Navštíveno 3611x

17.02.2013, 11:46 |
xSam | Upraveno: 2013-02-17 11:48:57
Jelikož můj plynový kotel již generuje docela velké náklady za opravy, které mě už nebaví, rozhodl jsem se kotel vyměnit.
Kotel má vývod do komína, který je nově vyvložkován hliníkovou vložkou (takovou tou harmonikou).
moje otázka zní, mohu použít kondenzační kotel aby měl maximální účinnost? Budu muset předělat vložku?
A jaký kotel vybrat? Současný kotel má výkon 21KW což bohatě na můj malý domeček stačí.
Za jakoukoli radu, či zkušenost budu velmi vděčný, moc se v tom neorientuji.
Díky moc
xSam
poraď se se schopným topenářem, nebo s projektantem, který má mozek .o) tím to nemyslím zle, ale jelikož s jak píšeš v tom moc neorienguješ ... někdo z okolí, páč nepíšeš odkud jsi - pojal bych to touhle cestou a uvidíš, že ti někdo fundovaně poradí a bude to cajk

17.02.2013, 13:33 |
xSam MazliGu, tak s touto alternativou samozřejmě počítám, nicméně bych přesto před tím rád něco věděl, ať mě topenář pak neutáhne na vařený nudli:-)

17.02.2013, 20:09 |
spunt u kondenzaku potrebujes plastovou vlozku, je pomerne levna, proti napr. nerezu. Kotel bud prutokac, nebo obyc plus boiler. Napr. tohle :
[ Link ] , po eshopech ho koupis kolem 30tis s dph. Jsou obrovsky rozdily v cenach, ale samozrejme topenar bude prskat kdyz si budes chtit vsechno nakoupit sam.
Ad 1/ - vědět, jaký výkon po kotli budeš potřebovat
Ad 2/ - rozhodnout, zda kotel jen pro otop, nebo i s přípravou teplé vody a pokud s přípravou teplé vody, nikdy nekupovat průtokový, ale vždycky singl určený pro ohřev vody v externím zásobníku
Ad 3/ - ta nová vložka v komíně je udělaná z krku proč - kvůli tomu že to bylo levné nebo kvůli tomu že komínový sopouch není rovný?
A 4/ - na jakém topném spádu provozuješ dosavadní vytápění
Až z těhle čtyř bodů budeš mít jednoznačné odpovědi, je na čase vybrat si kotel:
1/ s co nejširším rozsahem modulace od minimální po maximální výkon hořáku
2/ pokud máš blbě udělané topení nebo bojuješ s nedotápěním v různých místech, neber kotel s elektronicky řízeným čerpadlem, ale s klasickým čerpadlem
3/ nezapomenout mít v dosahu místa, kam budeš kotel napojení na funkční kanalizaci
4/ před exotikou a sliby z prospektů vsázet na osvědčenou techniku, zkušenosti a úroveň výrobce - je to jako u aut, někdo kondenzační kotle umí, protože je konstruuje a vyrábí už 35 let, jiný jen kupuje v polsku univerzální díly a z nich ty kotle skládá jen proto, aby měl ve svém sortimentu tak "něco kondenzačního"
Co se týká odvodu spalin a sání vzduchu: stávající vložku pro přímé napojení nového kotle použít nemůžeš. Ale můžeš ji použít jako výborný přivaděč vzduchu pro spalování a jako odvod spalin jejím středem vést nové plastové buď pevné nebo flexi potrubí, tlakotěsné, certifikované jako kouřová cesta pro kondenzační kotle. Je to nejlepší možné řešení, pokud Tvůj stávající kotel saje vzduch pro spalování z místnosti kde je, tak u nového kotle na tohle nebezpečné a špatné řešení zapomeň.
Co se týká nákupu po eshopech -důrazně před ním varuju hlavně ze dvou důvodů:
1/ rabat, který topenář či velkoobchod na kotli má mu poskytuje výrobce kotle na to, aby měl profit ze značky kterou montuje, zabývá se jí a servisuje jí, neb ho stojí čas a peníze všechna školení, skladování náhradních dílů, udržování oprávnění na plyn a elektro, a jiné. Je to jakás takás záruka toho, že Ti pak ten topenář bude jezdit na servis a starat se o Tebe, protože jsi mu dal vydělat. Jednoduchý zákon fér obchodničení ve službách. Oproti tomu kotel z eshopu prodávaný někdy i pod oficiální nákupní ceny Ti žádný ajťák, který eshop provozuje namontovat a zapojit nepřijede, ani Ti ho nebude servisovat. A ano, když topenáři oznámíš "kotel už jsem si koupil na netu", tak Tě s nějakou jen montáží buď finančně schválně zařízne, nebo Ti doporučí nechat si to namontovat skladníkem z toho e-shopu. A bude to dobře že to tak udělá...
2/ v eshopu lze poměrně snadno pořídit kotel nekompletní či hůř - vyrobený a určený pro jinou zemi či stát než ČR. Prostě šedý dovoz, třeba jako mobily. A protože nejen emisní legislativa, ale i hluková a další je v různých zemích různá, jsou napohled stejné kotle podle zemí určených různě jinak vybavené, nastavené či dokonce konstruované (jen tzv. zemních plynů coby paliva jsou 3 různé druhy, tím výhřevnosti, tím emise, tím výkony, tím spotřeby, tím odlišné firmwary v řídících jednotkách hořáků). Pokud si takovou bestii koupíš, může se lehko stát, že tady nebude fungovat a nebudou na ní náhradní díly.

