Navštíveno 5495x

zdravim, bydlim s pritelkyni v byte 2plus1 cca 60m2 rocne protopime a ohrejeme vodu v plynu za cca 25tisic.. jelikoz chceme zmenu a mame moznost bytu kde bude elektrokotel, jen na topeni a na vodu bude v koupelne boiler. tak se chci zeptat, co se na vytapeni vyplati jestli plyn a nebo elektrina, ted kde jsme tak nemame nocni proud a tam by zrejme diky boileru byl..a dale jestli je velky rozdil v teple kde se ohriva plynem a nebo elektrokotlem... dekuji za odpovedi...
jo byt pronajima kamarad ted ho ceka celkova rekonstrukce a on ma doma take elektrokotel a minuli rok protopil a projel v elektrine cca 22tisic plyn nema kdezto ja celkove cca plyn plus elektrika cca 37tis...
u toho elektrokotle záleží, jaký pak je systém vytápění - rozvod topení, co jsem tak nějak četl, tak u elektrokotle se docela vyplatí podlahové vytápění, ale ruku za to do ohně nedám. Takže asi porovnávat jen plyn - elektriku nic moc, a pak záleží, jak býváš doma ohledně toho nižšího tarifu elektriky... Asi nejlepší si prostě sednout a zkusit to nějak propočítat :-(
prave ze se to jen tak zpocitat neda kazdou chvilku jene ceny atd, ten byt kam by jsme meli jit je o chloupek vetsi, ale jde o to ze kdyby byl nocni proud tak mam elevnejsi elektrospotrebice, ptz pritula dela tyden v praci tyden doma, ale kdyz je doma tak vetsinou nekde flaka, ja prijizdim odpoledne a tv stejne zapiname az vecer, takze nejake to svetlo, z casti lednice, mracak a ten kotel... no byt je stejne velky jako ma ten kamarad i stejne usporadan jen na pravou stranu :-) jinak ze spoda a a ze dvou stran topi sousedi, barak je zdenej a celkem silne zdi, budou nova plastova okna, podlahy atd...

05.03.2013, 08:21 |
Zdenek (A)
Ja topim elektrikou a mam 20 hodin denne levnejsi tarif. Takze 4x za den na 1 hodinu ve spickach to netopi. Samozrejme ze ten levnejsi tarif je pro vsechny spotrebice a ne jen pro topeni.......
jen už to není takový terno, jako bylo...
v levným platím 2,60- Kč/kW a v drahým 3,18/kW

07.07.2013, 22:33 |
cupra.165 | Upraveno: 2013-07-07 22:35:12
Tohle ted taky zacinam resit. Vytapim dům plynem se zavesnym plynovym kotlem s odtahem do komina se spotrebou cirka 1500m3(cirka 28000.-). Ohrev vody el. bojlerem,vareni a spotrebice mi rocne sezerou cirka 7000kWh elektriny(cirka 24000.-). Topeni samotizka. Vyplati se mi prechod na elektrokotel? Da se to takto nejak spočítat nebo mi chybi nejaky dulezity udaj pro vypocet spotreby a vyhodnosti? Jinak ještě doplnim,mam nocni proud kvůli bojleru (8h levnejsi tarif)
Kdyz prejdes na komplet elektriku, dostanes zrejme tarif D22, 22 hodin nizka sazba, kolik to je za kWh nevim.
Idealni by bylo zajit do nejakyho zakaznickyho strediska CEZ a zeptat se tam, anebo si to s kalkulackou propocitat. (pokud to lze nejak smysluplne udelat)
bych se stěhoval okamžitě pryč. podle mě vyhazuješ peníze oknem.
my bydlíme v 3kk 85m2, dva dospělí a 1,5r prcek, topíme a ohřejváme vodu (kotel má v sobě minibojler) plynem, topíme na 24st, dvě francouzský okna.
zálohově posílám na plyn 610Kč/měs (doplatek zjistím, ale nic dramatickýho), elektro měsíčně 1000Kč a doplatek byl 400Kč (reálně 1400Kč, podepsal jsem nějakou smlouvu na další 2r a litr slevili). tzn do nějakých 20-22tis Kč/rok se vlezu.
Luke_288 - neco jinyho je vytapet byt a neco jinyho je vytapet dum, kde mas 4 obvodovy steny
Ja mam elektrobojler + pres leto jede venku cerpadlo v jezirku + filtrace (neustale 150W) + doma akvarko to je tak 50W +samo lednice a tak a jeste velky pultovy mrazak + elektronika a za elektriku dam mesicne 1600,- (cili 19200,-/rok)
topime uhlim, 35metraku uhli za rok pri cene 210,-/metrak=7350,-Kc
plocha 250m2 :)
Ja nebydlim v dome a v dotazu ctu, ze jde o byt 2kk, takze nechapu?
Ja sem neresil pocatecni dotaz, kterej je z brezna, ale venoval sem se tomu, ze po 4 mesicich sem napsal cupra.165, ktery zacal resit stejne tema,a le pise ze bydli v dome, tak proto... a reagoval sem s uhlim, ze kdyby mel v dome na to misto a naladu, tak se da taky dost usetrit (zatim) - respektive i pro predstavu
Aha, nevsim jsem si data prvniho prispevku.