Auto HI-FI Club CZ

autohifi,auto hi-fi,auto hifi,autohificlub,auto hi-fi club,club, klub,fórum,autorádio,autozesilovač,autorádio cd,autorádio mp3,autorádio dvd, tuning,srazy,tuningshow,klub,emma,dbdrag,tuning,autotuning,carstyling, tlumeni, Alpine,octavia,Brax,Denon,Clarion,Pioneer,Sony,panasonic,Helix, Dynamat,dego,Hertz,Audison,Fusion,McIntosh,Focal,Rockford Fosgate,Dynaudio,JBL,xenony,becker,jvc,kenwood,ground zero,dietz,morel doorboardy ,zapojeni,felicia,pioneer,peugeot,zastavba,audio,306,repro,golf,instalace,dls,4x100,FELICIE,morpheus,helix,audi(forum)

o

Forum > Ostatní > OSVČ vedlejšák + normoš zaměstnání

o Navštíveno 3791x o
o 15.03.2013, 21:45 | MazliG
zdar, je tu někdo takový ?
kdo je klasicky zaměstnaný, + k tomu má živnost - jako vedlejší činnost - potřebuju pár rad ...

vyřešili bychom po mailu
něco jsem vyčetl z webu, ale něco mi není moc jasný, tak se radši vyptám tady, než na ouřadech

díky Honza

o 15.03.2013, 22:41 | Mr.Scully
Míval jsem to tak dřív, teď už jsem jen OSVČ, protože jsem práci nestíhal. Ale nevím, jestli poradím, na daně jsem stejně měl poradce, kterýmu jsem akorát dal pár papírů a on mi pak oznámil, kolik mám komu zaplatit a doplatit :-)
o 15.03.2013, 23:00 | AR
A co tě zajímá? To hoď sem ne? Taky jsem takhle fungoval.
o 15.03.2013, 23:16 | Tweety_xx | Upraveno: 2013-03-15 23:17:00
JJ hod to sem, možná to pomůže více lidem.
o 15.03.2013, 23:32 | M.a.R.i
Taky tak funguju, zamestnani a zivnostak
o 16.03.2013, 09:14 | MazliG
ok - živnosťák jsem si udělal včera - do té doby jsem to dělal taky, ale ..... už to tak dál nešlo - píšu jen jako info

takže:

vyřídil jsem si živnosťák - na to co jsem neměl patrony, tak jsem si sehnal garanta

- jsem klasicky zaměstnaný - na plný úvazek, šéf za mě platí zdravotní a sociální

- na živnostenskym úřadu mi řekly, že mám povinnost se přihlásit do 8 dnů na VZP a sociálce

1. dotaz - na VZP - je to takhel ?? když se přihlásim jako že ta živnost je "vedlejší" tak neplatim nic na zdravotním ?? - bere se to co za mě platí šéf ?

2. dotaz - když vydělám "čistýho" po odečtení nákladů to co je pro letošek, asi 5175,- kaček měsíčně, tak nemusim platit na sociálním zálohy, nebo jo ? když vydělám bokem řekněme 100 tis. ročně čistýho - jak se ty zálohy hejbou -

3. dotaz - řekněme, že mám nákup-prodej - do toho sem tam i montážní práce - co si tam můžu dát do nákladů ?
počítač ? auto přihlásim na silniční daň a můžu tam dávat naftu ?

- je to pro mě španělská vesnice- takže za každej poznatek díky !

honza
o 16.03.2013, 09:18 | MazliG
4. dotaz - můžu se s někým domluvit, např. s rodiči, a můžu jim platit za kancelář - opravdu to tak praktikuju - jezdím dělat do svýho starýho bytu v RD co u nich mám v patře a nevyuživá se

můžu se takhle dohodnout i s např. tátou, když fyzická osoba ? jak se to "proúčtuje "

o 16.03.2013, 11:12 | Zdeny60
Ti doporučuji zajdi si za DP nebo slušnější účetní a máš po starostech. Dost časte se mění podmínky a závisáína druhu vykonávané činnosti, co můžeš platzit paušálem a za kolik. Já např. dávám 60% paušál. Větší příjem mám z nezávislé činnosti (OSVČ), daně a zálohy si nechávám radši dělat, lehce opomeneš a jsi v ...Ty tahanice mi za 2 litry ročně za účetní nestojí.
o 16.03.2013, 11:21 | CRK
MazliG: Zdědy60 má recht, radši si vem odborníka a pokud znáš čísla, tak si najdi na www.mesec.cz formulář, vyplň je tam a dozvíš se výsledek...
o 16.03.2013, 11:46 | Mr.Scully
1. Nevím teď z hlavy, jestli zdravotní na "OSVČ vedlejšáku" je povinné nebo ne, nicméně já jsem ho platil - ale nebylo třeba platit měsíční zálohy, doplácel jsem (vcelku symbolickou částku) vždycky jednou ročně po podání daňového přiznání.

2. Zálohy na sociální podle mě musíš platit vždy, minimálně těch asi 1890 Kč měsíčně. Kdyžtak budeš mít další rok přeplatek.

