s tim že smlouvu chtěly a vyskártovaly, s tim že zaměstnavatel musí mít uchovanou pracovní smlouvu minulou a zaměstnanec to může doložit vejplatnicema že tam pracoval..... na dobu určitou dostala protože jinak by musela dostat odstupný tak zaměstnavatel zkusil zdali je daná totálně vypatlaná a vyšlo mu to, takhlě na konci května dostane pápá a ani korunu místo 5ti platů případně 2měsíce a 3x prům. plat na což měla díky této smlouvě nárok, takže ať obchodní inspekce si vyžádá minulou smlouvu s tim že byla nátlakem donucena jí vrátit.....
ale jednim slovem je tak trochu v píči....
o 02.04.2013, 10:45 | xSam
Fakt trubka ta kolegyně.
Kolegyně má teď už smůlu, respektive mohla by se soudit, že byl na ní vyvíjen nátlak a byla donucena novou smlouvu podepsat, ale šance asi nebude moc velká
Přišla tímhle o odstupné a ještě jí za dva měsíce vylejou.

Za žádných okolností, nepodepisovat novou smlouvu, pěkně si počkat na zákonné odstupné a hurá někam jinam.

o 02.04.2013, 10:46 | Nismo.Power | Upraveno: 2013-04-02 10:48:47
jenže novou smlouvu už zřejmě podepsala...... řšil bych to okamžitě, volat inspektorát práce s dotazem jak postupovat zdali tam volat pčr s tím že byla nátlakem donucena (což mimojiné je pravda ať už debata probíhala jakkoliv a IQ kolegině běhalo kdekoliv.... )
řešit hned a okamžitě se do zaměstnavatele opřít protože už teď je totálně bez práce, bez peněz a bez odstupnýho na který tam třeba léta dělala....
o 02.04.2013, 10:46 | Veva | Upraveno: 2013-04-02 10:49:06
to je mi jasný, že ona udělala blbost, ona je mi tak trochu ukradená, jen popisuju situaci, jí řešit nechci a ani nebudu, tak ji z toho vynechme.
Jde mi o sebe, když to zkusí na mě, tak jaké mám možnosti a jak můžu reagovat...!
edit: oprava
o 02.04.2013, 11:06 | Kamil07
Podobne kurvarny resi posledni dobou nejak moc lidi.
To si opravdu zamestnavatele mysli, ze zamestnanec je jen kus hadru?
Pokud by se ti stalo neco podobneho jako kolegyni, tak urcite mit kopii origo smlouvy a pokud je moznost, tak si rozhovor o nove smlouve nahrat, pak postupovat jak psal nismo.
o 02.04.2013, 11:09 | Veva
co by se mohlo dít, když odmítnu, že s takovým postupem nesouhlasím?
o 02.04.2013, 11:15 | Vasekkch | Upraveno: 2013-04-02 11:15:58
Max tě můžou vyhodit, ale regulerně s odstupnym. Ale spíš bych tipoval, že se nic nestane a budou to zkoušet na někoho dalšího.
o 02.04.2013, 11:18 | Only_One
jde o to, co chce šéf získat. Zdali dělá nátlak aby snížil mzdy a nebo zdali chce skutečně redukovat stav. To musíš odhadnout a podle toho se zařídit. Když tě bude chtít vyštípat, pak se můžeš v práci dostat do opravdu oboustraně nepříjemných situací. SAmozřejmě jako první bys měl kouknout do zákoníku práce. to bych doporučil všem zaměstnancům před jakým koliv jednáním s vedením o smlouvě a důležitých věcech. I laik tam najde mnoho jednoznačně daných bodů- MUSÍ - NESMÍ
o 02.04.2013, 11:43 | Nismo.Power
Veva : když odmítneš tak začne ta klasická tvrdší část vyhazovu.... výhružky že tě vyhoděj s paragrafem, či že tam budeš makat a pořád ti budou stát za zádama, krutě hlídat odpracovanou dobu, prostě všechno aby tě mohly nějak udělat na paragraf jenže ale i ten musej doložit něčim a ty to musíš podepsat...... prostě narovinu víš jak na tom firma je, znáš svoje práva takže buĎ tam odmakáš výstupní dobu tj dostaneš 5x plat po vyhazovu nebo odmakáš 2 a dostaneš 3platy..... prostě tak jako tak seš v právu a nemaj na tebe nic jen to budou všemožně zkoušet.....

