Navštíveno 2294x

Zdar. Chci se zeptat, jestli tu není někdo, kdo do tohoto tématu trochu vidí. Máme dvougenerační dům, kde jsou 3x25A jističe pro každou byt. jednotku a sazba D25d. Potřeboval bych porovnat ceny, protože se mi zdá, že ten ČEZ, co máme, je "trochu" drahej. Spotřeba v obou bytových jednotkách za rok je za poslední rok 10,5MWh. Pozn. elektrikou svítíme, vaříme, ohříváme vodu v bojleru. Netopíme elektrikou. Díky za radu.
najdi si nejakou kalkulacku, zadas tam stavajici udaje a vybleje ti to jednotlivy alternativy...

04.03.2013, 20:19 |
HIGHTOWER | Upraveno: 2013-03-04 20:22:10
a zkoušel jsi už různé porovnávače na netu? Kouknul bych na 2-3, zda ceny ti vyjdou stejně a hnedka uvidíš porovnání ;-) já to takto udělal s plynem
[ Link ] [ Link ] [ Link ]

04.03.2013, 20:28 |
tazman | Upraveno: 2013-03-04 20:29:20
mužu ti říct přesný ceny čezu co máš pokud chceš porovnávat s jiným dodavatelem ...měsíční paušál máš 205,70 vč. dph a Kwh VT-5,47 NT-2,228 vč. dph ;)
No když si zadám porovnat ceny dle toho málo, dle čeho jde filtrovat, tak mi to hází asi nesmysly. Ceny od cca 1950Kč-4.200Kč. No my platíme měsíčně 4.140Kč v nějakým Aku8 Comfort. Myslím si, že u těch kalkulaček na netu asi nejsou všechny položky dle reality, nebo fakt platíme 2tis. měsíčně víc než je realita? Já to začal řešit teď, když jsem zjistil, že kolega z práce platí za barák 1.600Kč měsíčně a já 4.140Kč. Zítra si pro porovnání zjistím jeho tarif a spotřebu.
a kolik ten kolega doplácí?
co jsem porovnával ceny, tak si ce nějaká úspora v řádech stokorun 2-3 za rok být mohou, ale co jsem slyšel, tak menší (levnější) dodavatelé mají dost problém s vracením případných přeplatků ...
vracení? Nejde to automaticky na úhradu dalších záloh? U elektriky od ČEZu to tak je. A kdyby mi nechtěli vrátit, tak čau, fakturu mám, přeplatek je, písemná výzva k vrácení, pokud to podmínky umožňují, a když ne, nezaplatím jim v té výši zálohy...
taky se na to musím podívat, rok žiju sám, doma skoro nikdo není a vrací mi jenom litr, jsem čekal teda víc
spotřeba 1,13200MWh a zaplaceno 6300Kč a vrací mi 1063Kč, mám čez D02d, zítra se podívám na minulé faktury, moc se mi to nezdá
jirka156...a máš boilery blokovaný jak maji být ..aby nahřívali jen v době NT ? nemaš je zaneseny kamenem? to už se mi taky stalo při kontrole spotřeby u zakaznika že těleso boileru je zarostlý a tudíž jede furt naplno bo tu vodu neprohřeje a termostat tudíž nevypne a spotřeba jak kráva...

05.03.2013, 18:37 |
Crimson | Upraveno: 2013-03-05 18:37:21
jestli máš jen za boiler a světla 10MWh tak je něco špatně
pro srovnání, my po prvním roce v 2pRD roční spotřeba přesně 6,5MWh
vše elektrika včetně kotle, tarif D46d (20NT+4VT)
Mám jak jsem psal 10,5MWh za rok z celého domu. Tedy obou bytů dvougerneračního domu. Segra v tom jednom bytě skoro není a tak je spotřeba z její strany minimální. No a k bojleru. Mám 180 l bojler na ležato a cca 5 let starý. Je pravda, že jsem ho nečistil, a ani nevím, jestli bych měl, když to má tu anodu proti usazování kamence. Asi bych se do toho měl podívat. U nás je v okrese strašně tvrdá voda a sanitr čistím furt a ze všeho. Bojler je zapojený tak, aby šel jen na NT. To samé se snažíme dělat při praní prádla. Programujeme na noc. Ještě k té cifře odebrané elektřiny. I když si zadám v těch kalkulačkách na netu tuto spotřebu při tarifu D25d, tak mi vychází od 1.900Kč měsíčně do cca 4.000Kč. A my platili za rok 2012 45,5 tis.Kč a vrátili nám 1.462 Kč. Dneska jsem se ptal kolegů v práci a ty mají také rodinné domy s ohřevem vody a platí do 2,5 tis. a ještě jim vrací. A jednoho kolegy má dům s elektrickým vytápěním a ten platí cca 45tis. ročně. Já topím automatickým kotlem na uhlí.