3. Netuším, mám paušální zdanění, je pro mě výrazně výhodnější a jednodušší (nic neřeším).

4. Předpokládám, že můžeš, akorát táta si to pak bude muset zdaňovat, tak nevím, jestli si pomůžete :-)
o 16.03.2013, 13:32 | Kamil
1. zdravotní pojištění se neplatí, protože ho zaplatíš ze mzdy od zaměstnavatele. Jen se tam přihlaš, ale řekni, že to máš jako vedlejší zdroj příjmů
2. pro sociální pojištění je určená určitá hranice, do který se to neplatí (teď z hlavy nevím 50-60k)
3. tady bohužel neporadím
o 16.03.2013, 13:52 | Luke_288
koukni jak se na tebe budou dívat socani :)
[ Link ]
o 16.03.2013, 18:02 | Bart 007
koukni na www.jakpodnikat.cz je to tam docela přehledný
o 18.03.2013, 08:22 | MazliG
Bart 007:

jj - tam jsem to pročítal, shoduje se to s tím co mi říkala paní na sociálce - dobrej web pro joudy na tohle téma jako jsem já .o)

dík
o 18.03.2013, 11:35 | M.a.R.i
16.03.2013, 13:32 | Kamil
1. zdravotní pojištění se neplatí, protože ho zaplatíš ze mzdy od zaměstnavatele. Jen se tam přihlaš, ale řekni, že to máš jako vedlejší zdroj příjmů

To není pravda. Mám práci na plný úvazek + živnosťák, měl jsem teď za rok čistý zisk z vedlejší čínnosti cca 37k a musím doplatit zdravotce 2000Kč a 4000 zaplatit daň. Přitom, když koukám na vejplatnici, tak 45% superhrubý mzdy jde státu, do toho DPH, spotřební daň, clo... Fakt hnus. To když si člověk spočte tak cca 60% a víc se solí státu...
o 25.03.2013, 22:53 | MazliG
- ještě navážu dotazem:

- potřebuju si zajistit běžný účet / podnikatelský / protože budu plátce DPH, a potřebuju na to separe účet.

- svůj účet soukro - sporožirovej mám u český spořky, nejsem si ale jistej, jestli ten "podnikatelskej" tam dám taky.

- máte někdo tip, kde zřídit účet, kde jsou lepší podmínky, pro tenhle účel - tzn. menší poplatky za vedení, za položky přes internet banking atd atd.

- díky za tip !

ps: např. AIR bank, mi neraďte .o) jsem z Loun a nemáme tu pobočku, máme tu čs, čsob, kb, fio - radši bych, aby tu ta pobočka byla, kdybych něco potřeboval
o 26.03.2013, 00:05 | Mr.Scully
"Podnikatelský účet" je stejně marketingová kravina, na podnikání můžeš využít jakýkoliv účet včetně běžného ;-) Takže jakýkoliv kdekoliv. Já mám tedy u ČSOB asi za kilo měsíčně, ale brzy se na ně vyseru a půjdu asi k FIO :-)
o 26.03.2013, 06:08 | Zdeny60
Jako Mr. Scvully - púřesně- já měl léta P.Í. a nyní přecházím na běžný. Byl jsem na jednání b KB předminulý týden, v t.t. jdu na jednání a zrušení P.Ú., které lze udělat jen na přelomu měsíců.

Jedině, co mi paní řekla, že se mě může finančák ptát, odkud pochází platby a budu je muset doložit (což není problém, protože mám faktury). Takžez poplatků asi 240Kč/měsíc se dostanuá na cca 60/měsíc. Tak jsem to léta měl, jenže mě doblbli a šel jsem na P.Ú., který nemá jednu jedinou výhoud proti BÚ.
o 26.03.2013, 09:36 | AR
Za nás FIO, měli sme RB ale co ty kundy nechtěly za to že přes něšly prachy...tak se poslali do dža a šli jsme k FIIIIjOOOO ;)
o 26.03.2013, 11:04 | Mr.Scully
Zdeny60 - finančák se může ptát, odkud přichází platby? Co když na to neexistují faktury (drobné platby ze zahraničí atd)? To jako můžu být potrestaný za to, že vlastně dobrovolně přiznávám všechny příjmy, i ty bez faktur? To až se mi stane, tak zakládám konto v Singapuru a seru na svoji dosavadní poctivost :-)
o 26.03.2013, 12:15 | AR
tak veškeré příjmy/výdaje co se týkají podnikání bys měl být schopen nějak doložit, ať už pomocí fa či pokladního bločku.
o 26.03.2013, 14:08 | Mr.Scully
To rozhodně schopen nejsem, důvody nechci specifikovat, ale prostě to není technicky možné. Může z toho být problém? Znamená to, že ty příjmy mám začít zatajovat? :-)
o 26.03.2013, 17:06 | MazliG
- tož ...

stavil jsem se dnes na pobočce ČS - klasickej účet na podnikání, defakto stejně drahý jako obyč sporožirák, ale můžeš si dávat na ičo když nemáš paušál náklady na vedení .o) do nákladů

takže: sociál edišn účet 92,- kaček, "blbejch" 36 protočů na účtě měsíčně 132,- kaček, každá položka navíc 5 kaček, na slovensko platíš, kartu platíš ...