BTW já si pořád řikám jak dle zdejších pár uživatelů je to teď s tou pracovní situací v čr vpořádku že nezaměnstanost neni a že najít práci neni problém za pár dní a že ty co nenajdou sou jenom líný hovada.....

nevim ale veěkerý členové co si to myslej by se měly zamyslet a vytáhnout hlavu z písku a říct si "nejsem to idiot ? proč sem si tohle myslel ? " ,.......

tenhle stát de kurevskym tempem do kytek, timhle tempem tak rok a je to celý v kopru..... nezaměstnanost teď šla exponenciální křivkou nahoru, platy všude malý, vyhazovy, všude bez bonusů který nejsou nárokovatelný, položený firmy kam se podíváš.... všechno je v píči....
o 02.04.2013, 11:49 | Only_One | Upraveno: 2013-04-02 11:49:34
Tak Nisno nebude optimista jak se zdá. Já to vidím tak, že stejně jako nejsou fér nekteří zaměstnavatelé, tak uplně stejně nejsou fér ani někteří zaměstanci. Protože mnoho lidí nehledá práci, ale pouze zaměstnání ... a pak to tak taky vypadá.
Nicméně to VEVA - své práva máš, měl bys trvat na jejich dodržování a to s maximálním možným nadhledem. Neb když obě strany začnou dělat radiální řešení a práskat před sebou dveřma tak to opravdu nikam nepovede. Nikdo po tobě nemůže chtít podepisovat nic na místě. To, (pokud to nebude iopravdu prokazatelně v pořádku) ani nedělej a nech si vždycky prostor na prostudování podmínek v klidu na doma a zjištění oprávněnosti. Pokdu budou trvat na okamžitém podpisu, bude to znamenat jen něakou levotu a to to víc bych se poradil s lidma z oboru co rozumí pracovnímu právu.
o 02.04.2013, 12:01 | Nismo.Power
O_O : n= fakt sorry ale optimista sem už dávno přestal bejt......jasně je kopa lidí co prostě hledá jen zaměstnání jenže jak dobře víš tyhle lidi si nechaj řikat ředitel a manažer takže tyto lidi o zmrdění v nějakym zmrdíně nemaj nouzi, když zmrda vyhoděj dostane 10platů dobrou vyřídilku a frčí hnedle zmrdit do jiný firmy která přesně takovýhle zmrdy potřebuje...... tzv. Krizovej manažer.... vyzmrdí firmu za rok co to de a uteče..... běžná praxe vidim to u nás vidim to všude a každej řiká to samý....

ale pokud seš poctivej člověk a chtěl bys najít práci byť za 15čistýho měsíčně nebo to je buřt řekněme 10+ měsíčně tak seš v loji a shánět budeš 2roky když budeě mít teď krapet štěstí a po dvou letech něco najdeš.... vidim to ted po hromadě známejch či kamarádech co dostaly pápá z firmy......

Veva : heled pokud zkusej tak okamžitě jim vyčti svoje práva, pohroz inspektorátem práce a soudem.... to většinou zaměstnavatel vzdá tenhle boj protože sou nemůže nikdy vyhrát a ví to dobře a zaplatil by na tom mnohem víc takže se mu vyplatí ti to odstupný dát ale ty dva měsíce co tam budeš doporučuju mít hodně volna a nemocenský protože po tobě budou šlapat že se z toho posereš....
o 02.04.2013, 12:40 | Veva
díky za rady, myslím si, že taková situace nenastane, ale nikdo nemůže vědět co se ostatním honí hlavou, proto chci být raději připravený...
o 02.04.2013, 15:17 | Mr.Scully | Upraveno: 2013-04-02 15:18:00
Svině jsou naprosto rovnoměrně rozloženy mezi zaměstnavateli i zaměstnanci... to, co provedl tenhle zaměstnavatel té krávě, která to podepsala, je samozřejmě nefér, ale holt je třeba se zamyslet nad tím, jestli ta ženská není náhodou ve firmě nepotřebná a jestli náhodou není dneska zákoník práce nastaven tak, že když zaměstnavatel potřebuje někoho vyhodit, tak se nedoplatí... podle mě by vyhazování i najímání zaměstnanců mělo být okamžité bez jakýchkoliv náhrad či zlatých padáků. Ano, člověk pak může být kdykoliv vyhozen - a stejně tak se ho ale nebude bát kdokoliv okamžitě najmout. Výrazně se tím omezí různé pracovní vztahy, které jsou dneska bez smlouvy "na dobré slovo".
o 02.04.2013, 20:03 | JP | Upraveno: 2013-04-02 20:05:41
Přesně jako Mr.Scully... často přemejšlim že bych někoho zaměstnal protože mam práce pořád dost a času málo, ale se současnym zákoníkem práce a rizikem toho, že se z toho člověka časem vyklube lempl kterej mě bude jen vysávat a ani ho nebudu moct propustit (aniž bych mu vyplácel desetitisíce za nic) do toho v ČR prostě nejdu.
o 09.12.2013, 22:50 | hanx
Oživím téma, protože bych potřeboval poradit na podobnou tématiku.