18.02.2013, 09:02 |
spunt radek : nejsi ty topenar ( nebo vodar ci plynar ) ? :)
tema eshopama zbytecne strasis, napr. tady :
[ Link ] , ci tady :
[ Link ] je to naprosto bez problemu, a opravdu tam nehrozi veci co popisujes. Jasny kazdej musi vydelat, ale kdyz chce topenar jenom na kotli trhnout napr. 20tis kc, tak je opravdu nenazranost, coz je v tomhle oboru dost standartni vec.

18.02.2013, 10:52 |
radek.613 | Upraveno: 2013-02-18 10:56:32
Nejsem :)
Nenažranost je obecný pojem a zrovna v tomhle oboru - v řemesle, kde se dělá rukama, to moc standardní věc není, alepoň tedy v oblastech a kruzích, kde se pohybuju. Smlouva o dílo je smlouva a cena za dílo je cena a je přitom úplně jedno, jestli si topenář nechá 20k na kotli a zbytek topení namontuje i s dopravou a topnou zkouškou za adekvátně nízkou cenu, nebo zda rabat z kotle pustí zákazníkovi a o to víc si řekne pak za práci, cestu a spol. Mé upozornění ohledně eshopů je třeba chápat spíše tak, že obecně dumpingové eshopy v řemeslech a službách ku*ví ceny. Jedna věc je eshop s obchodovatelným zbožím, kdy je zákazník prostě kupcem věci či produktu k přímé spotřebě, něco jiného je ovšem takto obchodovat třeba právě s kotlema, což jsou zařízení, k jejichž vhodnému výběru, instalaci, správnému zapojení, bezpečnému provozu a servisu se laik, neboli konečný zákazník nemá dostávat jinak, než přes obornou firmu. A takovou firmu dost stojí jak vercajk, tak školení, tak všechna potřebná oprávnění, aby to mohla dobře, kvalitně a bezpečně dělat a nezůstávaly po ní mrtvoly v koupelnách bez přívodu vzduchu například, jak se stává, když si ajťák koupí na netu novou karmu, soused mu ji za flašku vymění a za dva dny ho tam najdou ležet..... Právě od toho jsou rabaty. Takže se pak není čemu divit, že většina normálně uvažujících topenářů pošle zákazníka, který jim hrdě oznámí "kotel už jsem si koupil na internertu" do míst, kam slunce nesvítí...

