Navštíveno 7529x

06.03.2013, 11:02 |
Pekys setkal se už někdo z vás? Už jsem tu měl 2 firmy, který mi to nabízejí, a protože k úžasnejm funkčním krabičkám ala powerbox nemám žádnou důveru, tak bych nerad aby tohle nebylo to samý.
v kostce - jedná se o nějakou krabičku, kterou nám nainstalujou a která má regulovat přepětí v síti a tím snižovat spotřebu el. energi. Jelikož se jedná o velkou skladovou halu, tak prezentovaná úspora je zajímavá, ale ještě aby to fungovalo.
Setkal se s tím už někdo? Lze tomu věřit? Je tu nějakej elektrikář, kterej by mi mohl potvrdit, že to může fungovat?
nabízející firma:
[ Link ]
viděl jsem hada chcát, viděl jsem žábu bušit pěstí do skály, viděl jsem koně srát v barvách trikolory...
...ale tohle, to jsem ještě neviděl

06.03.2013, 11:45 |
AR no hele bacha, mezi zákazníky patří tesco, hornbach, fedex atd ;)
...přečetl jsem něco i o tom SinuMEC, a celkem se bavím. Je to skupina powerbox, magnety kolem benzínových hadiček a vrtulky do sání. Konkrétně u tohodle se snaží nalákat blbce na slova "spořič, kompenzátor, účiník". Každý technik, který chce něco zapojit, chce data, technické info, a né to jejich pdf s grafama, kolik to uspoří energie. Dneska pomalu každý 3f motor jede přes měnič/střídač/kontroler, který stojí poměrně pár kaček, je chytřejší než celé AHC dohromady, a tak nějak prezentace a dokumentace vypadá trochu jinak, viz Omron, Lust, Rexroth, atd...
Když už se tam zmiňujou, že to lze "zapojit" od vrtačky po fabriku, tak by se aspoň mohli podívat, že třeba "krabice" ovládající motor jednotky kW je velký jak stolní PC. Ve výsledku vlastně ani neví, jak se ta jejich pi*ovina bude chovat a co provede, proto tam raději uvádí, že se to nesmí kombinovat s měničema nebo "chytřejší elektrikou".

06.03.2013, 11:49 |
AR no já si tam přečet o tom magicboxu na zářivky, jako fajn třeba to bude mít příznivý účinek na ty světla když pojedou na stabilizovaných 207V a nebude jím to lítat v tom rozmezí sítě, třeba pak budou déle svítit, ale to že by to pak něco uspořilo nevim nevim v tomhle sem drobátko skeptický, leda by to ten přebytek zpět cpalo do sítě ;)

06.03.2013, 11:56 |
crestik | Upraveno: 2013-03-06 11:56:56
...a jelikož jsem tu zmínil doslovný název, tak odhaduju, že do třech dní se tu objeví nová registrace s nějakým blbečkem, co s tím má samé pozitivní zkušenosti :-)
Tohle fungovat bude, jde o kompenzaci jalovyho proudu, ta bedna budou kondenzatory, tlumivky, nevim jak je to zapojeny, ale usporu to prinese. Zjisti si kolik platite za energii v hale, kolik vam uctuji za jalovou energii a podle toho se rozhodni. Neni zanedbatelna ani cena toho zarizeni a jeho zivotnost...
Vic treba tady
[ Link ]

06.03.2013, 12:33 |
DaveF mě přijde, že jde o snížení a stabilizaci napájecího napětí (např. z 240 na 220V ), kdy výkon klesá s druhou mocninou, což ale platí u "obyč" zátěží, kdežto u spínaných zdrojů apod. už je úspora minimální.
otázkou je cena zařízení, pokud to má být opravdu měnič tak pro tyto výkony to už musí být pěkněj macek.