Momentálně mám v práci takovou nepříjemnou situaci - doslechl jsem se, že budu nejspíše vyhozen. Důvody proč tomu tak je nejsou úplně důležité a já je ani nevím přesně (pouze spekulace, intriky, špatné nařčení). Nicméně já si stojím za tím, že jsem pracoval na 130 % (například přes 50 hodin nezaplacených přesčasů jen poslední měsíc, práci si nosím v hlavě pořád, jsem pořád na telefonu, dovolená za rok nevybraná, fakt se snažím). To je ale vlastně jedno a k mému dotazu to je irelevantní.

Pracoval jsem na smlouvu na dobu určitou, která se mi automaticky prodloužila na dobu neurčitou. Nesepsali jsme žádnou novou smlouvu. Ani nebylo proč, tahle byla v naprosto základním, jednoduchém znění. Součástí byl mzdový výměr pouze na dva měsíce, který tedy už dávno platný není, nicméně na výplatnici mám pořád stejně.

Konečně k mému dotazu: Na co si mám dát pozor, až na to dojde a bude se jednat o mém odchodu? Abych z toho neměl problémy na pracáku a aby mě zaměstnavatel nemohl vyhodit bez odstupného? Nikdy v životě jsem na pracáku nebyl a předchozí pracovní poměry jsem ukončoval skončením doby určité kvůli dalšímu studiu. Majitel firmy není nějaký hajzl, to určitě ne, ale na peníze je háklivý a rukama už mu prošly stovky zaměstnanců a já se trochu bojím, že se mu prostě nebude chtít platit mi odstupné a zkusí mě nějak ojebnout.

Předem díky za rady.
o 09.12.2013, 23:47 | manolo
hanx: zakladni vec je ta, ze te jen tak nekdo nemuze vyhodit. mam za to, ze ti muzu delat neprijemnosti, tzn nakladat vice prace a umele vzbudit dojem ze nestihas, pote te tusim podle nejakeho paragrafu "57efg" nebo nejak tak upozornit, ze se ti nedari a at sjednas napravu a pote te az budu moci, kdyz se nepolepsis, te vyrazit.

v pripade, ze ti majitel neda pri smlouve na dobu urcitou novou smlouvu, automaticky se ti prodlouzi na dobu neurcitou. platebni vymer je myslim to posledni co te muze trapit.

ve tve situaci nyni muzes byt v klidu. pokud te vyhodi tak pouze na zaklade ze tva pozice zanikne a pote mas narok na odstupne v zakonne vysi. taktez nebud blby a mas moznost sve prescasy mit proplaceny.

vesmes zadny pracovni vztah jsem nedoresil v klidu. vzdy byl nejaky problem. kdyz uz jsem si myslel ze zamestnanec je vyplaceny, podepsane dohody, vzdy dorazil nejaky papir s zadosti o doplatek toho ci onoho atp... uz vyuzivam pouze pravnich sluzeb...vsak vis jak... lidi si umi delat pouze naschvaly...
o 10.12.2013, 00:29 | BATMAN
Nikdy nikdo nemuze byt v klidu.
Pokud mas byt odejit,tak toho zamestnavatel docili.
Dostanes paragraf vycucanej z prstu na hrube poruseni pracovnich podminek a pujdes.
Ikdyby jses tomu vyhybal jak cert krizi, chodit do prace s kazdodennimi obavy kolikrat se po tobe sef povozi nevydrzis dlouho a sam zacnes shanet neco jineho.