18.02.2013, 11:39 |
spunt vesmes mas pravdu, ja pouze reagoval na to, ze clovek na tech eshopech koupi nejaky hruzostrasny zbozi, ktery buh vi jak bude fungovat, coz neni uplne pravda, aspon v pripade kdy vyberes nejakej solidni eshop. Ono i slovo eshop je zavadejici, protoze to jsou vetsinou normalni obchody kamenny z mensich mest, ktery proste pouze prodavaji za dobrou cenu vsem. A tim holt jsou za blbce delnici, ktery by to prodali uzivateli za tu uplne klasickou vysponovanou maloobchodni cenu a jeste tvrdili, ze na tom nic nemaj.
Jinak s tebou souhlasim, ze vec instalace profesionalni je uz zas neco jinyho. Ale holt kdyz nekdo chce napr. za dva dny prace trhnout 20tis na materialu a pak si jeste rict nemalou sumu za praci, tak to je uz fakt nenazranost, zazil jsem osobne. Takze tak. Zdar a silu :)
Ja jsem koupil kotel se zasobnikem na netu a netrapi me to. Topenar to namontoval za normalni cenu, i kdybych ten kotel vzal od nej. Jedinej rozdil by byl v tom, ze by me to stalo o xx tis vic.
Neverim pribehum o marzich, a tim padem levnejsi praci. VSICHNI remeslnici delaj pro svoje dobro a chtej na tom vyvarit co nejvic. Ale na tom neni nic spatnyho a z pohledu investora chci taky usetrit, takze se to musi sejit na nejakym kompromisu. On ma stejnou sanci to sehnat, specifikace ma dany dopredu, tak proc mi to nenabidne za nejakou adekvatni cenu a jen nepapouskuje ceny dany dovozcem? A ja pak sednu a behem 5ti minut vygooglim 5 dodavatelu, kteri mi to dovezou az na misto a jeste 10 usetrim? Takze kdyz sem na marzi nedal vydelat topenarovi, tak vydelal prodejce, kolobeh je uzavrenej.
To se mi pri stavbe potvrdilo hodnekrat. A dokonce si zateplovaci ode me vzali kontakty na e-shopy, libilo se jim, ze to objednaj od pocitace, domluvej a zkoordinujou dodavku vestkeryho materialu v jeden-dva dny primo na misto stavby a nemusej vozit palety sem a tam.
Pod to co napsal Radek se podepisu,souhlasim ve vsech bodech. A ano,taky obcas pricuchnu k prodeji kotlu. Ono to,ze kotel se zapne a funguje neni vse.Nektere kotle jsu skutecne urcene pro jiny trh,nekteri vyrobci se to aspon trosku snazi hlidat a kdyz dojde na reklamaci,obcas se to pak zadrhne. Takze nejen ze to muze mit odlisne parametry,taky to muze drhnout v nahradnich dilech. Ty ceny co jsou na eshopech muzu potvrdit,jsou skutecne doslova vrazedne,prodavam zbozi uz nekolik let a ani ted se na ty rabaty nedostanu. Naslo se par jedincu,napr. firma Ptacek,ktera doslova rozvratila trh,preprodava to do ruznych eshopu a zije pouze z bonusu ,co dostane od vyrobce.
Co se tyce topenaru,ne kazdy si umi uvedomit,co okolo musi vse topenar mit. Skoleni kazdy rok,zkousky,atestace,naradi,tohle vse se plati. A neni to par korun,jsou to desitky tisic. Jak vyjit z tohoto kruhu ven? Doporucim nez koupit kotel a pak volat topenare,nejdrive vybrat si topenare,vybrat si kotel nebo rovnou vyber kotle zkonzultovat s topenarem a cenu pote fifty fifty podelit se s topenarem. A oba budou spokojeni. Ty ceny co jsou na netu napr. akoupelnyatopeni si udelejte :2 a jste presne na pulce.