06.03.2013, 14:20 |
Pekys crestik: tak ono druha firma (Enwox) tu byla na měření, brali si roční podrobný odběry, měřili nevím co a dělali poměrně podrobnou analýzu. I ta prezentace byla ne větší úrovni. Ale jak říkám, analyzovat jde všechno, a když se to působivě napíše, kdekdo se chytí. Ve výsledku byla roční úspora až 21,8%, ale měli tam i garantovanou ve výši 8%, což není uplně blbý, ale opět, jak to za rok ověřit že je to tak :)
To že by to mohlo prodloužit životnost, to beru. Výkyvy v napětí nedělaj dobře ničemu.
Tappaja: díky za link, kouknu na to, i když jako laik z toho asi stejne moc moudrej nebudu :)
Ta první krabice stála asi 120tis. Návratnost se vždy pohybuje kolem 2-3 let.
Spotřebu máme 51MWh/rok, což je 296.643,- Kč.
Kolik z toho je jalovej proud asi nezjistim.
Tohle bude něco podobného v menším
[ Link ] . Některé obraty mě pobavily - třeba "kvalita výkonu" :-))
nenapadlo mě nic jinýho než ukázka ze skvělýho filmu...
[ Link ]
Tak vznes dotaz na CEZ nebo od koho berete elektriku...
tady sem nasel pekny vysvetleni :o)
Kompenzace = vyrovnání
Představte si široširou silnici a vy jedete autem rovně vpřed. Veškerý výkon motoru je užitečně spotřebováván. Teď vám začne foukat silný vítr z boku, který vás vychyluje. Abyste udržel přímý směr, musíte natočit volant. Motor ale musí zvýšit výkon (pro odvalování a tření pneumatik), pokud ho nemá , tak zpomalíte.
Nejlepší by bylo, kdyby z druhé strany začal foukat druhý vítr, stejné síly a na silnici by se vyrovnal, čili bezvětří a opět jedete v pohodě rovně.
A teď:
Výkon potřebný pro přímý směr při bezvětří to jsou kW
Výkon potřebný při udržení přímého směru při větru to jsou kVA
To případné vychylení od přímého směru je účinník.
Ten vítr z boku jsou indukčnosti motorů, traf, spotřebičů a vedení
Ten opačný vítr jsou kondenzátory pro kompenzaci účinníku
Na závěr: Pokud vám bude foukat vítr z boku, a chcete pokračovat stejnou rychlostí vpřed tak musíte:
1. přišlápnout plyn, tzn. více dimenzovat zdroj nebo
2. zařídit si opačný vítr, tj. nasadit kompenzaci
3. Pokud to neuděláte, více zatížíte zdroj a někdy ho můžete dokonce přetížit (pokles napětí, přetížení vedení jalovým proudem=bočním větrem) a ten "boční vítr" si rozvodné závody hlídají a nechají si ho zaplatit.
Stačí vám to takto ?
na firme takovyto system pouzivame cca 7 roku a rekl bych ,ze to na osvetleni realne uspory prinasi. Mame cca 13.000m2 vyrobni halu.
Sencom prosim vysvetlit, jak to muze prinaset realne uspory ? Me to proste nejde do hlavy.
mraziku, proste to kompenzuje jalovinu, za kterou platis.

06.03.2013, 22:24 |
Cenda Pokud by to byl kompenzator, tak by to nekde napsali. Takhle to vypada, jako zazracna chytra krabicka. Jalovina se da pripadne premerit a pokud prekracuje povoleny pomer cinny-jalovy vykon, tak by to videl na fakture.
Kazdopadne i pro ten kompenzator, v pripade potreby, bych zasel nekam jinam, kde narazim na odborniky. Tohle z linku vypada, ze dnes prodavaj zazraky, zitra chleba, pozitri hrnce.

06.03.2013, 22:51 |
DaveF ten princip je tam popsanej, podle nich to snižuje a stabilizuje napětí, tj. snižuje příkon
"ComEC reguluje přiváděné napětí,zvyšujíce tak celkovou energetickou účinnost snížením napětí až o 20
V a stabilizováním napětí....."
jak jsem už psal, příkon klesá u jednoduché zátěže s druhou mocninou

07.03.2013, 07:27 |
Cenda DaveF> ale neklesá taky výkon a v některých případech i účinnost?
Vezmu to polopate. Mikrovlnka ma prikon 1000W. Podle zname rovnice P=U*I se snizi spotreba jak, kdyz mikrovlnka potrebuje stale stejnych 1000 W ? Spotreba se pocita podle odebranych kW a ne podle napeti v siti, takze stale nechapu, jak mohu usetrit, kdyz nejaka zazracna krabicka mi stabilizuje napeti na 220V misto treba 227V ? Nebo snad nekdo veri tomu, ze kdyz v siti budu mit 227V tak zarozeni sezere vice energie ? A na zaklade ceho sezere vic energie, kdyz na vypocet spotreby/vykonu je potreba jeste proud ?
Co se stane se 100W zarovkou pri 220V? Potece ji cca 0,5A
Kdyz zvysim napeti, potece ji vetsi proud a bude svitit vic, coz je nezadouci...
Mohlo by to tak byt? Ale fungovalo by to jen na ty indukcni zateze, elektronika si to pohlida.