Ja doporucuju pro strycka prihodu u sebe stale nosit smartphone s programkem ala diktafon a pri prvni schuzce slusne pohovorit o duvodech vypovedi a samozrejme ji odmitnout.
Pokud uvidis ze to nema cenu rovnou se dohodnout alespon na nejakem odstupnem atp. Samozrejme pripadne nahravky vyhrozovanim ukazes az kdyz to bude nezbytne nutne.
o 10.12.2013, 08:17 | crestik
jako BATMAN, pokud se zaměstnavatel chce někoho zbavit, a je to větší schopnější firma, tak nepomůže nic, ani dávat k soudu, ani řvát na personálním.
o 10.12.2013, 08:47 | Jendys
není pravda, manželka dělala u nadnárodní společnosti, hodně známé a nakonec jsme je donutili k velice slušnému chování a odstupnému navrch, je to jen o tom, kdo proti nim stojí. Sice mi to zabralo skoro půl roku klidnýho spaní, ale víceméně jsme je uvařili na jejich nesmyslech a rozsekla to poslední schůzka za účasti právníka, do týdne byl dodatek ke smlouvě a odstupné.
o 10.12.2013, 08:59 | crestik
...to je ale další věc, ale už tam prostě nepracuje, ne?
o 10.12.2013, 09:05 | Jendys
Samozřejmě nepracuje, ale aspoň z nich vytřískala odstupné, které před ní nikdo nedostal.
o 10.12.2013, 09:14 | CRK
Hanx: ted to trosku nechapu... 50 nezaplacenejch hodin, zadna dovolena, porad na telefonu? To by ses spis mel modlit, aby te uz vyhodili, ne?
o 10.12.2013, 10:30 | J-T.
Tak pokud nemáš peníze určené přímo ve smlouvě, ale jen v platovém výměru tak ti zaměstnavatel ten platový výměr může libovolně snížit bez tvého souhlasu (je to jednostranný právní akt).
Takže pokud dojde na lámání chleba tak tě tam bude držet za minimum a neuděláš NIC.

Dát ti paragraf za hrubé porušení kázně není tak jednoduché a z praxe vím že v drtivé většině když to napadneš u soudu (vesměs stačí jen dopis od právníka) tak cuknou a vše ti doplatí.

Jinka jako nademnou - vykašlat se na "boje" a hledat jinou práci ...
o 10.12.2013, 11:48 | hanx | Upraveno: 2013-12-10 11:51:45
Jenze me ta prace bavi. Ted ted za techto stresu ne, to me sere a moralka je spatna, ale ja nejsem clovek co by pri naznaku problemu prestal makat. Tahle situace vznikla blbou shodou spousty malych nahod a taky tim, ze pred vanoci je vzdycky shon. Dokud o tom se sefem nebudu mluvit, budu makat tak, jak budu moct. Dokud mi nedojde trpelivost.

O to ale nejde. Jen jsem potreboval nejaky vecnejsi informace, napriklad "kdyz se dohodnete na ukonceni, nedostanes prachy od pracaku", "kdyz te bude chtit vyhodit na paragraf, budes mit problemy pri dalsi praci" nebo podobne rady.

Stale doufam, ze se to vyresi v klidu, ale vidim, jak to chodi jinde a nemam s tim vubec zadne osobni zkusenosti, proto potrebuji informace dopredu.

Za prispevky dekuju.

J-T: jsi si jisty, ze si zmt muze menit vymer jak chce i bez meho souhlasu? To se mi nejak nezda. Kdyz mam na vyplatnici stejnou castku kazdy mesic a najednou by mi daval treba o 4 tisice min, nemuzu se branit?
o 10.12.2013, 12:30 | tykeev
to hanx:

Pokud je výše platu přímo stanovená v pracovní smlouvě, pak ji lze měnit pouze se souhlasem obou stran.

Pokud je výše platu stanovená samostatným platovým výměrem a je na tento výměr jen odkaz v pracovní smlouvě, pak je možné tento platový výměr měnit i jednostranně ze strany zaměstnavatele, aniž bys s tím musel souhlasit. Jak už uvedl někdo nademnou, jedná se o jednostranný právní akt.
o 10.12.2013, 12:31 | J-T.
Jsem si jistý. Ne nemůžeš :-( To že to máš na výplatnici nic neznamená, jediné to že z reálné výplaty se počítá dovolená, nemocenská a odstupné...

Pokud dostaneš odstupný, tak z pracáku nedostaneš (3 nebo 5 měsíců - po dobu jakoby trvání odstupného) ani korunu - jen za tebe platí zdrávku a socku.

Pokud tě vyhodí na paragraf, tak se rozhodně bránit - viz. můj post výše. Dalšího zaměstnavatele to může a nemusí zajímat.... Nicméně v dnešní době kdy je na jedno místo x násobek zajemců tak dle mě si raději vyberou zaměstnance bez záznamu. Každopádně to máš ale v papírech jen do dalšího zaměstnání. Pokud se tedy necháš zaměstnat někde třeba na 3 měsíce tak tomu dalšímu zaměstnavateli už dáváš jinej zápočťák = nic o paragrafu neví...
o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.3263 sekund.