05.03.2013, 20:33 |
tazman | Upraveno: 2013-03-05 20:35:55
hele ja bych se mrk na ten boiler...kamoš ma obojživelnika na ležato a po pěti letech od novýho mu to nedalo páč se mu zvedla spotřeba ho s vodařem rozdělali a byl do půlky plnej kamene anoda neanoda...maj v dědině děsně kamenitou vodu...byl sem u toho a nechapal jsem...boiler umí bejt právě prapůvodce těchhle šílenej spotřeb...mluvím z praxe..dělám u čez měření a jezdím na reklamace spotřeby....jak je těleso zarostlý tak prostě spirála jede furt na plno ...
my též el.vytápění RD, zálohy 3tis/měsíčně a vraceli nám
ještě k tomu boileru ..nemáš náhodou termostat nastavenej naplno..až de kohoutku voda na spaření ruk? to sem měl tedka u jednoho zákazníka taky...se mu od výměny boileru před rokem zdvojnásobila spotřeba ..ja zjistil že rafička na teploměru na boileru je nadoraz ..řikám mu proč to mate naplno a on ..vodař řikal že to tak mam nechat že je to tak v pořádku...mno mohl si zalívat kafe přímo z kohoutku...

05.03.2013, 21:22 |
petis | Upraveno: 2013-03-05 21:28:16
jj, boiler je prevít, i stará lednička se prodraží. Taky jsme meli při odečtu hodně vysokej nárust spotřeby, oproti předchozímu.
Doma aktualně rok a dva mesíce schozenej jistič na TUV(soláry+kotel na dřevo) a vymeněna lednička za A+++ a vraceli hoodně:-)
tak tak krbová vložka a prodat Plazmu !
a usekat ženskejm ruce, aby furt nešmataly na ten termostat !!!

06.03.2013, 09:51 |
DaveF Taky máme 2byty v RD:
1. "přímotopná" 20h sazba, na elektriku jen teplá voda a zčásti vaření (plynová varná deska) - 7MWh a cca 22tis Kč za minulý rok
2. "akumulační" 8h sazba, na elektriku je teplá voda, vaření + podlahovka koupelna, doplňkově žebřík - 7,5MWh a cca 26tis za minulý rok
Tak nějak jsem si to počítal a zhruba mi to vychází (pro 2.byt) že:
až 1/2 spotřeby je teplá voda
1/4 eletronika, PC a další HW (TV, rekordér, satelit, receiver, 3ks anténní zesilovasč, 2x PC, 2x switch, 3x AP, 1x router, 1x NAS)
1/4 spotřeby je zbytek tj. svícení a vaření
Bojler je nastavený na 65st.C. Mně zase říkal elektrikář, ať tak nechám. A stalo se mi letos, že se někdo z rodiny dotknul termostatu a naladil to naplno :-). Výsledek byl spálenej termostat. Normálně ukápnul. Nevím, jestli je to možný, ale dal jsem nový, vrátil to zpátky na 65 a v pohodě. Tak se zaměřím na ten kamenec.
bojler máme na 44st v pohodě to stačí, pákovka na střed,
nepoužíváme vany pravda, pouze sprcháče
44 je podle me zas malo, pokud nejses predseda klubu otuzilcu... :o)))
A kdyz mas pakovku na stred, tak ti z toho musi tyct vlazna voda, ne?

06.03.2013, 17:58 |
Crimson | Upraveno: 2013-03-06 18:02:49
44st je nastaveno na kotli, on stejně jak zapne, tak tam vylítne 60st
pak zas půldne ani cvrnk :-))
ale jinak jsme k tomu dospěli tak, že 40st bylo málo,
a 50st bylo moc, jak sis stoup pod sprcháč a zapl pákovku na střed,
tak to kurva pálilo, tak jsme museli ubrat na 44st.
proste ideální teplota v našem ekosystemu
neříkej mi, že máš na kotli 50 a stoupneš si pod sprcháč s pákovkou na střed, zkus si ale sundat oblečení :-)
Ja mam termostaticky baterie ve sprchacich a ve vane :)
Me se nezda, ze kdyz ti bude do pakovky pritejkat studena voda treba 12 stupnu a budes ji mixovat pul napul se 44 stupnema, ze ti potece prijemne tepla voda! Nekeca ti termostat?
To hodim do kalorimetricky rovnice a uvidime:)
Jo a taky je dobry, kdyz kotel jednou za cas nahreje vodu na 70, aby se zahubily bakterie v bojleru... (a prohnat to trubkama)
ok tak to bych mohl po roce, dík