20.02.2013, 17:50 |
xSam Radek.613
Díky moc za příspěvky, jsem vděčný za každou radu.
Odpověďi na otázky
Ad 1/ - vědět, jaký výkon po kotli budeš potřebovat
---teď mám 21KW a je to podle topenáře zbytečně moc, takže asi kotel s menším výkonem---
Ad 2/ - rozhodnout, zda kotel jen pro otop, nebo i s přípravou teplé vody a pokud s přípravou teplé vody, nikdy nekupovat průtokový, ale vždycky singl určený pro ohřev vody v externím zásobníku
---Kotel mám i pro ohřev vody, tedy stoprocentně se zásobníkem---
Ad 3/ - ta nová vložka v komíně je udělaná z krku proč - kvůli tomu že to bylo levné nebo kvůli tomu že komínový sopouch není rovný?
---Je to taková ta skládací roura co se dá zasunout do sebe, není to krk a bylo to rozhodně dost drahý. Dělal jsem to proto, že mi na předchozí vložku nebyli ochotní dát revizi. Sopouch si myslím, že rovný docela je.
A 4/ - na jakém topném spádu provozuješ dosavadní vytápění
---na tuhle otázku nedokážu odpovědět. Mám dvoupatrový dům s plochou 120m2 rozdělen na 4 místnosti. Radiátory klasické plechové, v každé místnosti mám 2 podle velikosti okna a 2 žebříky 1 v každé koupelně---
Poblémy s nedotápěním nemám v žádné místnosti, tohle funguje v pohodě. Co je špatné, že na můj mikrodomeček mám obrovskou spotřebu plynu, ale to je zase jiný příběh.
K současnému kotli jsem přivedl vzduch z venku, ale přívod vzduchu skrze komín mi přijde mnohem lepší řešení.
Jsem domluvenej s jedním projektantem, že se mi na to přijde podívat, ale stejně do té doby se chci v tom fakt trochu vzdělat abych nebyl úplně mimo...
Díky moc všem
Výkon určuje tepelná ztráta domečku versus velikost otopné plochy. 21kW není zbytečně moc, neboť není třeba aby kotel jwl na plný výkon, ale právě klidně moduloval v částečném zatížení. Ovšem chceš-li zároveň ohřívat vody v externím zásobníku a nevyhazovat peníze za plyn oknem, je 24kW rozumný základ, ne méně (uvažováno pro zásobník 125-250 litrů). Takže jedna změř místnosti ať víš m3 prostoru, druhak změř a spočítej ty radiátory co máš, ať se vůbeš dopídíš k tomu, jaký výkon potřebuješ pro otop. podle jeho hodnoty se pak vybere patřičný rozsah výkonu kotle.
Jasně, stavebnice pro rekonstrukce komínů, znám. Pokud má průměr alespoň 120mm, může tam ta vložka zůstat a udělá z ní přívod vzduchu, jejím středem se protáhne plast d60 či d80, podle výšky komína a výkonu kotle.
Teplotní spád je rozdíl teplot topné vody náběr versus zpátečka. Podle něj se počítá výkon systému. Laicky řečeno máš určitě vypozorované, jestli po většinu zimy jde z kotle do radiátorů voda třeba mezi 50 a 65 st.C a stačí to v pohodě k tomu, aby bylo všude teplo, nebo naopak že musíš kotel hnát třeba mezi 70 - 80 st.C, aby teplo bylo. Takže zavzpomínej, jakou teplotou otopné vody nejvíc topíváš, a při které je tedy všude teplo a pohoda.
Tož prozatím tak :)

21.02.2013, 00:06 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-02-21 00:08:27
Sorry za OT, ale když tu vidím radka.613. Mám 12kW kotel Vaillant a budu tam mít 120l nádobu, je to hodně špatně? Každej mě říkal, že to nahřeje o chvilku déle, ale že to není nic tragického - Ty píšeš o velké spotřebě plynu :-/ Druhá otázka je na regulaci, mám ekvitherm, zatím topím na 19 - 20°C v baráku a kotel prakticky pořád jede mezi 26 - 29°C na výstupu, přes 30 tam bylo jen při velkých mrazech. Nevadí mu tak nízká teplota? Ten co kotel zapojoval říkal, že pod 30° kotle moc neumí a že holt teda bude častěji spínat, ale ono to spíš běží pořád na tu nízkou teplotu 26 - 28°C.
Zalezi jakej kotel a jak zvlada modulaci. Ja poridil Geminox 17kW (dovozce nabidl, ze pokud to nebude stacit, tak zdarma pretryskuje na vyssi vykon 25kW)
Umi to modulovat od 15% do 100%, vodu do podlahy zenu cca 43 stupnu, teplota podlahy (mereno bezdotykovym teplomerem) je kolem tech 27-29stupnu
Zajimala by me jedna vec, v bezdratovym termostatu se nastavuji konstanty, jedna je teplota otopne vody=43 stupnu a pak teplota, kdy ma kotel zacit znovu tu vodu pritapet, aby pak pri poklesu teploty na termostatu, nemusel vychladlou vodu znovu "od nuly" natapet a aby voda proudici v podlaze mela minimalni teplotu...
v navodu pisou, ze:
MINIMÁLNÍ TEPLOTA VODY V TOPNÉM SYSTÉMU
Určuje spodní hranici požadované teploty topné vody, vypočtenou termostatem,
kdy kotel může začít topit. Tato konstanta zamezuje zbytečnému zapalování kotle.
Volitelný rozsah 5°C až 50°C (po 1°C).
Nastavil sem tam tusim 21 stupnu, aby podlaha nevychladla uplne. Mate nekdo nejakou zkusenost co nastavit? Termostat je BPT57 a slape vyborne.
Diky
12 kW ku 120 litrů zásobníku není vysloveně špatně, akorát toto řešení nedisponuje komfortem rychlosti obnovení množství teplé vody při jednorázovém vyčerpání zásobníku a taky to s tímhle výkonem neumí vodu "průtokem" když i po vypotřebování obsahu zásobníku pokračuješ v odběru teplé vody. Jinak tímhle výkonem ohříváš ten zásobník cirka 30 - 35 minut, oproti 12-15 ti minutám při výkonech od 20kW nahoru. Není to žádná trága, pokud si doma denně nenapouštíš plnou vanu. pokud ano, náklady na ohřev teplé vody máš zbytečně cirka o 25 - 30 procent vyšší. K té teplotě - pokud kotel těch 26 udrží bez pěti vypnutí a zapnutí během deseti minut, pak pod 30 umí a není nutné se tím zabývat.

