Navštíveno 1345x

22.02.2013, 12:12 |
DaveX Jde mi o tepelnou ochranu uzavřeného prostoru při požáru. Bude to podvozek, takže svým způsobem to bude uzavřená krabice s pohony a řídicí alektronikou, která nesnese vyšších teplot. Otázkou je, jak tento prostor chladit ve vyšší teplotě? Vzduch a voda určitě ne. Napadá mě jedině dusík nebo CO2 (suchý led. Má někdo nějaký tip?

22.02.2013, 12:36 |
Cenda záleží na konstrukci a požadavcích, co konkrétně bude uvnitř umístěno. V principu lze udělat dvojitej plášť a ten chladit. Stříkat dusík přímo do prostoru - to bych asi nedělal.
hlavně dusík je hodně finančně náročný

22.02.2013, 12:55 |
DaveX Uvnitř budou elektromotory a řídicí elektronika, která se musí držet kolem těch 45 - 50°C. Dvojitý plášť nezní vůbec špatně.

22.02.2013, 13:51 |
Cenda kontaktuj firmu, co dělá chlazení, takhle je to střílení od boku. Z Ostravy zkus třeba Microwell.

22.02.2013, 14:21 |
DaveX No zatím mi jde jen o nástřel :) takže v pohodě, veškeré návrhy jsou pro mě dobré k případné analýze :)

22.02.2013, 15:14 |
Cenda jenže z tohohle ti nikdo žádný nástřel nedá. To ja jako bych se zeptal stylem "mám auto s černýma kolama a jakej mi do něj navrhnete motor".
Jedna z možností je onen dvojitej plášť a způsob chlazení je už druhá věc.

22.02.2013, 16:17 |
DaveX Ale já nehledám přímo návrh chlazení, celý projekt je v plenkách. Spíše mě zajímají způsoby chlazení, které se dají použít.

22.02.2013, 19:13 |
jok3r no jestli sem to dobre pochopil nez otom zacnu premejslet, ten "box" bude namahanej teplem ze vsech stran? a zaroven v nem jakoby musi bejt konstantni teplota at je venku +300 nebo -50? oco jde? :)
podle me je nejjednodussi reseni tlakova nadoba s co2, kde se pri pozaru/zvyseni teploty nad neco aktivuje expanzni ventil, pres ktery bude stlaceny co2 expandovat a tim se ochlazovat do toho chranenyho boxu, ale je dulezity o kolik to ma chladit jak dlouho a jak velkej objem

22.02.2013, 19:40 |
DaveX jok3r: jj, prostě ten podvozek bude jezdit do požárem zasažené oblasti. Elektronika, která bude uvnitř snese max 45 - 50 °C, takže na tuto teplotu se to bude muset chladit.
a co izolace podobná azbestu? :) (samo že jen podobná, když je zakázán)

22.02.2013, 21:27 |
Lufas co neco na podobnym principu jako lednicka :-) takovy chlazeni mame u jedny masiny kde se zaroven chladi elektronika i nadrzka s vodou ktera chladi neco jinyho:-)

22.02.2013, 23:49 |
Cenda Principy bez hodnocení vhodnosti pro tvoji aplikaci: např. kapalny dusík a expanze, akumulace chladu v nádržích (kombinace kapaliny a tuhé látky), absorpcni chlazení kde vyuzivas okolní žár pro chlazení. První se používá především pro rychle ochlazení a nízké teploty, druhé v hodně aplikacích, mj. i v mobilním chlazení, třetí je dost těžká technika. Pro malé výkony se nekde používá i prostě odparovani vody podtlakem. Nemusíš taky chladit cely prostor, ale jen důležité součástky.