07.03.2013, 15:13 |
DaveF při jednoduché odporové zátěži je příkon daný P=U^2/R kdy R je konstatní (není, mění se s proudem tj. teplotou ale můžeme to zjednodušit, že je)
Na tom je vidět, že příkon skutečně klesne s druhou mocninou změny napětí. To ale platí jen pro záteže bez elektronických zdrojů, moderní spínané zdroje z jakéhokoliv vstupního napětí vyrobí konstatní napájecí napětí a tím se úspora blíží nule.
Je taky otázka jakou účinnost má ten zázračný měnič, to jsou další body dolů.
Teroticky to uspořit může stejně tak kompenzace účiníku (jalového proudu) ale záleží na konkrétní zátěži a pořizovací ceně zařízení.

07.03.2013, 18:09 |
Pekys ty jo, tohle je moc odborný na mě. Tappajův výklad s autem jsem ještě pochopil :)
Nicméně díky, hodím dotaz na ČEZ, případně ještě člověka co nám dělal el. rozvody.
Jelikož se to montuje hned za vstupní 3x50A jističe, tak to pokrývá celý el. okruh. (zásuvky, zářivky, výbojky, nabíječky techniky, spotřebiče, pc, kompresor, stroj, atd.)
Jalovej ale neudělá 20%? To je trochu moc, ne?

07.03.2013, 18:13 |
Pekys tohle je ta druhá firma, která nám to nabízí. Každopádně po zadání firmy do vyhledávače nic, akorát nabídky míst pro obchodní zástupce.
[ Link ]
Milí diskutující , fascinuje mě, jak vymýšlíte teoretická zdůvodnění jak a proč něco (ne)může existovat, když jste se s tím dodnes nesetkali !! Je mnoho nových technologií, nad kterými "zůstává rozum stát", že by mohly fungovat, aniž by popíraly přírodní zákony - jak se na první pohled může zdát. A hle, ony funkční jsou a fyziku, chemii ... nepopírají (zatím stále ještě neznáme vše). Víte všichni do detailů, na jakém principu pracuje PC a jak se mohlo stát (mechanismus), že vám virus "sežral" data? Zkoumali jste někdy, proč funguje mobil (zejména nejnovější verze) nebo vám stačí, že se dovoláte tam, kam potřebujete a víc neřešíte (leda, když vám "klekne" ?). Tak ho teď tedy použijte !! Napadlo někoho z vás, kdo znáte stránky firem, které ony ?kompenzátory? nabízejí, podívat se, zda jsou tam také nějaké reference a ZAVOLAT MAJITELI daného zařízení a ZEPTAT SE ho PŘÍMO na zkušenosti s tímto "powerboxem" a jeho případnou (ne)SPOKOJENOST s ním. Všechno ostatní je jen ztráta času ! A jestli nikoho z vás "nepopíchnu" k akci, bylo by bývalo užitečnější - místo psaní tohoto příspěvku - si raději číst ( ale asi už ne diskusní fóra ).
a že někomu stálo se kvůli tomu regnout na AHC....
a že někomu stálo se kvůli tomu regnout na AHC....
Akorat jsem to chtel napsat... :)

09.05.2013, 14:26 |
AR tak ono pořádné osvěty není nikdy dost že ;)

09.05.2013, 15:18 |
Shr3k Ale vy jste tak oškliví, Jidra je zcela evidentně začínající autohifi fanynkou a vy si z ní tady děláte legraci... :-)

09.05.2013, 15:32 |
AR počkej ona to je holka???
jindra: Pokud bude lidstvo stejně technicky zakrnělé jako ty, tak se modlím, aby viry požíraly místo dat spíš podobné lidi.
Mobily fungují na principu využívání vlastností el. součástek a je to jen vývojový stupeň rádioveho spojení někdy ze začátku 20.stol.
Stejně tak počítače pořád ještě fungují pomocí instrukcí "strojoveho kodu", stejně jako v počátcích, tedy tak 50 let zpátky.