21.02.2013, 22:58 |
Tuner#2 | Upraveno: 2013-02-21 22:59:16
radek.613: JJ jasný, 120l nám vystačí bohatě to máme odzkoušeno, takže no problem. Na těch 26ti udrží plamen + čerpadlo prakticky celý den, když jsem tam dělal elektriku, tak jsem to schválně pozoroval zda nespíná a nezapaluje často. Díky.
Tuner : na jaro budu kupovat pravděpodobně tu samou kombinaci,co máš ty - Vaillant 126 + VIH 120, doporučil a spočítal mi to topenář (i z vlastní zkušenosti - má to samé doma v téměř stejném domě - metricky a ztrátově) tak jsem zvědav .... jen by mě zajímala jedna věc .... produkuje ten kotel při provozu nějaké vibrace/hluk ? bohužel ho nemůžu umístit jinak než na jednu z vnitřních nosných stěn - z druhé strany té zdi je obytná místnost.
Díky !
k tématu : můj topenář mi nabídl,že mi kotel koupí (a to za o něco malinko vyšší cenu než jsem našel na netu !) a nainstaluje ale,že mu nedělá problém nainstalovat kotel koupený na internetu nebo kdekoli jinde - cena instalace stejná.
Vibrace nikoli, hluk jemný ano, přeci jen má ten kotel ventilátor a čerpadlo. Během dne to moc nepozoruješ, v noci to může citlivějším lidem vadit. Jo nejvyšší hluk samozřejmě v nejvyšším výkonu, čili s každým dohřevem zásobníku, během běžného topného režimu to moc kraválu dělat nebude.
zOdiaC: Já mám ztrátu domu kolem 6kW + tuším 2,5kW má garáž (tam mám jen dva velké 180tky radiátory, které ale jedou napojené na stejnou topnou vodu co do podlahovky v celém domě) a funguje to s tím ekvithermem zatím parádně. Pro jakou ztrátu to máš navržené Ty? Při běžném topení přes den hluk prakticky nevnímám a to nemám zatím dveře, večer to trochu slyšet je, ale nic hrozného. Kotel mám ve středu domu a visí na 125mm příčce kde z druhé strany je obývák. Dneska bych tam dal 150tku, protože přivést plyn, 3x vodu a do toho ještě se křížit se 70mm trubkou od záchodu odvětrání kanalyzace je masox a třeba by to i méně přenášelo ten hluk.

22.02.2013, 13:00 |
z0diaC | Upraveno: 2013-02-22 13:02:21
Tuner : cca také do 6kW - tuším 5,5kW garáž si teď nevzpomenu ale je cca 30m a mám tam natáhnutou větev z podlahovky (jako ty,jen počítám s 1ks 1,4m radiátoru - uvidí se časem) a to jen kvůli tomu,že tam je vodoměr.
Kotel mám taky na zdi od obyváku a taky 125mm ale porotherm, tak se toho docela bojím .... ložnice je přesně na opačné straně domu ...spíš se bojím jestli to nebude rušit při večerním sledování TV a pod.
navíc já mám součástí té zdi i komín - dvouprůduch s krbem (Schiedel absolut - jakási izolace tam kolem průduchů je) tak i tam by mohl celkem procházet hluk z ventilátoru ... no uvidíme ...
zOdiaC: Tak to bych se nebál, při TV kotel neuslyšíš. Pokud tam bude hrobové ticho a budeš si třeba číst knížku, tak už tu jisté riziko vnímání "hluku" je ale není to nic nesnesitelného. Jinak Já mám garáž 60m2 a překvapilo mě jak to ty dvě 180tky bez problému utáhnou i při těch 26 - 28°topné vody. Jako není tam na tričko, ale je tam příjemně pohodově na práci úplně ideál.