mmj. protočim na svym sporožiráků třetí rok po sobě 9 kil ročně a nedaj mi kontokorent, byť tam nějaký to kilo pořád zbejvá - páč tam neposílám žádné peníze pravidelně - vše tam nosím keš

- takže jsem si tyhle 2 věci napsal na stranu papíru MÍNUS

- a pak jsem zašel v Lounech do Fíjo - odešel jsem za 20 minut s účtem Podnikatelským - za nic - aspoň doufám, karta mávací nebo co - a prostě neplatíš nic,

ještě se ptám týpka, platí se něco třeba ročně, nebo tak ? a on a chcete něco platit ? povidam nechci , on - no tak vidíte .o)

- takže Fio a cajk

ps: ptal jsem se, mají 250 tis. klientů - takže můj dotaz byl, až jich bude 350 tis. jestli to spoplatní jako ostatní .o) - usmál se a povidá, nevim

každopádně mám Fio, internet-banking - pro děti - aspoň mě se to tak jeví - i posraný limity na kartě, prostě všechno si nastavíš sám - takže jsem to zkusil, když to bude stát za vyliž prdel, zrušim

howk
o 26.03.2013, 18:17 | AR | Upraveno: 2013-03-26 18:18:28
jj FIO ma hooodně povedené inet bankovnictví, aspoň ve srovnání s čsob a ty poplatky je lahoda...

víš jak nemají potřebu mít mramorové desky na přepážkách, hajzly ze zlata atd. ;)
o 26.03.2013, 18:26 | MazliG
AR: přesně tak, když srovnám budovu ČS v Lounech a Fio, - tak ČS je jako ruský nádraží a Fio je jako kancl začínajícího finančního poradce .o) - ale na to sere bílej tesák - hlavně když se kouří z hlavně .o)
o 28.03.2013, 07:19 | CervinVega
a ted to jeste vysvetli te bande pohodlnych nebo neinformovanych lidi, kteri radsi plati rocne litr a vic za nic...
o 29.03.2013, 11:17 | MazliG
cervin:

souhlas, argument proti je kamenná pobočka, protože já funguju u FIO v LN tak, že mi někdo dá peníze do ruky, ty já odnesu na kamennou pobočku uložit na oučet, a z toho platim / občas mi něco zbyde/ .o)

takže zase chápu, že např. menší města, když tam kamenná není, tak to nechcou - fio nefio, kdyby nebyly v LN - holt platim 2000,- ročně za poplatky do ČS, páč bych to stejně někam projezdil - abych uložil ve většim městě

- je fakt, že ČS je v každý díře - takže potřeba na to koukat i očima nás vesničanů
o 29.03.2013, 11:55 | AR
mno nevim, do kamenne banky lezu jen v případě že jdu pro novou kartu nebo něco změnit na účtě ;)
o 29.03.2013, 12:20 | MazliG | Upraveno: 2013-03-29 12:21:37
AR:

klient mi dá zálohu - 5-20 x měsíčně, z toho 75% mi dá do ruky, to občas odnesu do FIO, a z domova pak platim faktury dodavatelům za materiál pro zákazníky.

- takže nyní jsem vkládal třeba 5 x měsíčně do ČS, a kdybych 5 x měsíčně měl dojíždět 10 km do nějakýho většího města protože vy v Lounech nebyla FIO pobočka - tak 1 a 1 = 2, a je mi fuk 2000,- ročně za poplatky - páč čas a nafta - a je to prašť jako uho´d .o)

- koukáš na to očima majitele sporožirového účtu, který používá internetbanking - ale viz. já potřebuji mít na dostřel kamenou pobočku
o 29.03.2013, 12:42 | crestik
tohle by nepomohlo?
[ Link ]
o 29.03.2013, 12:59 | AR
Mazlig: koukan na to očima firmy co jede výhradně přes netbanky a fyzický kontakt s klienty prakticky není ;)
o 29.03.2013, 14:18 | MazliG
AR - obchod bez kontaktu se zákazníkem je jako šukat bez frajerky, takže ... .o)

- a proto někdo ČS s pobočkou, a někomu stačí AirBank 50 km od bydliště
o 29.03.2013, 15:38 | AR
Mazlig: ;) v některých případech je to fakt lepší bez té frajerky ;)
o 02.04.2013, 12:09 | MazliG
INU:

dneska jsem si byl vyřídit finančák DPH, sociálku a zdravotku - činnost vedlejší.

takže: DPH je jasný
VZP - jako osvč na vedlejčí činnost neplatíš vůbec zálohy, ale pak ti to normoš doúčtujou viz.

[ Link ]

- sociálka - když nepřekročíš čistý zisk asi 62 tis. ročně nemusíš platit zálohy, pak to normoš taky doúčtujou

o  Zpět  o  Nahoru
o

Vložit nový příspěvek do fóra

Pro vložení příspěvku musíte být přihlášen/a.
Stránka vygenerována za 0.5423 sekund.